Draženo Anzulovičiaus komanda, šį kartą sulaukusi net 4 NBA lygos krepšininkų, į pratybas susirinko paskutinėmis rugpjūčio dienomis, o šiandien, trečiadienį, žais pirmąsias kontrolines rungtynes su Slovėnijos krepšininkais.

Mačas vyks Varadžino mieste Kroatijoje, o po trijų dienų su Europos čempionais slovėnais kroatai dar kartą susirems jau varžovų teritorijoje – Celės mieste.

Tiesa, Slovėnijos rinktinėje šį kartą nebus ryškiausios šios šalies krepšinio žvaigždės Lukos Dončičiaus, kuris už Atlanto ruošiasi debiutui NBA. Padėti slovėnams atsisakė ir Madrido „Real“ naujokas Klemenas Prepeličius, tačiau kitas Europos čempionato herojus – taip pat „Real“ atstovaujantis natūralizuotas amerikietis Anthony Randolphas, prie rinktinės prisijungs rugsėjo 9-ąją.

Artėjančiam atrankos „langui“ kroatai rengiasi labai dėmesingai. Į vieną iš pirmųjų treniruočių įkvėpti komandos atvyko ir kalbą sakė buvęs NBA ir Eurolygos krepšininkas Zoranas Planiničius, palinkėjęs tautiečiams susikaupimo ir sėkmės.

Kroatijos rinktinė su Zoranu Planiničiumi / Foto: .hks-cbf.hr

Rungtynės tarp Lietuvos ir Kroatijos rinktinių vyks rugsėjo 14 d. Osijeko miesto „Gradski vrt Hall“ arenoje, talpinančioje 3,5 tūkst. žiūrovų.

Prognozuojama, kad nedidelio miesto arena bus sausakimša, o lietuviai bus sutikti itin „karštai“ – jau pati Kroatijos krepšinio federacija rungtynes anonsuoja kaip mūšį su „neparankia ir visuomet nepopuliaria Lietuvos rinktine“.

Vėliau, jau dugsėjo 17 d. kroatų lauks išvykos rungtynės su Lenkija – tą pačią dieną lietuviai namie žais su Nyderlandais.

Tai bus pirmas kartas, kai vienu metu Kroatijos rinktinė savo gretose turės net 4 NBA krepšininkus – kaip jau skelbta, kroatams šį kartą padėti nusprendė Bojanas Bogdanovičius (Indianos „Pacers“), Dario Šaričius (Filadelfijos „76ers“, Ante Žižičius (Klivlando „Cavaliers“) ir Ivica Zubacas (Los Andželo „Lakers“).

Tiesa, komandą treniruojantis D. Anzulovičius savo auklėtinius ragina neužmigti ant laurų.

„Mes nelaimėsime rungtynių vien todėl, kad turime grupę NBA žaidėjų. Mes laimėsime tuo atveju, jei būsime vieningi, susitelkę, pasiruošę, per pasirengimo procesą tapę komanda, o ne garsių pavardžių būriu“, – kalbėjo D. Anzulovičius.

Kroatijos rinktinės treniruotė / Foto: .hks-cbf.hr

Jau dabar aišku, kad kitame atrankos „lange“, vyksiančiame lapkričio pabaigoje, NBA desantas kroatam padėti negalės.

Todėl šiuo metu tik 5-ąją vietą su trimis pergalėmis J grupėje užimantiems kroatams labai svarbu laimėti tiek rungtynes su lietuviais, tiek su lenkais.

„Mes kvėpuojame, tačiau nuo kelialapio į pasaulio čempionatą mus skiria labai ilga kelionė. Ir tol, kol turėsime galimybių, mes kabinėsimės už savo šanso. Vienintelis klausimas, kaip mums pavyks įgyvendinti savo tikslus, tačiau mes tikrai esame nusiteikę nepaleisti sugriebto šiaudo“, – kalbėjo D. Anzulovičius.

Prie Kroatijos rinktinės vairo 51-erių treneris stojo šių metų balandį, poste pakeitęs trumpai ir nesėkmingai dirbusį Ivicą Skeliną, jo vadovaujama komanda iškovojo dvi svarbias pergales prieš Italiją ir Rumuniją.

J grupės turnyro lentelė: (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pralaimėjimai, įmesti taškai, praleisti taškai, taškų santykis, įskaitiniai taškai)

1.Lietuva660512352+16012
2.Italija642474405+6910
3.Lenkija633436410+269
4.Nyderlandai633434416+189
5.Kroatija633431419+129
6.Vengrija633414421−79

Kroatijos rinktinės sudėtis: Josipas Bilinovacas, Bojanas Bogdanovičius, Domagojus Bošnjakas, Mate Kalajžičius, Filipas Krušlinas, Jakovas Mustapičius, Hrvoje Peričius, Darko Planiničius, Ivanas Ramljakas, Krunoslavas Simonas, Rokas Stipčevičius, Dario Šaričius, Karlo Uljarevičius, Ivica Zubacas, Tomislavas Zubčičius, Ante Žižičius.

Pažymėtina, kad paskutinį kartą oficialiose rungtynėse Lietuvos ir Kroatijos rinktinės susitiko dar 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, itin nesėkmingose lietuviams.

Tuomet mūsų šalies rinktinę dar treniravo Jonas Kazlauskas, o kroatams vadovavo Aleksandras Petrovičius – D. Anzulovičius ir I. Skelinas ėjo legendinio kroato Draženo Petrovičiaus brolio asistentų pareigas.

Tose rungtynėse kroatai lietuvius įveikė 90:81, o rezultatyviausiai jų gretose žaidė 22 taškus pelnęs B. Bogdanovičius. Tiek jis, tiek atitinkamai 19 ir 18 taškų pelnę Krunoslavas Simonas ir D. Šaričius yra dabartinėje kroatų sudėtyje.

Lietuvių gretose žais tąsyk 26 taškus pelnęs Mantas Kalnietis, bet apskritai iš Rio sudėties dabartinėje Lietuvos rinktinėje tėra 4 krepšininkai. Be Manto – Adas Juškevičius, Mindaugas Kuzminskas ir Renaldas Seibutis.

Iš kroatų rinktinės, Rio užėmusios 5-ąją vietą, Osijeke su lietuviais žais 6 krepšininkai.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis atrankos į 2019-ųjų pasaulio čempionatą II-ajame etape

Primename, kad šį sykį Lietuvos rinktinei padėti atsisakė abu NBA lygos žaidėjai – Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis. Anot J. Valančiūno, Toronto „Raptors“ pasikeitus treneriui paankstino treniruočių stovyklą, o D. Sabonis jau kurį laiką individualiai dirba JAV su „Pacers“ trenerių štabo nariais.

Apskritai Lietuvos rinktinės treniruočių stovyklos istorija šį kartą yra gerokai komplikuota. Nors turėjo pradėti dirbti panašiu metu kaip kroatai, D. Adomaičio kariauna renkasi savaite vėliau – planuotu laiku dėl treniruočių klubuose strategas žaidėjų surinkti tiesiog negalėjo.

Kaip ir kroatai, būtent šiandien lietuviai turėjo žaisti draugiškas rungtynes su Suomija, tačiau vietoje vyrų rinktinės į Espo miestą išvyko Vilniaus „Ryto“ dubleriai.

Pratybas Vilniuje lietuviai pradės penktadienį, rugsėjo 7-ąją, tačiau net ir tada D. Adomaitis savo dispozicijoje turės ne visus krepšininkus. Į treniruočių stovyklą vėluos Renaldas Seibutis su Roku Giedraičiu, greičiausiai praleisiantys ir sekmadienio kontrolines rungtynes su latviais.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas Pasaulio taurės atrankos rungtynėms su Kroatijos ir Nyderlandų rinktinėmis (žaidėjas, klubas, pozicija):

1.Mantas Kalnietis(Vilerbano ASVEL)PG
2.Lukas Lekavičius(„Panathinaikos“)PG
3.Deividas Gailius(„Karšiyaka“)SG/SF
4.Renaldas Seibutis(„Tecnyconta“)SG
5.Adas Juškevičius(„Nantero 92“)SG/PG
6.Edgaras Ulanovas(„Žalgiris“)PF
7.Rokas Giedraitis(ALBA)SF/SG
8.Edgaras Želionis(„Afyon“)PF/C
9.Eimantas Bendžius(„Rytas“)PF/SF
10.Mindaugas Kuzminskas(„AX Armani“)SF/PF
11.Artūras Gudaitis(„AX Armani“)C
12.Evaldas Kairys(„Rytas“)C
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)