Pernai žalgiriečiai reguliariajame sezone iškovojo 18 pergalių ir užėmė 6 vietą, ketvirtfinalyje 3:1 eliminavo Pirėjo „Olympiakos“, o Finalo ketverte pranoko Maskvos CSKA ir finišavo treti.

Apskritai žaliai-baltiems praėjusiais metais nepavyko patiesti tik trijų klubų – abu kartus buvo nusileista čempionui Madrido „Real“, Vitorijos „Baskoniai“ ir Maskvos srities „Chimki“. Kitos 12 turnyro komandų buvo nugalėtos bent po sykį.

Pakartoti tai nebus paprasta. Krepšinio ekspertai prognozuoja itin įtemptas lenktynes lentelės viduryje dėl patekimo į pirmąjį aštuonetą. Atmetus keturias ekipas naujokes, kurioms numatytas autsaiderių vaidmuo, išskiriamos penkios sezono favoritės ir tada – septynios komandos, kurios konkuruos dėl trijų likusių vietų atkrintamosiose.

„Concurrente“ išvertus iš lotynų kalbos reiškia „bėgantis su“. Tame projektuojamame septynete, kuris bėgs į atkrintamąsias lyderiams iš paskos, yra ir „Žalgiris“. Jam reikės aplenkti bent keturis konkurentus iš šios grupės.

„Didžiosios komandos žiūri į „Žalgirį“ kaip į galimybę – kaip į tuos, kurie neatlaikys tempo. Jos ant mūsų lips, stengsis visomis išgalėmis pasivyti“, – pernai prieš antrąjį ratą saviškius įspėjo Šarūnas Jasikevičius. Priminti tai jam gali tekti ir šiemet.

Iki naujojo Eurolygos sezono pradžios likus šešioms dienoms Krepšinis.lt pristato šešis klubus, kurie, tikėtina, bus pagrindiniai žalgiriečių varžovai šioje nuožmioje ir negailestingoje kovoje, kurioje viena kažkam išsprūdusi ar kažkieno nugvelbta pergalė gali lemti, kas bus 6-tas, o kas tik 12-tas.

Milano „Olimpia“

Mindaugas Kuzminskas

Praėjusį sezoną milaniečiai aplenkė tik Stambulo „Anadolu Efes“ ir tenkinosi viso labo 15-ta pozicija. Simone Pianigiani auklėtiniai buvo mažiausiai klystanti (vid. 10,63 pr. kam.), bet daugiausiai taškų praleidžianti (vid. 85,83) ir, ko gero, nestabiliausia turnyro dalyvė. „Olimpia“ galėjo parklupdyti „Barceloną“, o po kelių dienų savo aikštėje patirti gėdingą pralaimėjimą prieš „Žalgirį“ – 62:94.

Italų čempionė savo sudėtyje išsaugojo du iš trijų lietuvių – Mindaugą Kuzminską ir Artūrą Gudaitį, o Mantą Kalnietį paleido. „Dizainerių“ gretose neliko ir kelių amerikiečių – Jordano Theodore'o, Andrew Goudelocko, dažnai aikštėje sėjusių tikrą chaosą. Juos pakeitė nauji legionieriai – veržlūs gynėjai Mike'as Jamesas ir Nemanja Nedovičius, puolėjai Jeffas Brooksas ir Christianas Burnsas.

Pridėkime dar naujai įsigytą snaiperį Amadeo Dellą Vallę, išsaugotus Vladimirą Micovą, Dairį Bertanį, Curtisą Jerrelsą, Kalebą Tarczewskį ir pajėgos protokole atrodys išties grėsmingai. Vis dėlto kirba nuojauta, kad „Olimpia“ paskutinius dvejus metus neatsitiktinai buvo atitinkamai 16-ta ir 15-ta – šalto proto, stabilumo ir solidaus žaidimo lemiamu metu gali pristigti ir šiemet.

Vasaros pirkiniai: Mike'as Jamesas ir Nemanja Nedovičius. Du žaidėjai, savo laiku ragavę NBA duonos, pernai Eurolygoje kartu rinko net 35 taškus: M. Jamesas po 16,2 taško dėjo į Atėnų „Panathinaikos“ kraitį, o N. Nedovičius po 16,8 – į Malagos „Unicajos“. Nėra abejonių, kad jie pirmais smuikais grieš ir Milane, ką jau parodė ir Italijos Supertaurės mačuose.

Praradimas: Andrew Goudelockas. Vilčių nepateisinęs metikas (vid. 12,3 tšk.) tapo Donato Motiejūno komandos draugu Kinijoje – Šandongo „Golden Stars“ klube. Tritaškius vos 31 proc. taiklumu laidęs amerikietis buvo milaniečių puolimo lyderis, bet pergalių garantu taip ir netapo.

Pirmi rezultatai: „Olimpia“ – „Brescia“ 81:59, „Olimpia“ – „Torino“ 82:71.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 15 proc., pirma vieta – 2 proc.

Prognozuojama vieta: 12.

Maskvos srities „Chimki“

Eurolyga. Kauno "Žalgiris" - Maskvos "Chimki"

Viena labiausiai neprognozuojamų turnyro komandų, pernai užėmusi aštuntą vietą, bet davusi rimtą mūšį reguliariojo sezono nugalėtojai Maskvos CSKA ir buvusi per vieną teisėjo švilpuką nuo lygaus ketvirtfinalio serijos rezultato (2:2).

„Chimki“ – absoliučiai daugiausiai tritaškių metantis Eurolygos klubas (vid. po 27,5), pagal šį rodiklį lenkiantis „Žalgirį“ dviženkle persvara (vid. 16,5). Tai, kad šiuo savo ginklu remsis dar dažniau, Rusijos vicečempionai parodė VTB lygos starte, kai į Rygos VEF krepšį paleido net 39 tolimus šūvius (ir vos 23 dvitaškius – Krepšinis.lt).

Europietiškasis Hjustono „Rockets“ variantas turi ir savo Jamesą Hardeną, tai – Aleksejus Švedas. Rezultatyviausias praėjusio sezono krepšininkas (vid. 21,76 tšk.) nesibodi išmesti ir 13 tritaškių per mačą arba atakuoti be jokio derinio penktą sekundę.

Tarpsezonį Georgios Bartzokas nusprendė atsisakyti net trijų savo centrų – Thomo Robinsono, Dmitrijaus Sokolovo ir Marko Todorovičiaus – ir pasilikti vienintelį Malcolmą Thomasą. Akivaizdu, kad „Chimki“ ir šiemet propaguos greitą, šiuolaikinį krepšinį, dažnai žais žemu penketu ir mes daugiau tritaškių nei dvitaškių. Su A. Švedo talentu puolime tokia taktika gali pasiteisinti su kaupu.

Į Chimkus, kuriuose liko ir Charlesas Jenkinas bei Anthony Gillas, vasarą atvyko dar keturi amerikiečiai – buvęs žalgirietis Dee Bostas, Tony Crockeris, Casey Pratheris ir Jordanas Mickey. Išvyko vietos taip ir neatradęs Jamesas Andersonas, o dėl tragiškos priežasties nebesugrįžo Tyleris Honeycuttas...

Vasaros pirkinys: Jordanas Mickey. Pastaruosius tris sezonus NBA lygoje – Bostono „Celtics“ ir Majamio „Heat“ klubuose – praleidęs J. Mickey gali darbuotis ne tik ketvirtoje pozicijoje, bet ir pabūti vidurio puolėju. Būtent toks vaidmuo jam buvo skirtas ir pirmame VTB lygos mače su VEF, kuriame jis per 20 min. sumetė 16 taškų (3/3 tritaškiai) ir sugriebė 7 kamuolius.

Praradimas: Tyleris Honeycuttas. Žinia apie sugrįžimą į NBA lygą svajojusio Tylerio žūtį sukrėtė visą krepšinio visuomenę. Puolėjas buvo vienas kertinių „Chimki“ ramsčių: pernai Eurolygoje metė ir 18 taškų, atkovojo 15 kamuolių.

Pirmi rezultatai: „Chimki“ – VEF 96:67.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 17 proc., pirma vieta – 2,4 proc.

Prognozuojama vieta: 11.

Tel Avivo „Maccabi“

Michaelas Rollas

Neveno Spahijos auklėtiniai jau buvo įkėlę vieną koją į Eurolygos atkrintamąsias, tačiau reguliarųjį sezoną pabaigė penkiomis nesėkmėmis iš eilės ir nusirito net į 10-tą poziciją. Nepateisinęs lūkesčių „Maccabi“ vasarą atsisveikino su savo lyderiais – Pierre'u Jacksonu, Norrisu Cole'u ir DeShaunu Thomasu.

Vietoje jų į pažadėtąją žemę atkeliavo kitas gynėjų duetas – Scottie Wilbekinas ir Jeremy Pargo, taip pat aukštaūgiai Johnny O'Bryantas III ir Tarikas Blackas iš NBA bei Kendrickas Ray'us iš Čekijos čempiono Nimburko ČEŽ. Tel Avive darbą tęs ir DeAndre Kane'as, Michaelas Rollas bei Alexas Tyusas.

Pagal atkovotus kamuolius visoje Eurolygoje pirmavusios ekipos (vid. 36,5) tikslas naujame sezone – pirmasis aštuonetas, kurio Izraelio čempionė nematė pastaruosius dvejus metus. Įgyvendinti jį – įmanoma, tačiau pirmiausia reikės susižaisti (patirtas fiasko Lygos taurėje) ir pagerinti savo rezultatus išvykose (pernai – vos 4 pergalės iš 15).

Vasaros pirkinys: Scottie Wilbekinas. 41 tašką (10/15 tritaškiai) Europos taurės pusfinalyje pripyškinęs amerikietis pabandys įrodyti, kad minėto turnyro MVP tapo ne be reikalo – viltingi „Maccabi“ sirgalių žvilgsniai pirmiausia kryps į jį.

Praradimai: Pierre'as Jacksonas ir Norrisas Cole'as. 14,5 ir 12,6 taškų vidurkius demonstravę vijurkai iš JAV susirado naujas karjeros stoteles: vienas pasuko į Kiniją, kitas – į Italiją.

Pirmi rezultatai: „Maccabi“ – „Rishon“ 77:86.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 18 proc., pirma vieta – 2,5 proc.

Prognozuojama vieta: 10.

Stambulo „Anadolu Efes“

Su vos 7 pergalėmis iš 30 galimų „Anadolu Efes“ pernai pramušė Eurolygos dugną. Ergino Atamano kolektyvui nepavyko reabilituotis ir vietiniame fronte, kuriame jis pusfinalyje gavo į kuprą nuo Bursos „Tofaš“ bei liko už finalo borto. Taigi pagal sportinį principą „Anadolu“ net neturėtų būti šių metų Eurolygoje.

Visgi labai geras daiktas yra vardinis kvietimas ir juo pamosavę Stambulo atstovai tikisi atsigriebti naujajame sezone. Tam tikslui nepasikuklinta žaidėjų turguje: nupirkti ir į Turkiją pristatyti net šeši naujokai, apie Eurolygą žinantys ne iš nuogirdų. Tai – Shane'as Larkinas ir Rodrigue'as Beauboisas su NBA bagažu, buvę žalgiriečiai Vasilijė Micičius ir Jamesas Andersonas bei Adrienas Moermanas ir Tiboras Pleissas.

Stambule rankas jau apšilę Krunoslavas Simonas, Brockas Motumas bei Bryantas Dunstonas garantuoja „Efes“ ekipai plačią ir lygiavertę rotaciją, o tuo pačiu ir tai, kad aštuonių pralaimėjimų serijų nebeturėtų būti. Apie tai byloja ir ką tik laimėta Turkijos Supertaurė, kai principiniame derbyje įveikta „Fenerbahče“.

Vasaros pirkinys: Shane'as Larkinas. Praėjusį sezoną Bostone zujęs ir net NBA atkrintamosiose 11 taškų pelnęs gynėjas Stambule bus atsakingas už greitį, perdavimus ir taškus. Metus Vitorijoje praleidęs Sh. Larkinas Eurolygoje turėjo 13 taškų ir beveik 6 rezultatyvių perdavimų vidurkius.

Praradimai: Errickas McCollumas ir Sonny Weemsas. Pirmasis rinko po 14,6, antrasis – po 15,5 taško per rungtynes, bet pergalių formulės Turkijoje taip ir neatrado.

Pirmi rezultatai: „Anadolu Efes“ – „Fenerbahče“ 65:62.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 20 proc., pirma vieta – 3 proc.

Prognozuojama vieta: 8.

„Barcelona“

Svetislavas Pešičius ir Barselonos atsarginiai

Po ir taip nesėkmingo užpraėjusio sezono „Barcelona“ pernai dar labiau regresavo ir 11-tą vietą Eurolygoje iškeitė į 13-tą. Kelia nemažą nuostabą tai, kad Svetislavas Pešičius neprarado savo darbo ir gavo sutartį naujiems metams.

Į savo vasaros pirkinių krepšelį įsidėjęs Keviną Pangosą, Kyle'ą Kuricą, Jaką Blažičių, Rolandą Šmitą, Artiomą Pustovojų ir Chrisą Singletoną „Barcos“ klubas tikisi sugrįžti bent į atkrintamąsias.

Pagrindo pozityvioms mintims yra: Kataloniją apleido tik Edwinas Jacksonas, Petteri Koponenas, Rakimas Sandersas, Aleksandras Vezenkovas ir Adrienas Moermanas – žaidėjai, kurie tikrai nebuvo nepakeičiami. Toks buvo tik 38-erių metų Juanas Carlosas Navarro, padėjęs tašką savo sportinėje karjeroje.

Barselonoje pasilikę Thomas Heurtelis, Pau Ribas, Pierre'as Oriola, Kevinas Seraphinas ir Ante Tomičius paverčia „Barcos“ sudėtį subalansuota ir be didesnių spragų. Pagrindinė S. Pešičiaus laukianti užduotis – įpūsti saviškiams nugalėtojų mentalitetą ir pasitikėjimą savimi bei pagaliau pradėti rodyti padorius rezultatus.

Vasaros pirkiniai: Kyle'as Kuricas ir Kevinas Pangosas. Abu katalonų naujokai iškart įtraukti į starto penketą ir kol kas nenuvilia. Kyle'as daugiau rūpinasi taškais, o Kevinas – žaidimo organizavimu.

Praradimas: Juanas Carlosas Navarro. Veteranas – tikras „Barcelonos“ pergalių simbolis. Nors žilų plaukų galvoje vis daugiau, „La Bomba“ dar nesunkiai krapštė po 7 taškus per dvikovą, o sėkmingesniais vakarais – ir 13, ir 14, ir 17.

Pirmi rezultatai: „Barcelona“ – „Baskonia“ 76:79, „Barcelona“ – „Gran Canaria“ 98:78, „Barcelona“ – „Manresa“ 88:78.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 22 proc., pirma vieta – 4 proc.

Prognozuojama vieta: 7.

Vitorijos „Baskonia“

Viena mažiausiai tarpsezonį pasikeitusių komandų: išvyko tik du pagrindinės sudėties žaidėjai ir tiek pat atvyko. Išsiskirta su latviu Janiu Timma ir prancūzu Rodrigue'u Beauboisu, o sukirsta rankomis su pora amerikiečių – Shavonu Shieldsu ir Darrunu Hilliardu.

Praėjusį sezoną baskai du kartus stipriai įkrėtė „Žalgiriui“ (97:77, 84:64) ir po šešių iš eilės pergalių serijos antrame rate įšoko į atkrintamąsias. Jose po atkaklios kovos 1:3 nusileista „Fenerbahčei“.

Padarę išvadas ir pasipildę naujomis jėgomis Vitorijos atstovai šiemet gali patriukšmauti kur kas garsiau. „Baskonia“ su sunkiai sustabdomu Tornike Šengelija turėtų demonstruoti atletišką ir greitą krepšinį, namuose negailėti nė vieno varžovo ir neapsiriboti 30 rungtynių reguliariajame sezone.

Baskijoje skambės ir lietuviškas akcentas – klubas iš Kėdainių „Nevėžio“ susigrąžino 20-metį Tadą Sedekerskį.

Vasaros pirkinys: Shavonas Shieldsas. Italijos lygos superfinale du kartus po 31, o sykį – 27 taškus į Milano „Olimpios“ krepšį suvertęs Sh. Shieldas bus dar viena ir taip retai stringančio „Baskonios“ puolimo opcija.

Praradimas: Janis Timma. Universalusis latvis ne visada būdavo pastebimiausia baskų ekipos figūra aikštėje ar rezultatyviausias mačo žaidėjas, bet nei motyvacijos, nei pastangų, nei teikiamos naudos iš jo negalėjai atimti.

Pirmi rezultatai: „Baskonia“ – „Barcelona“ 79:76, „Baskonia“ – „Real“ 73:80, „Baskonia“ – „Zaragoza“ 99:76, „Baskonia“ – „San Pablo Burgos“ – 79:82.

Sėkmės tikimybė: Finalo ketvertas – 32 proc., pirma vieta – 5 proc.

Prognozuojama vieta: 6.

Paskutinėje dalyje pristatysime penkis šio sezono Eurolygos favoritus, kurių šansai nuversti nuo sosto Madrido „Real“ (arba jame išlikti) vertinami aukščiausiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)