Į pirmąją kovą Eurolygos finalo ketverte „Žalgiris“ stos gegužės 18-ąją – Š. Jasikevičiaus auklėtinių varžovais taps nugalėtojų titulą ginantys Stambulo „Fenerbahče“ krepšininkai.

Po vieną pristatę kitų Eurolygos finalo ketverto komandų-dalyvių – „Fenerbahče“ (Željko Obradovičius), Maskvos CSKA (Dimitrios Itoudis) ir Madrido „Real“ (Pablo Laso) – trenerius, Eurolygos rengėjai atsigręžė ir į šį sezoną krepšinio pasaulį sudrebinusį Š. Jasikevičių.

„Turėjęs nugalėtojo mentalitetą krepšinio aikštelėje, Š. Jasikevičius rado būdą, kaip savo žinias, aistrą, darbo etiką ir laimėtojo dvasią perduoti savo treniruojamiems krepšininkams. Jis kuria „Žalgirio“ istoriją“, – konstatuoja Eurolyga.

Šį sezoną Šaro treniruojamas „Žalgiris“ Eurolygos reguliariajame sezone laimėjo 18 iš 30 rungtynių ir užėmė 6-ąją vietą, o ketvirtfinalio serijoje 3-1 nugalėjo favorite laikytą Pirėjo „Olympiakos“ komandą.

Ir jei „Žalgiris“ į Finalo ketvertą pateko po 19 metų (1999-aisiais Jono Kazlausko treniruojami žalgiriečiai tapo čempionais), pats Šaras šiame turnyro etape būdavo kur kas dažnesnis svečias.

Eurolygą kaip žaidėjas Š. Jasikevičius laimėjo 4 kartus – 2003, 2004, 2005 ir 2009 metais ir tai padarė su trimis skirtingomis komandomis – „Barcelona“, Tel Avivo „Maccabi“ ir Atėnų „Panathinaikos“.

„Kai 2014-aisiais, būdamas 38-erių baigė krepšininko karjerą, savo trofėjų kolekcijoje be 4 Eurolygos čempiono titulų Šaras turėjo 9 nacionalinių lygų čempiono titulus ir buvo laimėjęs 10 taurių turnyrų – šešiose skirtingose šalyse. Taip pat su Lietuvos rinktine jis laimėjo aukso medalį Europos čempionate, – prisimena Eurolyga. – Per savo spalvingą krepšininko karjerą Š. Jasikevičius kaip įžaidėjas buvo dešinioji ranka visai eilei trenerių-krepšinio garsenybių – Aito Garcia Renesesui, Pini Gershonui, Jonui Kazlauskui, Donui Nelsonui, Željko Obradovičiui, Xavi Pascualiui, Svetislavo Pešičiui, Zmago Sagadinui ir Gary Williamsui.“

Trenerio karjerą Š. Jasikevičius iš karto pradėjo „Žalgiryje“, pradžioje buvo Gintaro Krapiko asistentu, o 2016-ųjų sausį vairą perėmė pats.

„Laikomas itin reikliu treneriu ir nuostabiu taktiku – šiomis savybėmis jis pasižymėjo dar būdamas ir aikštės generolu – Š. Jasikevičius itin patobulina savo komandoje rungtyniaujančių įžaidėjų lygį. Jauniausias iš visų Eurolygos trenerių Belgade, Š. Jasikevičius savo komandai įskiepijo ramybę ir pasitikėjimą, o tai ypač ryškiai matyti įtemptose rungtynių situacijose“, – Š. Jasikevičiaus savybes vardija turnyro organizatoriai.

Pažymima, kad Š. Jasikevičius yra nedidelės Eurolygos krepšinio legendų šeimos narys, o šį sezoną jis turi galimybę atsidurti dar mažesnėje vyrų brolijoje – tapti žmogumi, kuris laimėjo Eurolygą kaip treneris ir žaidėjas.

Iki šiol tai yra pavykę padaryti tik trims žmonėms – pernai Anapilin iškeliavusiam legendiniam armėnui Amenakui Alačačianui (su Maskvos CSKA 1961 ir 1963 kaip žaidėjas ir 1969 m. – kaip treneris), ispanui Lolo Sainzui (su Madrido „Real“ kaip žaidėjas keturiskart triumfavo XX a. 7-ajame dešimtmetyje, kaip treneris – 1978 ir 1980 m.) ir serbui S. Pešičiui (1979 m. kaip žaidėjas – su Sarajevo „Bosna“, 2003 m. kaip treneris – su „Barcelona“).

Pažymėtina, kad S. Pešičiui 2003-iaisiais triumfuoti Eurolygoje padėjo pats Šaras, tuomet vilkėjęs „Barcelonos“ marškinėlius.

„Treneriai, su kuriais Finalo ketverte susitiks Šaras, savo oponentą puikiai pažįsta. Tai žmonės – prieš kuriuos Šaras žaidė pats, arba kurie jį treniravo. Ir nė vienam iš jų tikrai nebekyla klausimų, ką šį sezoną gali Šaras ir jo treniruojamas „Žalgiris“, – konstatuoja Eurolyga.

Prieš P. Laso, kuris krepšininko karjerą baigė 2003-iaisiais, Š. Jasikevičiui yra tekę žaisti Ispanijos čempionate, o su Ž. Obradovičiumi ir D. Itoudžiu lietuvį sieja netgi bendras triumfas Eurolygoje.

2009-aisiais Eurolygą laimėjo „Panathinaikos“, šią Atėnų komandą tuomet treniravo Ž. Obradovičius, jo asistentu buvo D. Itoudis, o aikštėje krepšininkus rikiavo įžaidėjas Š. Jasikevičius.
Po devynerių metų jie vėl susitinka Eurolygos finalo ketverte, tačiau būdami trijų skirtingų stovyklų nariais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)