„Anadolu Efes“ privertę atrodyti beveik kaip kiemo komandą Lietuvos čempionai trečiame kėlinyje susikrovė net 23 taškų persvarą ir iškovojo pirmą pergalę šių metų Eurolygoje.

Laimėjimas 93:79 pakylėjo žalgiriečius net į penktą turnyro lentelės vietą – tiesa, ji dar labai sąlyginė, nes sužaisti tik du turai.

Kas lėmė, kad Turkijoje pagaliau išvydome tokį „Žalgirį“, kuris praėjusiame sezone tapo Eurolygos prizininku? Ar taip žaisdami kauniečiai tikrai pateks į atkrintamąsias? O gal kol kas negalime daryti toli siekiančių išvadų? Ko galime laukti iš jau penktadienį vyksiančio mūšio su turnyro finalininke Stambulo „Fenerbahče“?

Apie visa tai ir dar daugiau (Vilniaus „Ryto“ fiasko namuose, Rimui Kurtinaičiui priteistą 0,5 mln. eurų kompensaciją ir kitas temas) – DELFI TV laidoje apie krepšinį su komentatoriumi Vaidu Čeponiu ir buvusiu „Žalgirio“ treneriu Rimantu Grigu.

– Treneri, ar tam, kad „Žalgiris“ parodytų tikrąjį savo veidą, užteko tiesiog griežtesnio Š. Jasikevičiaus pokalbio su žaidėjais?

– Komanda turi kažkada pradėti žaisti. Prieš tai jos žaidime būdavo didelės duobės. Aš tikėjausi ir, manau, kad daug kas tikėjosi, jog „Žalgiris“ parsiveš tą pergalę. Jeigu siekiame aukštų tikslų, „Anadolu Efes“ tikrai nėra stipriausia varžovė, kurios negalime įveikti.

Turbūt padėjo ir tas Š. Jasikevičiaus pokalbis. Aišku, jis – talentingas treneris, žinantis, kur paspausti, kur atleisti. „Žalgiris“ sužaidžia tada, kai reikia sužaisti. Visoms ekipoms sudėtinga grumtis su žalgiriečiais po krepšiu. Bet jeigu jos pataiko iš toli, tada kyla problemų.

Buvo atliktas labai geras skautingas. Čia – ne vien Š. Jasikevičiaus, o viso trenerių štabo nuopelnas. Jie sukūrė planą A, kuris ir pasiteisino. Neprireikė net B plano.

– Vaidai, kokią dalį „Žalgirio“ sėkmės sudarė Šaro namų darbai?

– „Žalgiris“ taktiškai pergudravo varžovus. Jie tris kėlinius puolime nerado absoliučiai jokių variantų. Žalgiriečiai šį kartą gerai uždarė ne tik savo baudos aikštelę, bet ir prie perimetro gynėsi taip, kad beveik neleido mesti Rodrigue'ui Beaubois, Shane'ui Larkinui ir kai kuriems kitiems snaiperiams.

Pritarsiu, kad „Žalgiriui“ padėjo ta Š. Jasikevičiaus užkurta pirtis po rungtynių su Klaipėdos „Neptūnu“, kai jis auklėjo žaidėjo kelias valandas.
Rimantas Grigas
Jeigu savo žaidimą remsi tik tritaškiais, o jie nepaeis, tu prieš bet kokią komandą, kad ir nuvažiavęs į Kėdainius, gali nudegti. Čia faktiškai sėkmės džentelmenų žaidimas.

– Lemiamą spurtą „Žalgiris“ surengė antrame kėlinyje, kurį laimėjo dvigubai (27:13) ir atitrūko 14 taškų skirtumu. Tuo metu puikią atkarpą surengė Leo Westermannas, iš viso pelnęs net 17 taškų. Treneri, ar jus nustebino toks Leo pasirodymas?

– Man tai buvo staigmena, nes jis labai sunkiai įsiliejo į komandą ir nerado savo žaidimo. Iki tol jis traukdavo komandą į apačią, o dabar jis padarė tokį žingsnį pirmyn ir stipriai padėjo „Žalgiriui“ laimėti. Nemaniau, kad jis taip greitai pritaps ir įeis į tą žaidimą. Po grįžimo čia jis atrodė silpnai ir aš jau buvau nusivylęs, baiminausi, kad jis gali būti vienas blogiausių pirkinių.

– Vaidai, kas dar leido svečiams pabėgti į priekį tiek, kad „Sinan Erdem Dome“ arenoje garsiau skambėjo nebe turkų, o lietuvių gerbėjų šūkiai?

– Savalaikiai keitimai. Matome šį sezoną naujovę – žaidimą dviem centrais: su Antanu Kavaliausku ir Brandonu Daviesu. Tikėkimės, kad kai A. Kavaliauskas žais kaip sunkusis kraštas, kažkiek atakuos ir iš vidutinio nuotolio.

Tris kėlinius buvo labai įvairi ir intensyvi gynyba. Atrodė, kad „Žalgiris“ žaidė Eurolygos finalą – „gyvenk arba mirk“ rungtynes. Arba visi penki keitėsi ginamaisiais, arba vidurio puolėjas trumpam pristabdydavo varžovų įžaidėją ir tada grįždavo į baudos aikštelę – tris kėlinius buvo neįtikėtinas intensyvumas.

Geležinę gynybą parodo tas faktas, kad buvo perimta net 12 kamuolių! Tai – fantastiškas rezultatas. Pamatėme net greitojo puolimo, buvo atgaivintas ir šis žaidimo elementas. Žalgiriečių agresiją patvirtina ir 13 puolime nusiimtų kamuolių.

B. Daviesą matėme tokį, kokį praėjusio sezono antroje pusėje. Jis iki tol buvo pasyvokas, apmiręs. Smagu, kad ir Thomas Walkupas pagaliau suspurdėjo, parodė gyvybės ženklų. Taip pat Paulius Jankūnas sužaidė kol kas geriausias sezono rungtynes.

– Rimantai, kodėl ketvirtame kėlinyje, kaip sakė Š. Jasikevičius, žalgiriečiai „pametė galvas“ ir leido 23 taškų pranašumui sumažėti iki vos 7 taškų?

– Suprantate, gal jie dar labiau norėjo padidinti rezultatą. Tas žaidimas ėjo ir galvojome, kad ant tos bangos mes daugiau primesime. Rungtynėse visada vyksta bangavimas. Jie bandė besileidžiant bangai padidinti rezultatą. Kai tokios atsakingos rungtynės, to nuovargio tu nejauti. Didžiausias nuovargis – psichologinis. Kai geros emocijos, jį tu pajauti tik tada, kai nusimauni sportbačius.

– Treneri, kaip vertinate Šaro minutės pertraukėlę, paimtą jau po pirmos varžovų atakos ketvirtame kėlinyje, kai Krunoslavas Simonas pataikė tritaškį?

– Jis žino, kas yra K. Simonas. Jeigu leidi pataikyti snaiperiui, tai jau rizika. Juk dar likęs visas kėlinys. Nors rezultatas geras, jei įsimėto snaiperiai, tu gali turėti problemų. Šarūnas iškart davė suprasti, kad mes taip gintis negalime.
Vaidas Čeponis
Žinome, kad „Fenerbahčes“ jėga yra gynyba. Turkai jau kelis sezonus iš eilės yra geriausiai besiginanti turnyro komanda. Spėju, kad bus daug daug sunkesnis mačas nei Stambule.

– „Žalgirio“ krepšininkai iš toli atakavo be priekaištų – 8 iš 14 bandymų (57 procentai). Rimantai, ar galime tikėtis, kad jie šį ginklą išsitrauks vis dažniau?

– Jie nori atidirbti tokį žaidimą, kad galėtų laimėti nenaudodami tritaškių. Nes jeigu savo žaidimą remsi tik tritaškiais, o jie nepaeis, tu prieš bet kokią komandą, kad ir nuvažiavęs į Kėdainius, gali nudegti. Čia faktiškai sėkmės džentelmenų žaidimas.

– Po pralaimėjimo „Baskoniai“ buvo tokių, kurie jau tvirtino, kad šį sezoną „Žalgiris“ niekaip nebepateks į atkrintamąsias. Treneri, kaip manote, kokios yra žaliai-baltų perspektyvos?

– Žinote, nurašinėti po pirmų rungtynių... Tada „Chimki“ klubą dabar irgi galime nurašyti. Turint tokį gerą trenerį su tokiu geru štabu ir žaidėjais, dar jei Paulius Jankūnas bus toks kaip pernai, tai, mano manymu, „Žalgiris“ į atkrintamąsias tikrai pateks.

– Vaidai, ar ir tau daug optimizmo įpūtė pergalė Stambule?

– Visišku optimizmu dar negalime trykšti. Man „Anadolu Efes“ paliko labai neorganizuotos komandos įspūdį, ypač gynyboje.

– Penktadienį laukia tikrai organizuota varžovė – Eurolygos finalininkė Stambulo „Fenerbahče“. Vaidai, ar ji bus įkandama?

– Neabejoju, kad rungtynės bus daugiau sunkesnės nei su „Anadolu Efes“. „Fenerbahče“ išsaugojo savo žaidėjų branduolį. Liko ir Nicolo Melli, ir Janas Vesely, ir Kostas Sloukas, ir Luigi Datome, ir Nikola Kaliničius, ir Marko Guduričius.

Žinome, kad „Fenerbahče“ jėga yra gynyba. Turkai jau kelis sezonus iš eilės yra geriausiai besiginanti turnyro komanda. Bet šį sezoną jie spindi ir puolime – vidutiniškai pelno net po 95 taškus. Spėju, kad bus daug daug sunkesnis mačas nei Stambule.

Visas pokalbis – laidos vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)