Rimo Kurtinaičio treniruotas „Lietuvos rytas“ praėjusį sezoną Europoje taip pat nenuvertė kalnų, tačiau tokiu sezono metu turėjo vienu pralaimėjimu mažiau tiek Europoje turnyre, tiek ir LKL, kur užtikrintai užėmė antrą vietą. Nepaisant to, Kurčio kėdė braškėjo, braškėjo ir galiausiai sulūžo.

Tuo metu ilgalaikę sutartį su „Rytu“ sudaręs Dainius Adomaitis pakankamai tvirtai laikosi savo poste, nors vilniečių europinis sezonas ir kabo ant plauko. Tam, kad Vilniaus ekipa išgyventų TOP-16 etape, jai būtina laimėti abu likusius mačus – Belgrade prieš „Partizan“ ir namuose prieš „Monaco“. Kitu atveju, teks atsidėti vietinio fronto kovoms.

Kad ir kaip paradoksaliai beskambėtų, paskutinį smūgį krepšinio šalies vicečempionų laivui sudavė islandas. Tritaškių pripyškinusiam „Rytui“ Berlyne pabėgus į priekį net 21 taško atstumu, Martinas Hermannssonas vienas pats sumetė 17 taškų iš eilės ir dar giliau nugramzdino D. Adomaičio įgulą – įspūdingą varžovų spurtą 10:35 praleidę rytiečiai ištaškė visą turėtą persvarą ir suklupo 85:87.

Kritiką priimti ir save tobulinti kiekvieną dieną turi kiekvienas treneris – toks jų darbas. Mano manymu, susidėjo komplektacija, žaidėjai traumos, bet Dainius šiuo metu nelabai valdo komandos.
Virginijus Praškevičius

Be suspenduoto Dominique Suttono vertęsi svečiai nusileido vokiečiams kovoje po krepšiais (33 prieš 40) ir antroje susitikimo pusėje apskritai atliko vos kelis rezultatyvius perdavimus.

„D. Adomaitis sulaukia labai daug spaudimo ir jam reikia atpirkimo ožio. Taip jau nutiko, kad aš juo tapau. Labai lengva sakyti, kad aš nežaidžiu gerai, kad esu komandos vėžys. Bet juk aišku, kad aš tokiam treneriui, kurio negerbiu, žaisti nenoriu. Neversiu kalnų dėl tokio žmogaus. Jis tik nori, kad būčiau žmogus, kurį galima kaltinti“, – savo atskirąją nuomonę dėl toliau prastėjančių „Ryto“ popierių portalui basketnews.lt išsakė D. Suttonas.

Ar tikrai vien tik jis kaltas dėl lūkesčių nepasiteisinančio Vilniaus komandos žaidimo?

Dominique‘as Suttonas

DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ apsilankęs Europos čempionas Virginijus Praškevičius ir TV komentatorius Vaidas Čeponis iš dalies sutiko su kai kuriais amerikiečio teiginiais. Tiesa, įgėlė ir jam pačiam.

„Kad ir kiek D. Suttonas bedeklaruotų, jog jis yra komandinis žaidėjas, akivaizdžiai matyti, kad jis – individualistas, narcizas. Kokia šypsena būna jo veide, kai jis pats pelno taškus. O kai įmeta kiti, tada šypsenos nebėra. Panašiai kaip Cristiano Ronaldo atveju, bet jis yra supertalentas, D. Suttonas toks nėra. Jis – tikras destruktorius komandoje, griaunantis jos mikroklimatą. Ir nesvarbu, kad kai kuriose rungtynėse jis blizgėjo. Jeigu viską sudėtume ant svartsyklių, šis pirkinys nepasiteisino.

Bet buvo padaryta ir daugiau komplektavimo klaidų: surinkti vienodo tipo vidurio puolėjai – Evaldas Kairys ir Martynas Echodas, kurie abu nemeta iš vidutinio nuotolio ir nežaidžia nugara į krepšį. Kitas dalykas – visi įžaidėjai yra ne metikai. Mindaugas Girdžiūnas dar vidutiniškas, bet jis labiau antras numeris“, – lenkė pirštus Vaidas.

V. Čeponis išskyrė ir kelias itin brangiai kainavusias „Ryto“ trenerių štabo klaidas Berlyne – neveikusią gynybą prieš M. Hermannssoną, netinkamą reakciją į jo siautėjimą ir galbūt pavėluotai paimtą minutės pertraukėlę.

1998 m. Europos taurės laimėtojas V. Praškevičius atkreipė dėmesį į prastai funkcioniojantį „Ryto“ puolimą ir nesusikalbėjimą ginantis.

„Labai krito į akis vilniečių gynyba: ar jie nesugeba, ar nenori, ar dar kažkas. O puolime viskas paremta arba individualiais sugebėjimais – žaidimu vienas prieš vieną, arba du prieš du, visi likusieji stovi ties perimetru ir žiūri. Nėra jokio judėjimo ir veiksmo. Išeina toks laukimas iš to, kas turi kamuolį“, – stebėjosi buvęs Lietuvos rinktinės puolėjas.

Jo nuomone, Vilniaus ekipai reikia naujo sunkiojo krašto puolėjo, tačiau jį renkantis būtina elgtis atsargiai.

„D. Suttonas vis tiek buvo perkamas kaip komandos lyderis, todėl jam išvažiavus jie praras tikrai stiprų žaidėją. Aišku, jis nežaidė taip, kaip mes visi tikėjomės. Jis kada nori, tada sužaidžia, kada nenori, tada ne. Dabar „Ryto“ organizacijai prieš perkant naują žaidėją, kad ir koks jis geras bebus, svarbiausia pasidomėti, koks jis yra už aikštės ribų. Dažnai nuperkama ir tik tada pamatoma, kad tai yra nevaldomas karalius su savo norais. Manau, kad jie turėtų padaryti išvadas“, – teigė V. Praškevičius.

Jis apibūdino ir dabartinę D. Adomaičio, sulaukiančio vis daugiau kritikos, situaciją.

„Kritiką priimti ir save tobulinti kiekvieną dieną turi kiekvienas treneris – toks jo darbas. Mano manymu, susidėjo komplektacija, žaidėjų traumos. Bet Dainius šiuo metu nelabai valdo komandos“, – sakė V. Praškevičius.

Savo ruožtu V. Čeponis atleidimo lapelio Dainiui teikti dar neskuba.

„Na, dėl D. Adomaičio aš nežinau. Jis pats turi priimti sprendimą. Manau, kad čia tikrai ne vien jo kaltė. Yra ir asistentai, ir klubo vadovai, ir komplektacija. Žinau, kad jis yra sąžiningas, garbingas žmogus. Iš šono sakyti kategorišką „taip“ arba „ne“ – sudėtinga.

Aš šiek tiek abejoju, kad šita komanda, net ir atsistatydinus D. Adomaičiui, galėtų sužaisti sėkmingą sezoną. Gal būtų trumpalaikis efektas, bet atrodo, kad nėra nugalėtojų mentaliteto ir tikro lyderio. Daug pischologiškai silpnų žaidėjų, kurie greitai palūžta“, – svarstė V. Čeponis.

Jau penktadienį „Ryto“ laukia atsakingas Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio mūšis sostinėje su Utenos „Juventus“ klubu, kurį LKL čempionate pavyko įveikti tik fantastiškai pasirodžius būtent D. Suttonui, kuris pataikė net 5 tritaškius iš 6-ių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)