OAKA arena per „Žalgirio“ sudėties pristatymą prieš rungtynes nešvilpė, o ištarus Š. Jasikevičiaus pavardę pratrūko garsiomis ovacijomis.

Vėliau ji riaumojo dar ne kartą, tik jau lydėdama savo dabartinius numylėtinius į bekompromises kautynes. Ir vis dėlto kauniečiai sugebėjo užtildyti ekipos, kurioje jų treneris rungtyniavo 2007-2010 ir 2011-2012 metais, užnugarį.

Lietuvos čempionai stipriausią Graikijos komandą įveikė po pratęsimo 87:83 ir susilygino su ja turnyro lentelėje (2 pergalės/2 pralaimėjimai).

Ilgai sveikinimus iš Atėnuose susirinkusių šeimos narių ir draugų priiminėjęs Š. Jasikevičius žurnalistams teigė, jog būtent tokios kovos leidžia komandai stiebtis aukštyn.

„Fantastiškas vakaras mūsų komandai. Kalbu ne tik apie pergalę, bet ir apie pačias rungtynes. Mūsų komandai reikia užsigrūdinti tokiais išbandymais, tokia atmosfera, kad ji toliau augtų.

Pirma pusė buvo beveik ideali, paskui šiek tiek pametėme galvas. Nors šitoje arenoje jų nepamesti sunkoka. Svarbiausia, kad ištraukėme. Tai rodo charakterį. Juo aš ir neabejojau, bet jį kaskart reikia rodyti iš naujo“, – dėstė specialistas.

Pirma rungtynių dalis buvo it du vandens lašai panaši į praėjusias „Žalgirio“ rungtynes su Stambulo „Fenerbahče“ (Turkija). Kauniečiai geriau startavo, „Panathinaikos“ turėjo rimtų problemų savo baudos aikštelėje, kurią pirmiausia siaubė Brandonas Daviesas, o paskui – Aaronas White'as.

Leo Westermannas praėjusiame sezone nežaidė su pastaruoju, bet pasirodė, kad švystelėti kamuolį amerikiečio alley-oop dėjimui prancūzas sugeba ne prasčiau nei jo pirmtakas Kevinas Pangosas.

Dar kartą „Pao“ krepšį A. White'as nulenkė greitoje atakoje įkrovęs kamuolį per Niką Pappą su šio pražanga.

Praėjusiame sezone po tokių sprogdinančių puolėjo dėjimų žalgiriečiai ne kartą užsiaugino sparnus ir nuskriejo į pergalę. Ir šįsyk ji ėmė iš tolo švysčioti pro OAKA arenos palubėse kybančius žiūrovų smilkomų cigarečių dūmų debesis. Ypač kai 2 min. atkarpą antrame kėlinyje „Žalgiris“ laimėjo 8:0, o netrukus pirmavo 17 taškų skirtumu – 37:20.

Regis, buvęs Š. Jasikevičiaus treneris „Barcelona“ (Ispanija) klube Xavi Pascalis prasnaudė varžovų spurtą, mat į aikštę jo grąžinti Graikijos čempionų lyderiai Keithas Langfordas ir Nickas Calathesas priešakyje jau turėjo nepalyginamai sunkesnę užduotį – vytis tvirtai vadžias suspaudusius ir šuoliais lekiančius kauniečius.

Maurai ėmėsi savo darbo antroje rungtynių dalyje, ir visa svečių persvara palaipsniui susitraukė iki vienintelio taškelio (58:57). O 36 min. atėniečiai jau buvo priekyje 66:64. Tolesni įvykiai nebeleido atplėšti akių nuo aikštės – dramatiška kova taškas į tašką nusikėlė į pratęsimą, nors prieš tai iš toli pataikęs N. Calathesas dar vienu tritaškiu paskutinę sekundę galėjo išplėšti pergalę šeimininkams.

Nervų kare pabaiga laiminga buvo Š. Jasikevičiaus auklėtiniams, kurie likus minutei iki papildomo laiko pabaigos trūktelėjo 6:0 ir pirmą sykį modernios Eurolygos istorijoje laimėjo Atėnuose.

„Ketvirtame kėlinyje nebežaidėme agresyviai, o jei taip elgiesi OAKA arenoje, turi sumokėti atitinkamą kainą. Gerai, kad kažkaip išsikapstėme“, – komentavo Š. Jasikevičius.

Pastaruosius du sezonus iš eilės abi komandos tarpusavio rungtynėse apsikeisdavo pergalėmis namuose.

Po savaitės kauniečiai savoje arenoje priims titulą ginančius Madrido „Real“ (Ispanija) krepšininkus.

– Prieš „Fenerbahče“ Kaune taip pat solidžiai pirmavote, bet šturmo antroje pusėje neatlaikėte. Žaidėjai išmoko išgyventi sunkias minutes? – Krepšinis.lt paklausė Š. Jasikevičiaus.

– Žinote, čia tiek detalių susideda, kad labai greitai viskas gali pasikeisti ir į vieną, ir į kitą pusę. Šiandien mums galbūt pasisekė labiau nei praėjusią savaitę. Svarbiausia – būti arti didžiųjų komandų ir suteikti sau galimybę laimėti. To ir reikia siekti, reikia bandyti kuo ilgiau kabintis ir tinkamu metu smogti.

– Atrodo, rotaciją papildęs D. Waltonas iš karto atnešė rimtų dividendų?

– Jis žaidė puikiai. Ir tai parodo jo potencialą. Labai atidžiai jį sekėme, labai daug kalbėjomės apie jį su NBA žmonėmis. Supratome, kad tai – žmogus, kuris tinka europietiškam krepšiniui. Jau baigus koledžą daug kas taip sakė. Aišku, jis pats nori į NBA, ir tai – visiškai sveikas noras. Padėsime jam, o jis parodė, kad gali padėti mums.

Derrickas pirmiausia įnešė greičio. Pradėjome kristi, kai sulėtinome apsukas – tiek arti, tiek toliau nuo krepšio. Pradėjome mažiau žaisti baudos aikštelėje, mažiau veržtis. O Derrickas, manau, yra tas žaidėjas, kuris gali ardyti, įlįsti į baudos aikštelę, bėgti į kontratakas.

– Ir A. White'o agresijos lygis šįkart atitiko praėjusio sezono standartus.

– Aš juo neabejoju – puikus žmogus, didelis profesionalas. Bet kas man iš to? Žinau, kad jie visi labai faini, bet man reikia rezultatų, reikia, kad jie gerai žaistų.

– Artūras Milaknis per beveik pusvalandį žaidimo nė karto neatakavo iš toli.

– Juk nežaidėme prieš kiemo komandą. Užtat jis padėjo susikurti daug palankių situacijų kitiems... Na, apie Thomasą Walkupą dabar!

– Kaip patiko Th. Walkupas?

– Cha, geras klausimas. Tai dabar jau jis žaidėjas ar dar ne? Matote, kaip greitai viskas keičiasi mūsų versle.

– N. Calathesas visą antrą mačo pusę žaidė be keitimų, jis vienas „traukė“ savo komandą, galbūt pabaigoje pritrūko kvapo?

– Tikrai sunku pasakyti. Pamenu, kai kartu žaisdavome, jis buvo iš tų žmonių, kuris galėjo visą dieną bėgioti. Mūsų gretose gal tik A. White'as gali 35 min. be problemų sužaisti. Tad sunku atsakyti į šį klausimą.

– Kuomet N. Calathesas ketvirto kėlinio paskutinę sekundę paleido tolimą metimą, ką tą akimirką sakė jūsų nuojauta?

– Galvojau, kad nepataikys. Tikrai (juokiasi – Krepšinis.lt). Manėme, kad nereikia leisti K. Langfordui laimėti rungtynes žaidžiant vienas prieš vieną.

Matote, problema yra ne tai, kad N. Calathesas pataiko ar prameta. Blogai, kad jis ėmė rinkti taškus, kai mes pradėjome lūžti. Kartą pataikė iš po krepšio, išprovokavo pražangą. Tai jau yra plano nevykdymas. Tad tie 4 taškai man buvo skausmingesni už jo tritaškius.

– Ar galima sakyti, kad „Žalgiris“ šiemet įsibėgėja greičiau nei praėjusiame sezone?

– Vėlgi, sunkus klausimas... Bet komanda man patiko visose ketveriose Eurolygos rungtynėse. Neturiu jokių priekaištų dėl pralaimėjimų prieš puikias komandas, kurios turi aibę gerų žaidėjų. Rezultatas dar nėra viskas, nes tiek su „Fenerbahče“, tiek su Vitorijos „Baskonia“ atrodėme puikiai.

– Po keturių mačų prieš stiprius varžovus atkarpos – 2 pergalės, ar tai viršijo jūsų lūkesčius?

– Ne, nėra jokių lūkesčių. Juk nesibaigė sezonas ir nepradėjome skaičiuoti taškų. Eini į kiekvieną mačą ir žaidi. Sakau, dabar rezultatas dar nėra svarbiausia. Džiugu, nes matosi, kad komanda eina į priekį, supranta sistemą. Aišku, dar jos visas 40 min. neišlaikome, tačiau nėra daug komandų, kurios sugebėtų dabar tą padaryti.

– Ką jums reiškia pirmą kartą „Žalgirio“ istorijoje laimėti Atėnuose?

– Galų gale, tai tik vienas taškas. Juk metų pabaigoje skaičiuosime viščiukus, kurie visi bus vienodo svorio. Taip, yra dėl ko džiaugtis, ir šiandien tai padarysime. Ir einame toliau.

Eurolygos rikiuotė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, įmesti, praleisti taškai, taškų skirtumas):

1.Real4038631274
2.CSKA4036932742
3.Fenerbahce3135532134
4.AX Armani3134731730
5.Anadolu Efes3134333112
6.Olympiakos3133532510
7.Panathinaikos2234632719
8.Žalgiris22323324-1
9.Barcelona22323326-3
10.FC Bayern22301323-22
11.Maccabi13328334-6
12.Darussafaka13310330-20
13.Baskonia13317338-21
14.Gran Canaria13337391-54
15.Chimki04315346-31
16.Budučnost04257320-63

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)