42-ejų Š. Jasikevičius yra laikomas ne tik vienu iš talentingiausių, bet ir vienu iš emocingiausių krepšinio trenerių ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Nuomonės dėl trenerio darbo metodikos ne retai išsiskiria.

Vieni palaiko emocijas viešai reiškiantį ir žaidėjams viską į akis rėžiantį Šarą, kiti mano, kad krepšinio treneris elgiasi pernelyg impulsyviai ir savo riksmais demoralizuoja auklėtinius.

„Ką savo riksmais perteikia Jasikevičius ar kiti treneriai? Perteikia pyktį. Kada mes pykstame, tai tikime, kad žmogus, kuris kažko nepadarė, galėjo tai padaryti. Tikimės, kad kitas žmogus turi gebėjimus padaryti kažką, ko trūksta komandai. Kad jis turi gebėjimų padaryti kitą ataką geriau“, – „Live Dinner.TV Lietuva“ laidoje krepšinio komentatoriui Vaidui Čeponiui apie Š. Jasikevičiaus transliuojamas emocijas kalbėjo sporto psichologė Aistė Žemaitytė.

Anot jos, trenerio rėkimas toli gražu nėra siekis žeminti auklėtinius.

„Esmė tokia, kad tas rėkimas – jeigu išfiltruosime tuos stipresnius žodžius, kokiais kartais atakuoja ir šaudo Jasikevičius – veikia kaip stimuliatorius, skatina judėjimą į priekį. Tai nėra susiėmimas už galvos, neva jūs beviltiški, vargšai sportininkai ir nieko padaryti negalite. Jis skirtas stimuliavimui“, – „Žalgirio“ trenerio elgesio motyvus vertino A. Žemaitytė.

„Mes puikiai žinome, kad emocija yra toks dalykas, kuris persiduoda sportininkui. Tarkime, aš ateisiu ir bijosiu dėl savo auklėtinio – jam pavyks ar nepavyks. Nors ir vartosiu gražius žodžius, jam tai tikrai persiduos. Tai nekvestionuotina, emocijos persiduoda“, – pridūrė psichologė.

„Bet koks specialistas, sugebantis naudotis savo žinių bagažu stresinėse situacijose ir suprantantis, ką daro, taps autoritetu ir bus gerbiamas. Tai suvesčiau ne tiek į amžių, kiek į žinojimą ką tu darai ir kur vedi savo komandą. Šiuo atžvilgiu Š. Jasikevičius yra tikras fenomenas“, – kalbėjo A. Žemaitytė.

Tiesa, anot jos, dažnas perdėtas emocijų reiškimas visiems žmonėms yra pavojingas.

„Yra atlikti tyrimai, kad labai stipri emocijų raiška ir jų nevaldymas gali vesti link silpnaprotystės. Žinant šį faktą, reikėtų pasidomėti, kaip reikšti emocijas ir galbūt ne visada pakilti į patį aukščiausią jų reiškimo lygį“, – perspėjo sporto psichologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)