Eurolygos pusfinalyje penktadienį (19 val.) Š. Jasikevičiaus auklėtiniai susigrums su titulą ginančiu Stambulo „Fenerbahče“. „Žalgirio“ strategas, duodamas interviu Eurolygai, prisiminė ir 1999 metų Kauno klubo triumfą.

– Sveikinimai, nuostabu sezonas. Ar su gimtojo miesto komanda iškovota vieta finalo ketverte yra jums svajonės išsipildymas?

– Taip, žinoma. Paprastai tokias svajones turi būdamas žaidėju, o ne treneriu. Dabar gerai taip, kaip yra. Žmonės čia labai laimingi, žinote, esu laimingas už miestą ir klubą, kad žengtas toks žingsnis. Viliamės, kad galime padaryti daugiau.

– 1999 metais žaidėte Vilniaus „Lietuvos ryte“, kai „Žalgiris“ laimėjo Eurolygos titulą Miunchene. Kai tą momentą jautėtės?

– Ėjau į Vilniaus gatves švęsti. „Lietuvos rytas“ buvo tik augantis klubas tuomet, o „Žalgiris“ – buvo ir išliko visos šalies komanda. Nemanau, kad Vilniuje žmonės švęstų taip pat pašėlusiai, jei „Žalgiris“ laimėtų dabar. Tačiau tuomet 1999 metais, gatvės buvo pilnos, žmonės sveikino vieni kitus, automobiliai spaudė garso signalus, Lietuvos ir „Žalgirio“ vėliavos buvo visur. Vienas iš švenčiančiųjų buvau ir aš. Tai buvo puikus vakaras.

Žinoma, jiems reikės įveikti jaudulį, prisijaukinti tvyrančią atmosferą ir susikoncentruoti į darbą aikštėje, vykdyti žaidimo planą iki smulkmenų. Tik tuomet turėsime šansą laimėti.
Šarūnas Jasikevičius

– Šį sezoną niekas už drabužinės ribų netikėjo, kad „Žalgiris“ pateks į finalo ketvertą. Ar komanda žaidė taip, kaip tikėjotės, ar dar geriau?

– Tikėtis ar nesitikėti – tai nepadės. Stengiesi susikoncentruoti į artimiausias rungtynes, o antroje sezono dalyje, kai įveikėme daug pajėgių ekipų, buvo akivaizdu, kad žaidėjai gali pasiekti finalo ketvertą. Faktas, kad „Olympiakos“ reguliariajame sezone įveikėme dukart, suteikė mums dar daugiau pasitikėjimo. Pirmose ketvirtfinalio rungtynėse atimtas aikštės pranašumas buvo didelis laimėjimas. Tuomet išties patiki, kad gali padaryti viską. Savo žiūrovų akivaizdoje atmosfera buvo nereali. Šaunu būti viso to dalimi.

– Esate matęs ir dalyvavęs daugybėje finalo ketverto varžybų. CSKA, „Real“ ir „Fenerbahče“ čia – nuolatiniai dalyviai. Ar jūsų komanda dėl to bus vertinama kaip autsaiderė?

– Dėl didelių vardų finalo ketverte nebūsime favoritai, tačiau kam tai rūpi? Kai kamuolys bus išmestas į viršų, visas prognozes galima bus sviesti per langą. Tuomet svarbu kaip treneris ir žaidėjai laikysis plano ir išliks susikoncentravę. Kaip visuomet sakau, patirtis yra svarbu, tačiau tai tik viena iš sudedamųjų dalių. Tikiuosi, kad būsime labiau susikoncentravę ir padarysime tai, ką privalome.

– Komandoje nėra vieno žaidėjo su finalo ketverto patirtimi. Ką jiems galite pasakyti iš savo patirties?

– Pasakysiu jiems viską, ką žinau. Tai mano pirmasis finalo ketvertas trenerio pareigose. Žinoma, jiems reikės įveikti jaudulį, prisijaukinti tvyrančią atmosferą ir susikoncentruoti į darbą aikštėje, vykdyti žaidimo planą iki smulkmenų. Tik tuomet turėsime šansą laimėti.

– Šį sezoną 10 rungtynių laimėjote 6 ir mažiau taškų. Ar tai reiškia, kad finalo ketverte galime tikėtis atkaklių kovų?

Žinome, kad galime įveikti bet ką – įrodėme tai. Tačiau žinote, finalo ketvertas yra kitas lygmuo. Čia svarbu kontroliuoti savo emocijas, savo nervus. Pažiūrėsime, kaip mums tai seksis.

– Pusfinalyje žaisite su titulą ginančiu „Fenerbahče“. Kaip stabdysite komandą, puikiai žaidžiančią puolime?

– Reikia laikytis žaidimo plano. Reikia rizikuoti tam tikrais dalykais ir tikėtis, kad viskas pakryps tau naudinga linkme. Jų viso puolimo nesustabdysi, tačiau ruošiamės tam atidžiai ir kažką padaryti pavyks.

– Jūsų draugas Željko Obradovičius sėdės ant varžovų komandos atsarginių suolo. Kartu esate laimėję Eurolygą. Ar kažką, ko išmokote iš trenerio, panaudosite dabar prieš jį?

– Nemanau, kad tai yra paslaptis. Tai kasdieninis darbas. Kartu komanda dirba 8 mėnesius, nėra taip, kad staiga visi susibėgtų prieš finalo ketvertą ar netikėtai viską pakeistų, įvestų kažkokią magišką taktiką. Tai – procesas. Neabejoju, kad jis dirba kryptingai, stengiasi iš komandos išgauti maksimumą. Tokie dalykai padeda sezono pabaigoje. Kartu su komanda jie įveikė daugybę sudėtingų situacijų ir tikrai bus viskam pasirengę. Mums bus iššūkis – turime neatsilikti energija ir vykdyti žaidimo planą.

– Klausiu kaip buvusio įžaidėjo – kiek svarbu, kad visi trys įžaidėjai – Kevinas Pangosas, Vasilije Micičius ir Beno Udrihas – kontroliuos žaidimo tempą prieš „Fenerbahče“?

– Tai labai svarbu. Gynėjai priima svarbiausius sprendimus ir jų žaidimas labai svarbus. Visi trys buvo geri rungtynėse su „Olympiakos“. Taip pat svarbu, kokius sprendimus priims „Fenerbahče“ įžaidėjai Sloukas, Wanamakeris ir Gudurovičius. Jie neša komandą ant savo pečių, priima sprendimus ir kurią žaidimą. Europos krepšinyje gynėjų žaidimas yra svarbiausias.

– Kitus du pusfinalio dalyvius taip pat gerai pažįstate. Ką galėtumėte pasakyti apie CSKA ir „Real“ akistatą?

– Laukiu nepaprastai lygios dvikovos. Visiems bus svarbu ateiti į finalo ketvertą būnant geros sportinės formos. Abi ekipos turėjo problemų dėl traumų. Į finalo ketvertą CSKA prasibrovė be De Colo ir Hineso, o tai daug ką pasako apie komandą. Jie grįš. Madrido ekipoje visus metus nežaidė Llullas, traumuotas Campazzo. Abu yra nepaprastai svarbūs žaidėjai. Bus įdomu stebėti, kaip komandos susitvarkys. Tai atveria duris įvairiems netikėtumams, nes sunku ruoštis, kai nežinai, kaip varžovų žaidėjai bus pasirengę.

– Jūs laimėjote keturis finalo ketvertus, „Žalgiris“ – tik vieną. Ar jaučiate, kad galite išnaudoti tokią galimybę, kokią išsikovojote šį sezoną?

– Neturiu jokio jausmo dėl sėkmės. Dirbame 7 ar 8 mėnesius, kad iš šios situacijos išspaustume viską, kas tik įmanoma. Kaip jau sakiau, 40 minučių. Per jas svarbiausia bus koncentracija, nesiblaškymas dėl atmosferos ir finalo ketverto didybės. Reikia eiti nuo atakos prie atakos su maksimaliomis pastangomis ir priimti teisingus sprendimus.

– Ką Kaunui reikštų laimėti vėl Eurolygos titulą?

– Tai reikštų labai daug. Kaunas yra krepšinio miestas, o Lietuva – krepšinio šalis. „Žalgiris“ – visos šalies komanda. Mes suprantame, kokios komandos garbę giname. Žaidėjai padarys viską, ką gali geriausia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)