Muštynių vaizdo įrašas ir ironiški komentarai apie incidentą apskriejo Europos ir JAV žiniasklaidą – apie tai rašo ir ESPN, ir TMZ, ir kiti populiarūs amerikiečių portalai, aptarinėjamas 17-mečio L. Ballo ir su juo susikibusio 23-ejų M. Sušinsko elgesys.

Kaip sakė pats krepšininkas, L. Ballas jį provokavo visų rungtynių metu, kol nervai neišlaikė. Ne juokais susikibusius krepšininkus teko skirti ir komandų draugams, ir treneriams, ir rungtynių arbitrams. Galų gale abu incidento dalyviai buvo pašalinti iš aikštės.

Mačą arenoje stebėjo buvęs garsus krepšininkas ir treneris Tomas Pačėsas, glaudžiai susijęs su „Dzūkijos“ komanda. Šioje ekipoje žaidžia jo sūnus Tomas, komandos direktorė yra T. Pačėso žmona Laima. Pats T. Pačėsas iki šiol yra dzūkų klubo atstovas LKL valdyboje.

Pats karštu būdu pagarsėjęs 46-erių alytiškis dramatizuoti incidento nėra linkęs, tačiau, jo nuomone, išvadas po plačiai nuskambėjusio įvykio turėtų pasidaryti abu muštynių dalyviai ir jų komandos.

LaMelo reagavo į tą Mindaugo kepštelėjimą. Kiekvienas taip natūraliai sureaguotų.
Tomas Pačėsas

„Aikštėje susitiko jauni, ambicingi, energingi žaidėjai. Emocijų daug, natūralu, kad jos galėjo ir sprogti – nieko naujo. Tik manau tokioje situacijoje, kai vyksta draugiški turnyrai ir susitinkama su užsienio komandomis, tokių konfliktų galėtų ir turėtų nebūti“, – kalbėdamas su Krepšinis.lt sakė T. Pačėsas.

– Kaip vertinate incidentą sukėlusių krepšininkų elgesį?

– Manau, kad M. Sušinskas neturėjo taip sureaguoti, gal pats šiek tiek inicijavo tą konfliktą. Nežinau, gal prieš tai nuskambėjo kažkokios replikos, kurių mes negirdėjome. Bet taip elgtis nereikėjo. LaMelo reagavo į tą Mindaugo kepštelėjimą. Kiekvienas taip natūraliai sureaguotų.

Žvelgiant į draugiško turo kontekstą, paprasčiausiai visai bereikšmėje situacijoje įvyko tai, kas neturėjo įvykti. Krepšinio populiarinimo, propagavimo prasme to galėjo ir nebūti.

– Panašu, kad pačiam Mindaugui toks impulsyvumas nebūdingas, jį varžovas greičiausiai turėjo gerokai išvesti iš kantrybės?

– Labai gerai jo nepažįstu, bet M. Sušinskas pasižymi geromis, teigiamomis savybėmis. Sunku pasakyti, kas ir kaip jį išprovokavo. Manau, tai momentinė, impulsyvi reakcija, kuriai įtakos turėjo ir fizinis, ir psichologinis krūvis bei adrenalinas. Papildomą įtampą gal kėlė susidomėjimas, neeiliniai varžovai, transliacija. Pagal vieną incidentą nereiktų vertinti žmogaus.

– Kaip turėtų elgtis klubas su konflikto dalyviu M. Sušinsku – jį bausti ar viešai užstoti?

– Bet palaukite, ar tai ta situacija, kai būtina viešai kalti žaidėją prie kryžiaus? Reiktų, kad žaidėjas padarytų išvadas. Viešo teismo nedarysime, abi konflikto pusės mato situaciją iš savo kampų. Išsiaiškinus aplinkybes vienas kitam turėtų būti paspaudžiamos rankos ir viskas tuo pasibaigti, kad prasmės daugiau eskaluoti šią temą neliktų.

Nemalonu, kad atvyko užsienio komanda ir vyksta tokie dalykai. Girdėjau, ir Jonavoje buvo kilęs incidentas. Reiktų daugiau tolerancijos, gerbti labiau svečių komandą, kitą kultūrą. Juolab, tai draugiškos rungtynės.Turėtų būti kieta, bet garbinga kova.

Ko gero, žiežirbos kilo anksčiau, kažką LaMelo pasakė, bet mes to negirdėjome. Sunku atsistoti į kažkurio vieno poziciją ir teigti, kad tik tas kaltas arba anas.

Prisimename ne vieną konfliktą – net Zinedine’as Zidane’as pasaulio futbolo čempionato finale neištvėrė ir smogė varžovui į veidą po to, kai šis kažką negražaus pasakė ir ji išprovokavo. Kiekvienas profesionalus atletas yra turėjęs konfliktų. Tikrai nesureikšminčiau šio epizodo, tačiau reikia padaryti atitinkamas išvadas.

– Panašu, tas incidentas sutelkė komandą, kuri perėmė iniciatyvą ir iškovojo pergalę.

– Galbūt tas epizodas įkvėpė ekipą, bet kitas dalykas, kad varžovai nebeturėjo LaMelo, neteko vieno iš lyderių, kuris rišo priekinę ir gynėjų grandis. To reiktų neužmiršti. Tai turėjo įtakos tolimesnei rungtynių eigai.

– Ką reiškė Alytaus klubui šis mačas su JBA jungtine komanda? Gera proga patikrinti jaunimą, sustyguoti žaidimą prieš artėjančias svarbias LKL akistatas?

– Kiekvienas renginys, kuriame žaidžiamas krepšinis, prisideda prie jo populiarinimo. Ypač tuomet, kai atvyksta individualiai pajėgūs žaidėjai iš JAV. Tai buvo gera proga mūsų jauniesiems žaidėjams pakovoti su jaunimu iš JAV, tokiam, kaip Artūrui Jomantui – gera proga po traumos pajusti savo žaidimą, greičiau atrasti sportinę formą.

Manau, kiekvienas turėjo savo motyvaciją ir tikslus, geriau juk žaisti krepšinį, nei treniruotis. Visomis prasmėmis naudingos tokios kontrolinės rungtynės, reikia tik pasidžiaugti, kad yra tokia komanda, kuri gali sau leisti keliauti po pasaulį ir žaisti savo malonumui bei suteikti žiūrovams reginį, o varžovams – naudą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)