„Rūbinėje juokaujame: dar vienas pirmas kartas“, – nusikvatojo P. Jankūnas.

„Žalgiris“ šį sezoną tokiu šūkiu kviečia į savo areną joje dar nesilankiusius krepšinio mėgėjus, o pats penktadienį „pirmą kartą“ patyrė nesvetinguose OAKA sporto rūmuose.

Pergalė po pratęsimo 87:83 – pirmoji kauniečiams išvykoje prieš „Panathinaikos“ modernios Eurolygos istorijoje.

„Atėnai mums buvo neužkariauta tvirtovė. Savaime tai – tik viena pergalė, bet turinti simbolinę reikšmę“, – kalbėdamas su Krepšinis.lt, pripažino P. Jankūnas.

Vis dėlto 34-erių ekipos senbuviui už simbolinį palengvėjimą, regis, svarbesnės yra praktiškos aktualijos.

„Smagu dėl tų komandos draugų, kurie atranda save „Žalgirio“ sistemoje“, – sakė kapitonas.

Atrasti OAKA arenoje pirmiausia pavyko Thomasą Walkupą. 25-erių naujokas sezono pradžioje buvo mažai naudingas puolime, o Šarūno Jasikevičiaus pagyros už uolumą ginantis nenustelbė kritikos dėl neryžtingumo atakuojant.

Penktadienį atakuojančio gynėjo ir lengvojo krašto puolėjo pozicijose rungtyniaujančiam amerikiečiui išeiginės prie savo krepšio taip pat niekas nesuteikė – jam teko prižiūrėti Keithą Langfordą, ir su šia atsakinga užduotimi Th. Walkupas tvarkėsi visai neblogai.

Taip neblogai, kad net laimėjo mikrodvikovą prieš vieną rezultatyviausių Eurolygos žaidėjų, pats įmetęs 14 taškų – vienu daugiau nei „Panathinaikos“ puolimo lyderis.

Po tokio pasirodymo Š. Jasikevičius taip nekantravo pasisakyti apie auklėtinį, kad neišlaukęs tinkamos progos pats sau uždavė klausimą.

„Tai dabar jau jis žaidėjas ar dar ne? Matote, kaip greitai viskas keičiasi mūsų versle“, – prunkštelėjo treneris.

Pats Th. Walkupas Krepšinis.lt po dvikovos aiškino gavęs tiesioginį Š. Jasikevičiaus nurodymą kuo dažniau atakuoti prieš K. Langfordą ir taip jį nuolat varginti. Belikę tik paklusti.

„Atlikau tai, ko manęs prašė treneris. Jis liepė atakuoti, tai ir dariau. Pataikiau porą metimų, jaučiausi puikiai. Eurolyga – tai toks lygis, kad negali būti vienpusiškas, turi kažką sugebėti abiejose aikštės pusėse. Aišku, nelengva, bet reikia priimti tokias žaidimo taisykles“, – pažymėjo krepšininkas.

Kardinaliai priešinga yra kito Kauno klubo naujoko Nate'o Wolterso žaidimo orientacija – įžaidėjas visame gražume atsiskleidžia puldamas, ypač žaisdamas du prieš du.

OAKA arenoje atsilaikyti prieš įsismarkavusį Nicką Calathesą jis, kaip pripažino pats, beveik neturėjo šansų.

„Kai N. Calathesas pradeda pataikyti tritaškius, nuo jo apsiginti be galo sunku. Ir man nepasirodė, kad jis bent kiek pavargo, nors antroje mačo pusėje žaidė be keitimų. Tai – tikras komandos vedlys“, – prieš 22 taškus pelniusį ir 5 rezultatyvius perdavimus atlikusį Graikijos asą kepurę nukėlė amerikietis.

Tačiau tai nereiškia, kad N. Woltersas nieko neveikė savoje aikštės pusėje. 193 cm ūgio krepšininkas netikėtai tapo geriausiu „Žalgirio“ kovotoju dėl atšokusių kamuolių, kurių sugriebė 9 – visus po savu krepšiu. Betrūko dar vieno, ir 10 taškų pelnęs gynėjas būtų surinkęs atakų organizatoriams nebūdingą dvigubą dublį.

Jo žodžiais, tai taip pat buvo Š. Jasikevičiaus komandų pasekmė.

„Buvome susitarę, kad gynėjai eis po krepšiu ir padės kovoti dėl atšokusių kamuolių, nes aukštaūgiams reikėjo sunkiai padirbėti atsitveriant atletiškus, ilgarankius varžovus“, – Krepšinis.lt teigė įžaidėjas, padėjęs svečiams kone dvigubai pagerinti geriausią sezono rodiklį kovojant „po lenta“.

„Žalgiris“ sugriebė 46 atšokusius kamuolius, o „Panathinaikos“ – 32. Iki praėjusiame sezone užfiksuoto klubo Eurolygos rekordo tetrūko 3 atkovotų kamuolių.

Trigubą „W“ naujoje Lietuvos čempionų perimetro grandyje (jei neskaičiuosime ketvirtojo – anksčiau „Žalgiryje“ jau žaidusio Leo Westermanno) užbaigia Derrickas Waltonas.

JAV universitetus pabaigusiems amerikiečiams, kurie pasuka į profesionalų krepšinį Europoje, neretai prireikia visų metų adaptacijai – tik po pirmo sezono galima susidaryti realų vaizdą apie tokių atvykėlių potencialą.

D. Waltonas, kuris po studijų baigimo praėjusiame sezone viso labo epizodiškai šmėkštelėjo NBA, ne vieną galėjo paskatinti dar sykį patikrinti jo biografiją.

Miego sutrikimų dėl neįprastos lietuviškos laiko juostos visą savaitę kamuotas 23-ejų įžaidėjas po penktadienio mačo turėjo sapnuoti gražius sapnus, nes jo debiutas pranoko lūkesčius.

Paskutinis „Žalgirio“ pastiprinimas per 14 minučių pelnė 5 taškus ir atliko tiek pat rezultatyvių perdavimų. Tik artėjant paskutinės „kadencijos“ aikštėje pabaigai D. Waltonas ėmė klysti, o vienas jo perdavimas nulėkė toli į užribį.

Jei tik leistų taisyklės, atrodo, kad D. Waltonas dar būtų spėjęs jį pasivyti ir sugrąžinti į aikštę – tokiu greičiu naujasis gynėjas laigė ant graikiško parketo. Pabėgęs į vieną kontrataką jis sukūrė erdvės Aaronui White'ui – per petį tautiečio atgal perduotą kamuolį pastarasis negailestingai sugrūdo į krepšį.

„Visada džiaugiuosi, jei sugebu padėti kitiems žaidėjams. Dar ir pačiam pavyko įmesti, puiku. O Aarono dėjimas po mano perdavimo tikrai vertas geriausių turo epizodų dešimtuko. Bet toje situacijoje visos pagyros turėtų būti adresuotos būtent jam“, – kuklinosi D. Waltonas.

Be jau minėtų žaidėjų penktadienį „Žalgirio“ estafetę nešė Brandonas Daviesas, A. White'as, Edgaras Ulanovas. Bent po 5 min. aikštėje sužaidė visi 12 krepšininkų ir 10 jų pelnė taškų, 5 surinko dviženklį skaičių.

Š. Jasikevičius yra sakęs, jog „Žalgiriui“ norint laimėti, vieno lyderio benefiso paprastai nepakaks – reikia, kad geriau nei vidutiniškai rungtyniautų dauguma ekipos atstovų. Penktadienį kauniečiai padarė būtent tai.

Ir paėmė iki tol neįveikiamą krepšinio citadelę. Tarp dabartinių Eurolygos komandų – neskaitant naujokių – tokiomis gali pasigirti dar dvi: Maskvos srities „Chimki“ (Rusija) ir Madrido „Real“ (Ispanija).

Kitą savaitę žalgiriečiai Kaune galės pasitikrinti, ar jiems istoriškai itin neparankus karališkasis klubas įkandamas bent jau namuose.

Eurolygos rikiuotė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, įmesti, praleisti taškai, taškų skirtumas):

1.Real4038631274
2.CSKA4036932742
3.Fenerbahce3135532134
4.AX Armani3134731730
5.Anadolu Efes3134333112
6.Olympiakos3133532510
7.Panathinaikos2234632719
8.Žalgiris22323324-1
9.Barcelona22323326-3
10.FC Bayern22301323-22
11.Maccabi13328334-6
12.Darussafaka13310330-20
13.Baskonia13317338-21
14.Gran Canaria13337391-54
15.Chimki04315346-31
16.Budučnost04257320-63

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)