Eurolygos finalo ketverto turnyras Belgrade nėra tik neatpažintas prašalaitis, kaip galėjo pasirodyti prieš dvejus metus Berlyne (Vokietija) ar 2013-aisiais Londone (Jungtinė Karalystė).

Serbai nuoširdžiai domisi krepšiniu, o į sostinę sugužėjęs Eurolygos karavanas čia – nemažas įvykis, kuriam ruošėsi tiek reklaminių stendų ar dalyvaujančių šalių vėliavų nepagailėjusi miesto valdžia, tiek atitinkamai pasipuošę barai bei kavinės.

Tačiau akivaizdžių favoritų vietiniai neturi – svarstant, kam skirti savo simpatijas, jiems tenka rinktis tarp Stambulo „Fenerbahče“ (Turkija), Maskvos CSKA (Rusija), Madrido „Real“ (Ispanija) ir Kauno „Žalgirio“.

Turkai ir lietuviai sudaro absoliučią daugumą Belgrado gatvėmis traukiančių atvykėlių – ispanų ar rusų grupelių galima sutikti tik vieną kitą. Tad nebus nieko keisto, jei pirmojo pusfinalio metu sausakimša „Štark“ arena ištuštės per antrąsias rungtynes.

O į kurią pusę linksta pačių serbų širdys?

„Žalgirio“ garbę šiame sezone ginantis Vasilije Micičius negalėjo pažadėti viso Belgrado paramos kauniečiams.

„Mano gimtasis rajonas tikrai sirgs už „Žalgirį“. Bet palaikymo grupes gali turėti ir Nikola Kaliničius su Marko Guduričiumi iš „Fenerbahče“. Kurių susirinks daugiau? Tikiu, kad maniškių“, – šypsojosi Serbijos sostinėje užaugęs 24-erių gynėjas.

Krepšinis.lt pabandė išsiaiškinti, ką pirmiausia palaiko atsitiktiniai praeiviai Belgrado senamiesčio gatvėse.

Apklausus kelias dešimtis pašnekovų, išryškėjo ryški tendencija – daugiausiai serbų stoja į Maskvos pusę.

Ypač tai pasakytina apie vyresnės kartos krepšinio mėgėjus, kurie savo simpatijas CSKA aiškina slavų tautų bičiulyste ir istorinėmis priežastimis. Rusija ir Serbija artimos politiškai bei ekonomiškai, Maskva palaiko Belgradą Kosovo klausimu.

Kad tuo įsitikintum, pakanka užkalbinti mieste patruliuojančius policininkus.

„Nieko negalime sakyti“, – išsisukinėjo vienas.

„Aš galiu – palaikau CSKA“, – nedvejodamas išpyškino jo porininkas.

Be didelių kalbų – CSKA. Taip savo preferencijas įvardijo dauguma Krepšinis.lt sutiktų krepšinio mėgėjų. Bet ir „Žalgiris“ nelieka paraštėse, ypač kalbantis su 20-30 metų respondentais.

„Man patinka „Žalgiris“. Ir ne man vienam – visi labai nustebinti tuo, kaip aukštai jie pakilo. Belgrade tokios komandos visada mėgstamos. Norėčiau finale matyti „Žalgirio“ ir CSKA dvikovą“, – sakė sutiktas studentas.

„Nė viena komanda man nekelia kažkokių jausmų, bet manau, kad laimės „Žalgiris“, – spėjo kiek vyresnis vyriškis.

„Šįkart sirgsiu už „Žalgirį“, nes jie pateikė didžiausią staigmeną ir nusipelno pagarbos. Vis dėlto esu beveik tikras, kad Eurolygą vėl laimės „Fenerbahče“. Juk Željko Obradovičius – turbūt geriausias treneris pasaulyje“, – svarstė dar vienas jaunas pašnekovas.

Ž. Obradovičiaus ir „Fenerbahče“ simpatizuojantys serbai sudaro trečią grupę, apimtimi panašią į „Žalgirį“ pamėgusius Belgrado gyventojus.

O „Real“ gerbėjų reikia gerai paieškoti. Geriausia – tarp pačių jauniausių.

„Mėgstu „Real“, nes ten žaidžia Luka Dončičius“, – prisipažino Tanja, pati lankanti „Crvena Zvezda“ merginų komandos treniruotes.

Eurolygos pusfinalių tvarkaraštis

Tiesa, kad ir ką finalo ketverto šeimininkai galvotų apie savo svečius, 17 tūkst. žiūrovų talpinančiose „Štark“ arenos tribūnose vietinių krepšinio gerbėjų turėtų būti labai mažai.

Eurolygos duomenimis, serbai išpirko vos vieną procentą finalo ketverto bilietų, pasiūlytų bendrojoje prekyboje.

Pasyvūs iš pradžių buvo ir lietuviai, kitaip nei turkai – šios šalies krepšinio aistruoliai įsigijo beveik 40 proc. pasiūlytų bilietų.

Svarstyklės ėmė lygintis po ketvirtfinalių etapo, kuomet Eurolyga paskirstė į finalo ketvertą patekusiems klubams rezervuotus bilietus. Lietuvos rinkai papildomai teko ir dalis ispanams numatytų bilietų, kadangi „Real“ išparduoti visos kvotos nepavyko.

Aktyvi prekyba taip pat virė antrinėje rinkoje, kuomet į pusfinalius neiškopusių ekipų gerbėjai bandė atsikratyti iš anksto įsigytais bilietais.

Dabar „Štark“ arenoje laukiama apie 2 tūkst. lietuvių. Bet Belgrade jų gali būti ir daugiau, kadangi tikslių skaičių, kokiomis proporcijomis galiausiai sirgaliai pasidalino bilietais, nežino nė Eurolyga. Tuo metu geltonoji tribūnų dalis penktadienį turėtų būti dar didesnės apimties – bent jau patys turkai gyrėsi, kad į Serbiją visais įmanomais maršrutais traukia ištisa armija „Fenerbahče“ aistruolių. Turkijos žurnalistų nuomone, į areną jų gali sugužėti 5-6 tūkstančiai.

„Suprantama, aš turiu tikėtis, kad turkų atvažiuos daugiau nei lietuvių. Kaip ten bebūtų, tiek Stambule, tiek Kaune fanai būna labai karšti, todėl ir Belgrade vaizdas tribūnose turėtų būti intensyvus“, – sakė „Fenerbahče“ atstovaujantis italas Nicolo Melli.

Belieka to paties sulaukti aikštėje, ir Belgradas tikrai įeis į Eurolygos istoriją kaip pasisekusio finalo ketverto šeimininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)