Ketvirtadienį lietuviai Brešoje susitiks su Italija, o sekmadienį Vilniuje priims Kroatiją.

Lietuvos rinktinė (8 pergalės/0 pralaimėjimų) jau turi kelialapį kišenėje, o antrą vietą užimančiai Italijai (6/2) dar reikia padėti paskutinį žingsnį.

Regis, italų strategas Romeo Sacchetti nusiteikęs sutvarkyti reikalus kuo anksčiau ir net išsiprašė kelių atsarginių iš Eurolygoje rungtyniaujančio Milano „Olimpia“ klubo. Tačiau kortas jaukia traumos, dėl kurių ir D. Adomaitis antradienį prisipažino dar nežinantis tikslios oponentų sudėties.

„Italija – nuo emocijos priklausanti komanda. Daug lemia, kokią bangą ji pagauna. Žaisdamas su jais, negali daryti klaidų, negali leisti rengti kontratakų. Tai – jų stichija“, – apie būsimus varžovus atsiliepė D. Adomaitis.

Labiausiai „stichiškas“ žaidėjas – į Italijos rinktinę grįžtantis Alessandro Gentile. 26 metų 201 cm ūgio gynėjas kadaise buvo Eurolygos žvaigždė ir galėjo subombarduoti bet kurio „Olimpia“ klubo priešininko krepšį. Bet kartais lygiai taip pat lengva ranka skandindavo ir savo komandą, švaistydamas metimus pro šalį.

Pastaraisiais metais A. Gentile saulė leidžiasi, šį sezoną jis atstovauja Ispanijos pirmenybių autsaiderei Madrido „Estudiantes“, kur rungtyniauja taip pat permainingai kaip ir anksčiau.

Italijos rinktinėje A. Gentile nežaidė nuo atrankos ciklo pradžios.

D. Adomaičio nuomone, tiek Italijos, tiek Lietuvos komandos šįkart pirmiausia kliausis šilto ir šalto mačiusiais gynėjais.

„Išbandysime jaunus aukštaūgius, o mūsų perimetro grandis – patyrusi, žinanti sistemą. Ji ir bus mūsų pagrindinė jėga“, – teigė treneris.

Jei į rinktinės priekinę liniją jis pirmą kartą pakvietė Gytį Masiulį ir Martiną Gebeną, kojų rimtai dar nespėjusį apšilti Martyną Echodą, perimetro grandyje bus tokių veteranų kaip Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis ar Jonas Mačiulis.

Nebe pirmos jaunystės žaidėjai atvyko, nors komandai likusios rungtynės nebeturi turnyrinės reikšmės. Nepaisant to, rinktinės kapitonas M. Kalnietis tvirtino nė kiek nedvejojęs dėl savo planų.

„Juk gali grįžti namo, pakeisti aplinką. Tai – pats didžiausias atrankos „langų“ privalumas, – juokėsi šį rudenį Vilerbano ASVEL (Prancūzija) klube atgimęs įžaidėjas. – Jeigu būtų kokių nors sveikatos bėdų, dabar galbūt tikrai nėra laikas žūtbūt rizikuoti. Bet esu sveikas, jaučiuosi gerai. Net nesinori prarasti tą gerą ritmą, todėl verčiau rungtyniauti. Vis dėlto niekas nesusirenka į rinktinę tiesiog pabūti. Stengsimės pratęsti pergalių seriją.“

– A. Gentile karjera pastaraisiais metais buksavo. Ko galima tikėtis iš šio žaidėjo? – Krepšinis.lt paklausė D. Adomaičio

– Gentile visada buvo didelis vardas, vienas talentingiausių Italijos žaidėjų. Toks jis išlieka ir dabar. Tai – pavojingiausias žaidėjas, galintis „iššauti“ vienose rungtynėse. Reikia pasistengti, kad tos rungtynės nebūtų su Lietuva, todėl skirsime jam didelį dėmesį.

– Milano „Olimpia“ išleido į Italijos rinktinę Christianą Burnsą ir Simone Fontecchio, bet Mindaugo Kuzminsko ir Artūro Gudaičio Lietuvos nacionalinėje komandoje nėra. Dvigubi standartai?

– Klausiate, nors patys žinote atsakymus. Negi vėl voliosime tą patį, pilstysime iš tuščio į kiaurą. Ką aš galiu padaryti? Stengiamės bendrauti su visais žaidėjais, atsižvelgti į jų situaciją ir viskas.

– Italijos rinktinė dar nėra garantuota dėl vietos pasaulio čempionate, kitaip nei Lietuva. Ar tai gali būti faktorius aikštėje?

– Baikite, tikrai nė vienam iš žaidėjų netruks motyvacijos, kiekvienas norės įrodyti esąs vertas rinktinės. Jei jau užsivelki jos marškinėlius, apie motyvaciją nebėra ko nė kalbėti.

– Ką veiks likusi Vilniaus „Ryto“ komanda, kol būsite išvykęs?

– Žaidėjai gavo truputį poilsio, jaunesni – mažiau, Deividas Sirvydis ir Marekas Blaževičius prisijungė prie „Perlo“. Vėliau bus daug pratybų su treniruokliais ir individualaus darbo, kurio iki šiol tikrai trūko sezono metu. Chrisas Krameris? Manau, iki gruodžio vidurio nežinosime, kada konkrečiai jis galėtų grįžti į rikiuotę.

Primename, kad Lietuvos rinktinė yra viena iš trijų Europos komandų, iki šiol laimėjusių visas aštuonerias rungtynes. Nesėkmių taip pat dar nepatyrė Vokietija ir Graikija.

Be šių komandų, kelialapį į kitais metais Kinijoje vyksiančias planetos pirmenybes jau užsitikrino čekai.

Tiesioginės reikšmės likusios kvalifikacijos akistatos Lietuvos rinktinei nebeturi, kadangi pasaulio čempionato burtų krepšeliai bus sudaromi atsižvelgiant ne į vietą atrankos grupėse, o pagal Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) reitingą bei geografinius kriterijus.

Atrankos varžybos finišuos paskutiniais dviem turais ateinantį vasarį. Į pasaulio čempionatą pateks po tris geriausias kiekvienos grupės komandas.

Rinktinės dvyliktukas

1.Mantas KalnietisPG
2.Mindaugas GirdžiūnasPG
3.Jonas MačiulisSF/PF
4.Renaldas SeibutisSG
5.Adas JuškevičiusSG/PG
6.Arnas ButkevičiusSF
7.Rokas GiedraitisSF
8.Edgaras ŽelionisPF/C
9.Eimantas BendžiusPF/SF
10.Gytis MasiulisSF/PF
11.Martinas GebenC
12.Martynas EchodasC

J grupės turnyro lentelė
(vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pralaimėjimai, įmestų/praleistų taškų santykis, taškai)

1.Lietuva880+16316
2.Italija862+9414
3.Lenkija844+1212
4.Vengrija844+212
5.Nyderlandai835+111
6.Kroatija835+611
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)