Kodėl buvo priimtas toks sprendimas? Į tai atsakyti pamėgino didžiausias rusų sporto portalas „Sport-Express” ir jo apžvalgininkas Antonas Babošinas, prisiminęs tiek 53-ejų graiko, tiek jį pakeitusio 58-erių R. Kurtinaičio nuveiktus darbus Chimkuose.

G. Bartzokas į Pamaskvę atvyko 2017-ųjų vasarą. Atvyko iš karto po to, kai Chimkų komanda sugrįžo į Eurolygą – jis stratego poste pakeitė juodkalnietį Duško Ivanovičių (pastarasis savo ruožtu buvo pakeitęs atleistą R. Kurtinaitį).

„Chimki“ valdžia neslėpė, kad pasitiki G. Bartzoko patirtimi – juk graikas su Pirėjo „Olympiakos“ jau buvo laimėjęs Eurolygą, su Krasnodaro „Lokomotiv“ nukeliavęs iki šio turnyro finalo ketverto. Nepasisekė tik Barselonoje, tačiau joje pastaraisiais metais nesisekdavo beveik visiems.

Pirmasis graiko sezonas „Chimki“ klube buvo sėkmingas – komanda ne tik pirmą kartą pateko į Eurolygos ketvirtfinalį, bet jame rimtai kibo į atlapus Maskvos CSKA. Taip pat G. Bartzokas nukeliavo iki VTB Vieningosios lygos finalo ir išsaugojo Chimkų ekipai vietą Eurolygoje.

Sėkmingos komplektacijos dėka jam pavyko sukurti komandą aplink neginčytiną „Chimki“ lyderį Aleksejų Švedą. Komandos rezultatai buvo geri, o A. Švedas tapo rezultatyviausiu visų turnyrų, kuriuose tik dalyvavo, žaidėju.

Aikštėje jam sėkmingai talkino tikru Eurolygos atradimu tapęs Anthony Gillas, taip pat Thomas Robinsonas, Charlesas Jenkinsas, Stefanas Markovičius, buvęs žalgirietis Jamesas Andersonas.

Kaip pastebi „Sport-Express“ apžvalgininkas, Chimkų ekipa demonstravo ne tik kokybišką, bet ir akiai patrauklų krepšinį.

Deja, vėliau „Chimki“ ir G. Bartzoką ištiko „antro sezono sindromas“. Komandos komplektacijos darbų itin prastais pavadinti negalima – ko vertas vien Jordano Mickey atvykimas. Bet sėkmingi jie irgi nebuvo. Ir, pavyzdžiui, vienas iš svarbiausių vasaros pirkinių – puolėjas Casey Pratheris – komandoje taip ir nesužaidė nė vienų rungtynių dėl kelio traumos. Dėl šios priežasties teko papildomai samdyti Garloną Greeną.

Būtent čia, anot A. Babošino, ir pasiekiame pagrindinę problemą, su kuria susidūrė G. Bartzokas – traumas.

Kai viduryje sezono tu prarandi komandos lyderį, būna labai blogai. Tačiau kai po poros rungtynių „sulūžta“ ir tas, kuris turėjo perimti lyderio vaidmenį iš traumuotojo – tai jau katastrofa. Tokia yra situacija Chimkuose, kai iš karto po A. Švedo, nežaidžiančio jau beveik du mėnesius (traumą patyrė lapkričio 23 d. rungtynėse Kaune su „Žalgiriu“), iš rikiuotės iškrito ir A. Gillas.

Ir, anot „Sport-Express“, su šiuo smūgiu G. Bartzokas nesusitvarkė. Praktiškai po kiekvieno pralaimėjimo graikas primindavo, kad komanda žaidžia be dviejų pagrindinių krepšininkų.

Tačiau dar iki sezono pradžios krepšinio užkulisiuose sklandė nuomonė, kad graikas neturi supratimo, kaip organizuoti žaidimą negalint žaisti A. Švedui. Įpusėjus sezonui tai tapo akivaizdu, tai ir buvo pagrindinė problema.

Eurolyga. Kauno "Žalgiris" - Maskvos "Chimki"

Rusai išskira ir dar keletą aplinkybių: per kraštus išsiliejančios trenerio emocijos komandai dažnai kainuodavo technines pražangas, jis dažnai mėgdavo žaisti publikai, o ne ieškoti žaidimo perstatymo variantų, dažnai „užsižaisdavo“ ir pamiršdavo prašyti minutės pertraukėlės, taip nenutraukdamas nesėkmingos atkarpos. Tačiau visa tai tik detalės.

Formaliai G. Bartzoką klubas pakeitė po užtikrintos sekmadienio pergalės VTB lygoje, kai 70:50 buvo įveikta „Cmoki-Minsk“ ekipa.

Tačiau iš tikrųjų jo likimą nulėmė nesėkmė išvykos rungtynėse prieš graikui nesvetimą „Olympiakos“ klubą. Tame mače „Chimki“ surinko vos 57 taškus ir pralaimėjo Eurolygoje antrą kartą paeiliui. Klubo vadovų nuomone, bedantis komandos žaidimas Pirėjuje praktiškai panaikino visus pliusus, kuriuos G. Bartzokas buvo užsidirbęs po namie iškovotos pergalės prieš Stambulo „Fenerbahče“.

Pergalė prieš „Fenerbahče“, anot autoriaus, patvirtina teiginį, kad potencialo komanda turi ir be A. Švedo. Tačiau jo atskleisti G. Bartzokas nesugebėjo, nors galimybių tam ir turėjo.

Šiuo metu VTB lygos turnyro lentelėje „Chimki“ yra aukštoje antroje pozicijoje, Eurolygoje taip pat dar ne viskas prarasta. Nuo aštuntosios vietos Rusijos komandą šiuo metu skiria tik dvi pergalės. Taigi, panaikinti šį deficitą Chimkams bandys padėti senas geras pažįstamas.

„Rimas – vienintelis patyręs aukšto lygio specialistas, kuriam neprireiks laiko adaptacijai kolektyve. Su Kurtinaičio vardu susijusios pačios ryškiausios komandos pergalės, garbingiausi klubo istorijos puslapiai. Pastaraisiais metais mes su treneriu palaikėme nuolatinį įr draugišką kontaktą.

Esu įsitikinęs, kad jam atvykus mes sugebėsime pakeisti susidariusią situaciją,“ – po sutarties su lietuviu pasirašymo dėstė „Chimkų“ komandos vadovas Pavelas Astachovas, viešai įvardinęs ir tikslus, kuriuos iškelia R. Kurtinaičiui ir ekipai.

Ir, anot „Sport-Express“ apžvalgininko, geresnio kandidato perimti komandos vairą „Chimki“ tikrai negalėjo atrasti – Lietuvos krepšinio specialistas yra ne šiaip dirbęs Chimkuose, o praleidęs Pamaskvėje beveik penkerius metus ir iki šiol labai populiarus tarp sirgalių.
Būtent su Kurtinaičiu klubas du kartus laimėjo Europos taurę, sykį – VTB Vieningąją lygą.

Situacijoje, kai gali būti brangi kiekviena pradelsta minutė, Kurtinaitis buvo būtent tas žmogus, kuris gali žaibiškai imtis darbo Chimkuose. „Jis – puikus motyvatorius, kas šiuo metu yra svarbu. Sutartis su treneriu sudaryta iki sezono pabaigos, ir tai abiem pusėms suteikia manevro laisvę. Nors, žinoma, norėtųsi palinkėti Kurtinaičiui sėmės – tokių spalvingų figūrų bet kokiame čempionate nėra daug“, – savo publikaciją apie „Chimki“ aktualijas baigia Rusijos portalas.

Pirmąją „Chimki“ treniruotę R. Kurtinaitis ves šiandien, antradienį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)