Praėjusią savaitę 24-erių metų 206 cm ūgio J. Bolomboy'us oficialiai tapo Rusijos piliečiu, o šio trečiadienio vakarą jau debiutavo Eurolygoje.

Ant parketo per CSKA rungtynes su „Žalgiriu“ išbėgęs vidurio puolėjas žaidė 15 min. ir pelnė 8 taškus, pasižymėjo efektingais dėjimais iš viršaus.

Rusijos rinktinės vyriausiasis treneris Sergejus Bazarevičius „naujai iškeptą rusą“ jau įtraukė į šalies rinktinės kandidatų sąrašą prieš artėjantį FIBA pasaulio čempionato atrankos varžybų „langą“, tačiau akivaizdu, kad tai patiko ne visiems.

Ypač aštriai prieš Kongo Respublikos piliečio ir rusės sūnaus natūralizavimą ir bandymą įtraukti į Rusijos rinktinės sąrašus pasisakė vienas geriausių rusų krepšininkų A. Švedas.

„Sport Express“ žurnalisto paklaustas, kaip vertina potencialų rinktinės naujoką, A. Švedas demonstravo akivaizdų nepasitenkinimą.

„Aš apskritai nesuprantu, kas čia per pastiprinimas. Mes, žaidėjai, buvome apklausti dėl šios temos, tačiau viską federacija padarė pagal save. Geriau jos ir klauskite, o ne mūsų“, – J. Bolomboy'aus klausimu pasisakė 29-erių A. Švedas, kuris yra vienas iš daugiausiai Europoje uždirbančių krepšininkų.

Reakcija po tokių žvaigždės žodžių rusų žiniasklaidoje buvo įvairi – vieni palaikė A. Švedo poziciją, kiti stojo ginti J. Bolomboy'aus.

„A. Švedas taip išreiškė savo poziciją prieš žaidėjų natūralizaciją. Ir tokia pozicija gali egzistuoti. Aš asmeniškai taip pat nelabai palaikau visiškų amerikiečių natūralizavimą, tačiau J. Bolomboy'aus situacija šiek tiek kitokia, jis juk turi rusiškų šaknų – jo mama rusė. Sunku pasakyti, kodėl Švedas taip sureagavo. Galbūt jo draugas rinktinėje žaidžia šioje pozicijoje, ir Bolomboy'aus atvykimas į rinktinę jį išstumtų iš komandos arba sumažintų žaidimo laiko? Nors, kaip ir sakiau, jis turi teisę turėti savo nuomonę“, – susidariusią situaciją įvertino rusų krepšinio ekspertas ir komentatorius Sergejus Tarakanovas.

„Apskritai pats A. Švedas jau yra pasidaręs kaip šventa karvė, kurios negalima liesti. Jį netgi kritikuoja atsiprašydami. Dabar jis turi absoliučios superžvaigždės statusą, kuriai aikštėje galima viskas. Panašu, kad ne tik aikštėje“, – ironiškai paties A. Švedo asmenybę apibūdino S. Tarakanovas.

Primename, kad Rusijos rinktinė pasaulio čempionato atrankos varžybose yra gana sudėtingoje situacijoje. Šiuo metu rusai K grupėje yra treti ir dėl savo patekimo į planetos čempionatą toli gražu nėra užtikrinti.

Aš apskritai nesuprantu, kas čia per pastiprinimas. Mes, žaidėjai, buvome apklausti dėl šios temos, tačiau viską federacija padarė pagal save.
Aleksejus Švedas

Prieš artimiausią varžybų „langą“ į rinktinės kandidatų sąrašą S. Bazarevičius įtraukė ir Eurolygos komandų – CSKA bei „Chimki“ žaidėjų pavardes, tačiau Lietuvoje viešėjęs rusų krepšinio federacijos prezidentas Andrejus Kirilenka Krepšinis.lt prisipažino neturintis jokių garantijų, kad jų padės žūtbūtiniuose mūšiuose.

„Visi puikiai suprantame, kokie čia reikalai. Jeigu nepavyks surinkti stipriausių, ką padarysi, versimės su tuo, ką turėsime“, – sakė buvusi krepšinio garsenybė.

Kitą savaitę tą pačią dieną vyks „Žalgirio“ – Milano „AX Armani“ rungtynės Kaune ir Lietuvos ir Italijos rinktinių susitikimas Brešoje, o Eurolygos mačas tarp „Chimki“ ir „Panathinaikos“ vyks tą pačią dieną, kaip ir Rusijos rinktinės išvykos rungtynės su Suomija.

„Nemalonu. Nukentės arba rinktinė, arba klubai – kad ir kokią išeitį pasirinksi, vis tiek kažkam bus blogai“, – skėsčiojo rankomis A. Kirilenka.

Būtent suomiai yra pagrindiniai rusų konkurentai kovojant dėl kelialapio į pasaulio pirmenybes.

Galima prisiminti, kad kadaise Rusijos krepšinio rinktinės herojumi tapo natūralizuotas amerikietis Johnas Robertas Holdenas, pataikęs pergalingą dvitaškį metimą 2007-ųjų Europos krepšinio čempionate Ispanijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)