Didelė dalis krepšininkų į viešbutį „Europa Royale“ atvyko dar sekmadienį, o pirmadienį pirmieji su rinktinės personalu sveikinosi Jonas Valančiūnas, Adas Juškevičius, Martynas Echodas ir Artūras Gudaitis.

Pastoviu Lietuvos rinktinės nariu tapęs Eimantas Bendžius sezono metu buvo patyręs traumą, tačiau kaip sakė pats krepšininkas, šiuo metu yra visiškai sveikas ir pasiruošęs padėti savo šalies komandai.

„Gale sezono turėjau traumą, todėl, galima sakyti, mėnesį laiko nesportavau. Grįžęs į Lietuvą, dar kartą pasitikrinau sveikatą pas rinktinės daktarą, kuris davė leidimą sportuoti. Dabar jau daugiau nei dvi savaites sportuoju ir esu visiškai sveikas“, - sakė puolėjas.

Pasak E. Bendžiaus, Lenkijos ir Vengrijos komandos bus pasiruošusios rungtyniauti prieš mūsų šalies rinktinę.

„Jie taip pat yra pakeitę keletą žaidėjų. Nuo pirmų rungtynių, kai žaidėme su jais, greičiausiai, naudos kitokias taktikas, taip pat rungtyniaus namuose, todėl žais su dar didesne motyvacija“, - kalbėjo aukštaūgis.

„Per dieną turėsime po dvi treniruotes. Nieko sunkaus treneris nėra parengęs. Nepradėsime sudėtingų fizinių pasiruošimų. Visi susirinkę į rinktinės stovyklą yra profesionalai, todėl per tą laiką be krepšinio palaikė formą. Na, o po kelių dienų išskrendame į Lenkiją“, - pasakojo E. Bendžius.

Traumų sezono metu išvengti pavyko Mariui Grigoniui, kurį čiurnos skausmai stabdė praėjusių metų Europos čempionate. Iš rinktinės marškinėlius apsivilksiančių krepšininkų M. Grigonis sezoną baigė vienas paskutiniųjų - vos prieš savaitę jis tapo Vokietijos vicečempionu.

„Tokį sezoną ir planavau. Dar savaitę reikės pažaisti... Viskas gerai, praeis ši savaitė, o tada jau bus poilsis. Džiaugiuosi, kad per visą sezoną neteko praleisti rungtynių dėl traumų, nors buvo visokių skausmų. Dabar yra problemų su čiurnomis, kaip ir visada, bet dar galiu bėgti, tai viskas gerai“, - šypsodamasis sakė M. Grigonis.

„Matysime, kaip mums seksis susižaisti, bet manau, kad viskas bus gerai. Visi rinktinėje esame ne pirmą kartą. Žinome, ko čia atvažiavome. Ne atostogauti, o sužaisti dvejas rungtynes, laimėti dvejas rungtynes ir tada jau važiuoti atostogauti“ - pridūrė Berlyno ALBA gynėjas.

Į rinktinę iš viso pakviesti 13 žaidėjų, kurie ruošis rungtynėms išvykoje su Lenkijos ir Vengrijos nacionalinėmis komandomis.

Geriausi Lietuvos krepšininkai kartu praleis savaitę. Su lenkais jie žais ketvirtadienį, o su vengrais susitiks sekmadienį.

Kaune pratybos vyks dvi dienas, o antradienio vakarą rinktinė išvyks į Sopotą, kur ir bus žaidžiamas mačas su lenkais.

Šiuo metu Lietuvos rinktinė yra vienvaldė C grupės lyderė, laimėjusi visus 4 žaistus susitikimus. Ankstesniuose atrankos „languose“ lietuviai 99:61 ir 106:50 sutriuškino Kosovą, 75:55 – Lenkiją ir 80:75 palaužė Vengriją.

Vietą kitame atrankos varžybų etape Lietuvos rinktinė jau yra užsitikrinusi, tačiau pergalės prieš lenkus ir vengrus yra svarbios dėl to, kad pirmojo etapo rezultatus komandos su savimi „nusineš“ į antrąjį atrankos varžybų etapą, kur bus suformuota nauja 6 komandų grupė.

Lyginant su rudens ir žiemos atrankos „langais“, šį sykį Lietuvos rinktinėje bus daug daugiau garsių pavardžių. Komandoje bus abu NBA rungtyniaujantys aukštaūgiai – Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis, komandai padės ir ankstesnes rungtynes dėl nesuderintų FIBA ir Eurolygos tvarkaraščių praleidę Mantas Kalnietis, Lukas Lekavičius, Mindaugas Kuzminskas ir Artūras Gudaitis.

Visgi Eurolygoje trečiąją vietą užėmusio ir LKL čempionu pirmadienį tapusio „Žalgirio“ krepšininkų sąraše ir vėl nėra – jiems suteiktas poilsis po alinančio sezono. Komandoje nebus ir bendros kalbos su D. Adomaičiu neberandančio Donato Motiejūno.

Gegužės pabaigoje paskelbęs 15 krepšininkų išplėstinį sąrašą, šį kartą vyriausiasis Lietuvos rinktinės treneris sąrašą sutrumpino dviem pavardėmis.

Už rinktinės borto D. Adomaičio sprendimu liko Vilniaus „Lietuvos ryto“ įžaidėjas Mindaugas Girdžiūnas ir „Šiauliuose“ žibėjęs, o nuo kito sezono į Kauno „Žalgirį“ persikelsiantis vidurio puolėjas Laurynas Birutis.

Iš rudens ir žiemos „langų“ D. Adomaičio komandos sudėtyje liko mažiau nei pusė – 6 iš 13 į atrankos stovyklą kviečiamų žaidėjų. Tai – Adas Juškevičius, Marius Grigonis, Renaldas Seibutis, Rokas Giedraitis, Eimantas Bendžius ir Martynas Echodas.

Iš ankstesniuose „languose“ dalyvavusių žaidėjų D. Adomaičio kvietimo šį kartą apskritai nesulaukė Šarūnas Vasiliauskas, Žygimantas Janavičius, Deividas Gailius, Evaldas Kairys, Arnoldas Kulboka, Vaidas Čepukaitis, Edgaras Želionis, Kšištofas Lavrinovičius, Arnas Butkevičius ir Gediminas Orelikas.

Tiesa, du pastarieji žaidėjai ilgą laiką buvo traumuoti, o 38-erių veteranas K. Lavrinovičius karjerą nacionalinėje komandoje jau greičiausiai užbaigė.

Lietuvos rinktinė:

Įžaidėjai: Mantas Kalnietis (31 m., 196 cm, Milano „AX Armani“), Lukas Lekavičius (24 m., 183 cm, Atėnų „Panathinaikos“)

Atakuojantys gynėjai: Adas Juškevičius (29 m., 194 cm., Stambulo „Galatasaray“), Marius Grigonis (24 m, 198 cm, Berlyno ALBA), Renaldas Seibutis (32 m., 196 cm, Klaipėdos „Neptūnas“)

Lengvieji krašto puolėjai: Jonas Mačiulis (33 m., 198 cm, Krasnodaro „Lokomotiv“), Rokas Giedraitis (25 m., 200 cm, „Lietuvos rytas“)

Sunkieji krašto puolėjai: Domantas Sabonis (22 m., 208 cm, Indianos „Pacers“); Eimantas Bendžius (28 m., 203 cm, Santjago de Kompostelos „Obradoiro CAB); Mindaugas Kuzminskas (28 m., 205 cm, Milano „AX Armani“)

Vidurio puolėjai: Jonas Valančiūnas (26 m., 213 cm, Toronto „Raptors“); Artūras Gudaitis (24 m., 208 cm, „AX Armani“); Martynas Echodas (20 m., 206 cm, „Lietuvos rytas“)