Pasikeitus turnyro formatui, 16-a komandų dviejų ratų sistema Eurolygoje rungtyniauja nuo 2016-2017 m. sezono pradžios.

Taigi, 2018-2018 m. sezonas šiuo formatu ir „Žalgiriui“, ir visai Eurolygos organizacijai yra trečiasis.

Labai panašus yra ir visų trijų sezonų tvarkaraštis – turnyras prasideda antros spalio savaitės pabaigoje ir per pirmąjį mėnesį komandos sužaidžia po šešerias rungtynes.

Šį sezoną „Žalgiris“ iš pirmų šešių mačų laimėjo tris – visus juos išvykoje. Namuose neatsilaikyta prieš „Žalgiriui“ nepalankias ir turnyro favoritų grupei priskiriamas komandas – Vitorijos „Baskonia“, Stambulo „Fenerbahče“ ir Madrido „Real“. Tačiau išvykoje įveiktos tarpsezoniu sustiprėjusios Stambulo „Anadolu Efes“ ir Atėnų „Panathinaikos“ ekipos, ant menčių paguldyta ir savo jėgas Eurolygoje testuojanti Podgoricos „Budučnost“.

Kaip, lyginant su šiuo šiais metais, „Žalgiriui“ per pirmąjį Eurolygos mėnesį sekėsi ankstesniais sezonais?

2016-2017 m. sezonas Š. Jasikevičiaus treniruojamai ekipai prasidėjo nesėkmingai. Per pirmąjį mėnesį iš šešerių rungtynių kauniečiai laimėjo vos vieną sykį – namuose įveikė „Baskonia“ ekipą su Andrea Bargnani.

Namie neatsilaikyta prieš Tel Avivo „Maccabi“ ir Stambulo „Daruššafaką“, o išvykoje patirti pralaimėjimai kovojant su „Panathinaikos“, „Fenerbahče“ ir „Barcelona“.

Nors ilgainiui kauniečiai įsibėgėjo, prasta sezono pradžia „Žalgiriui“ sutrukdė prasibrauti į geriausiųjų aštuntuką. Komanda reguliarųjį sezoną baigė 10-oje pozicijoje (14/16).

2016-2017 m. Eurolygos startas (rungtynės, rezultatas, pergalė/laimėjimas)

„Panathinaikos“ – „Žalgiris“84:76P
„Žalgiris“ – „Baskonia“78:73L
„Fenerbahče“ – „Žalgiris“82:68P
„Žalgiris“ – „Maccabi“74:87P
„Žalgiris“ – „Daruššafaka“80:83P
„Barcelona“ – „Žalgiris“92:86P

2017-2018 m. sezono istorija jau buvo kitokia – iš pirmųjų šešerių rungtynių, kaip ir šiemet, „Žalgiris“ laimėjo trejas.

Tiesa, pergalių sąskaitą namie tokiu metu žalgiriečiai jau buvo atidarę – pirmose sezono rungtynėse Kauno komanda namie 78:76 nugalėjo Belgrado „Crvena Zvezda“. Įveikti savoje aikštėje pernai nepavyko „Chimki“ ir, kaip ir šiemet, „Real“.

2017-2018 m. Eurolygos startas (rungtynės, rezultatas, pergalė/laimėjimas)

„Žalgiris“ – „Crvena Zvezda“78:76L
„Chimki“ – „Žalgiris“85:77P
„Barcelona“ – „Žalgiris“75:81L
„Žalgiris“ – „Real“66:87P
CSKA – „Žalgiris“94:91P
„AX Armani“ – „Žalgiris“62:94L

Lapkričio mėnesį žalgiriečių žaidimas dar bangavo, tačiau vėliau Šaro kariauna įgijo tiesiog tobulą sportinę formą. Gruodį buvo laimėtos visos penkerios žaistos rungtynės – ši sėkminga atkarpa „Žalgiriui“ leido įsiterpti į kovą dėl vietos aštuonete ir galų gale į jį prasibrauti (18/12), palankiai susiklosčiusių rezultatų paskutiniame ture dėka užimant net 6-ąją vietą turnyro lentelėje.

Apskritai per reguliarujį sezoną pernai žalgiriečiai laimėjo 73 proc. namų rungtynių (11/4).

Kaip jau buvo pastebėta, lyginant su praėjusio sezono pirmaisiais rezultatais, šiuo metu „Žalgiris“ tarsi viršija pergalių grafiką.

Nors šioje sezono stadijoje žalgiriečių pergalių balansas buvo toks pat, prieš konkrečiai šiemet įveiktas ekipas jie buvo telaimėję 1 kartą iš 6, t. y. svečiuose kaip ir šiemet buvo sudorota „Anadolu Efes“, o tiek prieš „Panathinaikos“, tiek prieš Belgrado „Crveną Zvezdą“ (kurią ir pakeitė „Budučnost“) jų arenose buvo suklupta.

Namuose nei „Baskoniai“, nei „Fenerbahčei“, nei „Real“ nebuvo įkąsta ir pernai, taigi vertinant grynai pagal tvarkaraštį, žaliai balti prieš tuos pačius varžovus dabar turi dviem pergalėmis daugiau nei praėjusiame sezone.

2018-2019 m. Eurolygos startas (rungtynės, rezultatas, pergalė/laimėjimas)

„Žalgiris“ – „Baskonia“79:87P
„Anadolu Efes“ – „Žalgiris“79:93L
„Žalgiris“ – „Fenerbahče“75:82P
„Panathinaikos“ – „Žalgiris“83:87L
„Žalgiris“ – „Real“79:90P
„Budučnost“ – „Žalgiris“60:72L

Per artimiausią Eurolygos kovų mėnesį „Žalgirio“ laukia itin svarbi serija namuose – savoje arenoje kauniečiai žais net ketverias iš artimiausių penkerių rungtynių. Tokia tvarkaraščio atkarpa vėliau šį sezoną nebepasikartos.

Į Kauną atvyks „Barcelona“ (jau šią savaitę), „Chimki“, „AX Armani“ ir „Olympiakos“.

„Žalgirio“ rungtynės per ateinantį mėnesį

Lapkričio 16 d.„Žalgiris“ – „Barcelona“
Lapkričio 21 d.CSKA – „Žalgiris“
Lapkričio 23 d.„Žalgiris“ – „Chimki“
Lapkričio 29 d.„Žalgiris“ – „AX Armani“
Gruodžio 6 d.„Žalgiris“ – „Olympiakos“
Gruodžio 14 d.„Bayern“ – „Žalgiris“

Ir jeigu „Žalgiris“ antrus metus iš eilės nori patekti į Eurolygos TOP-8 etapą ar bent jau išlikti konkurencingu turnyro lentelėje, per šią namų seriją kauniečiams ne tik reikia atidaryti pergalių sąskaitą savoje arenoje, bet ir laimėti bent jau keletą susitikimų.

Praėjusį sezoną namuose pavyko įveikti tris iš keturių artimiausių varžovų – atsilaikyti nepavyko tik prieš „Chimki“.

Tiesa, lyginant su pernai, jėgų santykis, bet jau kol kas, Eurolygoje atrodo gerokai pasikeitęs. Jei 2017-2018 m. sezone „Chimki“ buvo tarp turnyro lyderių, šiemet Maskvos srities klubas murkdosi turnyro lentelės dugne, o „Barcelona“ ir „AX Armani“ gerokai pagerino savo pozicijas.

Krenta į akis skirtinga situacija šių ir praėjusių metų turnyro lentelėse. Praėjusį sezoną turnyre tokiu metu buvo trys ryškios autsaiderės (1/5), iš kurių atsitiesti pavyko tik trenerį pakeitusiai Vitorijos komandai.

Praėjusio sezono Eurolygos turnyro lentelė po 6 turų

Šiemet po 1 pergalę turi net 4 ekipos („Chimki“, „Maccabi“, „Gran Canaria“ ir „Daruššafaka“), o „Budučnost“ laimėjimo skonio kol kas apskritai nepatyrė.

Taigi, gerų rezultatų kol kas nedemonstruojančią Chimkų komandą guldyti ant menčių šiemet tiesiog būtina.

Šio sezono Eurolygos turnyro lentelė po 6 turų

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)