Per visą Eurolygos turnyro istoriją abu klubai tarpusavyje susitiko iš viso 13 kartų, 9 akistatos baigėsi Turkijos grando pergale, 4 kartus į viršų triumfuodami rankas kėlė žalgiriečiai. Po šia sausa statistika slypi emocijų kupinos kovos, kuriose netrūko dramos ir neįtikėtinų scenarijų.

Dėmesio verta paskutinė „Žalgirio“ pergalė namuose prieš „Fenerbahče“, iškovota 2011-ųjų vasario 16-ąją.

Būtent tą sezoną Stambulo klubui atstovavo ne kas kitas, o dabartinis „Žalgirio“ strategas Šarūnas Jasikevičius ir dar vienas Lietuvos atstovas – Darjušas Lavrinovičius.

Nepriklausomybės dienos išvakarėse į Lietuvą atvykę svečiai iš Stambulo neslėpė savo ambicijų pratęsti pergalių seriją: tuometiniame turnyro TOP-16 etape Neveno Spahijos treniruojamas „Fenerbahče“ klubas žengė be kluptelėjimų – laimėjo visas trejas pirmo rato rungtynes ir pirmavo grupėje.

Tuo metu „Žalgiris“ buvo patyręs tris nesėkmes iš eilės.

„Kaip visada halėje laukia sunkios rungtynės. Visi tą žino. Žinome tą ir mes. Dabar susidarė tokia situacija, kai abi komandos laimėjo savo šalių taures, ir neaišku, kaip pačios reaguos į tokius gerus rezultatus. Žiūrėsime, reiks kovoti. Dar niekas Kaune nėra lengvai nugalėjęs“, – atvykęs į Kauną teigė Š. Jasikevičius.

Vietoj vandens ant stalo galėtų būti alus – gal būtų lengviau susitaikyti su pralaimėjimu.
Nevenas Spahija

Prieš TOP-16 etapą prie Stambulo klubo prisijungęs Šaras tvirtino, kad greitai prisitaikė prie naujos aplinkos, tačiau viliasi įgyti didesnį trenerio pasitikėjimą.

Š. Jasikevičius prieš mačą prisipažino, kad žaisti Kaune jam yra sudėtinga. „Stengiuosi gerai pasirodyti visose rungtynėse, tačiau būna ir geresnių, ir prastesnių pasirodymų. Halėje žaisti visada sunku, ypač man. Stengsiuosi žaisti kaip visada, o kaip seksis – velnias žino“, – sakė Šaras.

Ir Šarui sekėsi ne kaip: tuo metu graiko Elias Zouros vadovaujami žalgiriečiai varžovus po dramatiškos kovos ir pratęsimo palaužė 85:84 (15:11, 15:20, 19:18, 20:20, 16:15), o įžaidėjas iš Lietuvos Turkijos klubo gretose per 32 su puse minutės (32:35) pelnė 2 taškus (1/2 dvitaškiai, 0/3 tritaškiai), atkovojo 2 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, 4 kartus suklydo ir 3 sykius prasižengė.

Kiek rezultatyviau sužaidė Darjušas: per 13 minučių (13:09) pelnė 8 taškus (4/4 dvitaškiai, 0/1 tritaškiai), atkovojo 4 kamuolius, 2 kartus suklydo ir 5 sykius prasižengė.

Turkijos ekipai tai buvo pirma nesėkmė per keturis mačus, o tuo metu žalgiriečiai iškovojo pirmą svarbią pergalę.

Ją mena dabartinis „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas, pelnęs tame mače 5 taškus, rungtynes dėl traumos buvo priverstas praleisti Artūras Milaknis.

Rezultatyviausi žalgiriečių gretose tąsyk buvo po 13 taškų pelnę Martynas Pocius ir Tomas Delininkaitis, 12 taškų pridėjo amerikietis Trentas Plaistedas, po 9 – jo tėvynantis DeJuanas Collinsas ir Tadas Klimavičius.

„Fenerbahče“ gretose išsiskyrė 23 taškus surinkęs Omeras Onanas.

Po mačo N. Spahija negailėjo kritikos savo auklėtiniams iš Lietuvos.

„Jie nesužaidė taip, kaip gali. Tiesą pasakius, pykstu ant Darjušo, kuris gavo techninę pražangą ir buvo priverstas palikti aikštę. Taip aukšto lygio krepšininkas negali elgtis“, – sakė Turkijos ekipos strategas.

„Vietoj vandens ant stalo galėtų būti alus – gal būtų lengviau susitaikyti su pralaimėjimu“, – baigdamas spaudos konferenciją juokavo N. Spahija.

Visgi, dramatiška pergalė namuose prieš grupės lyderį netapo sėkmės impulsu likusioms „Žalgirio“ kovoms Top-16 etape: savo sezoną Eurolygoje žalgiriečiai užbaigė dviem pralaimėjimais ir TOP-16 etapo 4 komandų grupėje liko paskutiniai.

Skaudžiausias pralaimėjimas – pirmas

Apskritai per trylika tarpusavio susitikimų Eurolygoje skaudžiausią nesėkmę „Žalgiris“ patyrė per pirmą savo mūšį Eurolygoje: 1998-ųjų rugsėjo 24-ąją Stambule „Fenerbahče“ krepšininkai Jono Kazlausko vadovaujamus Eurolygos debiutantus „pakrikštijo“ 99:84, nepaisant Tyuso Edney viražų po krepšiu.

Tų pačių metų lapkritį žalgiriečiai namuose pirmąkart pranoko (64:59) šį Turkijos klubą ir pasiekė simbolinį revanšą.

Įsimintinas ir 2010-ųjų sausio 14-osios vakaras Stambule: žalgiriečiai svečiuose 76:68 įveikė „Fenerbahče“, tai buvo didžiausia persvara pasiekta pergalė prieš šią Stambulo komandą.

Praėjusiais metais reguliariajame sezone abi ekipos pasidalino po pergale. Turkijoje 90:89 nugalėjo Kauno ekipa, Lietuvoje kovo pradžioje „Fenerbahče“ krepšininkai pasiekė revanšą – 85:78.

Abi ekipos susitiko Eurolygos finalo ketverte – pusfinalyje Stambulo klubas žaliai baltus palaužė 76:67, tačiau vėliau čempiono titulo apginti nesugebėjo.

„Žalgirio“ varžovai išsaugojo branduolį

„Fenerbahče“ šiuo metu užima pirmą vietą Eurolygoje. Laimėjusi abejas žaistas rungtynes (prieš Las Palmo „Gran Canaria“ ir Maskvos srities „Chimki“), Stambulo komanda pirmauja dėl geresnio nei kitų komandų įmestų ir praleistų taškų santykio.

„Žalgiris“ Eurolygos kovas pradėjo nesėkme namuose nusileidęs „Baskonia“ klubui, o antradienį pasiekė pirmą pergalę – svečiuose pranoko „Anadolu Efes“ krepšinininkus.

„Neabejoju, kad rungtynės Kaune bus daug sunkesnės nei su „Anadolu Efes“. „Fenerbahče“ išsaugojo savo žaidėjų branduolį. Liko ir Nicolo Melli, ir Janas Vesely, ir Kostas Sloukas, ir Luigi Datome, ir Nikola Kaliničius, ir Marko Guduričius“, – kalbėjo ketvirtadienį DELFI.lt studijoje viešėjęs Vaidas Čeponis.

„Žinome, kad „Fenerbahče“ jėga yra gynyba. Turkai jau kelis sezonus iš eilės yra geriausiai besiginanti turnyro komanda. Bet šį sezoną jie spindi ir puolime – vidutiniškai pelno net po 95 taškus. Spėju, kad bus daug daug sunkesnis mačas nei Stambule“, – tvirtino krepšinio komentatorius.

Jam pritarė buvęs „Žalgirio“ strategas Rimantas Grigas

„Daug kas priklausys nuo trenerių dvikovos. „Žalgirio“ žaidimas dar – kaip amerikietiški kalneliai, stipriai banguoja. Žaliai balti rungtyniaus namuose, čia juos palaikys keliolika tūkstančių sirgalių, tai lyg šeštas žaidėjas, kuris visada padėdavo šeimininkams.

Tai – sezono pradžia, abi ekipos nepasižymi ypač geru komandiniu žaidimu. Reikia tuo naudotis, nugalėtoją lems kieta kova. Neleisk atkovoti kamuolių po savo krepšiu, nugriebk vieną, kitą kamuolį puolime, pagreitink žaidimą ir turėsi pranašumą. Tad manau, „Žalgiris“ vėl atiduos visas jėgas ir laukia įdomi akistata“, – tvirtino R. Grigas.

Tiesa, artėjant Eurolygos 3-iam turui, šioje poroje prognozės šiek tiek palankesnės svečiams.

„Penktadienį vakare pergalę turėtų pasiekti Turkijos klubas. „Fenerbahče“ pergalės tikimybė vertinama 65 proc.ׅ“, – teigė „TopSport“ analitikas Giedrius Brazaitis.

Visos Eurolygos „Žalgirio“ ir „Fenerbahče“ akistatos:

Rungtynių data
1998.09.24Fenerbahče – Žalgiris99:84
1998.11.05Žalgiris – Fenerbahče64:59
2006.11.16Fenerbahče – Žalgiris84:75
2007.01.11Žalgiris – Fenerbahče70:83
2009.11.25Žalgiris – Fenerbahče78:84
2010.01.14Fenerbahče – Žalgiris68:76
2011.02.02Fenerbahče – Žalgiris80:72
2011.02.16Žalgiris – Fenerbahče85:84
2016.10.26Fenerbahče – Žalgiris82:68
2017.02.03Žalgiris – Fenerbahče67:76
2017.12.14Fenerbahče – Žalgiris89:90
2018.03.09Žalgiris – Fenerbahče78:85
2018.05.18Fenerbahče – Žalgiris76:67


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)