Mindaugas Girdžiūnas, Arnas Butkevičius, Eimantas Bendžius, Evaldas Kairys, Martynas Echodas – tai „Ryto“ krepšininkai, įtraukti į Lietuvos nacionalinės komandos kandidatų sąrašą rungtynėms su Italija bei Kroatija.

Nebūtinai jie visi lapkričio pabaigoje bursis rinktinėje, nes D. Adomaitis nuo 15 žaidėjų sąrašo dar nubrauks tris pavardes. Bet kokiu atveju, „Ryto“ atstovų nacionalinėje ekipoje bus daugiausia.

Bet klausimas, ar praėjusią savaitę sostinės klubą papildęs Rokas Stipčevičius žais Kroatijos rinktinėje, ar atsakomąją dvikovą su lietuviais Vilniuje stebės iš tribūnos.

32-ejų įžaidėją Lietuvoje ėmė kamuoti liga, dėl kurios jis negali žaisti maksimaliu pajėgumu, ir D. Adomaitis leidžia suprasti, kad būtų laimingesnis, jei kroatas per rinktinių „langą“ padirbėtų su naujaisiais komandos draugais fizinio pasirengimo treniruotėse.

„Dėl Roko dar yra klausimų. Jis ką tik prisijungė prie komandos ir dar nėra tokios formos, kokios norėtų būti pats ir kokios norime mes“, – sakė D. Adomaitis.

Būtų logiška, jei į ekipos žaidimą nespėjęs įsilieti naujokas prioritetą skirtų klubo interesams, tačiau yra keli priešingai bylojantys aspektai. Kitaip nei lietuviams, paskutinę vietą J grupėje užimantiems kroatams likusios rungtynės pasaulio čempionato atrankoje bus žūtbūtinės, ir šįkart jie tikrai nesulauks NBA lygos atstovų, veikiausiai – ir Eurolygoje žaidžiančio Krunoslavo Simono.

Be to, pats D. Adomaitis prieš kelis mėnesius viešai piktinosi klubais, kurie sudaro kliūčių į rinktinę kviečiamiems žaidėjams.

Jeigu savo kandidatų sąrašo dar nepaskelbęs Kroatijos ekipos vairininkas Draženas Anzulovičius liktų be R. Stipčevičiaus, galėtų imti kurstyti sąmokslo teoriją, jog taip siekiama susilpninti konkurentų gretas.

Gynėjas iki šiol žaidė keturiuose iš aštuonių atrankos mačų.

Rokas Stipčevičius

Pasak D. Adomaičio, per ateinantį atrankos varžybų „langą“ jis nebebandys derinti pareigų rinktinėje bei „Ryte“ ir atsidės vien tik pirmosios treniruotėms. Klube šturvalą perims fizinio parengimo specialistas Evaldas Kandratavičius, žaidėjai pertrauką bandys išnaudoti papildomai įkraudami baterijas.

Lietuvos rinktinė į pirmą treniruotę bursis lapkričio 26 d., tačiau jau dabar aišku, kad dalis žaidėjų vėluos.

Lapkričio 29 d. lietuviai Brešoje susitiks su Italija, o gruodžio 2 d. Vilniuje priims Kroatiją.

Tiesioginės reikšmės likusios kvalifikacijos akistatos Lietuvos rinktinei nebeturi, kadangi pasaulio čempionato burtų krepšeliai bus sudaromi atsižvelgiant ne į vietą atrankos grupėse, o pagal Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) reitingą bei geografinius kriterijus.

Tad dėliodamas sudėtį D. Adomaitis galėjo eksperimentuoti, tiesa, darė tai saikingai.

„Norime pamatyti keletą naujų veidų, ypač – jaunų, kurie anksčiau žaidė savo amžiaus grupės rinktinėse ir ten vaidino svarbius vaidmenis. Bet nesinori visko daryti dirbtinai. Todėl ieškojau balanso tarp patyrusių žaidėjų ir jaunimo“, – sakė treneris.

Jo paminėtas jaunimas pirmiausia – iki šiol į suaugusiųjų rinktinę dar nekviesti 20-metis Klaipėdos „Neptūno“ puolėjas Gytis Masiulis ir 24-erių Utenos „Juventus“ vidurio puolėjas Martinas Gebenas.

„Martinas žaidžia pirmą sezoną pofesionaliame krepšinyje. Stebime jį, rungtyniauja tikrai neblogai. Manome, kad jis gali kiekvienais metais progresuoti.

Gyčio didžiausia pažanga ta, kad jis neprapuolė šiame lygyje, duoda apčiuopiamą naudą komandai, kai kuriose rungtynėse labai maloniai nustebina. Tai ir yra svarbiausia jaunam žaidėjui“, – komentavo D. Adomaitis.

Paklaustas apie į Italiją iš „Ryto“ vasarą persikėlusį vidurio puolėją Egidijų Mockevičių, specialistas teigė svarstęs ir jo kandidatūrą.

„Bet prieš pirmas rungtynes turėsime tik tris treniruotes, nesinori kviesti vien naujus žmones, nes jie nespės susižaisti. Nieko, bus dar vienas „langas“, bus ir kitų pavardžių sudėtyje“, – žadėjo rinktinės vairininkas.

Jis taip pat padėkojo nacionalinės komandos veteranams Mantui Kalniečiui, Jonui Mačiuliui ir Renaldui Seibučiui, kurie žais net ir simbolinę reikšmę beturinčiose rungtynėse.

„Svarbu, kad tokie žaidėjai veržiasi į rinktinę. Jie ir yra tie, kurie rodo pavyzdį rūbinėje ir aikštėje“, – pagyrė D. Adomaitis.

Lietuvos rinktinė yra viena iš trijų Europos komandų, iki šiol laimėjusių visas aštuonerias rungtynes. Nesėkmių dar nepatyrė Vokietija ir Graikija.

Be šių komandų, kelialapį į kitais metais Kinijoje vyksiančias planetos pirmenybes taip pat jau užsitikrino čekai.

Atrankos varžybos finišuos paskutiniais dviem turais ateinantį vasarį. Į pasaulio čempionatą pateks po tris geriausias kiekvienos grupės komandas.

J grupės turnyro lentelė
(vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pralaimėjimai, įmestų/praleistų taškų santykis, taškai)

1.*Lietuva880+16316
2.Italija862+9414
3.Lenkija844+1212
4.Vengrija844+212
5.Nyderlandai835+111
6.Kroatija835+611

Rinktinės kandidatų sąrašas

Gynėjai:

Mantas Kalnietis (Vilerbano ASVEL, Prancūzija);
Šarūnas Vasiliauskas („Gaziantep“, Turkija);
Mindaugas Girdžiūnas (Vilniaus „Rytas“);
Renaldas Seibutis (Saragosos „Tecnyconta“, Ispanija);
Adas Juškevičius („Nanterre 92”, Prancūzija);

Puolėjai:

Arnoldas Kulboka (Bambergo „Brose“, Vokietija);
Jonas Mačiulis (Atėnų AEK, Graikija);
Arnas Butkevičius (Vilniaus „Rytas“)
Rokas Giedraitis (Berlyno ALBA, Vokietija);
Edgaras Želionis (Afjonkarahisaro „Afyon“, Turkija);
Eimantas Bendžius (Vilniaus „Rytas“);
Gytis Masiulis (Klaipėdos „Neptūnas“);

Vidurio puolėjai:

Martinas Gebenas (Utenos „Juventus“);
Evaldas Kairys (Vilniaus „Rytas“);
Martynas Echodas (Vilniaus „Rytas“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)