Nelaimė sukrėtė

Šią savaitę antrame pagal dydį Lombardijos mieste susibūrusi Italijos rinktinė pasiruošimą pasaulio čempionato atrankos rungtynėms derino su apsilankymais ligoninėje.

Praėjusį savaitgalį šalies krepšinio bendruomenę sukrėtė Brešos „Germani“ klubo gynėjo Marco Cerono gyvybei iškilusi grėsmė.

Mače su Turino „Fiat“ varžovas alkūne pataikė 26-erių žaidėjui į galvą – dėl kaukolės lūžio šis buvo skubiai operuotas.

Antradienį italas jau buvo sąmoningas bei palatoje priėmė lankytojus, tarp kurių buvo klubo ir rinktinės žaidėjai, FIP prezidentas Gianni Petrucci.

Po poros dienų nežinios krepšininko bendražygiai galėjo bent kiek lengviau atsikvėpti, nors gydytojai ir dabar dar neskuba dalinti optimistiškų prognozių.

„Niekas net dorai nepamatė, kaip tai nutiko, – ketvirtadienį kalbėdamas su Krepšinis.lt, graužėsi Italijos rinktinės puolėjas Brianas Sacchetti. – Bet vakar jau kalbėjausi su juo, operacija praėjo sėkmingai. Dabar jam reikės daug poilsio. Nežinome, kada jis grįš į rikiuotę, tačiau tai nėra taip svarbu. Krepšinis – ne viskas, kalba eina apie jauno žmogaus gyvenimą. Tikėsimės, kad jis atsistos ant kojų, o mes būsime šalia ir padėsime.“

M. Ceroną ligoninėje aplankė ir ryškiausia dabartinės Italijos nacionalinės komandos žvaigždė Alessandro Gentile.

„Marco pažįstu nuo vaikystės, mes kartu užaugome. Liūdna dėl to, kas jam nutiko. Laimei, jam jau geriau, jis atsigauna. Marco – stiprus vaikinas, manau, jis išsikapstys“, – kumščius laiko gynėjas.

Incidentą, kurio metu nukentėjo M. Ceronas, galite matyti nuo 1 min. 12 sek.

Konkuruoja dėl tifozių

Ketvirtadienio rungtynėse pergalę italai pirmiausia norėtų padovanoti būtent juos ne juokais išgąsdinusiam M. Ceronui.

„Jis – puikus draugas ir kolega. Visa Italijos krepšinio bendruomenė dabar galvoja apie jį. Šįvakar bandysime laimėti dėl Marco“, – teigė B. Sacchetti.

Tačiau Italijos rinktinė turi ir daugiau priežasčių pasistengti.

Viena – turnyro situacija: kitaip nei lietuviai, italai dar turi padėti paskutinį žingsnį link pasaulio čempionato.

Antra – krepšinio pozicijos Brešoje, kurią nacionalinė komanda lanko pirmą kartą.

200 tūkst. gyventojų ir itin išvystytą pramonę turintis istorinis miestas yra naujas taškas Apeninų pusiasalio krepšinio žemėlapyje.

Atsirado jis it mostelėjus burtų lazdele – „Germani“ klubas įkurtas tik 2009-aisiais, prieš dvejus metus jis prasimušė į aukščiausiąją lygą, o praėjusiame sezone jau metė rimtą iššūkį grandams. Brešos ekipa ilgą laiką pirmavo čempionate, galiausiai užėmė trečią vietą bei žaidė Italijos taurės finale.

Nors Marius Stankevičius, žaidęs „Brescia“ futbolo klube 2001-2008 metais, Brešoje kol kas yra labiausiai žinomas lietuvis, pirmoji pažintis su Lietuvos krepšininkais gali nebūti paskutinė. Krepšinis viesulu įsiveržė į miesto gyvenimą ir, kol „Brescia“ futbolininkai kamuojasi antrame Italijos divizione, tvirtina savo vietą po saule.

Pavyzdžiui, trečiadienio vakarą informacinė švieslentė aikštėje prie Brešos geležinkelio stoties skelbė ne naujausius UEFA Čempionų lygos rezultatus, o žinią apie Jaredo Cunninghamo atvykimą. Į Eurolygą anksčiau taikęsis gynėjas iš JAV „Germani“ klube pakeis būtent M. Ceroną.

Anot kito „Germani“ atstovo B. Sacchetti, krepšinis Brešoje išpopuliarėjo, todėl reikia tuo pasinaudoti.

„Mes esame Italijoje – čia nerasite vietos, kur futbolas nebūtų numeris vienas. Bet per paskutinius porą metų krepšinio pozicijos Brešoje smarkiai sustiprėjo. Rinktinė čia žais pirmą kartą, todėl labai svarbu, kad gerai pasirodytume. Tikiuosi, ateis daug sirgalių, ir norėčiau, kad jie ateityje taip pat sugrįžtų į areną“, – sakė Italijos nacionalinę ekipą treniruojančio Romeo Sacchetti sūnus.

„PalaLeonessa“ arena

Mačas su Lietuva vyks „PalaLeonessa“ arenoje, kuri šiemet buvo kapitaliai renovuota. Jos tribūnose dabar telpa per 5 tūkst. sirgalių, ir ketvirtadienio vakarą tuščių vietų neturėtų likti – FIP atstovų teigimu, rungtynių dieną prekyboje beliko šimtas bilietų.

„Kai komanda pakilo į aukščiausią lygą, jos rungtynes pradėjo lankyti ne tik Brešos, bet ir aplinkinių miestų gyventojai. Krepšinio bendruomenė čia vystosi ir manau, kad toliau augs. Mūsų aistruoliai labai šilti, jie mums daug padeda, ir ne tik rungtyniaujant namuose – nemažai sirgalių keliauja paskui mus į išvykas. Jie – geriausias patvirtinimas, kad Breša nusipelno būti krepšinio elite“, – dėstė B. Sacchetti.

Sąskaitų turi ir vieni, ir kiti

Sirgalių paramos šeimininkai ketvirtadienį turėtų sulaukti, bet jie pasigenda didesnio savo pačių kolegų geranoriškumo.

Dvikovos išvakarėse Eurolygoje rungtyniaujantis Milano „Olimpia“ klubas į Kauną išsivežė įžaidėją Andrea Cinciarini, kurio labai norėjo R. Sacchetti.

„Nenormali situacija. Ir ateityje bus tik blogiau – juk Eurolygoje padaugės komandų, tvarkaraštis bus dar intensyvesnis. Niekur nesidėsi, ne mano darbas važiuoti į Milaną ir grasinti diskvalifikacijomis“, – dėl Italijos čempionų atsakymo burbėjo rinktinės treneris.

A. Cinciarini jo auklėtinių gretas turėtų papildyti sekmadienio mačui su lenkais, o R. Sacchetti lieka guostis tuo, kad „Olimpia“ jam perleido klube svarbių vaidmenų neturinčius Christianą Burnsą ir Simone Fontecchio. Tiesa, pastarasis į rinktinės dvyliktuką ketvirtadienio rungtynėms nėra įtrauktas.

Užtat atvyko A. Gentile, kuris pastarąjį kartą nacionalinės komandos marškinėlius vilkėjo pačioje atrankos ciklo pradžioje.

Kuomet italų treniruotę „PalaLeonessa“ arenoje keitė lietuvių pratybos, A. Gentile pirmiausia nuėjo pasisveikinti su Mantu Kalniečiu – abu jie praeityje žaidė petys petin „Olimpia“ klube. Puikiai 26-erių krepšininkui pažįstamas ir ne vienerius metus Italijoje rungtyniavęs Jonas Mačiulis.

„Mums tai bus labai svarbios rungtynės prieš labai gerą komandą. Tikiuosi, mums jos pasiseks. Esame jauna komanda, bet vienas kitą pažįstame jau ilgai, nuo mažumės. Turime daug entuziazmo, o dar daugiau jo pridės savi sirgaliai. Bandysime išnaudoti jų palaikymą. Kita vertus, Lietuva visada yra labai pavojingas varžovas. Mačiau nemažai jūsų rungtynių atrankoje ir esu įsitikinęs, kad bus nelengva“, – būsimą akistatą Krepšinis.lt komentavo A. Gentile.

Ir nors Italijos krepšinio „bosui“ G. Petrucci maloniau prisiminti 2004 metų Atėnų olimpinių žaidynių pusfinalį, kuriame Gianluca Basile ir kompanija sensacingai tritaškiais užmėtė lietuvius, dabartiniams krepšininkams aktualesnė „šviežesnė“ istorija, kuri – kur kas skaudesnė.

Alessandro Gentile (dešinėje)

Lietuva prieš italus laimėjo keturias pastarąsias oficialias tarpusavio dvikovas iš eilės, įskaitant du pergalingus Europos pirmenybių ketvirtfinalius.

„Geriausiai prisimenu tuos du mačus, kuriuose žaidžiau pas. Ir abu kartus jie mus nugalėjo, eliminavo iš kovos dėl medalių“, – atsiduso A. Gentile.

Pasaulio čempionato kelialapio iš lietuvių niekas nebeatims, nes juo Dainiaus Adomaičio komanda pasirūpino iš anksto.

Bet proga bent iš dalies suvesti sąskaitas masina italus, ir ja pasinaudoti mėlynieji bandys ketvirtadienį, nuo 21.15 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)