Ketvirtosios LKL finalo serijos rungtynės Vilniuje. Beno Udrihas trečiajame kėlinyje imasi iniciatyvos ir beveik pats vienas taikliais metimais ir perdavimais perlaužia rungtynes. Po vieno iš iš sėkmingų 35-erių slovėno epizodų Šarūnas Jasikevičius griebia ant suolelio sėdinčius Vasilije Micičių ir Keviną Pangosą už apykaklių bei liepia jiems atidžiai stebėti, kaip turi rungtyniauti įžaidėjas.

Tai buvo nuostabus sezonas nuostabioje komandoje su nuostabiais žaidėjais. Svarbiausia, jog buvau apsuptas tokių puikių žmonių. Daug laiko praleidome kartu ir tapome šeima, o tai yra labai svarbu.
Aaronas White'as

Šansą mokytis iš B. Udriho ir, žinoma, paties Š. Jasikevičiaus turėję jaunieji „Žalgirio“ atakų organizatoriai šį sezoną Kaune pasisėmė neįkainojamos patirties, kurios gali pavydėti visi Europoje rungtyniaujantys įžaidėjai.

25-erių K. Pangosas ir 24-erių V. Micičius patobulėjo bei savo vertę pasikėlė taip, kad dar nesibaigus sezonui juos dideliais pinigais apipylė kitos ekipos – „Barcelona“ ir Stambulo „Anadolu Efes“.

Š. Jasikevičius išvykti pasiruošusius žaidėjus dar galėtų mokyti ir mokyti: pavyzdžiui, kaip nepradingti lemiamų sezono kovų metu.

Vis dėlto treneris dėl savo auklėtinių perėjimų į kitus klubus nepergyvena: „Vienas sėdi Stambule, kitas Barselonoj – na ir kas .Tu ateini ir atidirbi, nes nori būti čempionas. Man keista, kad taip subyrėjome serijos metu, bet to užteko. Tų perėjimų nesukontroliuosi. Aš netreniruoju komandos, kuri gali visus permušti pinigais.“

Panašu, jog po istorinio sezono „Žalgiris“ turės atsisveikinti su visais savo atakų organizatoriais.

Jei du iš jų išvyks į turtingus Eurolygos klubus, trečiasis regi save NBA.

13 metų stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje praleidęs B. Udrihas dar po Eurolygos bronzinio finalo Krepšinis.lt prakalbo apie savo norą sugrįžti, o šio sezono pabaigoje jis įrodė, kad net ir būdamas 35-erių gali būti labai naudingas ne tik savo patirtimi, bet ir aikštelėje demonstruojamu šaltu protu bei nepradingusiais įgūdžiais.

Kauno ekipa prieš kitą sezoną likti gali ne tik be įžaidėjų. Panašu, jog paklausiomis prekėmis rinkoje tapusius žalgiriečius jau artimiausiu metu vieną po kito gali išgraibstyti kitos komandos.

Labai realu, jog atsiskleidusių puolėjų Edgaro Ulanovo ir Axelio Toupane'o laukia panašus į V. Micičiaus likimas.

Kaip ir serbas, šie atletai su „Žalgiriu“ turi pasirašę sutartis pagal formulę +1 sezonas (prancūzas turėjo 1+1, lietuvis 2+1). Tai reiškia, kad po šio sezono jie gali išvykti, bet ne taip paprastai, kaip laisvaisiais agentais tapę K. Pangosas, B. Udrihas, Antanas Kavaliauskas ir Martynas Sajus.

Pavyzdžiui, pasak „BasketNews.lt“ pranešimo, „Anadolu Efes“ už V. Micičių turės sumokėti 150 tūkst. eurų išpirką, todėl piniginę patuštinti turėtų ir į E. Ulanovą bei A. Toupane'ą nusitaikę klubai.

E. Ulanovas atskleidė, jog sprendimą dėl savo ateities priims praėjus kelioms dienoms po finalo.

Kiek kitokia yra A. White'o situacija – amerikietis taip pat turi sutartį, sudarytą pagal formulę 1+1, tačiau joje numatyta išlyga, kad išvykti jis gali tik sulaukęs NBA klubo pasiūlymo.

O kad amerikiečiui Lietuvoje patinka – tikrai ne paslaptis. Apie meilę Kaunui ir „Žalgiriui“ A. White'as kalbėjo ir iš karto po finalinės paskutinių LKL sezono rungtynių sirenos.

„Tai buvo nuostabus sezonas nuostabioje komandoje su nuostabiais žaidėjais. Svarbiausia, jog buvau apsuptas tokių puikių žmonių. Daug laiko praleidome kartu ir tapome šeima, o tai yra labai svarbu.

Sužaidėme istorinį sezoną, džiaugiuosi, jog galėjau prie to prisidėti. Aš myliu „Žalgirį“, šis sezonas man buvo puikus ir aš esu labai už jį dėkingas“, – kalbėjo A. White'as.

Apie puikią Kauno komandos vidinę atmosferą po finalo kalbėjo ir Š. Jasikevičius: „Yra tikrai fantastinė situacija: kadangi esame labai artimi su visais žaidėjais ir jų žmonomis už aikštės ribų, aš galvoju, kad tai padeda kasdieniniuose santykiuose. Vis dėlto „Žalgiris“ ir yra viena didžiulė šeima, o tai daro „Žalgirio“ atmosferą išskirtine.

Didelė šeima vasarą išsilakstys skirtingais keliais, o didžioji jos dalis į Kauną galbūt nebesugrįš.

Šeimą palikti gali ir jos galva, tačiau dabar įvairių pasiūlymų sulaukiantis Š. Jasikevičius dėl savo mylimos komandos ateities jau nepergyvena – net jam išvykus „Žalgiris“ nesubyrėtų, nes tai yra elitinis Europos klubas, į kurį patys prašosi vieni geriausių žemyno krepšininkų.

Taip, treneris teisus, esu geras futbolininkas, bet šis sportas man nėra įdomus. Net neseku pasaulio čempionato reikalų, nes ten šįkart nedalyvauja JAV rinktinė. Mano gyvenimas yra krepšinis ir ko gero patys matote, kaip man patinka jį žaisti čia Kaune.
Brandonas Daviesas

„Jei visus žaidėjus išpirks, darysime kažką iš naujo. Mes pasiruošę įvairioms situacijoms, darbas tęsis. „Žalgiris“ dabar yra kitoks, tai yra elitinis Europos klubas. Ne viskas skaičiuojant elitą susideda į pinigus, susideda organizacija, bazė, fanai, miestas ir valstybė, kuri eina iš proto dėl krepšinio. Nesakau, kad kiekvienais metais „Žalgiris“ eis iki finalo ketverto Eurolygoje, bet yra visos galimybės dėl to kautis“, – sakė Š. Jasikevičius.

Likti komandoje tikrai turėtų galiojančias sutartis turintys kauniečiai Paulius Jankūnas ir Artūras Milaknis. M. Sajų veikiausiai pakeis Laurynas Birutis, o jau kurį laiką žiniasklaidoje minimi potencialūs naujokai yra Thomasas Walkupas ir Marius Grigonis.

Labai svarbu, jog „Žalgiris“ sezono metu pratęsė sutartį su geriausiu savo žaidėju Brandonu Daviesu – tiesa, tai negarantuoja, jog LKL finalo serijoje sužvėrėjęs centras neišvyks.

Pasak komentatoriaus Vaido Čeponio, amerikiečiui netrūksta susidomėjimo iš įvairių NBA klubų, kurie būtų pasiruošę „Žalgiriui“ sumokėti didelę išpirką. Tuo metu Š. Jasikevičius juokaudamas pareiškė, kad puikiai pėdomis dirbantis aukštaūgis yra nuostabus futbolininkas ir, pakeitęs sporto šaką, galėtų žaisti pasaulio čempionate Rusijoje.

Vis dėlto pats B. Daviesas visus apie jį sklandančius gandus suskubo paneigti. Po finalo 26-erių atletas pasikartojo esantis laimingas Kaune bei nekantraujantis sugrįžti kitą sezoną. Savo sėkme krepšinio aikštelėje besidžiaugiantis amerikietis nesiruošia „Žalgirio“ palikti ir dėl futbolo.

„Taip, treneris teisus, esu geras futbolininkas, bet šis sportas man nėra įdomus. Net neseku pasaulio čempionato reikalų, nes ten šįkart nedalyvauja JAV rinktinė. Mano gyvenimas yra krepšinis ir ko gero patys matote, kaip man patinka jį žaisti čia Kaune“, – Krepšinis.lt sakė B. Daviesas.

„Žalgiris“ atsisveikins su nemaža dalimi lyderių, atsinaujins ir kitą sezoną pasitiks kitoks. Koks, šiuo metu dar neaišku, bet žinant, jog žaidėjai ir treneris sprendimus priims artimiausiu metu, galima tikėtis, jog sprendimus greitai priiminės ir klubas.

Klaustukų po istorinio sezono yra daug, tačiau panašu, kad subrendusiai ir elitine tapusiai „Žalgirio“ organizacijai pavyks išvengti tokio subyrėjimo, kurį patyrė 1999 metais Eurolygą laimėjusi, o po sezono šansų LKL finale neturėjusi ekipa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)