„Laikėmės rungtynių plano“, – po pirmųjų pergalių Eurolygoje sutartinai kartoja „Žalgirio“ žaidėjai, o plano išpildymu pasidžiaugia ir jo autorius Šarūnas Jasikevičius. Anot pačių žalgiriečių, pergales Stambule ir Atėnuose nukalė pagal planą aštrus bei kietas žaidimas, efektyvi komandinė gynyba ir jos dėka užsiliepsnojusi energija puolime.

Tuo, kaip „Žalgiris“ pildo trenerio paruoštą planą, po rungtynių su „Panathinaikos“ žavėjosi ir šio klubo žaidėjai bei savus plakusi Graikijos žiniasklaida: „Priešingai nei be vizijos rungtyniavusi Atėnų ekipa, Lietuvos čempionai turėjo planą ir sąžiningai jo laikėsi. Šaro kariauna šioms rungtynėms buvo pasiruošusi daug geriau“.

Pastebima, jog itin sėkmingai „Žalgiris“ svečiuose susitvarko su savo užduotimis gynyboje.

Į miltus sumalta aštrioji turkų gynėjų linija

Š. Jasikevičiaus paruošiamo rungtynių plano pildymas prasideda būtent nuo gynybos ir pavojingiausių varžovų žaidėjų stabdymo. Tai buvo itin akivaizdu dar Turkijoje, kur į „Anadolu Efes“ gretas vasarą pasišvaisčius milijonais buvo surinkta ant popieriaus bene geriausiai Europoje atrodanti gynėjų linija. Susidūrus su „Žalgiriu“ antrajame ture iš jos liko visiškai tuščia vieta.

„Sustabdėme žmones, kurie dažniau veržiasi negu meta iš toli. Tai mūsų gynėjų nuopelnas. Žaidybinis planas buvo laikyti varžovų žvaigždes priekyje savęs. Tai yra vienas svarbiausių dalykų žaidžiant prieš „Anadolu Efes“. Supratome, kur galima rizikuoti“, – po mačo Stambule pasakojo Š. Jasikevičius.

Apie 4 milijonai eurų – tiek kartu sudėjus šį sezoną uždirba Rodrigue'as Beaubois, Jamesas Andersonas ir vienas brangiausiai apmokamų Europos krepšininkų Shane'as Larkinas. Prieš kiek daugiau nei savaitę kartu sudėjus visi šie milijonieriai į „Žalgirio“ krepšį įmetė vos 6 taškus – S. Larkinas ir J. Andersonas po 3, o R. Beaubois liko su nuliu.

„Žalgiris“ rizikavo leisti šiems krepšininkams išsimesti tritaškius, tačiau jie tokiomis galimybėmis nesinaudojo ir vis tiek mėgino remtis savo stiprybėmis bei lįsti po krepšiu. Tam puikiai pasiruošę svečiai tuomet vogė vieną kamuolį po kito – du kamuolius perėmė Nate'as Woltersas, o net po tris – Artūras Milaknis ir Thomas Walkupas.

„Sustabdyti tuos vyrukus „Anadolu Efes“ gretose buvo itin svarbu. Gynyboje prieš juos darėme tai, ką turėjome daryti. Šį darbą atliko ne vienas konkretus vyrukas, o visa komanda. Mūsų susižaidimas gynyboje gerėja, o kai besigindami sustabdome tokius talentingus žaidėjus, tuomet pradeda sektis viskas“, – tuomet sakė gynybos specialisto statusą užsitarnaujantis T. Walkupas.

Iš „Anadolu Efes“ gynėjų liniją vasarą papildžiusių krepšininkų mažiausiai uždirba Vasilije Micičius, tačiau būtent buvęs žalgirietis tuomet buvo vienintelis, parodęs už ką buvo pasikviestas į Stambulą – jis pelnė 14 taškų, tiesa, beveik visus pirmoje rungtynių pusėje. Po pertraukos buvo nutildytas ir serbas, o beviltiškoje situacijoje atsidūrusiam treneriui Erginui Atamanui beliko pasitikėti rezerviniu įžaidėju Dogušu Balbay.

Jamesas Andersonas, Thomas Walkupas

Prieš rungtynes Turkijoje buvo kalbama, jog „Sinan Erden Dome“ arenoje „Žalgiris“ sutiks nebe tą patį varžovą, kurį prieš pusmetį ten pervažiavo 86:70. Nors „Anadolu Efes“ vasarą išleido milžiniškas pinigų sumas ir išties kardinaliai pakeitė sudėtį, scenarijus vėl buvo toks pats kaip pernai – svečiai iš Kauno prieš pat pertrauką pabėgo į priekį ir sėkmingai pratęsė savo darbą antroje mačo pusėje.

Turkijoje pradėję vieną po kito pataikyti tritaškius bei įgiję pasitikėjimo savimi žalgiriečiai privertė už galvų griebtis tiek šeimininkų sirgalius, tiek ir kelioms minutėms iš nusivylimo ant suolo prisėdusį E. Atamaną. Dvidešimtmetį aukščiausio lygio klubus treniruojantis turkų strategas šachmatų partijoje prieš Šarūną Jasikevičių vėl jautėsi bejėgis.

Nuvargintas Langfordas ir nuo komandos draugų atkirstas Calathesas

Panašiai kaip E. Atamanas, penktadienį pasijausti galėjo ir Xavieras Pascualis. Cituojant Graikijos žiniasklaidą, Atėnuose šiltai sutiktas Šaras pirmojoje mačo dalyje netrukdomas diktavo savo sąlygas patyrusiam ir jį patį 2012-2013 metais Barselonoje treniravusiam ispanui bei tarsi skaitydamas mintis užbėgo už akių visiems jo sumanymams.

„Atėnų klubo problema yra ne šis pralaimėjimas, o išblukęs X. Pascualio piešiamas komandos žaidimo paveikslas. Pažiūrėkite į Šarą, jis „Žalgiryje“ įdiegė savitą filosofiją, todėl auklėtiniai visada žino, ką turi atlikti aikštelėje. Kiekvienas klubo žaidėjas sąžiningai stengiasi išpildyti trenerio sukurtą rungtynių planą“, – rašė SDNA apžvalgininkas Aris Laoudis.

OAKA arenoje jau pirmosiomis minutėmis užsikūrę žalgiriečiai greitai pradėjo skinti pildomo rungtynių plano vaisius bei iki tol neįveiktoje tvirtovėje pasijautė tarsi šeimininkai. Lietuvos čempionai psichologiškai atrodė daug tvirčiau už varžovus, ką puikiai atspindėjo ir gerokai solidesnis jų pataikymas nuo baudų metimo linijos.

„Žalgiris“ vėl surado priešnuodžius pavojingiausiems varžovų žaidėjams. Nors priešingai nei „Anadolu Efes“ žvaigždės, Nickas Calathesas ir Keithas Langfordas prieš „Žalgirį“ žaidė rezultatyviai ir kartu pelnė 35 taškus, savo komandai jie nebuvo tokie naudingi, kokie yra įprastai. Ypač graikams trūko T. Walkupo nuvarginto K. Langfordo aštrumo.

Amerikietis pelnė 13 taškų, o tai yra prasčiausias jo rezultatas šį sezoną. Be to, 35-erių gynėjas demonstravo prasčiausią savo sezono taiklumą iš visų distancijų: dvitaškiai 43 proc. (3/7), tritaškiai – 25 proc. (1/4), baudos – 67 proc. (4/6). Veteranas visus savo taškus sumetė per pirmus tris kėlinius, o rungtynių pabaigoje jėgų nebeturėjo.

Š. Jasikevičiaus pagyrų po antrosios išvykos iš eilės sulaukęs T. Walkupas pasakojo prieš mačą su „Panathinaikos“ gavęs tiesioginį trenerio nurodymą kuo dažniau prieš K. Langfordą atakuoti ir taip jį nuolat varginti. Paklusęs „Žalgirio“ naujokas pats sužaidė geriausias sezono rungtynes ir vienu tašku netgi pranoko patį dukart rezultatyviausią Eurolygos žaidėją.

Keithas Langfordas

„Atlikau tai, ko manęs prašė treneris. Jis liepė atakuoti, tai ir dariau. Pataikiau porą metimų, jaučiausi puikiai. Eurolyga – tai toks lygis, kad negali būti vienpusiškas, turi kažką sugebėti abiejose aikštės pusėse. Aišku, nelengva, bet reikia priimti tokias žaidimo taisykles“, – Š. Jasikevičiaus parengto plano išpildymą vėl akcentavo T. Walkupas.

Nors prieš „Žalgirį“ rezultatyviausias sezono rungtynes sužaidė N. Calathesas, didžiausia Atėnų klubo žvaigždė penktadienį taip pat buvo ne savo kailyje. Graikas pelnė 22 taškus, tačiau buvo atkirstas nuo savo komandos draugų – vidutiniškai po 9 rezultatyvius perdavimus atliekantis ir pagal šį rodiklį Eurolygoje pirmaujantis įžaidėjas šįkart jų per 37 minutes sukrapštė tik 5.

Trenerio planą vykdę žalgiriečiai privertė 29-erių atakų organizatorių patį užbaiginėti „Panathinaikos“ išpuolius, o tai jam ne visada sekėsi gerai. Laisvės metimams gavęs N. Calathesas savo taškus surinko pataikydamas 5 dvitaškius iš 9 (56 proc. taiklumas), tik 3 tritaškius iš 10 (30 proc.) ir tik 3 baudų metimus iš 8 (38 proc.).

Š. Jasikevičius vėl teisingai apskaičiavo, kur reikia rizikuoti – „Žalgiris“ leido varžovų lyderiui rinkti taškus, tačiau atėmė iš jo kūrybiškumą. Ši taktika pasiteisino, nes 10-12 N. Calatheso rezultatyvių perdavimų būtų sužeidę Lietuvos čempionus labiau nei tai padarė 22 jo taškai prametant 7 tritaškius.

Sunku, bet stengtis reikia

Rungtynių planą sėkmingai pildantis „Žalgiris“ abejose Eurolygos išvykose apsunkino gyvenimą grėsmingiausiems varžovų gynėjams, o jiems nerandant savojo žaidimo strigo ir aukštaūgiai. Prieš kauniečius blankūs buvo tiek „Anadolu Efes“ puolėjai Bryantas Dunstonas, Brockas Motumas bei Tiboras Pleissas, tiek ir „Panathinaikos“ centrai Jamesas Gistas ar Stephane'as Lasme. Visi jie itin vargo ir gynyboje negalėdami sulaikyti Brandono Davieso.

„Žalgiris“ Eurolygoje lieka be pergalių namuose, tačiau ir be pralaimėjimų išvykose. Vitorijos „Baskonia“ ir Stambulo „Fenerbahče“ klubai kauniečiams namuose savo plano laikytis neleido, tačiau svečiuose Lietuvos čempionai kol kas atrodo įspūdingai – sėkmingai pasveriant rizikas iš varžovų eilinį kartą atimamos jų stiprybės ir pasinaudojama saviškėmis. Jei tai pavyks parsivežti namo, „Žalgiris“ vėl bus sunkiai sustabdoma jėga.

„Yra idėjų, mano žaidėjai žino, su kokiomis idėjomis mes rungtyniaujame. Mes turime opcijų“, – po rungtynių Stambule sakė Š. Jasikevičius. Akivaizdu, jog treneris galvoje turi daugybę idėjų, kurių didelė dalis susijusi su didžiausių varžovų grėsmių puolime neutralizavimu. Jei žalgiriečiai, Š. Jasikevičiaus žodžiais, vėl taps tais pačiais žvėrimis kaip anksčiau bei komandiniu pasiaukojimu toliau realizuos trenerio idėjas, galbūt prieš „Žalgirį“ užges dar daugiau žvaigždžių nei praėjusį sezoną?

„Tai komandinis dalykas. Tas žvaigždes išjunginėti yra labai sunku, bet stengtis reikia“, – tinklalapiui Krepšinis.lt sakė Š. Jasikevičius. Nors ir nesišvaisto pažadais sustabdyti visas žvaigždes, galima neabejoti, jog 42-ejų specialistas nemiega ant laurų bei toliau sunkiai dirba ir stengiasi tobulėti kaip strategas ruošdamas kuo tobulesnius rungtynių planus tam, kad geriausi Eurolygos krepšininkai jo auklėtiniams taptų kuo lengviau perkandamu riešutu.

Artėjančią savaitę „Žalgirio“ vėl laukia itin sudėtingas išbandymas namuose – Kaune penktadienį Šaro rungtynių planus egzaminuos dabartiniai čempionai Madrido „Real“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)