Prieš metus krepšininko karjerą baigusiam D. Zavackui pirmasis sezonas naujose pareigose buvo pilnas iššūkių.

Jo metu „Neptūnas“ susidūrė su finansiniais sunkumais, pakeitė prezidentą, direktorių ir savininką bei prarado tris svarbius žaidėjus: Mindaugą Girdžiūną, Arną Butkevičių ir Juaną Palaciosą.

Abu lietuviai sezono viduryje persikėlė į Vilniaus „Lietuvos rytą“, o kolumbietis puolėjas išvyko į Turkiją.

Neįkainojamos patirties jau pirmajame sezone įgijęs D. Zavackas tokios pradžios naujoje darbovietėje nelinkėtų niekam, tačiau pripažįsta, kad jam pačiam toks sunkus sezonas leido užsigrūdinti bei tapti geresniu specialistu.

„Be abejo, kiekviena patirtis yra savotiška. Šitos patirties turbūt nelinkėčiau niekam. Kada ateini būdamas naujas žmogus, reikia priprasti prie daugelio dalykų.

Būti žaidėju yra viena, o būti sporto vadybininku – visai kitas dalykas. Iš vienos pusės, tokia patirtis užgrūdina, iš kitos pusės – tenka nemaža atsakomybė prieš klaipėdiečius, mūsų sirgalius. Vienareikšmiškai galiu pasakyti, kad patirties tikrai įgijau ir tikiuosi, jog ateityje ji tik pravers“, – sakė D. Zavackas.

Dabar 38-erių buvęs krepšininkas pradeda rūpintis kito sezono „Neptūno“ dėlione.

Pasistengsime sudaryti sąlygas, kad esami lyderiai liktų komandoje. Jei negalėsime to pasiūlyti... Na, tai yra verslo dalis. Jei žmonės pas mus užsirekomeduoja, jie išeina į geresnius klubus. Tą patį išgyvena „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“. Mes tikrai Lietuvoje nesame pajėgūs išlaikyti visų žaidėjų.
Donatas Zavackas

Dabartinį branduolį išsaugoti norintis sporto direktorius neslepia – toks uždavinys yra sunkiai įgyvendinamas.

Į skolas šį sezoną klimpęs klubas iš jų išlipo, bet jau nebegali žaidėjams pasiūlyti tokių pačių pinigų kaip anksčiau, todėl lyderiai veikiausiai išvyks rungtyniauti kitur.

„Pats geriausias dalykas krepšinio sferoje ar versle, jei galima tai pavadinti verslu, yra siekti, kad kiekvienais metais komanda, tiek biudžetas, tiek žaidėjai kiltų.

Vis dėlto mes turėsime susitaikyti su turimomis sąlygomis. Mūsų finansai kažkiek nukentės, bet rankų nenuleisime, bandysime daryti viską taip, kad sudėtis išliktų kuo konkurencingesnė ir kuo geresnė naujajame sezone, o kaip pavyks – parodys laikas“, – sakė D. Zavackas.

Krepšinis.lt žiniomis, „Neptūnas“ šiuo metu turi galiojančius kontraktus su treneriu Kaziu Maksvyčiu, kapitonu Simu Galdiku, Matu Juciku, Laimonu Kisieliumi, Tomu Delininkaičiu, Laurynu Beliausku, Aidu Einikiu, Džiugu Slavinsku ir Arūnu Mikalausku. Laisvaisiais agentais tapo Edgaras Želionis, Renaldas Seibutis, Brandonas Fieldsas, Jerry Johnsonas, Mindaugas Kačinas ir Vytautas Šulskis.

„Pasistengsime sudaryti sąlygas, kad esami lyderiai liktų komandoje. Jei negalėsime to pasiūlyti... Na, tai yra verslo dalis. Jei žmonės pas mus užsirekomeduoja, jie išeina į geresnius klubus.

Tą patį išgyvena „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“. Mes tikrai Lietuvoje nesame pajėgūs išlaikyti visų žaidėjų. Taigi, vasaros tikslai – suburti naują, pajėgią komandą, kuri galėtų vėl kovoti dėl medalių“, – sakė D. Zavackas.

Kalbėdamas apie šį sezoną iškovotus bronzos medalius „Neptūno“ sporto direktorius teigė, jog sezono tikslai buvo įgyvendinti ir dėkojo už tai treneriui K. Maksvyčiui, žaidėjams bei naujiems savininkams ir rėmėjams.

D. Zavackas pabrėžė ir tai, jog pusfinalyje 2-3 „Lietuvos rytui“ nusileidę klaipėdiečiai buvo labai arti finalo, į kurį patekti su M. Girdžiūnu, A. Butkevičiumi ir J. Palaciosu ko gero būtų buvę lengviau.

„Sezonas pagaliau baigėsi, LKL čempionate užimta trečioji vieta. Ar tikslai buvo įgyvendinti?, – Krepšinis.lt paklausė D. Zavacko.

– Vienareikšmiškai – tikslai buvo įgyvendinti. Mūsų tikslas ir sezono pradžioje buvo medaliai. Kokios spalvos jie bus, mums nebuvo didelės reikšmės. Aišku, visada norisi kuo aukščiau užlipti. Kadangi buvo daug visokių nesklandumų ir visokių peripetijų, tai manyčiau, kad trečia vieta tikrai yra nuostabus rezultatas. Susidūrus su tokiais sunkumais geriau ir pasvajoti sunkiai galėjome.

– Dėl ko šiame sezone labiausiai buvo gaila? Ką buvo galima padaryti kitaip?

– Visada galima kažką padaryti kitaip. Mes susidūrėme su rimtais finansiniais sunkumais, dėl ko praradome tris pagrindinius žaidėjus. Dėl to gaila labiausiai. Su tais žaidėjais mes galbūt būtume... Na, sezono pradžioje rodėme labai gerą žaidimą, puikiai pradėjome su visais... Maloniausia buvo, kad Mindaugas ir Arnas, klaipėdiečiai, tempė komandą į priekį, jie su Juanu buvo labai aukšto lygio žaidėjai.

Jaunimui nėra paprasta, nes jie ateina į trečią pajėgiausią Lietuvos komandą, nelengva surasti visiems jaunuoliams minučių, nes klubas taikosi į aukščiausius apdovanojimus.
Donatas Zavackas

Visgi sezono eigoje nutinka tokie dalykai, kuriuos reikia sureguliuoti. Ačiū Dievui, viskas baigėsi gerai, klubas išliko. Išliko stabilumas atėjus naujiems dalininkams, naujiems rėmėjams. Nors mūsų žaidimas sezono metu pradėjo banguoti, galutinis rezultatas parodo, kad esame tikra kovotojų komanda.

Labai ačiū treneriui, kuris atliko nuostabų darbą. Ačiū ir naujiems rėmėjams, kurie prisijungė prie komandos sunkiu laiku ir normalizavo visą padėtį.

– Manote, kad išsaugojus M. Girdžiūną, A. Butkevičių ir J. Palaciosą „Neptūnas“ būtų žaidęs finale?

– Žinote, kas būtų jeigu būtų... Mes čia galėtume spėlioti daug dalykų. Krepšinyje dažnai viską lemia vienos rungtynės, vienas metimas.

Kaip serija su „Lietuvos rytu“ parodė, tikrai mums pritrūko labai nedaug, kad patektume į finalą ir su ta komanda, kurią mes turėjome. Vyrai pasitempė, mūsų pagrindiniais žaidėjais tapo visai kiti. Per trumpą laiką pavyko įsigyti du neblogus legionierius. Jie per atkrintamąsias varžybas davė neblogą indėlį.

Nesakau, kad ateityje nebandysime bendradarbiauti su Eurolyga, bet dabar mes turime garantuotą vietą FIBA turnyre ir būtų tiesiog netikslinga jos atsisakyti.
Donatas Zavackas

Išvykus tiems trims krepšininkams sužibėjo Edgaras Želionis. Renaldas Seibutis taip pat turėjo puikų sezoną. Negaliu nė vieno nuvertinti, turėčiau pagirti visus: ir Tomą Delininkaitį, ir Laimoną Kisielių, ir po traumos atsigavusį Mindaugą Kačiną.

Galėčiau vardinti visą komandą, nes paprasčiausiai tie vyrai susikoncentravo ir suprato, kad ant jų gula dar didesnė atsakomybė. Kas maloniausia, kad komandos dvasia ir geras mikroklimatas išliko, o sezono finale tai davė savus rezultatus.

– Kokie yra prioritetai buriant naują komandą? Kurie žaidėjai turėtų pasilikti?

– Sėsime prie derybų stalo, bandysime išlaikyti tą patį branduolį, bet savo sąlygas diktuoja rinka. Tikrai nemiegame, deramės, pateikėme pasiūlymų esamiems žaidėjams ir sezono eigoje. Nesinori dabar dar visų kortų atskleisti, bet gali būti, kad kai kurių žaidėjų nepavyks išlaikyti.

Paprasčiausiai, mūsų finansinės galimybės nėra tokios plačios kaip kai kurių kitų Lietuvos klubų. Bandysime derėtis, žiūrėsime, ką mes galime pasiūlyti ir matysime, kokia bus situacija.

– Klaipėda turi daug talentingo jaunimo, o komandos dubleriai šiemet laimėjo Nacionalinę krepšinio lygą. Ar kitą sezoną jaunimas sulauks daugiau šansų pagrindinėje komandoje?

– Labai sunku pasakyti. Realiausias kandidatas įsilieti į mūsų komandą yra Arūnas Mikalauskas, kuris turėjo neblogą sezoną. Taip pat norėtume išlaikyti ir daugiau žaidimo laiko suteikti Aidui Einikiui, kuris tapo NKL finalo ketverto MVP, bet sakau...

Jaunimui nėra paprasta, nes jie ateina į trečią pajėgiausią Lietuvos komandą, nelengva surasti visiems jaunuoliams minučių, nes klubas taikosi į aukščiausius apdovanojimus. Vis dėlto bandysime jaunaisiais žaidėjais remtis kuo dažniau. O kaip tai pavyks padaryti, bus matyti ateityje.

– Jei turėsite kuklesnį biudžetą, ar keisis klubo tikslai?

– Geras klausimas, kurį turbūt reikėtų adresuoti naujiesiems komandos savininkams. Daug kas priklauso nuo jų ir jų finansavimo galimybių. Kokie bus finansai, tokie bus ir tikslai. Klaipėda visada sieks būti bent finaliniame LKL ketverte ir kovoti dėl medalių. Kaip rodo laikas, mes esame pajėgūs tai daryti ir manau, kad kitą sezoną tas pats turėtų išlikti.

– Ar kitą sezoną komanda žais FIBA Čempionų lygoje?

– Tikrai taip, žaisime Čempionų lygoje. Mes tą teisę patys išsikovojome, kadangi vienintelė garantuota vieta skiriama LKL trečiosios vietos laimėtojams.

– Ar ateityje nebus bandoma gauti vietos Europos taurėje?

– Na, žinote, gal ateityje ir būtų įdomus variantas, bet kol kas mes turime garantuotą vietą Čempionų lygoje ir tikrai nesiruošiame jos atsisakyti. Kaip parodo patirtis, dažnai klubai, kurie mėtosi tarp vienos ir kitos lygos, po to dažnai nežaidžia nei ten, nei ten.

Mes ką išsikovojome, tikrai norime ten ir pasilikti, nes matome, kaip kyla Čempionų lygos lygis. Į šį turnyrą perėjo Bambergo „Brose“, likti nusprendė ir čempionai Atėnų AEK. Nesakau, kad ateityje nebandysime bendradarbiauti su Eurolyga, bet dabar mes turime garantuotą vietą FIBA turnyre ir būtų tiesiog netikslinga jos atsisakyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)