Tačiau trečiame mūšyje iš eilės tik paskutinę sekundę kovos lauke kritusiam „Žalgiriui“ užuojautos ir maldų dabar reikia mažiausiai.

„Pergalės negalime melsti ir laukti – reikia eiti ir ją pasiimti, viską iš savęs išspausti ir ją pasiimti. Mes porą sykių gavome progą mesti prieš silpną gynėją ir meldėme Dievą, kad tas metimas įkristų. Deja, čia ne bažnyčia, čia reikia viską pasiimti patiems. Ateini ir pasiimi. Gaila, šį kartą viską pasiėmė varžovai“, – po nesėkmingos rusiškos savaitės pamokslavo Šarūnas Jasikevičius.

Namie jau pralaimėjo daugiau nei per visą praėjusį sezoną

„Žalgiris“ sužaidus beveik pusę rungtynių (17 min.) buvo atsiplėšęs nuo „Chimki“ ekipos dviženkliu skirtumu – 35:25, o svečių lyderis Aleksejus Švedas savo sąskaitoje teturėjo 2 taškelius. Tačiau tuomet žaliai-balti per vieną minutę praganė 3 kamuolius, o geriausiai apmokamas „Žalgirio“ žaidėjas Edgaras Ulanovas leido įsijausti brangiausiam visos Eurolygos žaidėjui: Ulės globojamas A. Švedas vos per 20 sekundžių sukratė 6 taškus ir prikėlė maskviečius kovai – netrukus švieslentė jau skelbė lygybę (39:39).

Po pertraukos žaidimo tempą ir agresyvumą gynyboje dar gerokai padidinę atvykėliai iš Rusijos ketvirto kėlinio viduryje susikrovė rimtą persvarą (63:70), kurios, nepaisant kelių netaiklių baudų ir „Žalgirio“ spaudimo, jų pergalei ir užteko: trečią pratęsimą iš eilės galėjęs išplėšti Artūro Milaknio tritaškis buvo per trumpas – 83:84.

„Tai – ne atsitiktinė pergalė, o puikių trenerių štabo namų darbų rezultatas. „Žalgirio“ gynyba neveikė taip efektyviai kaip prieš CSKA. „Chimki“ tiesiog nuostabiai dalinosi kamuoliu poziciniame puolime ir laimėjo dėl savo protingos taktikos bei parodyto charakterio“, – konstatavo rusų komentatorius Vladimiras Gomelskis.

„Parodę charakterį labai sunkiai, bet absoliučiai pelnytai „Chimki“ vyrai pasiekė trečią pergalę Eurolygoje ir pagerino savo šansus patekti į atkrintamąsias“, – straipsnyje, pavadintame „Trečia paėjo“, rašo „Sovetskij sport“.

Nors kalbėti apie atkrintamąsias dabar, kai dar nesužaista nė trečdalio sezono, yra tas pats, kas jau šį savaitgalį pradėti dažyti kiaušinius Velykoms, paskutinių kelių turų tendencijos neramina: „Žalgiris“ telaimėjo vieną mačą iš pastarųjų penkių, o savo aikštėje apskritai kol kas yra nulinis – 0 pergalių ir 5 pralaimėjimai. Tiek nesėkmių namuose žalgiriečiai pernai nepatyrė per visą sezoną, įskaitant net ir atkrintamąsias (buvo 13/4).

Tokia liūdna statistika Kaune stebina ir už galvos griebtis verčia ne tik olimpinį čempioną Sergejų Tarakanovą, bet ir 15 tūkstančių sirgalių, kaskart sugužančių į karščiausią krepšinio areną Europoje.

„Kažkodėl namie padarome daugiausiai psichologinių, žaidimo plano klaidų. Varžovai čia neatvažiuoja žaisti su mintimi, kad Kauno arena yra labai gera ir joje sunku. Čia yra viena iš jų topinių išvykų. Tą mes šiais metais ir jaučiame“, – atviravo Šaras, kurio auklėtiniai penktadienį pradangino net 21 kamuolį.

Ką užfiksavo teisėjas?

Skirtingai nei kai kuriose kitose Eurolygos arenose, „Žalgiris“ savojoje nesulaukia pagalbos rankos nei iš teisėjų, nei iš sekretoriato. Ginčytinas epizodas užfiksuotas ir penktadienį.

Ketvirto kėlinio pradžioje šeimininkams atsiliekant minimaliai (59:60) Nate‘as Woltersas paleido savo firminį „floaterį“ jau visai baigiantis atakos laikui: likus maždaug 0,5 sek. lanko priekį palietusį kamuolį pataisyti mėgino Brandonas Daviesas, tačiau šis atšoko nuo lentos ir nukrito E. Ulanovui į rankas. Ulė greitai numetė perdavimą laisvam Thomui Walkupui, kuris be jokio pasipriešinimo švystelėjo taiklų tritaškį.

Tačiau teisėjas Carmelo Paternico, „Chimki“ džiaugsmui, nuaidėjus sirenai ėmė aktyviai mosuoti rankomis, rodydamas, kad taškai šios atakos metu nebus įskaityti. Sunku pasakyti, ar, net ir labai norėdami, rusai būtų spėję sutrukdyti Th. Walkupui, nes beveik visi jie buvo susigrūdę po savo krepšiu. Be to, bet kokiu atveju kamuolį nusiėmė žalgiriečiai, taigi net ir pagal blogiausią scenarijų, jie bent būtų turėję progą pakartoti savo išpuolį.

O dabar apie patį epizodą. Ką tokio nelegalaus „Žalgirio“ veiksmuose užfiksavo arbitras iš Italijos, taip ir lieka neaišku. Galbūt 24 sekundžių pabaigą? Bet vaizdo įraše akivaizdžiai matyti, kad žalgiriečio mestas kamuolys lietė lanką likus kelioms dešimtosioms sekundės. Gal tai, kad B. Daviesas kliudė besileidžiantį kamuolį? Bet iš pakartojimo panašu, kad kamuolys pirma pasiekė lanką ir amerikietis tik tada jį pamušė.

Gal tuomet tai, kad Brandonas kabino lanką? Bet vėlgi jo kontaktas su lanku buvo minimalus, jis jo neišjudino ir neturėjo įtakos galutinei metimo baigčiai – kamuolys, atsitrenkęs į lanko priekį, į jį įkristi nepretendavo, o atšokęs nuo lentos taip pat skriejo per aukštai, kad būtų galėjęs atsidurti krepšyje.

Įdomiausia, kad oficialiame Eurolygos protokole ši ataka apskritai pateikiama kaip vykusi sklandžiai: neva N. Woltersas prametė dvitaškį, o „Chimki“ sugriebė kamuolį gynyboje. Taigi ginčytinas epizodas, galėjęs turėti įtakos net ir galutiniam mačo rezultatui, taip ir lieka neįminta mįsle. Beje, tiek Lietuvos, tiek Rusijos TV komentatoriai šį epizodą įvertino paprasčiausiai, bet klaidingai – kaip ištiksėjusias 24 sekundes.

Per tą pačią savaitę „Žalgirį“ vieno metimo rungtynėse nuskriaudė antras Rusijos klubas.

Slidus epizodas – vaizdo įraše nuo 1:27:30 min.:

Brangiausiam žalgiriečiui – raudonas pažymys

Nors ši savaitė buvo skaudi, Krepšinis.lt vėl pateikia kiekvieno „Žalgirio“ žaidėjo vertinimą balais: nuo 1 iki 10, kur mažiausias teigiamas pažymys, kaip ir universitete, yra penketas. Kadangi pažymių knygelė – subjektyvus dalykas, pridedame ir objektyvesnę – pliuso/minuso statistiką.

Žaidėjų pažymiai (susumuoti pasirodymai dvejose šios savaitės Eurolygos rungtynėse):

Marius Grigonis 8 balai (gerai) 26 taškai, 30 naud. balų, 45 proc. pataikymas – 5/11 metimai, 14/16 baudos.

Marius buvo, ko gero, stabiliausias „Žalgirio“ ginklas šią savaitę. Abiejuose mačuose pelnė po 13 taškų, buvo itin veržlus, kovingas, agresyvus – metė net 16 baudų. M. Grigonis it pitbulis elgėsi ir gynyboje, kur išnervino net Aleksejų Švedą, kuris po švilpuko nusistūmė mūsiškį ir užsidirbo nesportinę. Labai apmaudus epizodas lemiamu metu ketvirtame kėlinyje, kai gynėjas nekaltoje situacijoje užmynė šoninė liniją.

Antanas Kavaliauskas 8 balai (gerai) 25 taškai, 28 naud. balai, 64 proc. pataikymas – 7/11 dvitaškiai, 11/12 baudos.

Barzdočius Maskvoje varžovus po abiem krepšiais skaldė kaip pliauskas ir taip kompensavo nesėkmingą B. Davieso pasirodymą. Taiklių baudų metimų serija jis nustebino net S. Tarakanovą, komentavusį dvikovą su CSKA. Sėkmingesniam žaidimui prieš „Chimkį“ sutrukdė greitos pražangos ir B. Davieso surengtas benefisas. Kavas su +12 taškų šią savaitę be konkurencijos buvo geriausias žalgirietis pagal +/- statistiką.

Brandonas Daviesas 7 balai su pliusu (pakankamai) 31 taškas, 40 naud. balų, 40 proc. pataikymas – 6/15 dvitaškiai, 19/22 baudos, 18 atkovotų kamuolių.

Nuo 1 naudingumo balo Maskvoje iki 40-ies Kaune. NBA skautų dėmesio vertą šou prieš CSKA surengęs Brandonas buvo tikras monstras ir tryško neišsenkančia energija: centras ne tik smaginosi pats – taškais, atkovotais kamuoliais ir varžovų pražangomis, bet ir buvo daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikęs „Žalgirio“ žaidėjas (3). Dar vieno puikaus jo greitojo siuntinio per visą aikštę taškais nesugebėjo paversti Leo Westermannas, kurio metimą nupūtė Jordanas Mickey.

Aaronas White‘as 7 balai (pakankamai) 25 taškai, 23 naud. balai, 53 proc. pataikymas – 9/17 metimai, 4/5 baudos.

Kapitonui Pauliui Jankūnui iškritus iš rikiuotės Aaronas buvo pasmerktas net 62 gryno žaidimo minutėms per dvi dienas. A. White‘as su minus 20 rodikliu buvo blogiausias „Žalgirio“ žaidėjas pagal +/- statistiką, tačiau padarė ir daug naudingų dalykų: laidė taiklius tritaškius, rinko atšokusius kamuolius. Prieš „Chimkį“ kelis kartus persistengė: neįdėjo iš viršaus ir gavo bloką mesdamas iš po krepšio.

Nate‘as Woltersas 6 balai (patenkinamai) 26 taškai, 23 naud. balai, 44 proc. pataikymas – 11/25 metimai, 4/8 baudos.

Kaip visada rezultatyvus ir pastebimas puolime N. Woltersas Maskvoje net du kartus nepasinaudojo proga tapti mačo didvyriu – tiksinti paskutinėms sekundėms prametė abu lemiamus metimus. Nate‘ui ne sykį teko išklausyti ir garsių Šaro priekaištų, nes vadovauti komandos puolimui jam sekėsi ne visada: jis penktadienį teatliko 2 rezultatyvius perdavimus.

Thomas Walkupas 6 balai (patenkinamai) 6 taškai, 8 naud. balai, 50 proc. pataikymas – 3/6 dvitaškiai.

Thomui ir vėl netrūko kovingumo ir koncentracijos, tačiau stigo fantazijos ir aštrių sprendimų puolime. Th. Walkupas, tikrai sėkmingai gynęsis prieš A. Švedą, labai greitai susirinko dvi pražangas ir prisėdo ant suolo. Be to, per du susitikimus nemetė nė vienos baudos.

Laurynas Birutis 6 balai su minusu (patenkinamai) 6 taškai, 8 naud. balų, 50 proc. pataikymas – 1/2 dvitaškis, 4/4 baudos.

Maskvoje it malūnas kamuolius nuo varžovų galvų raškęs Laurynas susilaukė Rusijos TV komentatorių liaupsių. Tačiau Kaune jau nebebuvo kažkoks faktorius, greičiau – atvirkščiai: prarado kamuolį mušinėdamas jį būdamas nugara į krepšį, apmaudžiai prasižengė statydamas užtvarą, kai A. Milaknis įleido tritaškį.

Leo Westermannas 5 balai (silpnai) 12 taškų, 5 naud. balai, 30 proc. pataikymas – 3/10 metimai, 3/4 baudos.

Dar vienas žaidėjas, atrodęs vienaip prieš CSKA ir visiškai kitaip prieš „Chimkį“. Pagyrimai Leo už tai, kad pranoko Nando De Colo ir sugebėjo sureaguoti į stebuklingai ištirpusias 5 sekundes Maskvoje, bet kritika už minusinį pasirodymą penktadienį, netaiklius laisvus tritaškius ir tiesmukišką metimą antro kėlinio pabaigoje, kurį J. Mickey nupūtė it gimtadienio žvakutę.

Artūras Milaknis 5 balai (silpnai) 12 taškų, 7 naud. balų, 50 proc. pataikymas – 4/8 metimai, 3/4 baudos.

Tik 4 iš 17 tritaškių per paskutines keturias Eurolygos akistatas nėra tai, kuo galėtų didžiuotis bet kuris pasaulio snaiperis. Milas nepataikė ir lemiamo šūvio, galėjusio išplėšti pratęsimą. Taip pat porą kartą lygioje vietoje pametė kamuolius, už ką „Žalgiris“ iškart buvo skaudžiai nubaustas.

Derrickas Waltonas 5 balai (silpnai) 5 taškai, 11 naud. balų, 50 proc. pataikymas – 1/2 metimai, 2/2 baudos.

D. Waltonas niekaip neatranda savo tikrojo vaidmens „Žalgiryje“. Dabar jis – blyksnių žaidėjas: tai žengęs į aikštę sumeta pora metimų ir pasižymi keliais gerais epizodais, tai įmetinėja rizikingus perdavimus, kurie per dažnai baigiasi klaidomis, o pats visai nežiūri į krepšį.

Edgaras Ulanovas 3 balai (blogai) 6 taškai, 3 naud. balai, 33 proc. pataikymas – 2/6 metimai, 2/3 baudos.

Dar viena ne Edgaro savaitė. Ir tai ir yra blogiausia. Pats Š. Jasikevičius pareiškė, kad jo nejaudina vienas blogas pasirodymas, bet jei tai tęsiasi kelias savaites ar mėnesį – tada tai jau problema. „Tie, kurie kreipia dėmesį į mano pastabas ir sisteminius dalykus – eina į priekį, o kiti eina tik blogyn“, – nesunku nuspėti, kam skirti šie Šaro žodžiai.

Bene daugiausiai pylos iš visų nuo trenerio per minutės pertraukėles gaunantis E. Ulanovas Maskvoje buvo apskritai nulinis (0/4 metimai ir -1 naud. balas), o mačą Kaune lyg ir pradėjo neblogai, bet tada užsidirbo pražangą puolime ir leido įsišėlti A. Švedui. Būtent po dviejų Ulės klaidų ginantis Aleksejus lengvai sumetė 6 taškus ir įkaitino savo rankas.

„Aš negaliu Edgarui įpūsti nieko. Jeigu žmogus nenori, aš absoliučiai nieko negaliu įpūsti“, – tikina Š. Jasikevičius apie brangiausią savo auklėtinį.

Žalgiriečių pliuso/minuso rodikliai rungtynėse su CSKA ir „Chimki“ (žaidėjas, minutės, bendras balansas, pirmo ir antro mačo balai):

Kavaliauskas per 31 min. +12 taškų (+14; –2)

Waltonas per 17 min. +4 taškai (+5; –1)

Milaknis per 46 min. +3 taškai (–1; +4)

Grigonis per 48 min. 2 taškai (–2; +4)

Walkupas per 28 min. 0 taškų (–2; +2)

Westermannas per 28 min. –1 taškas (+2; –3)

Birutis per 14 min. –2 taškai (–3; +1)

Daviesas per 50 min. –3 taškai (–7; +4)

Woltersas per 52 min. –4 taškai (–5; +1)

Ulanovas per 46 min. –6 taškai (+2; –8)

White'as per 62 min. –20 taškų (–13; –7)

„Žalgirio“ (3/6) situacija turnyro lentelėje nėra ta, kokios laukė žaliai-baltų gerbėjai, tačiau turnyro tvarkaraštis žada, kad artimiausiu metu viskas turėtų pradėti taisytis į gera: dar iki pirmo rato pabaigos visai realu pagerinti savo santykį iki 7/8, o antrojo pradžioje galbūt net persverti jį savo naudai. Užjausti žalgiriečių dar tikrai nereikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)