Sekmadienio vakarą basketnews.lt paskelbta neoficiali informacija, esą Vilniaus ekipa susitarė su Dainiumi Adomaičiu ir jam patikės komandos vairą kitame sezone, sukėlė daug triukšmo.

Tylūs išliko tik tiesioginiai šios istorijos herojai: Krepšinis.lt nepavyko susisiekti nei su „Lietuvos ryto“ generaliniu direktoriumi Dariumi Gudeliu, nei su sporto direktoriumi Linu Kleiza. Telefonu neatsiliepė ir abu gandų paliesti treneriai: dabartinis vilniečių strategas Rimas Kurtinaitis bei būsima jo pamaina įvardintas D. Adomaitis.

Tik klubo socialinio tinklo paskyroje pirmadienį pasirodė santūrus D. Gudelio komentaras.

„Dabar esame svarbiausioje sezono stadijoje. Nepriklausomai nuo galimo konkurentų noro nukreipti dėmesį nuo aikštelės, turime išlikti susikoncentravę ir kartu siekti sezono tikslų. Tik pabaigę šio sezono darbus kalbėsime apie kitą. Klubas visiškai pasitiki treneriu Rimu Kurtinaičiu ir neabejoja jo atsidavimu komandai kovojant dėl pagrindinio pirmenybių titulo“, – pareiškė vienas „Lietuvos ryto“ vadovų.

Klausimas, ar keli lakoniški sakiniai nuramino Lietuvos krepšinio lygos (LKL) pusfinalyje su Klaipėdos „Neptūnu“ kovojančią komandą.

Praeityje buvo ne vienas „klubo pasitikėjimą turintis“ specialistas, kuris staiga netekdavo darbo, o vadovybė per pusdienį it mikliarankis fokusininkas iš skrybėlės ištraukdavo jo įpėdinį.

Šiame klube tokia praktika įprasta. Jie atleidžia trenerį, kai jau būna apsitarę su kitu specialistu. Toks jau trenerių likimas, taip būna ir kitose komandose.
Marcelo Nicola

Paskutinis dviprasmiškoje padėtyje buvo atsidūręs M. Nicola. 2015-ųjų lapkritį pasklidus kalboms apie „Lietuvos ryto“ susidomėjimą T. Pačėsu, klubas pareiškė pasitikintis argentiniečiu. Praėjus savaitei pasitikėjimo nebeliko, ir M. Nicola buvo atleistas. Iš pradžių neigęs derybas su vilniečiais, po mėnesio T. Pačėsas oficialiai tapo jų treneriu.

„Šiame klube tokia praktika įprasta. Jie atleidžia trenerį, kai jau būna apsitarę su kitu specialistu. Toks jau trenerių likimas, taip būna ir kitose komandose. Aš tiesiog iki pabaigos dirbau savo darbą, rengiau komandą rungtynėms, o kaip į kalbas reagavo žaidėjai, reikėtų klausti jų pačių“, – pirmadienį kalbėdamas su Krepšinis.lt, savo karjeros etapo Lietuvoje pabaigą prisiminė M. Nicola.

47-erių buvęs Argentinos rinktinės žaidėjas, šiuo metu dirbantis Vitorijos „Baskonia“ (Ispanija) klubo jaunimo komandų koordinatoriumi, nenorėjo komentuoti dabartinių „Lietuvos ryto“ aktualijų.

„Tai – nebe mano reikalas, nesu su tuo susijęs ir nenoriu veltis į šią diskusiją“, – atsiprašė M. Nicola.

Marcelo Nicola

Tuo metu Krepšinis.lt kalbintas buvęs krepšininkas ir treneris Algirdas Brazys mano, kad seni triukai pasibaigė „Lietuvos rytą“ palikus ilgamečiam klubo prezidentui Gedvydui Vainauskui.

„Kaip būdavo anksčiau, kita kalba. Gerbiu dabartinius „Lietuvos ryto“ vadovus, matau, kaip jie dirba. Tikiuosi, kad už savo žodžius šie žmonės atsako“, – samprotavo A. Brazys.

Problema ta, kad kol kas žodžiai – migloti. Klubas taip ir nepaneigė pranešimų apie D. Adomaitį. O bet kokie neatsakyti klausimai tik įneš sumaišties komandai, šiuo metu kovojančiai dėl LKL medalių.

A. Brazio įsitikinimu, žinios apie galimas permainas trenerių štabe į viešumą pateko pačiu blogiausiu metu.

„Man atrodo, kad kol kas viskas yra gandų lygio. Iš žiniasklaidos pusės tai negražu, žema, nepatvirtintos informacijos nereikėtų pateikti kaip tikro fakto. Kaip dabar turėtų jaustis Kurtinaitis ir Adomaitis? Tokiu momentu, prieš atsakingas rungtynes su „Neptūnu“, likus vos kelioms savaitėms iki sezono pabaigos skelbti apie trenerių keitimą yra absurdų absurdas.

Jeigu iš tiesų yra pasiektas susitarimas su Adomaičiu, klubas bent jau privalėjo išlaikyti paslaptį, kol finišuos čempionatas. Negalima tokiu momentu skaldyti komandos. O tai ir yra komandos skaldymas. Šita informacija tikrai pasiekė visus žaidėjus, taip pat ir legionierius. Jeigu tai tiesa, tuomet negražiai pasielgė kažkas iš vidaus, nutekinęs žinią. Nežinau, kas tuo dalyku užsiima, kam tai naudinga. Situacija – negraži, nesolidi. To galėjo norėti nebent kažkokie baisūs konkurentai, tik nežinau, kas „Lietuvos rytui“ šiuo metu toks jau didelis priešas?“ – svarstė A. Brazys.

Algirdas Brazys

56-erių specialistui praeityje pačiam ne kartą teko netikėtai keisti komandą. Karčiais žodžiais jis atsisveikino ir su Kauno „Žalgirį“ valdžiusiu Vladimiru Romanovu, ir su „Ventspils“ (Latvija) klubo vadovais.

Vis dėlto tokioje situacijoje, kai klubas už nugaros tariasi su kitu treneriu, R. Kurtinaičio asistento Mindaugo Brazio tėvas nėra buvęs.
Jeigu iš tiesų yra pasiektas susitarimas su Adomaičiu, klubas bent jau privalėjo išlaikyti paslaptį, kol finišuos čempionatas. Negalima tokiu momentu skaldyti komandos. O tai ir yra komandos skaldymas.
Algirdas Brazys

Jo manymu, nors pašalinės mintys gali blaškyti ekipą, pakrikti „Lietuvos rytas“ neturėtų.

„Žaidėjams reikia galvoti ne apie tai, kas treniruos kitą sezoną, o rūpintis, kaip jie patys dabar žaidžia. Nes daro tai blogai, žaidimo kokybė nėra aukšta. Kalbant apie trenerius, nesvarbu, skaito jie ar neskaito, tiki ar netiki, jų charakteris toks, kad rankų dabar tikrai nenuleis. Su Rimu kartu žaidžiau, žinau, koks jis žmogus. Dar yra vienas jo asistentas pavarde Brazys. Šitie žmonės bet kokiu atveju kausis, padarys darbą iki galo, nepaisydami to, ar tai turės įtakos jų tolesnei karjerai „Lietuvos ryte“, – vertino A. Brazys.

Primename, kad R. Kurtinaičio sutartis su „Lietuvos rytu“ galioja iki šio sezono pabaigos. Į Vilnių jis grįžo praėjusio sezono viduryje.

„Lietuvos rytą“ R. Kurtinaitis treniravo ir 2008-2010 metais. Tuometinė klubo vadovybė nusprendė nepratęsti sutarties nepaisant triumfo LKL ir nusamdė kroatą Draženą Anzulovičių. Pastarasis buvo atleistas jau po pirmų kito sezono oficialių rungtynių, o „Lietuvos rytas“ nuo to laiko nė karto nebeužėmė LKL sosto.

Savo ruožtu, D. Adomaitis „Lietuvos ryte“ dirbo asistentu 2012–2014 metais. 2014 m. pavasarį jis užbaigė sezoną vyriausiojo trenerio pareigose, kuomet perėmė vairą iš atleisto kroato Aleksandro Petrovičiaus, LKL pusfinalyje pralaimėjo seriją „Žalgiriui“ ir tenkinosi bronza.

Nuo praėjusių metų Lietuvos rinktinei vadovaujantis specialistas darbo klube neturėjo nuo 2017-ųjų vasaros, kai išsiskyrė su „Neptūnu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)