Bojanas Bogdanovičius, Dario Šaričius, Ante Žižičius ir Ivica Zubacas atvyko traukti tautiečių iš bėdos.

Kroatai iš šio pastiprinimo tikisi išspausti maksimumą, nes patys supranta, jog tai – pirmas ir paskutinis kartas, kai pasaulio čempionato atrankos varžybose jiems padės keturi NBA žaidėjai.

Lietuva savo desantą iš kitos Atlanto pusės buvo išsikvietusi per birželio „langą“, tačiau penktadienį svečiuose prieš Kroatiją stos kuklesnėmis pajėgomis.

„Mes jau patyrėme, ką reiškia žaisti be pačių geriausių, – situaciją vertino kroatus treniruojantis D. Anzulovičius. – Atrankos pradžioje turėjome labai daug problemų, tik birželį įšokome į antrą etapą. Bet tikiu, kad šio kelio pabaigoje mes būsime Kinijoje.“

Tam, kad kitais metais nuvažiuotų į planetos pirmenybes Azijoje, Kroatijos krepšininkai turi įveikti ir lietuvius.

Jei visas šešerias rungtynes iki šiol laimėję Dainiaus Adomaičio auklėtiniai gali sau leisti prabangą išbarstyti vieną kitą tašką, jų būsimi varžovai (3 pergalės/3 pralaimėjimai) dar privalės smarkiai pasidarbuoti, kad pakiltų tarp trijų geriausių J grupės komandų.

D. Anzulovičius dėl visų nesklandumų kaltina naują varžybų formatą.

„Kas galėtų suprasti tokią sistemą, kaip galima žaisti dėl patekimo į pasaulio čempionatą be geriausių krepšininkų? Tai nenormalu, į bloga visam krepšiniui. Pirma reikėjo susitarti su NBA ir Eurolyga, tada rengti varžybas. Bet mes čia galime tik kalbėti, sprendimą turi rasti atsakingi asmenys“, – teigė 51-erių specialistas.

O kol kas kroatus tenkina bent jau laikina išeitis.

Net šeši šios Balkanų valstybės atstovai rungyniauja pajėgiausioje planetos lygoje, tad kol neprasidėjo NBA sezonas, Kroatija turi vienintelę galimybę suburti smogiamąją sudėtį.

Tiesa, lygiai tokioje pačioje padėtyje yra ir Lietuva, bet Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio D. Adomaitis nesulaukė.

„Svarbu tai, kad mūsų vaikinai nori žaisti rinktinėje. Jie patys pirmiausia turėjo įtikinti savo klubus NBA, kad žūtbūt turi čia atvažiuoti, o mums, federacijai, beliko sutvarkyti popierius. Esame labai laimingi, nes turime keturis iš šešių savo NBA krepšininkų“, – komentavo D. Anzulovičius.

Į kvietimus neatsiliepė tik Draganas Benderis ir Mario Hezonja, bet ant jų kroatų vairininkas tvirtina nepykstantis.

„Jų abiejų nėra dėl objektyvių priežasčių. Kalbėjomės su Finikso „Suns“: šis klubas turi naują trenerių štabą, naujas komandos strategas norėjo Benderio treniruotėse kuo anksčiau. O Hezonja persikėlė į naują klubą (Niujorko „Knicks“ – Krepšinis.lt), todėl jo situacija – irgi panaši. Žinoma, esame maža šalis, todėl kiekvienas praradimas mums atsiliepia. Tikiuosi, ateityje visi NBA žaidėjai atstovaus rinktinei“, – sakė D. Anzulovičius.


Kalbėdamas apie penktadienio dvikovą, jis tik bendrais bruožais apibūdino savo rungtynių planą ir smulkiau Kroatijos stiprybių bei silpnybių nedetalizavo.

„Labai gerbiu Lietuvos krepšinį dėl jo pasiekimų, kokybės. Taip, lietuviams kai ko trūksta, bet vis tiek sudėtyje yra daug stiprių krepšininkų. O mes norime sužaisti geriausias rungtynes ir parodyti, ką sugebame patys. Esu tikras, kad galime sužaisti sėkmingai.

Mano komanda turi suprasti: be geros gynybos nebus ir gero puolimo. O visa kita – detalės“, – dėstė kroatų treneris.

Beje, D. Anzulovičius turės ir vieną asmeninį motyvą mače su lietuviais.

2010 metais jis pakeitė Rimą Kurtinaitį, su kuriuo netikėtai atsisveikino Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubas. Ir pats buvo netikėtai pakeistas sužaidus vos vienerias oficialias naujo sezono rungtynes.

Krepšinis.lt paklaustas apie šią seną istoriją, D. Anzulovičius leido suprasti tebejaučiantis nuoskaudą dėl tuomečio „Lietuvos ryto“ direktoriaus Jono Vainausko, mėginusio kištis į trenerių darbą, poelgio.

„Man patiko dirbti su J. Valančiūnu, kitais komandos talentais. Buvo stipri komanda, geras klubas. Tik iki šiol negaliu suprasti jo vadovo sprendimo, bet juk jūs Joną pažįstate geriau už mane. Ką gi, toks gyvenimas“, – skėstelėjo rankomis D. Anzulovičius.

Įdomu, jog jį iš Vilniaus nespėjus nė apšilti kojų išvaręs J. Vainauskas užsitraukė savo tėvo, tuomečio klubo prezidento Gedvydo Vainausko rūstybę ir pats buvo priverstas palikti „Lietuvos rytą“.

Primename, kad atrankos į pasaulio čempionatą rungtynes Lietuvos rinktinė rugsėjo 14-ąją išvykoje žais su Kroatija, o rugsėjo 17-ąją Vilniuje susikaus su Nyderlandais.

D. Adomaičio auklėtiniai yra atrankos J grupės lyderiai, iki šiol laimėję visus šešis žaistus susitikimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)