Iš išorės „Spygliuotoji“ („tuske“ vengriškai reiškia „spyglys“, – aut. past.) Budapešto arena atrodo gana nejaukiai – architektūrinis sprendimas ant arenos stogo sumontuoti įstiklintus metalinius spyglius ir pačią areną apželdinti žole palieka palieka nejaukų įspūdį.
Jeigu atvirai, kiek aš girdėjau gandų ir ką skaičiau, ruošiausi atvykti kaip į kokį tvartą. Bet vaizdas priešingas – žmonių kaip ir netelpa daug, bet pati arena labai jauki, didelės erdvės, nėra jokio suspaustumo.
Mindaugas Brazys

Tačiau įžengus į vidų 2014 m. renovuota „Tuskecsarnok“ arena atrodo visai kitaip – aplinka tvarkinga, erdvi, tribūnos atitrauktos nuo žaidimo aikštelės.

Anot Vengrijos krepšinio federacijos atstovo, 21 val. Lietuvos laiku prasidėsiančiose rungtynėse žiūrovų turėtų būti pilna – išparduoti beveik visi 2900 po 5-6 eurų kainuojantys bilietai

Kai kurie „žiūrovai“ arenoje sėdėjo ir rytinės sekmadienio lietuvių treniruotės metu. Nors oficialiai ji buvo uždara, keli vengrai buvo įsitaisę žurnalistų kėdėse ir kažką atkakliai žymėjosi, pavienių asmenų matėsi ir tribūnose.

Tačiau Dainiaus Adomaičio asistento Mindaugo Brazio tokia situacija visiškai nenustebino.

„Tai jau ne pirmas kartas, kai mes žaidžiame išvykoje, ir per rytinę treniruotę aplinkuje vyksta šurmulys. Dėl to visas taktikas pasiruošėme anksčiau, o dabar tiesiog pajudėjome“, – šyptelėjo krepšinio specialistas, omenyje turėdamas rudeninę išvyką į Kosovą, kur arenoje per treniruotę taip pat buvo susirinkusi didelė grupė pašalinių asmenų.

Tačiau arenos, anot M. Brazio, jis tikėjosi visiškai kitokios.

„Jeigu atvirai, kiek aš girdėjau gandų ir ką skaičiau, ruošiausi atvykti kaip į kokį tvartą. Bet vaizdas priešingas – žmonių kaip ir netelpa daug, bet pati arena labai jauki, didelės erdvės, nėra jokio suspaustumo. Viskas čia priklausys nuo žaidimo, arena čia nevaidins kažkokios rolės“, – pažymėjo jis.

– Kokie paskutiniai štrichai buvo sudėlioti prieš šias rungtynes?

– Vengrai yra pavojinga komanda, jos stiprybė ta, kad jie daug laiko žaidžia kartu su tuo pačiu treneriu (serbu Stojanu Ivkovičiumi, – red. past.). Jie jaučia vieni kitus, bus labai svarbu apsiginti nuo jų pikenrolų, kurių jie daro labai daug iš įvairiausių pozicijų.

Šį derinį atlieka ir gynėjai, ir 4-5 jų numeriai, kaip užtvarų statytojai. Puolimetai yra daug improvizuojanti komanda. Iš vienos pusės tai nėra labai gerai, nes jie kartais nutraukia derinius, žiūrint iš kitos pusės – labai sunku sustatyti visą sistemą, nes tu nežinai, kur jie stovės. Todėl reikės didelės koncentracijos iš žaidėjų.

– Ar reikės kažkaip prisitaikyti prie varžovų žaidėjų, kažkaip keisti rotaciją?

– Mes taip negalvojame. Turėsime savo planą, kurio ir laikysimės. Nemanau, kad tai yra varžovas, prie kurio mums reikėtų taikytis – tegul jie taikosi prie mūsų. Manau, laikysimės savo plano.

– Turbūt pagrindiniu puolimo akcentu ir vėl taps priekinės linijos žaidimas?

– Na, nėra paslaptis, kad mes šiandien apskritai turime vieną iš stipriausių priekinių linijų visoje Europoje. Lyginant tiek su vengrais, tiek su kitomis komandomis. Tai faktas, kad ją reiktų išnaudoti.

O vengrų sudėtis... Jų komandai trūksta vienintelio Adamo Hangos. Darrinas Govensas yra pavojingas žaidėjas, kuris gali du kėlinukus būti tuščias, o po to per kokias 5 minutes nulemti visų rungtynių baigtį. Taip pat visą mačą reikės skirti dėmesį Davidui Vojvodai, kuris imasi iniciatyvos lemiamais momentais – pavojingas metikas, daug atakuoja.

– Ar viskas treniruotėje vyko pagal planą? Nes teko matyti, kad į sale buvo prileista įvairių žmonių.

– Tai jau ne pirmas kartas, kai mes žaidžiame išvykoje, ir per rytinę treniruotę aplinkuje vyksta šurmulys. Tai žinodami mes visą taktiką stengėmės pasidaryti ten, kur mūsų nematytų (Lietuvos rintkinė rungtynėms rengėsi Lenkijoje, – red. past.). O čia pasiliekame simbolinius dalykus.

– Ar labai kontrastuoja arenos vaizdas iš išorės ir vidaus?

– Jeigu atvirai, kiek aš girdėjau gandų ir ką skaičiau, ruošiausi atvykti kaip į kokį tvartą. Bet vaizdas priešingas – žmonių kaip ir netelpa daug, bet pati arena labai jauki, didelės erdvės, nėra jokio suspaustumo. Viskas čia priklausys nuo žaidimo, arena čia nevaidins kažkokios rolės.

– Daugelį žaidėjų matote beveik po metų pertraukos. Kas, jūsų nuomone, padarė didžiausią pažangą, kas pasikeitė?

– Per tokį trumpą laiką sunku kažką vertinti. Visų fizinė būklė gana skirtinga – vieni iš karto po sezono, gerame ritme, o kiti po mėnesio laiko yra prastesniam ritme. Taigi po tokio trumpo laiko žaidėjų vertinti aš nenorėčiau.

– Ką komandoje keičia Domantas Sabonis ir Lukas Lekavičius, pernai praleidę Europos čempionatą?

– D. Sabonis – fantastiškas krepšininkas, vien dėl to, kad gali žaisti dviejose pozicijose. Kaip matote, NBA lygoje jo lygis taip pat kyla, žaidėjas – nuostabaus charakterio, daug padedantis komandai. O L.

Lekavičius – visai kitoks žaidėjas nei Mantas Kalnietis, kai pernai ruošėmės Europos čempionatui, dėliojome taktikas, ir jo netektis mums labai smarkiai pakenkė. O kai jis grįžo, grįžo ir buvusios taktikos – su vienais jis gali žaisti geriau, su kitais geriau žaidžia Mantas. Jie vienas kitą tik papildo.

Kaip jau skelbėme, be kluptelėjimų atrankos turnyre žengiantys Lietuvos krepšininkai jau užsitikrino pirmąją vietą C grupėje.

Pirmose tarpusavio rungtynėse žiemą Lietuvos rinktinė vengrus nugalėjo 80:75. Tiesa, tąsyk lietuviai sudėtyje neturėjo NBA ir Eurolygos krepšininkų, o vengrų komandos komplektacija išliko visiškai nepasikeitusi.

Jau aišku, kad iš C grupės kartu su Lietuvos rinktine į kitą etapą keliauja Vengrija ir Lenkija – šios trys komandos su dar trimis ekipomis sudarys naują 6 komandų grupę, iš kurios į pasaulio čempionatą pateks pirmas tris vietas užėmusios ekipos.

Tiesa, vėliau su Vengrija ir Lenkija iš naujo žaisti nebereikės – naujoje grupėje bus įskaičiuoti pirmojo etapo tarpusavio rezultatai, įskaitant ir pergales prieš grupės autsaiderį Kosovą, todėl sekmadienį įveikusi vengrus Lietuva antrą etapą pradėtų su geriausiu įmanomu bagažu – 6 įskaitinėmis pergalėmis.

C grupės turnyro lentelė
(vieta, komanda, žaista rungtynių, pergalės, pralaimėjimai, įmestų-praleistų taškų santykis, taškai)

1.Lietuva*550+13710
2.Vengrija*532+168
3.Lenkija*523-77
4.Kosovas505-1465

* užsitikrino vietą kitame etape

C grupės komandos naujoje grupėje susijungs su D grupės rinktinėmis, iš kurių vietą kitame etape kol kas užsitikrino tik Italija. Kas užims kitas dvi pozicijas, paaiškės sekmadienio vakarą – dėl jų kovoja Kroatija, Nyderlandai ir Rumunija.

Šį vakarą olandai priims italus, o rumunai – kroatus.

D grupės turnyro lentelė
(vieta, komanda, žaista rungtynių, pergalės, pralaimėjimai, įmestų-praleistų taškų santykis, taškai)

1.Italija*541+849
2.Nyderlandai523+37
3.Rumunija523-727
4.Kroatija523-157

* užsitikrino vietą kitame etape

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)