Eurolygos 13-ame ture trečiadienį Kauno „Žalgiris“ svečiuose 75:71 palaužė Stambulo „Daruššafaka“ ekipą ir į savo sąskaitą įsirašė šeštą pergalę. Du mėnesius nelaiminti absoliuti turnyro autsaiderė „Daruššafaka“ patyrė 11-tą nesėkmę iš eilės.

Virš 5200 žiūrovų talpinančioje arenoje trečiadienį vakare liko du trečdaliai laisvų vietų, o tylą rungtynių pradžioje tribūnose užpildė devynių vaikinų dūdų orkestras.

Ko gero, tai vienintelė arena Eurolygoje, kurioje „Žalgirio atakos metu buvo galima kitoje aikštės pusėje girdėti garsias Šarūno Jasikevičiaus pastabas.

O griežtų pastabų Šaras turėjo daugeliui: beveik visą pirmą mačo pusę „Žalgiris“ buvo priverstas vytis varžovus, kurie pirmą kėlinį laimėjo 19:15, o antrame ketvirtyje vienu metu buvo atitrūkę 23:15.

Stratego plojimų sulaukė tik Eurolygoje debiutavęs Rokas Jokubaitis, kuris drąsiu prasiveržimu ir taškais iš po krepšio pelnė savo pirmuosius taškus elitiniame turnyre.

Per ilgąją pertrauką švieslentė fiksavo šešių taškų „Daruššafaka“ pranašumą – 39:33.

Nors Stambulo ekipa iki šio mačo nuo trijų taškų zonos atakavo prasčiausiai Eurolygoje – 29,4 proc. taiklumu, tačiau „Dačka“ vien per pirmą mačo pusę pataikė 5 tolimus metimus iš 14-os bandymų.

Trečiame kėlinyje vaizdas ant parketo nesikeitė: žalgiriečiai sunkiai rinko taškus, tiesa, ir varžovai neblizgėjo. Prieš lemiamą kėlinį ekipas skyrė 4 taškai (53:49).

„Daruššafaka“ – viena labiausiai varžovus spaudžiančių komandų, nesinorėjo Leo palikti vieno rungtynių pabaigoje kaip vienintelio žaidėjo, galinčio įžaisti kamuolį. Dėl to antroje pusėje norėjome turėti Thomą, o jis ant parketo žengė su gera energija.
Šarūnas Jasikevičius

Ketvirtame ketvirtyje sužaidus dvi minutes po galingo Thomo Walkupo dėjimo „Žalgiris“ po ilgos pertraukos išsiveržė į priekį – 54:53.

Taškas į tašką vykusioje kovoje svečius paskutinę minutę Leo Westermanno tritaškis truktelėjo į priekį, kuris ir leido svečiams iškovoti labai svarbią pergalę.

„Žiauriai smagu, kad pavyko laimėti tokias klampias rungtynes, tikslingai ėjome to link. Kažkiek patys nepadarėme savo darbų, kartais ir varžovai pataikė labai sudėtingus tritaškius. Galima pasakyti, šiemet kaip niekada mūsų padarytos klaidos mus skaudžiai baudžia.

Kažkur neatkovojame kamuolio, iš karto – tritaškis. Atrodo, tokius dalykus būtų galima kontroliuoti. Kito kelio nėra, reikia mažiau daryti tokių klaidų. Kankinamės, nors atrodo, dedame kažkokius žingsnius į priekį. Yra kaip yra“, – po mačo kalbėjo Š. Jasikevičius.

„Leo – rungtynių didvyris. Kaip tik norėjau pasakyti apie jo didelius kiaušus. Tas prancūzas – visgi žaidėjas, kurio reikėjo palaukti. Žmogus, įveikęs daug stiprių dalykų, reikėjo jo luktelti, kad sugrįžtų toks, koks buvo anksčiau prieš išeidamas iš „Žalgirio“, – po rungtynių geros nuotaikos nestokojęs Šaras gyrė esminį tritaškį pataikiusį L. Westermanną.

– Gana anksti pražangas prisirinko Antanas Kavaliauskas, Laurynas Birutis, ar stipriai tai keitė mačo planą?, – po rungtynių buvo paklaustas Š. Jasikevičius.

– Labai koregavo situaciją, nors žinojome, kad ir Laurynas žais, ir Eriką Venskų buvome pasiruošę išleisti. Bet, žinote, tie, kurie lemia esmę ir daro persvarą, yra Brandonas Daviesas ir Aaronas White’as. Svarbiausia buvo juos išlaikyti.

– Thomas Walkupas į aikštę žengė tik po ilgosios pertraukos. Kodėl?

– „Daruššafaka“ – viena labiausiai varžovus spaudžiančių komandų, nesinorėjo Leo palikti vieno rungtynių pabaigoje kaip vienintelio žaidėjo, galinčio įžaisti kamuolį. Varžovai geba išmušti iš ritmo puolimą, tą jiems pavyko padaryti pirmame kėlinyje.

„Daruššafaka“ agresyviai besigindama aktyviai mus išstumdavo toli už perimetro, neleisdavo kamuolio priimti ten, kur mes norėjome. Dėl to antroje pusėje norėjome turėti Thomą, o jis ant parketo žengė su gera energija.

Tas pats Roko žaidimas – tikrai aukšto lygio.

– Kas leido ketvirtame kėlinyje perimti iniciatyvą ir išplėšti pergalę?

– Aš manau, šios rungtynės galėjo pakrypti į vieną ar kitą pusę. Vis vien kai tu pataikai tritaškį tikrai yra lengviau. Leo tolimas šūvis labai svarbus, ir Artūro Milaknio tritaškiai leido lipti ant kulnų.

– Atrodė, kad Leo turėjote kažkokių pastabų dėl to tritaškio.

– Ne, vėliau jis kiek kitaip atliko derinį, ne ten atsidengė, kur reikėjo. Per didelė saviveikla „Žalgiryje“ (šypsojosi).

– Labai svarbi ataka buvo, kai Daviesas apsigynė, pavyko perimti kamuolį. Kas tuo metu pavyko mūsiškių gynyboje?

– Toks buvo pusiau keitimasis ginamaisiais, kuris mus buvo nubaudęs prieš tai rungtynėse.

Atrodo ir keičiamės, ir ne. Varžovas nuėjo į tą pačią pusę, iš kurios nuėjo. Daviesas sureagavo, bėgo atgal prie Michaelo Erico ir užkišo ranką. Toks jau tikrai labai gerų pastangų momentas.

– Ką Leo tritaškis pasako apie žaidėjo šaltakraujiškumą?

– Rungtynių didvyris. Štai, eina prancūzas (patapšnojo per petį L. Westermannui, kai šis iš rūbinės ėjo pro Š. Jasikevičių). Tas prancūzas – visgi žaidėjas, kurio reikėjo palaukti. Žmogus, įveikęs daug stiprių dalykų, reikėjo truputį palaukti, kad sugrįžtų toks, koks buvo anksčiau prieš išeidamas iš „Žalgirio“.

– Akivaizdu, kad be Nate’o Wolterso komanda yra kitokia.

– Tiek Derrickas, tiek Rokas davė labai gerų dalykų. Tai matėsi rungtynėse. Šiandien rungtynių organizacija buvo nebloga. To nepasakyčiau apie rungtynes Miunchene. Aišku, jiems šiose rungtynėse buvo lengviau, gavo daugiau minučių, turėjo laiko pajausti rungtynių ritmą.

Smagu už Roką, jis jau dabar gali duoti mums naudos Eurolygoje. Jis nepasimes, vaikinas su labai gera galva ir eina labai dideliais žingsniais į priekį.

– Jam, 18-os metų jaunuoliui, tai debiutas Eurolygoje, sužaidė solidžiai, ką tai pasako apie krepšininko potencialą?

– Rokas nepasimeta aikštėje, yra vienas iš tų, kuris kuo puikiausiai supranta rungtynių planą, mūsų sistemą. 30-mečiai daro daugiau psichologinių klaidų nei jis. Gal nėra pats greičiausias, labiausiai patyręs, bet tikrai supranta krepšinį.

– Varžovai pirmoje mačo pusėje pataikė kelis labai sudėtingus tritaškius, tai galėjo tapti nemalonia varžovų staigmena?

– Žinoma, tai išmušė iš ritmo. Vis dėl to varžovai žino, kur mes daugiau mažiau rizikuojame, pataikė ne tik pirmoje mačo pusėje, bet ir ketvirtame kėlinyje.

Gerai tai, kad ir mums pavyko iškart atsakyti tiek Artūro Milaknio, tiek Aarono White’o tolimais metimais. O Leo šūvis buvo pats svarbiausias.

Žaliai-baltiems pirmame rate liko dar dvi akistatos: jau šį penktadienį 20 val. jie namuose priims Tel Avivo „Maccabį“, o po savaitės, gruodžio 28 d., skris į Las Palmasą, kur pasimatys su „Gran Canaria“.

Eurolygos rikiuotė po 13-os turų (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pralaimėjimai):

1.Fenerbahče13121
2.Real13112
3.CSKA13103
4.Anadolu Efes1394
5.Olympiakos1385
6.Bayern1376
7.Žalgiris1367
8.Armani Olimpia1367
9.Saski Baskonia1367
10.Panathinaikos1367
11.Barcelona1367
12.Gran Canaria1358
13.Maccabi1349
14.Chimki1349
15.Budučnost13310
16.Daruššafaka13112

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)