Prieš tokias rungtynes, pasak buvusio krepšininko, visos prieš tai darytos klaidos jau būdavo apkalbėtos ir išnagrinėtos.

„Žinojome, kad negalime kartoti klaidų, supratome, kad tokiam varžovui negalime pralaimėti“, – LRT.lt sakė S. Jovaiša.

S. Jovaišos teigimu, CSKA buvo didelė galia.

„Ji nėra sumenkusi ir dabar, bet anuomet mes sugebėjome savyje išsiugdyti nugalėtojo mentalitetą, todėl eidavome galvodami ne apie tai, kad reikia gerai sužaisti rungtynes, mes galvodavome kaip sužaisti ir laimėti, – kalbėjo S. Jovaiša. – Tikiuosi, kad vyrai ir dabar pamėgins tai padaryti, bet žiūrėkime į viską objektyviai – pajėgumai šiek tiek skiriasi“.

Niekas, žinoma, nesmerks, jei bus pralaimėta rungtynių pabaigoje, tačiau pergalė? Nebent iš sensacijų srities.
Sergejus Jovaiša

Tuomečio „Žalgirio“ smogiamoji jėga, pasak buvusio krepšininko, niekuo nenusileisdavo Maskvos komandos lyderiams.

„O dabar jie turi kur kas daugiau individualiai pajėgesnių krepšininkų. Viskas priklauso nuo to, ar dabartinis „Žalgiris“ penktadienį sugebės atsilaikyti komandiškai“, – teigė S. Jovaiša.

Šįkart dukart olimpinių žaidynių prizininkas nevyks į „Žalgirio“ areną.

„Stebėsiu rungtynes namuose, nors tokias rungtynes norėtųsi pamatyti gyvai... Tiek to, keliai blogi, – nusijuokė S. Jovaiša. – Pastaruoju metu įpratau ramiai ir susikaupęs rungtynes stebėti namuose“.

Gudriojo lapino pravardę krepšinio aikštėje turėjęs S. Jovaiša pastebėjo, kad dabartinė CSKA ekipa išsiskiria savo žaidėjų individualiais pasirodymais.

„Galimai kiekvieno krepšininko bandymas gerai pasirodyti klubui daro meškos paslaugą. Jie beveik nemoka žaisti komandinio žaidimo, – pabrėžė S. Jovaiša. – Komanda visose pozicijose turi ne po vieną žaidėją, kuris nori parodyti savo talentą. Gal jie nori išsilaikyti toje komandoje ir pasirašyti gerus kontraktus, bet jie turi suprasti, kad kiekvienas, traukdamas „kaldrą“ į savo pusę, griauna komandinius tikslus“.

S. Jovaiša pamena ir senesnių laikų išsireiškimą „Kasa po savimi...“

Kiekvienas turėtų sužaisti geriau negu sugeba. Šiai dienai „Žalgiris“ yra išretintas traumų, todėl tie, kurie išeis į aikštę, turės atidirbti ne tik už save, bet ir už savo draugą.
Sergejus Jovaiša

„Pamenu, ir mūsų laikais būdavo CSKA krepšininkų, kurie norėdavo labai pasirodyti, išsišokti, – nusišypsojo S. Jovaiša. – Mes tuo labai sumaniai pasinaudodavome ir mokėdavome supančioti tokius išsišokėlius. Iš jų turėdavome sau naudos“.

Dabartinis CSKA krepšinio aikštės Lapinui šiek tiek primena tuo laikus. „Kai kurie žaidėjai tikrai pernelyg savimi pasitiki, – sakė jis. – O tai šiais laikais Europos krepšinyje gerų rezultatų neatneša“.

Šarūnas Jasikevičius

Sulaukęs klausimo, ką žalgiriečiai turėtų penktadienio vakarą paruošti maskviečiams, S. Jovaiša nusijuokė.

„Kiekvienas turėtų sužaisti geriau negu sugeba. Šiai dienai „Žalgiris“ yra išretintas traumų, todėl tie, kurie išeis į aikštę, turės atidirbti ne tik už save, bet ir už savo draugą, – sakė S. Jovaiša. – Tokių rungtynių šį sezoną jau matėme“.

S. Jovaiša pats žaidė ne vienose rungtynėse, kurios, atrodo, jau buvo laidojamos. „Bet mes susikaupdavome ir savo sumanumu ir atkaklumu išplėšdavome pergales“, – teigė S. Jovaiša, tuoj pat pamėginęs prisiminti, kaip tokiais atvejais savo žaidėjus drąsindavo komandos treneris Vladas Garastas.

„Na, jeigu dabar pradėčiau vardinti mūsų gerbiamo trenerio, kurį vadinome tėvu, visus išsireiškimus, tai necenzūrinių žodžių čia atsirastų nemažai. Tad aš gal susilaikysiu, – juokėsi S. Jovaiša. – Aišku, jis kartais pasakydavo aštresnį žodį, bet mobilizuojantį, o ne įžeidžiantį. Jis visada žinojo, kad su mumis gali laimėti, tereikėjo su mumis elgtis teisingai ir pergalės ateis“.

Netrukus S. Jovaiša prisiminė epizodą, kuris geriausiai yra įsiminęs apie CSKA krepšininkus.

„Nuvažiavome į Tarybų Sąjungos rinktinės stovyklą su „Žalgiriu“ laimėję pirmenybių čempionų titulą trečią kartą iš eilės, – prisiminė buvęs krepšininkas. – Valgykloje mus pamatę CSKA krepšininkai visi tarsis susitarę nuleido galvas ir susigėdę srėbė sriubą, o mūsų draugas Valdis Valters iš Rygos „VEF“ garsiai pasakė: „Trys kartai iš eilės? Tai jau kažkas tokio!“ Taip Valdis jiems įkalė dar vieną rakštį“.

Paklaustas, ar Kaunas turės progą rytoj švęsti, S. Jovaiša pasiūlė galvoti tik apie gerus dalykus. „Niekas, žinoma, nesmerks, jei bus pralaimėta rungtynių pabaigoje, tačiau pergalė? Nebent iš sensacijų srities“, – sakė S. Jovaiša.

Kauno „Žalgiris“ pirmajame Eurolygos rate svečiuose tik po pratęsimo 97:99 nusileido raudonarmiečiams. Vėliau CSKA iškovojo tris pergales ir keturis kartus paslydo – pralaimėta „Panathinaikos“, „Baskonia“, „Fenerbahce“ ir netgi autsaiderei „Budučnost“. Šiuo metu CSKA Eurolygos turnyrinėje lentelėje rikiuojasi trečioje pozicijoje su 11 pergalių ir keturiais pralaimėjimais.

„Žalgirio“ kraityje – 7 pergalės, 8 pralaimėjimai bei 8–11 pozicija turnyrinėje lentelėje.

Rungtynės „Žalgirio“ arenoje penktadienio vakarą prasidės 20 val.

Eurolygos rikiuotė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pralaimėjimai):

1.Fenerbahče15141
2.Real16133
3.CSKA15114
4.Anadolu Efes16106
5.Olympiakos1596
6.Barcelona1587
7.Armani Olimpia1688
8.Bayern1688
9.Žalgiris1578
10.Baskonia1578
11.Panathinaikos1578
12.Chimki16610
13.Gran Canaria16610
14.Maccabi16511
15.Budučnost16313
16.Daruššafaka15213