Pirmadienį ryte „Žalgirio“ strategas Šarūnas Jasikevičius piktinosi, kad turi leisti žaidėjus į rinktinę, nors tai visiškai kertasi su klubo pasirengimu naujajam sezonui. Tai nustebino D. Adomaitį.

„Labai tikiuosi pamatyti ir Marių Grigonį, ir Edgarą Ulanovą. Kai kalbėjau su jais paskutinį kartą, jie norėjo atstovauti rinktinei, – kalbėjo nacionalinės ekipos vedlys. – Tik iškyla keli niuansai, kurie mane stebina. Pradedu nesuprasti, kur Lietuvos krepšinio piramidėje yra rinktinė. Anksčiau ji buvo aukščiausioje vietoje – mokyklos ruošė rinktinei žaidėjus, klubams buvo garbė, jei jų žaidėjai atstovauja rinktinei“.

Apie iškreiptą situaciją ir vis stiprėjančią pinigų galią krepšininkų karjerose prakalbęs D. Adomaitis kelis kartus pabrėžė, kad negina naujos FIBA atrankos sistemos: „Tai nėra gera sistema, apsunkina pasirengimą naujam sezonui. Dabar tos sistemos nepakeisiu, norisi geranoriškumo visų klubų, jų vadovybių ir trenerių.

Mane labiausiai erzina, kad viskas numetama ant žaidėjo – jis turi nuspręsti tarp rinktinės ir klubo. Už uždarų durų patys suprantate, kas yra pasakoma. Ir visų klubų žaidėjams siūloma nevykti į rinktines. Klubai moka pinigus, kontraktai, o į rinktines neatvyksta nė vienas žaidėjas, kad užsidirbtų pinigų. Neginu sistemos, bet tai yra 10 dienų, kai reikalingi stipriausi žaidėjai, kad juo išleistų į rinktines. Kur pradedame dėti prioritetus?“

D. Adomaitis pasakojo, kad diskutavo su klubais, treneriais ir žaidėjais ir priėmė kompromisinį sprendimą – į rinktinę žaidėjai rinksis ne rugpjūčio 30 dieną, o rugsėjo 6 dieną.

Dėl trumpėjančio pasiruošimo teko atsisakyti rugsėjo 5 dieną planuoto kontrolinio mačo išvykoje su Suomijos rinktine.

Vietoje pagrindinės rinktinės su suomiais susitiks iš jaunų žaidėjų suburta rezervinė komanda, kuriai vadovaus Lietuvos jaunimo (iki 20 metų) rinktinės vyriausiasis treneris Arvydas Gronskis.

„Priėmėme sprendimą, geriausią visiems. Žaidėjai galės daugiau laiko praleisti su klubais. Klubai turės papildomas 8 dienas“, – sakė D. Adomaitis.

Ką reikėtų daryti, kad šis konfliktas būtų išspręstas? „Turi susėsti dvi organizacijos FIBA ir Eurolyga, ir susitarti – baigti karus, savo ambicijas. Žaidėjams ir treneriams, klubams tai sudėtingiausia.

Futbolas sako, kad yra geras pavyzdys, bet tai neįmanoma padaryti krepšinyje, yra NBA – visiškai atskira organizacija. Suderinti viską galima, bet reikia dviejų organizacijų noro. Idealios sistemos nebus, bet reikia, kad tų trūkumų būtų kuo mažiau“, – mintimis dalijosi D. Adomaitis.

Strategas sakė, kad Jono Mačiulio kandidatų sąraše nėra dėl to, kad pasirašęs naują kontraktą jis dar nebūtų pasiruošęs atvykti į rinktinę, o dėl abiejų NBA žaidėjų – Domanto Sabonio ir Jono Valančiūno – pasiūlė paklausti jų pačių.

Pabrėžęs, kad kiekvieno atrankos rungtynės dabar bus labai svarbios, D. Adomaitis trumpai apibūdino ir būsimus varžovus: „Kroatijos rinktinėje bus 4 NBA žaidėjai – didelė jėga. Jie maksimaliai rinko žaidėjus, todėl bus be galo sunkios rungtynės išvykoje prieš juos. O Nyderlandai ilgai žaidžia kartu, ta pati sistema ir treneris, jiems susirinkus lengviau žaisti. Jei kroatai stiprūs individualiai, tai olandai žaidžia gerą komandinį krepšinį“.

Prieš dvejas atrankos rungtynes nacionalinė komanda sužais kontrolinį mačą su Latvijos rinktine. Susitikimas Vilniaus „Siemens“ arenoje vyks rugsėjo 9 d., sekmadienį.

Rugsėjo 14 d., penktadienį, lietuviai pasaulio čempionato atrankoje susitiks su Kroatija, o rugsėjo 17 d., pirmadienį, „Siemens“ arenoje Lietuva priims Nyderlandų rinktinę.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašas Pasaulio taurės atrankos rungtynėms su Kroatijos ir Nyderlandų rinktinėmis (žaidėjas, klubas, pozicija):

1.Mantas Kalnietis(Vilerbano ASVEL)PG
2.Lukas Lekavičius(„Panathinaikos“)PG
3.Mindaugas Girdžiūnas(„Rytas“)PG
4.Marius Grigonis(„Žalgiris“)SG/SF/PG
5.Renaldas Seibutis(„Tecnyconta“)SG
6.Adas Juškevičius(„Nantero 92“)SG/PG
7.Edgaras Ulanovas(„Žalgiris“)PF
8.Rokas Giedraitis(ALBA)SF/SG
9.Edgaras Želionis(„Afyon“)PF/C
10.Eimantas Bendžius(„Rytas“)PF/SF
11.Mindaugas Kuzminskas(„AX Armani“)SF/PF
12.Arnoldas Kulboka(„Brose“)SF
13.Artūras Gudaitis(„AX Armani“)C
14.Evaldas Kairys(„Rytas“)C
15.Martynas Echodas(„Rytas“)C

Primename, kad Dainiaus Adomaičio auklėtiniai po pirmų 6 pergalių, iškovotų C grupėje, pateko į naujai suformuotą J grupę ir yra tiesiog tobuloje situacijoje. Vienvaldžiams grupės lyderiams lietuviams su lenkais ir vengrais žaisti nebereikės, o po du kartus teks kautis su Italija, Nyderlandais ir Kroatija. Visgi šioms kovoms dar neprasidėjus Lietuvos rinktinė antroje pozicijoje esančius Italijos atstovus lenkia jau dviem pergalėmis.

Tiesiai į 2019-ųjų pasaulio čempionatą Kinijoje pateks tris pirmas vietas grupėje užimsiančios ekipos.

J grupės turnyro lentelė: (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pralaimėjimai, įmesti taškai, praleisti taškai, taškų santykis, įskaitiniai taškai)

1.Lietuva660512352+16012
2.Italija642474405+6910
3.Lenkija633436410+269
4.Nyderlandai633434416+189
5.Kroatija633431419+129
6.Vengrija633414421−79
Lietuvos rinktinės tvarkaraštis atrankos į 2019-ųjų pasaulio čempionatą II-ajame etape
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (205)