„Prisiminkite šį momentą, kai po metų prašysite, kad šitą kvailį išmestų lauk“, – vos prisėdęs ant kėdės prie mikrofono spaudos konferencijų salėje, į save pirštu bakstelėjo „Žalgirio“ strategas.

Duodamas startą šventės pradžiai – Kaune atėjo metas linksmybėms ir juokams, kurių ypač griežtas ir reiklus treneris netoleravo šešis ilgus Eurolygos sezono mėnesius.

„Ačiū visiems žaidėjams, suprantu, jiems nėra lengva su tokiu treneriu. Su visa pagarba varžovams, aš galvoju, kad tai logiškas rezultatas“, – pareiškė krepšinio stebuklą sukūrusios komandos vairininkas Šarūnas Jasikevičius.

Stebuklinga yra ne ketvirtfinalio seriją ketvirtadienį užbaigusi pergalė 101:91. Nors ir labai retai lemiamoje atkrintamųjų varžybų akistatoje pavyksta užfiksuoti viso sezono rezultatyvumo rekordą.

Pasakiška tai, kaip nuosekliai priešpaskutinis pagal finansinius pajėgumus lygos klubas viso sezono metu kėlė savo reitingą, kol įkopė į beveik 20 metų neregėtas viršūnes.

Kaip ir prieš dvi dienas pirmose rungtynėse „Žalgirio“ arenoje, ketvirtadienį „Olympiakos“ atrodė pasmerkti nuo pirmų minučių.

Graikai du kartus bandė stotis ant kojų – pirmo ketvirčio pabaigoje ir paskutiniame kėlinyje. Bet abusyk buvo negailestingai nublokšti atgal.

Kevinas Pangosas ir Vasilije Micičius susitikimo pradžioje pasveikino varžovus įmesdami po du tritaškius, ir jau 5-ą minutę „Žalgiris“ atitrūko 14:5. Vassilis Spanoulis ir kompanija kitą pustrečios minutės atkarpą laimėjo 7:0, o Ioannio Papapetrou šūvis iš toli paskutinę kėlinio sekundę išlygino rezultatą – 23:23.

Daugiau žalgiriečių savo akiratyje Pirėjo krepšininkai nebematė. Dviejuose paskutiniuose mačuose su „Olympiakos“ nė karto į krepšį nepataikęs Edgaras Ulanovas vienas suvertė 20 taškų, o „Žalgirio“ pranašumas po pertraukos perkopė 20 taškų ribą.

Ketvirtame kėlinyje graikai buvo priartėję iki 11 taškų, tačiau sučiupti gelbėjimosi šiaudą buvo per vėlu – nepaisant techninių pražangų virtinės ir ironiškų aplodismentų arbitrams, desperatiškos pastangos vytis šeimininkus leido tik išvengti dvigubai sprangaus sutriuškinimo.

„Kažkiek prireiks laiko suprasti, ką mes pasiekėme. Kainavo daug nervų, kadangi mačiau labai gerą šansą ir jokiu būdu nenorėjau jo paleisti. Ėjau iš proto dėl daugelio dalykų, vėl darėme klaidų detalėse. O nugalėjo kovotojų dvasia ar kažkas panašaus.

Šitie žaidėjai kažkaip ištraukia rungtynes. Pavyzdžiui, Ulanovas visą seriją tylėjo, o dabar parodė įspūdingas kovotojo savybes, išlaukė savojo šanso. Tokie kovotojai kažkur kitur galėtų žaisti ir už milijoną.

Puolime buvome puikūs, gynyboje – labai blogi. Net sakyčiau, daugumoje šios serijos rungtynių. Bet apskritai reikia džiaugtis, nes viskas – komanda, klubas, sirgaliai ir visas Kaunas – kyla į viršų. Žiauriai kyla“, – džiūgavo Š. Jasikevičius.

Krepšinis.lt paklaustas, kada patikėjo „Žalgirio“ galimybėmis pakilti iki finalo ketverto, Š. Jasikevičius teigė pamatęs tokią progą po pergalės pirmose ketvirtfinalio rungtynėse Pirėjuje.

Tuo metu didžiausias optimistas klube, pasirodo, buvo jo direktorius Paulius Motiejūnas.

„Mes dabar traukiame per dantį Paulių. Jis dar pernai ėmė kalbėti, kad išsaugoję žaidėjų branduolį galėtume patekti į finalo ketvertą. Tada visi kreivai pasižiūrėjome. Jis pirmas patikėjo. Ir čia pat užsakė ledo ritulio čempionatą atkrintamųjų varžybų metu“, – nusikvatojo Š. Jasikevičius.

Nors kaip žaidėjas iškovojo keturias Eurolygos čempionų taures, treneris neslėpė, kad laimėjimas su gimtojo miesto klubu jam yra ypatingas.

„Malonu padaryti kažką savo miestui. Visi anksčiau galvodavo, kad aš geriausias savo rungtynes žaisdavau būtent prieš „Žalgirį“, daugelį metų tik atvažiuodavau čia primesti daug taškų. Bet nuo mažų dienų buvau didžiulis „Žalgirio“ patriotas, ir tai bus iki mirties. Galime diskutuoti apie meilę įvairiems miestams, bet „Žalgirį“ aš myliu labiau nei bet kurį kitą klubą. Tai – pirmoji meilė. O su ja, žinote, visada būna daug problemų“, – šypsojosi 42-ejų specialistas.

Tiesa, visiškai emocijoms jis nepasidavė – žurnalistams nepavyko išpešti atsakymo dėl kito sezono. Nuo 2016-ųjų pradžios „Žalgirį“ treniruojantis buvęs įžaidėjas turi galiojančią sutartį ir kitam sezonui, bet turi ir teisę ją nutraukti.

„Ne, aš nežinau, ką darysiu, ką darys dauguma žaidėjų. Reikia džiaugtis šiuo momentu. Bet net jeigu „Žalgirį“ paliks treneriai ar žaidėjai, niekas nesugrius. Jie tėra piramidės dalis. Nėra šansų, kad „Žalgiris“ grįš į tokią duobę kaip prieš 5-6 metus, nes dabar tai yra labai tvirtas klubas, kurio organizacija – viena geriausių Europoje ar net pasaulyje“, – pakiliai kalbėjo Š. Jasikevičius.

O paklaustas apie finalo ketvertą, jis nelaidojo dar didesnių ambicijų.

„Nežinau, ar to užteks pergalei pusfinalyje, bet mes dar tikrai galime gerinti žaidimą. Gal ir keista, nes kartoju tai nuo sezono pradžios, bet vis dar regiu erdvės tobulėjimui“, – sakė treneris.

Primename, kad pirmas ketvirtfinalio rungtynes praėjusią savaitę Pirėjuje po pratęsimo laimėjo žalgiriečiai (87:78), graikai pasiekė revanšą rezultatu 79:68. Antradienį, serijai persikėlus į Kauną, „Žalgiris“ šventė pergalę 80:60.

Reguliariajame Eurolygos sezone „Olympiakos“ užėmė trečią vietą (19 pergalių/11 pralaimėjimų), „Žalgiris“ finišavo šeštas (18/12). Kauniečiai laimėjo abejas tarpusavio rungtynes su Pirėjo krepšininkais.

Finalo ketverto turnyras Belgrade (Serbija) vyks gegužės 18-20 dienomis. Tarp keturių stipriausių žemyno komandų „Žalgiris“ nebuvo patekęs nuo 1999 metų, kuomet sensacingai laimėjo tuomet dar Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) organizuotą Eurolygą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)