Madrido „Real“ klubui priklausančio 202 cm ūgio U. Garubos statistika per pirmąsias trejas čempionato rungtynes – daugiau nei įspūdinga.

Štai pirmose rungtynėse su turnyro šeimininke Serbija, kurias ispanai laimėjo 72:46, universalus puolėjas žaidė 23 min., per jas pelnė 25 taškus (10/14 dvit.), atkovojo 16 kamuolių ir surinko net 36 naudingumo balus.

Antras rungtynes su Nyderlandų bendraamžiais Ispanijos šešiolikmečiai laimėjo 77:52, o U. Garuba žaidė tik 14 min., tačiau ir per šį laiką sugebėjo tapti naudingiausiu mačo krepšininku – 13 taškų, 11 atkovotų kamuolių ir 23 naudingumo balai.

Trečias rungtynes Ispanija žaidė su Latvijos krepšininkais ir laimėjo 87:71. „Real“ talentas ir šį kartą buvo nesulaikomas – per 19 min. surinko 23 taškus (7/9 dvit., 2/2 trit., 3/4 baud.), atkovojo 9 kamuolius, atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir į savo sąskaitą įsirašė 38 efektyvumo balus.

Taigi, po pirmojo čempionato etapo U. Garuba yra rezultatyviausias (vid. 20,3 tšk.), daugiausiai kamuolių atkovojantis (vid. 12), ir naudingiausiai žaidžiantis (vid. 32,7 balo) turnyro žaidėjas.

Palyginimui, antras pagal efektyvumą čempionate yra kroatas Ivanas Perasovičius (vid. 21,7 bal.), o trečias – lietuvis Ąžuolas Tubelis (vid. 19 balų).

U. Garubos tėvai į Ispaniją atvyko iš Nigerijos – Benino miesto, kuris yra laikomas vienu iš pavojingiausių šalyje. Pradžioje afrikiečiai įsikūrė Belgijoje, tačiau vėliau persikėlė į Ispanijos sostinę Madridą.

U. Garuba turi dar du brolius – 14-metis Sediqas taip pat žaidžia „Real“ komandoje, o jauniausiam broliui Uki dar tik 8 metai.

Visi trys berniukai jau gimė šeimai persikėlus į Ispaniją.

Tarp bendraamžių atletiškumo savybėmis išsiskiriantis U. Garuba jaunimo čempionate dalyvauja antrą kartą. Dar būdamas 14-metis jis atstovavo Ispanijos U-16 rinktinei 2016-aisiais Lenkijoje vykusiame čempionate.

Ne tik atstovavo, bet ir buvo išrinktas pačiu naudingiausiu turnyro žaidėju, nors kovojo prieš dvejais metais vyresnius vaikinus.

Finalo rungtynėse U. Garubos jėgą teko pajusti ir Lietuvos krepšininkams. Tuomet ispanai laimėjo 74:72, o U. Garuba pelnė 15 taškų, atkovojo 11 kamuolių, blokavo 10 metimų ir surinko 33 naudingumo balus.

Praėjusią vasarą vaikiną treneris Pablo Laso buvo pasikvietęs į pagrindinės „Real“ komandos treniruočių stovyklą, o dabar jaunasis talentas tęsia dominavimą tarptautinėse varžybose kovodamas su savo bendraamžiais.

Todėl nieko keisto, kad su vyrais jau pasportavęs puolėjas aikštėje sau lygių beveik nesutinka.

Ispanija yra laikoma pagrindine pretendente į čempionės titulą, o garsas apie U. Garubos talentą jau seniai pasiekė NBA klubų skautų akis – jeigu nenustos tobulėti, ateityje vaikinui prognozuojamas itin aukštas NBA naujokų biržos šaukimas.

Kol kas U. Garuba aikštėje daro viską – pataiko iš įvairių distancijų, krepšius drebina dėjimais, kovoja dėl kamuolių, blokuoja metimus.

„Mano idealas – Kareemas Abdul-Jabbaras, vienas geriausių visų laikų NBA aukštaūgių. Lygiuojuosi į jį ir siekiu savo tikslo“, – tvirtina vienu ryškiausių talentų Europoje laikomas krepšininkas.

Antradienį U. Garubos jėgą teks išbandyti Juodkalnijos krepšininkams. Būtent su jais ispanai kovos čempionato aštuntfinalyje.

Lietuvos rinktinės šiame etape laukia pasimatymas su Nyderlandų ekipa.

Pažymėtina, kad U. Garuba – ne vienintelis į Ispaniją atvykusių afrikiečių vaikas, atstovaujantis šios kartos U-16 rinktinei.

Ispanijos rinktinėje taip pat žaidžia 200 cm ūgio vidurio puolėjas Jeffrey Isima Godspoweris Johnsonas ir 199 cm ūgio puolėjas Aibogunas Osariemenas Kennedy Clementas.

Jeffrey Godspoweris, Usmanas Garuba, Kennedy Clementas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)