Ketvirtadienį ir penktadienį atidaromas naujasis Eurolygos sezonas – pirmame jo ture 16 pajėgiausių Europos klubų tarpusavyje išsidalins pirmas aštuonias pergales.

Pernai pirmame ture suklupo tik viena iš keturių būsimųjų Finalo ketverto dalyvių – Stambulo „Fenerbahče“, kuri svečiuose 67:68 krito prieš Malagos „Unicają“. Kiti trys finalininkai – Madrido „Real“, Maskvos CSKA ir „Žalgiris“ – startavo pergalingai. Taigi tam tikras išvadas apie turnyro favoritus, ko gero, jau po pirmos savaitės bus galima padaryti ir šiemet.

Skaičiuodamas likusias kelias valandas iki oficialios naujojo sezono pradžios Krepšinis.lt pristato pirmojo Eurolygos turo dvikovas, įdomiausius jų akcentus ir prognozę.

Ketvirtadienis:

20 val. Maskvos CSKA (1 vieta) – „Barcelona Lassa“ (13 vieta)

Nors praėjusį sezoną šios komandos pasidalino po tašką, jas turnyro lentelėje skyrė milžiniška praraja – net 13 pergalių ir 12 pozicijų. Nepaisant to, Eurolygos svetainė ketvirtadienio susitikimą Maskvoje pavadino titanų dvikova.

Septyniskart turnyro čempionas CSKA (paskutinįsyk – 2016-taisiais) egzaminuos dukart Eurolygos laimėtoją „Barcą“, kuri triumfavo 2003 ir 2010 m. Abu klubai pernai finišavo nekaip ir nori kuo greičiau reabilituotis: reguliariojo sezono nugalėtojai maskviečiai nepateisino savo statuso Finalo ketverte, o katalonai apskritai buvo taip žemai, kad jų turnyro lentelėje reikėjo gerokai paieškoti.

Principinė dvikova: Sergio Rodriguezas prieš Keviną Pangosą. Abu gynėjai pateko į antrąjį simbolinį geriausiųjų 2018 m. Eurolygos žaidėjų penketą ir abu turi ką įrodyti šį sezoną. Iš Madrido į Maskvą pernai persikėlusiam Sergio tai bus antri (visi tikisi, kad geresni) metai CSKA gretose, o Kevinui – debiutinis sezonas „Barcoje“ po to, kai jis kaip reikiant patriukšmavo su Kauno „Žalgiriu“.

Įdomybė: „Barcelona“ prieš CSKA ekipą jos tvirtovėje nelaimi jau daugiau nei šešerius metus. Paskutinė katalonų pergalė Maskvoje (81:60) užfiksuota dar 2012 m. gruodžio 13 d., kai su 21 tašku rezultatyviausias buvo šią vasarą karjerą baigęs Juanas Carlosas Navarro.

Praėjusio sezono rezultatai: CSKA – „Barcelona“ 92:78, „Barcelona“ – CSKA 85:72.

Tikimybė laimėti: 80 proc. – 20 proc.

Rezultato prognozė: CSKA – „Barcelona“ 88:79.

21 val. Atėnų „Panathinaikos“ (4 vieta) – Tel Avivo „Maccabi“ (10 vieta)

Tiek PAO, tiek „Maccabi“ turi net po šešis Eurolygos čempionų titulus, o 2011 m. tarpusavyje susigrūmė finale. Tuomet 78:70 pajėgesni buvo graikai.

Praėjusiame sezone abi pergales pasiėmė „Panathinaikos“ ir tai atsispindėjo komandų rikiuotėje: PAO įlipo į pirmąjį ketvertą, o „Maccabi“ liko už atkrintamųjų borto – tik dešimtas.

Principinė dvikova: Nickas Calathesas prieš Jeremy Pargo. Minėtame 2011 m. Eurolygos finale abu šie krepšininkai atstovavo tiems patiems klubams, kaip ir šiemet, tad ketvirtadienis jiems bus prisiminimų vakaras. Net po 8 rezultatyvius perdavimus per mačą dalinęs N. Calathesas buvo pripažintas geriausiu praėjusio sezono įžaidėju.

Įdomybė: „Panathinaikos“ naujokai Keithas Langfordas ir DeShaunas Thomas anksčiau gynė „Maccabį“ spalvas – atitinkamai 2012 m. ir pernai.

Praėjusio sezono rezultatai: „Panathinaikos“ – „Maccabi“ 89:76, „Maccabi“ – „Panathinaikos“ 75:76.

Tikimybė laimėti: 75 proc. – 25 proc.

Rezultato prognozė: „Panathinaikos“ – „Maccabi“ 82:76.

21:30 val. Miuncheno „Bayern“ (n) – Stambulo „Anadolu Efes“ (16 vieta)

Turnyro sugrįžėlis „Bayern“ po dviejų sezonų be Eurolygos savo „Audi Dome“ tvirtovėje priims visišką praėjusių metų autsaiderį „Anadolu Efes“ klubą, kuris iš 30 rungtynių tesugebėjo laimėti 7.

Tai bus pirmasis abiejų komandų susidūrimas tarptautinėje arenoje. Beje, „Anadolu Efes“ sudėtyje – net trys buvę žalgiriečiai: Jamesas Andersonas, Brockas Motumas ir Vasilijė Micičius.

Principinė dvikova: Danilo Barthelis (208 cm) prieš Tiborą Pleissą (218 cm). Du Vokietijos rinktinės aukštaūgiai – skirtingose barikadų pusėse. Gal asmeniškai jie vienas kito ir nedengs, bet bet dėl vieno-kito atšokusio kamuolio vis tiek sukovos.

Įdomybė: Jau minėtam serbui V. Micičiui Bavarijos žemė – puikiai pažįstama. Jis čia darbavosi 2014 ir 2015 metais.

Praėjusio sezono rezultatai:

Tikimybė laimėti: 60 proc. – 40 proc.

Rezultato prognozė: „Bayern“ – „Anadolu Efes“ 81:79.

22 val. Madrido „Real“ (5 vieta) – Stambulo „Daruššafaka“ (n)

Čempionų kova – Eurolygos karaliai prieš Europos taurės laimėtojus. Pernai pirmame ture vykusi analogiška akistata tarp Stambulo „Fenerbahčes“ ir Malagos „Unicajos“ baigėsi netikėta pastarosios pergale 68:67, tad tai šeimininkams galėtų būti pavojaus skambutis.

Tiesa, net ir Luką Dončičių į Dalasą išleidęs „Real“ naująjį sezoną pradėjo taip pat galingai, kaip kad užbaigė praėjusį – penkiomis pergalėmis iš eilės ir iškovota Ispanijos Supertaure.

Principinė dvikova: Jaycee Carrollas prieš Ray'ų McCallumą. Iš Malagos į Stambulą persikėlęs R. McCallumas žino, kaip galima nugalėti „Karališkąjį“ klubą. Pernai jis su „Unicaja“ patiesė būsimąjį turnyro čempioną 80:75. 15 taškų pelnęs Ray'us tapo tos pergalės kalviu, tačiau ACB lygoje „Real“ su 29 taškus įpyškinusiu J. Carrollu jam atkeršijo.

Įdomybė: Paskutinį sykį, kai šios ekipos susitiko Madride, pergalę 84:80 išsivežė „Daruššafaka“. Tai buvo 2017-tųjų Eurolygos ketvirtfinalis, kurį galiausiai 3:1 visgi laimėjo „Real“.

Praėjusio sezono rezultatai:

Tikimybė laimėti: 90 proc. – 10 proc.

Rezultato prognozė: „Real“ – „Daruššafaka“ 88:76.

Penktadienis:

19:45 val. Podgoricos „Budučnost“ (n) – Milano „AX Armani“ (15 vieta)

Dar vienas Eurolygos naujokų ir buvusių autsaiderių pasimatymas: po 15 metų pertraukos į stipriausią Europos klubinį turnyrą grįžtanti Adrijos lygos čempionė „Budučnost“ mes iššūkį priešpaskutinę vietą užėmusiai „AX Armani“ su dviem lietuviais – Mindaugu Kuzminsku ir Artūru Gudaičiu.

Principinė dvikova: Edwinas Jacksonas prieš Nemanją Nedovičių. Abu gynėjai pernai žaidė kitur: E. Jacksonas – Barselonoje, o N. Nedovičius – Malagoje. Jiems tarpusavyje teko susidurti ir Eurolygoje, ir ACB pirmenybėse. Visais atvejais abu rinko po dviženklį taškų skaičių, bet pergalės byrėjo į serbo kišenes.

Įdomybė: Nuo paskutinio karto, kai „Budučnost“ žaidė Eurolygos rungtynes praėjo jau 15 metų ir 8 mėnesiai arba daugiau nei 5700 dienų. Ir to karto juodkalniečiai tikrai nenori prisiminti: jie Sienos „Montepaschi“ pralaimėjo net 63 taškų skirtumu – 49:112 – ir pasiekė visų laikų turnyro antirekordą.

Praėjusio sezono rezultatai:

Tikimybė laimėti: 30 proc. – 70 proc.

Rezultato prognozė: „Budučnost“ – „AX Armani“ 77:83.

20 val. Kauno „Žalgiris“ (6 vieta) – Vitorijos „Baskonia“ (7 vieta)

Tikra pirmojo turo puošmena Kaune. Jei vertintume pagal praėjusio sezono rezultatus, tai – centrinės Eurolygos rungtynės, nes komandos turnyro lentelėje finišavo šalia viena kitos. Akivaizdu, kad „Žalgiris“ su „Baskonia“ konkuruos ir šiemet, tad pergalių Kaune ir Vitorijoje kaina – dviguba.

Paradoksalu, tačiau abu tarpusavio mačai pernai intrigos pašykštėjo: baskai dukart laimėjo 20 taškų persvara – 97:77 ir 84:64, nors antrame susitikime netgi vertėsi be savo lyderio Tornikės Šengelijos. Pirmoje dvikovoje Kaune „Baskonia“ šeimininkus nokautavo tritaškių salvėmis – pataikė net 12 tolimų metimų daugiau nei lietuviai.

„Žalgiris“ ir „Baskonia“ pastaraisiais metais po sykį prasibrovė į Finalo ketvertą. 20-metis Lietuvos talentas Tadas Sedekerskis dėl patirtos traumos ir atliktos operacijos Baskijos atstovams negalės padėti kelis mėnesius.

Principinė dvikova: Paulius Jankūnas prieš Tornikę Šengeliją. Du savo komandų simboliai, kurių nauda aikštėje neišmatuojama vien tik sausa statistika. Abi stovyklos apie varžovų kapitonus – pačios geriausios nuomonės ir kalba su didžiule pagarba, o Šarūnas Jasikevičius apskritai gruziną įvardija kaip vieną geriausių visos Eurolygos žaidėjų.

Įdomybė: „Žalgiris“ ir „Baskonia“ paskutinis keturis sezonus pergalėmis nesidalina: visos keturios serijos baigėsi 2:0. Po du kartus savo viršų taip įrodė ir žalgiriečiai, ir baskai.

Praėjusio sezono rezultatai: „Žalgiris“ – „Baskonia“ 77:97, Vitorijos „Baskonia“ – „Žalgiris“ 84:64.

Tikimybė laimėti: 52 proc. – 48 proc.

Rezultato prognozė: „Žalgiris“ – „Baskonia“ 81:80.

20 val. Maskvos srities „Chimki“ (8 vieta) – Pirėjo „Olympiakos“ (3 vieta)

Chimkuose santykius aiškinsis dar vieni atkrintamųjų dalyviai, kurie pernai užstrigo ketvirtfinalyje ir į Belgradą taip ir nenuvyko: „Chimki“ 1:3 nusileido CSKA, o OLY identišku rezultatu neatsilaikė prieš „Žalgirį“.

Pernai komandos pasidalino po skambią pergalę namuose: graikai laimėjo 17, o rusai – net 28 taškų skirtumu. Abi ekipos neslepia savo didelių ambicijų naujajame sezone, tad tikėtina, kad šįkart jų kova turėtų vykti kur kas atkakliau.

Principinė dvikova: Aleksejus Švedas prieš Axelį Toupane'ą. Be konkurencijos rezultatyviausias turnyro krepšininkas prieš vieną kibiausių žaidėjų gynyboje. Žaliai baltą aprangą vilkėję Axelis A. Švedui siautėti neleido, šis pernai pataikė tik 11 iš 37 metimų iš žaidimo, bet „Chimki“ abu sykius vis tiek pranoko „Žalgirį“.

Įdomybė: „Chimki“ vyriausiasis treneris Georgios Bartzokas 2013 m. atvedė „Olympiakos“ į Eurolygos čempionų sostą.

Praėjusio sezono rezultatai: „Olympiakos“ – „Chimki“ 92:75, „Chimki“ – „Olympiakos“ 82:54.

Tikimybė laimėti: 52 proc. – 48 proc.

Rezultato prognozė: „Chimki“ – „Olympiakos“ 77:76.

20:45 val. Stambulo „Fenerbahče“ (2 vieta) – Las Palmo „Gran Canaria“ (n)

Eurolygos debiutantė „Gran Canaria“ atvyksta į vieną nesvetingiausių aplinkų turnyre – Stambulą, kur jai žabangas jau ruošia tituluočiausias visų laikų Europos treneris Željko Obradovičius.

Praėjusį sezoną „Fener“ pradėjo nesėkme ir tai tikrai nežada jokio turkų atsipalaidavimo penktadienį, nors Las Palmo klubas kol kas vargsta net vietiniame fronte, kur laimėjo vos vieną iš trijų mačų.

Principinė dvikova: Janas Vesely prieš Anžejų Pasečniką. 213 ir 218 cm ūgio milžinų dvikova, kurioje ryškią patirties persvarą turės čekas. Bet latviai niekada negarsėjo tuo, kad nuolankiai lankstytųsi prieš autoritetus, taigi laukti galime visko.

Įdomybė: „Gran Canarios“ įžaidėjui Albertui Oliveriui – 40 metų. Tą minutę, kai ispanas pasirodys aikštėje, jis taps vyriausiu Eurolygos debiutantu istorijoje.

Praėjusio sezono rezultatai:

Tikimybė laimėti: 90 proc. – 10 proc.

Rezultato prognozė: „Fenerbahče“ – „Gran Canaria“ 84:72.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)