Kauno „Žalgiriui“ penktadienį nepavyko išpildyti svajonių scenarijaus ir iš aistromis kunkuliavusios Pirėjo „Taikos ir draugystės“ arenos išsivežti antros pergalės, nors jau trečią kartą iš eilės buvo panaikintas dviženklis deficitas (šįsyk – 11 taškų).

Lemiamame kėlinyje, prieš kurio pradžią švieslentėje degė lygybė – 54:54, „Olympiakos“ sukaustė žalgiriečius, o patys prapliupo tritaškiais ir suorganizavo pergalingą pabėgimą 14:1 – 68:55. Per daugiau nei pusę ketvirčio tik vieną tašką sukrapščiusiems kauniečiams likusių kiek daugiau nei 3 minučių tam, kad dar kartą pavytų savo oponentus, nebepakako – 79:68.

Nuogąstavimai pasitvirtino: teisėjų švilpukai užsikirto

Prieš antrų ketvirtfinalio rungtynių Pirėjuje pradžią buvo nuogąstaujama, kad „Olympiakos“ klubas darys viską, kad išlygintų rezultatą, nes per visą Eurolygos istoriją dar nėra buvę atvejo, kad komanda, atsilikusi 0:2, laimėtų seriją.

Palaikantieji „Žalgirį“ baiminosi, kad įsprausti į kampą kitą režimą įjungs ne tik OLY žaidėjai, bet ir arbitrai.

„Saša Puklas yra didžiausios Eurolygos numylėtinės šeštasis žaidėjas. Palaukime jo švilpukų šįvakar“, – žaliai baltus iškart įspėjo ir Atėnų „Panathinaikos“ stovykla.

Tai kažkiek padėjo. Per likusį pirmo ketvirčio laiko kauniečiai išsisuko be taisyklių pažeidimų, bet statistika vis tiek jau iškalbinga – 11 baudų metimų prieš 0 (!). Visiškai nepanaši į tą, kuri buvo pirmame mače – 1:6 „Žalgirio“ naudai. Vėliau pražangų kiekis apsilygino, bet graikai vis tiek prie baudų metimų linijos stojo gerokai dažniau (14 prieš 8) ir metė jų daugiau – 24 prieš 16.

Net penkis kartus arbitrai „Olympiakos“ atakas įvertino formule „2+1“, kai „Žalgiris“ tokios privilegijos per 40 min. taip nė sykio ir nesulaukė. Nors neleistinų graikų veiksmų tikrai nestigo tiek prieš Brandoną Daviesą, tiek prieš A. Toupane'ą.

„Labai aiškiai negavome jokios pagarbos iš teisėjų pusės. Pradėti tokias rungtynes mums užfiksuojant 7, o jiems – tik 2 pražangas, baudų metimais 0:11... Čia absoliučiai parodo, kad taisyklių traktavimas nebuvo lygus. Ir rungtynių metu buvo daug daugiau svarbių detalių šiuo klausimu. Rungtynių pradžia buvo labai įdomi ir to net nereikia slėpti. Negavome lygaus taisyklių traktavimo ir tai labai atsiliepė mūsų agresijai, ėmėme saugotis, bandėme neprisirinkti pražangų“, – skėsčiojo rankomis Šaras.

Visko suversti tik teisėjams, ko gero, negalima, bet tiek OLY strategas Ioannis Sfairopoulos, tiek Š. Jasikevičius po šio susitikimo pripažino, kad graikai šįkart buvo gerokai agresyvesni gynyboje nei per pirmą akistatą. Paradoksalu yra tai, kad būtent pirmoje dvikovoje „Olympiakos“ žaidėjams buvo skirta daugiau pražangų: 25 – prieš 24 antroje.

Beje, žalgiriečiai per pirmas dvejas atkrintamųjų rungtynes kartu su Vitorijos „Baskonia“ ir PAO metė mažiausiai baudų apskritai iš visų ketvirtfinalio dalyvių. Visų serijų baudų metimų rodikliai: CSKA – „Chimki“ 63:42, „Olympiakos“ – „Žalgiris“ 45:40, „Fenerbahče“ – Baskonia 49:39, „Panathinaikos“ – „Real“ 39:65.

Klaiki „Žalgirio“ trejeto statistika ir juodas White'o vakaras

„Žalgiris“ nebekartojo trečiadienio vakaro klaidos ir antrą mačą pradėjo ne nuo minus 15 taškų (8:23), o nuo plius 5-ių – 13:8. Tačiau 11 baudų metimų atlikę graikai laikėsi šalia, o po latvio Janio Strelnieko, kurio tautietis Olegas Latiševas teisėjavo šiam susitikimui, tritaškių net neįpusėjus antram kėliniui susikrovė sau jau įprastą dviženklį pranašumą – 25:15.

Kai per didžiąją pertrauką komandos patraukė į rūbines OLY būnant priekyje 41:32, Eurolygos TV reporterės kalbintas Š. Jasikevičius buvo tiesmukas: „Geriausias dalykas kol kas – tai rezultatas“.

Į aikštę grįžę mūsiškiai bandė taisyti reikalus ir daugiausiai 10 taškų per ketvirtį (ir net 17 taškų bendrai per antrą pusę – Krepšinis.lt) sumetusio B. Davieso dėka sugebėjo susigrąžinti tai, kas buvo prarasta (54:54). Deja, vėliau pralaimėta septynių minučių atkarpa 1:14 nubraukė visas tas pastangas, o pats Brandonas galiausiai išsibaudavo.

B. Daviesas su 20 taškų vėl buvo rezultatyviausias „Žalgirio“ karys Graikijoje – surinko tik vienu tašku mažiau nei pirmame mūšyje (21 tšk.).

Tuo metu kitas kauniečių ginklas Kevinas Pangosas, kurį įkyriai vaikėsi Vangelis Mantzaris ir Brianas Robertsas, šį sykį buvo neutralizuotas: vietoj 20 taškų jis sukrapštė tik 5-is (2/8 metimai iš žaidimo) ir, nepaisant tų pačių 6 rezultatyvių perdavimų, padarė 4 klaidas.

Visa „Žalgirio“ komanda penktadienį suklydo 16 kartų, o tai yra net 9 klaidomis daugiau nei pergalingame ketvirtfinalio starte (7).

Daugiausiai laiko aikštėje iš visų krepšininkų kartu su J. McLeanu praleidęs K. Pangosas (abu – po 31 min.) liko tik su 4 naudingumo balais, kai „Olympiakos“ lyderiu tapęs Jamelis jų surinko net 26-is.

Tai – trečias blogiausias Kevino mačas šį sezoną turnyre. Prieš tai per 30 reguliariojo sezono ir vieną atkrintamųjų dvikovą mažiau naudingas jis buvo tik du sykius, kai su „Baskonia“ buvo minusinis (-3), o su „Valencia“ tenkinosi vos 1 naudingumo balu.

K. Pangoso penktadienį neišgelbėjo ir pliuso-minuso statistika: kanadiečiui būnant ant parketo „Žalgiris“ Eurolygos vicečempionams nusileido 9 taškais.

Pagal šį rodiklį prastesnis svečių gretose buvo tik Aaronas White'as, finišavęs net su -19 taškų.

Su A. White'u aikštėje žalgiriečių deficitas augo kas minutę: per 18 min. – 21:40. Nors pats amerikietis atakavo be didesnių priekaištų (2/3 dvitaškiai, 2/2 baudos), jam žaidžiant strigo „Žalgirio“ komandinis puolimas. „Olympiakos“ drąsiai keitėsi ginamaisiais, o su A. White'u penkete žalgiriečiai niekaip neįgydavo pranašumo kurioje nors pozicijoje.

Įdomu, kad pirmoje ketvirtfinalio akistatoje A. White'as kaip tik buvo vienas naudingiausių žaliai baltų žaidėjų – trečiadienį per jo beveik 14 žaidimo minučių rezultatas „Žalgirio“ naudai pakrypo +13 taškų.

Neįtikėtina, bet visiškai tušti liko Paulius Jankūnas ir Edgaras Ulanovas. Vieni stabiliausių žaliai baltų ramsčių penktadienį kartu per 45 min. nesugebėjo įridenti nė taško, o sudėjus juos abu išėjo vos 3 naudingumo balai.

Nesisekė ir Beno Udrihui, kuris po paskutinių kelių sėkmingų pasirodymų šį kartą per 7 min. prametė abu dvitaškius. Slovėnas, tik įžengęs į aikštę, nesusikalbėjo su Artūru Milakniu ir prarado kamuolį lygioje vietoje, o antrame kėlinyje Šaro kantrybės žiūrėti į Beno aikštėje užteko tik 53 sekundėms. Kai neorganizuota kauniečių ataka baigėsi B. Daviesu 5 sekundžių klaida, o visų pamirštas Vassilis Spanoulis laisvas įsviedė tritaškį, B. Udrihas ilgam įsitaisė ant suolo.

Po patirtos nesėkmės Š. Jasikevičius akcentavo ir pralaimėtą kovą dėl atšokusių kamuolių (29 prieš 36). Žalgiriečiai ypač nieko nepešė po varžovų lenta, kur iš viso pačiupo tik 3 kamuolius, kai pirmose rungtynėse vien B. Daviesas nusiėmė 6, o visa komanda – 14.

Graikai darbavosi kur kas našiau ir kartojo net 13 netaiklių savo metimų, t. y. 10 daugiau nei svečiai. Iš čia ir dėl mažesnio klaidų skaičiaus „Olympiakos“ gavo prabangą rengti ir gerokai daugiau atakų: pagal išmestus dvitaškius ir tritaškius – 61:49 šeimininkų naudai. Ir dar nepamirškime baudų – 24 prieš 16.

Provokacijos ir nesportiniai veiksmai

Įtemptoje serijoje netrūksta nei aistrų, nei agresijos. Trečiadienį po nesportinę pražangą užsidirbę J. McLeanas ir B. Daviesas nepaliko vienas kito ramybėje ir penktadienį.

Keturios techninės pražangos ir viena nesportinė – toks yra vakarykščių rungtynių kraitis. Po sykį nubausti A. Toupane'as ir J. McLeanas, du kartus „Žalgirio“ suolelis, o J. McLeanas dar užsidirbo ir nesportinę, kai it dalgiu šienavo B. Daviesui per rankas.

Bene daugiausiai emocijų sukėlė paskutinę minutę įvykęs tų pačių J. McLeano ir B. Davieso apsistumdymas. Po Ioannio Papapetrou dėjimo su Brandono pražanga Jamelis tyčia priėjo prie pat „Žalgirio“ legionieriaus ir su pasitenkinimu staugė tiesiai jam į veidą. Susinervinęs B. Daviesas stuktelėjo varžovui galva ir čia pat sulaukė E. Mantzario stumtelėjimo. Akivaizdu, kad OLY žino, kuris žalgirietis yra labiausiai pažeidžiamas psichologiškai.

„Šunų pjautynės“, – taip šį epizodą apibūdino eurohoops.net

Kadangi rungtynių baigtis jau buvo aiški, arbitrai labai griežtų sankcijų nesiėmė ir apsiribojo techninėmis pražangomis.

„Teisėjų darbo sukontroliuoti negalime. Kalbant apie mane, aš taip pat galėjau geriau save valdyti, tačiau žaidžiant aukščiausiame lygyje nutinka visko“, – sakė vienu nemėgstamiausiu veikėju graikams tapęs B. Daviesas.

Šiame ketvirtfinalyje yra ir daugiau saldžiųjų porelių. Štai pirmame susitikime Antaną Kavaliauską ir kitus provokavęs V. Spanoulis šįsyk savo „trash talk'ą“ dedikavo Vasilijei Micičiui, tačiau serbas laikėsi ramiai. Didelį autoritetą turintis Vassilis toliau mėgino spausti teisėjus – net ir suklupęs lygioje vietoje reikalavo pražangos A. Toupane'ui bei be perstojo ieškojo pigių baudų kitoje aikštės pusėje.

Turbūt jau aišku, kuris žaidėjas šioje serijoje daugiausiai kartų kris ant parketo, nes nepanašu, kad graiką būtų paveikę Šaro pamokymai koridoriuje ar A. Kavaliausko raginimas žaisti vyriškai.

Saviškius piestu stojo ginti „Olympiakos“ vairininkas I. Sfairopoulas, kuris spaudos konferencijoje pareiškė, kad tai jo komandą, o ne „Žalgirį“ skriaudžia teisėjai.

„Pagal tai, kaip „Žalgiris“ žaidė gynyboje, mes turėjome mesti 45, o ne 24 baudas. Jie stumdė mano žaidėjus rankomis. Ypač tada, kai krepšininkai neturėjo kamuolio. Labai tikiuosi, kad pono Š. Jasikevičiaus kalbos apie arbitrus nedarys jokios įtakos teisėjavimui trečiose rungtynėse. Tai jis jau pasiekė prieš pirmąjį mačą“, – įsiaudrinęs dėstė I. Sfairopoulas.

Tai, kokie santykiai tarp jo ir Šaro, puikiai iliustruoja ne tik šis komentaras, bet ir šaltas jų rankos paspaudimas net nežiūrint vienas kitam į akis.

Beje, švilpimu ir lazerių šviesa graikų visą mačą trikdomas Š. Jasikevičius iš arenos buvo išlydėtas su apsauga.

Galbūt į Pirėją Šarui sugrįžti ir nebereikės: jei „Žalgiris“ laimės antradienio ir ketvirtadienio mūšius Kaune, bilietas į Finalo ketvertą bus jo kišenėje. Jei komandos pasidalins po pergalę, lauks lemiama išvyka į Graikiją. Na, o jeigu abu artimiausius mačus laimės OLY, kelionei į Belgradą ruošis graikai.

Tačiau čia yra du „bet“. Pirmas: „Žalgiris“ šį sezoną Eurolygoje dar nėra pralaimėjęs trejų rungtynių iš eilės. Antras: turnyro statistika – palankesnė lietuviams: iš 16 atvejų, kai po pirmų dviejų serijos mačų buvo lygu 1:1, 10 kartų triumfavo ta ekipa, kuri buvo laimėjusi pirmą akistatą, ir tik 6-is – ta, kuri išlygino rezultatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)