Turnyras turės ir naują čempioną – pernai vykusį debiutinį Čempionų lygos finalą laimėjęs Tenerifės „Iberostar“ šį sezoną neperkopė aštuntfinalio barjero.

Gegužės 4-ąją, penktadienį vyksiančio pusfinalio pirmoje dvikovoje susigrums Vokietijos BBL čempionato trečioje vietoje žengiantis „MHP Riesen“ klubas ir prancūzų lygos lyderis bei nacionalinės taurės laimėtojas „AS Monaco“. Pastaroji ekipa kovoje dėl vietos finalo ketverte nurungė praėjusio sezono Čempionų lygos finalo dalyvę – turkų „Banvit“ komandą.

Dėmesį Lietuvos krepšinio sirgaliams vertėtų atkreipti į vieną Liudvigsburgo ekipos žaidėją. Dar praėjusią savaitę skelbta, kad Kauno „Žalgiris“ domisi šios ekipos snaiperiu – 25-erių metų 193 cm ūgio Thomasu Walkupu.

Tiek atakuojančio gynėjo, tiek lengvojo krašto puolėjo pozicijose galintis rungtyniauti amerikietis krepšininkas į Europą iš JAV persikėlė tik prieš šį sezoną.

FIBA Čempionų lygoje per rungtynes jis vidutiniškai žaisdavo po 27 min. pelnė po 12,2 taško, atkovojo po 4,5 kamuolio, atliko po 4,8 rezultatyvaus perdavimo, o tritaškius metė 40 proc. taiklumu.

Kitoje pusfinalio dvikovoje žais turnyro šeimininkai, Graikijos taurės laimėtojai AEK ir Ispanijos ACB lygos vidutiniokai Mursijos UCAM krepšininkai.

Pastaroji komanda taip pat turėtų būti įdomi Lietuvos krepšinio gerbėjams – „studentų“ marškinėlius vilki šį sezoną Vilniaus „Lietuvos ryte“ pradėjęs amerikiečių įžaidėjas Clevinas Hannah ir po permainingo sezono iš Kinijos į Europą persikėlęs buvęs žalgirietis Augusto Lima.

Vilniuje stebuklų nedemonstravęs C. Hannah yra vienas iš Mursijos ekipos lyderių – per rungtynes vidutiniškai pelno 12 taškų (antras pagal rezultatyvumą komandoje) ir atlieka 4,1 rezultatyvaus perdavimo.

4 rungtynes turnyre spėjęs sužaisti brazilas A. Lima aikštėje per 26 minutes vidutiniškai pelno 10 taškų ir atkovoja 7,3 kamuolio.

Būtent Mursijos komandai dar aštuntfinalyje pavyko nukarūnuoti pirmąją lygos čempionę – po praėjusio sezono gerokai pasikeitusią Tenerifės „Iberostar“ ekipą.

Pusfinalių nugalėtojai gegužės 6 dieną, sekmadienį dėl pagrindinio trofėjaus kovos finale, o pralaimėjusios komandos žais dėl trečiosios vietos.

Pakovoti dėl aukštesnės pozicijos stipriausiųjų ketverte tikrai verta – FIBA prizinis fondas nepaprastai dosnus. Nugalėtojams atiteks milijonas eurų, vicečempionams – 400 tūkst., už trečią vietą žadamas 200 tūkst. eurų apdovanojimas, o ketvirtoje likusiai ekipai atiteks 140 tūkst. eurų.

Su antru pagal pajėgumą žemyne krepšinio turnyru – Europos taure varžytis mėginanti Čempionų lyga finansiškai gerokai lenkia savo konkurentę. Palyginimui Europos taurės čempionai, be neskelbiamų premijų už transliacijas, reitingus ir kitus dalykus gauna 300 tūkst. eurų, vicečempionai – 125 tūkst. Tiesa, čempionams atitenka ir vieno sezono kelialapis į Eurolygą.

Šį sezoną FIBA Čempionų lygoje žaidė ir Lietuvos komandos. Utenos „Juventus“ A grupėje užėmė 6 vietą ir pratęsė kovas žemesniame FIBA Europos taurės turnyre, o Klaipėdos „Neptūnas“ pateko į atkrintamąsias varžybas, tačiau jiems kelią į ketvirtfinalį užkirto prancūzų Strasbūro SIG krepšininkai. Kazio Maksvyčio auklėtiniai už šio etapo pasiekimą turėtų gauti 70 tūkst. eurų paskatinimą.

FIBA Čempionų lygos finansai

Skirtingai nei šį sezoną, praėjusio finalo ketverto turnyre aiškų pėdsaką paliko du Lietuvos rinktinės žaidėjai. Gedimino Oreliko atstovaujama Venecijos „Reyer“ liko ketvirta, o finalo ketverto MVP paskelbtas Marius Grigonis su Tenerifės ekipa tapo čempionu.

Jei pernai Tenerifės komanda buvo finalo ketverto šeimininkė, šiemet ja tapo AEK komanda, kartu su „Panathinaikos“ besidalijanti legendine OAKA arena. Bent jau AEK rungtynės turėtų sulaukti milžiniško susidomėjimo – manoma, kad šeimininkus jų metu palaikys apie 15 tūkst. sirgalių.

Skelbiama, kad į FIBA Čempionų lygos finalo ketvertą atvyks 12 NBA komandų skautai. Turnyro organizatoriai išdalijo 183 žiniasklaidos akreditacijas, dar 164 akreditacijos skirtos FIBA Čempionų lygos teisių turėtojams – transliuotojams ir kt.

Iš viso renginio metu dirbs apie 800 akredituotų asmenų, įskaitant žiniasklaidą, aptarnaujantį personalą, savanorius, šou kūrėjus.

FIBA Čempionų lygos ketverte teisėjaus lietuvis Tomas Jasevičius. Į Graikijos sostinę vyks ir dar vienas lietuvis – LKL teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis. Jis kartu su rusu Michailu Davydovu bus techniniai finalo ketverto delegatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)