Balandžio 18 dieną, trečiadienį, Graikijos ir Lietuvos krepšinio milžinai pradės ketvirtfinalio seriją iki trijų pergalių ir per šią savaitę sužais net dvejas rungtynes. Antrą kartą abi komandos tarpusavyje susikaus penktadienį, balandžio 20-ąją, ir šis mačas taip pat vyks Pirėjuje.

Nors „Olympiakos“ ir neturėjo visų pajėgiausių žaidėjų abiejose pirmojo rato tarpusavio akistatose su kauniečiais, tačiau dvi iškovotos „Žalgirio“ pergalės prieš Graikijos vicečempionus daug ką pasako.

„Olympiakos“ nėra pats baisiausias oponentas pirmiausia dėl to, jog nedemonstruoja labai greito krepšinio. „Žalgiris“ daugumą mačų Eurolygoje pralaimėjo toms ekipos, kurios propaguoja uragininį tempą – abukart nusileido Madrido „Real“, Vitorijos „Baskonia“, Maskvos srities „Chimki“ krepšininkams.

Abu pagrindiniai Pirėjo klubo puolimo veikėjai – Vassilis Spanoulis ir Georgios Printezis – jau yra veteranai. Žalgiriečiai tikriausiai bandys varginti juos – tie žaidėjai, kuriuos prižiūrės šie graikai, turėtų būti itin aktyvūs puldami.

„Žalgiris“ dieviškai rungtyniavo reguliariajame sezone, bet neišnaudotų rezervų dar yra. Pirmiausia – sumažinti klaidų ir pražangų skaičių.
Vaidas Čeponis

Didelė dauguma „Olympiakos“ žaidėjų reguliariajame sezone itin prastai atakavo „iš žaidimo“. Štai pagal tritaškių taiklumą Graikijos komanda liko paskutinė 16-ta (33,4 proc.).

Tuo metu „Žalgiris“ šioje statistikos kategorijoje yra trečias (42,2 proc.). Jei ketvirtfinalyje tendencija smarkiai nesikeis ir varžovai tolimas bombas svaidys pro šalį, tai gerokai palengvins gyvenimą „Žalgiriui“. Tokiu būdu bus galima gynybą koncentruoti arčiau krepšio.

Apskritai „Olympiakos“ puolimas toli gražu nėra monstriškas. Tik V. Spanoulis ir G. Printezis pelno dviženklį taškų skaičių. Ir pagal įmestus taškus Pirėjo ekipa reguliariajame sezone liko tarp autsaiderių (vid. 77,8 taško).

„Žalgiris“ dažniausiai klysta Eurolygoje (vid. 13,4 karto), bet „Olympiacos“ taip pat pameta labai daug kamuolių ir rikiuojasi priešpaskutinis (12,8).

Ioannio Sfairopoulo auklėtinių žaidimas šį sezoną primena amerikietiškus kalnelius. Jie ne kartą triuškino galingus varžovus, tačiau ne sykį ir vidutiniokams ar vieniems iš autsaiderių pralaimėjo milžinišku skirtumu.

Tarkim, „Olympiakos“ 22 ir 27 taškais gavo į kaulus nuo „Barcelona“ klubo, 26 taškų persvara turėjo pripažinti „Baskonia“ pranašumą, 28-iais nusileido „Chimki“ krepšininkams.

Taip, reguliariajame sezone tokiu būdu kai kurie svarbiausi Pirėjo komandos krepšininkai pasitaupė, bet šios nesėkmės šį tą pasako apie „Olympiakos“ nestabilumą. Pirėjuje šeimininkai prieš „Žalgirį“ trečiajame kėlinyje turėjo 16 taškų pranašumą, bet jį iššvaistė.

Kita vertus, nenoriu pasakyti, kad „Olympiakos“ skysta komanda, kurią kauniečiai gali nesunkiai sudoroti. Jokiu būdu. Graikijos vicečempionų svarbiausi arkliukai – didžiulė patirtis, geležinė gynyba, puiki kova dėl atšokusių kamuolių.

Net jei Lietuvos čempionai seriją „Olympiakos“ krepšininkams pralaimėtų sausai, vis tiek Kauno komandos sezoną Eurolygoje vertinu dešimčia balų iš dešimties.
Vaidas Čeponis

Net maždaug pusė Pirėjo ekipos žaidėjų jau yra laimėję Eurolygoje, kai kurie – net ne po vieną kartą. Jei dvikovos su „Žalgiriu“ klostysis atkakliai iki paskutinių minučių ar sekundžių, tikėtina, kad tokiose situacijose persvarą turės mūsų priešininkai.

Treneris I. Sfairopoulas, kuris yra dirbęs kartu su Jonu Kazlausku Maskvos CSKA trenerių štabe, yra aukščiausio lygio gynybos specialistas. Ir šį sezoną Pirėjo klubas pagal praleistus taškus yra vienas lyderių – pirmajame etape užėmė antrąją vietą (vid. 76,7). Pirėjo krepšininkai antri ir atkovotų kamuolių skiltyje (vid. 36,3).

Gindamiesi „Olympiakos“ žaidėjai vengia rizikos – paprastai nebando perimti kamuolių. Šioje statistikos kategorijoje jie yra vieni prasčiausių Eurolygoje. Tačiau Pirėjo klubo komandinė gynyba yra sustyguota kone idealiai.

Krepšininkams, atrodo, į kraują yra įaugęs sugebėjimas ateiti laiku į pagalbą komandos draugui ar žinojimas, kokį varžovą, esantį toliau nuo krepšio, galima palikti laisvą.

Išskirtinis Pirėjo krepšininkų gynybos bruožas – beveik tobula gynyba ties tritaškio linija. „Olympiakos“ leidžia oponentams sukrapštyti tik po 6,8 tritaškių atakuojant vos 32,9 proc. taiklumu. Abu šie rodikliai – geriausi turnyre.

Nors „Olympiakos“ puolimas nėra monstriškas, tačiau ši ekipa išprovokavo daugiausia pražangų pirmajame Eurolygos varžybų etape (vid. 22,3). „Žalgiriui“ vienas pagrindinių dalykų ginantis – uždaryti baudos aikštelę ir neleisti ten landžioti V. Spanouliui. Jei to padaryti nepavyks, tikimybė laimėti seriją bus menka.

2 days to go until The Playoffs...

Vassilis Spanoulis has this message for @olympiacosbc fans 💪 pic.twitter.com/P5jnfj0uNd— EuroLeague (@EuroLeague) April 15, 2018

Graikijos klubas turi galingą priekinę liniją su kaip ant mielių tobulėjančiu 213 cm ūgio Nikola Milutinovu priešakyje. Serbas per pastaruosius porą metų tapo gerokai vikresniu ir mobilesniu vidurio puolėju.

Jis 5 cm aukštesnis už abu „Žalgirio“ aukštaūgius Brandoną Daviesą ir Antaną Kavaliauską. Labai atletiškas ir fantastiškai dėl atšokusių kamuolių kaunasi 203 cm Jamelas McLeanas. „Olympiakos“ priekinės linijos žaidėjai naudoja labai kietą kontaktą stumdydamiesi su oponentais.

„Žalgiris“ dieviškai rungtyniavo reguliariajame sezone, bet neišnaudotų rezervų dar yra.

Pirmiausia – sumažinti klaidų ir pražangų skaičių. Kauniečiai yra ir dažniausiai prasižengianti turnyro komanda. Nereikalingos pražangos leidžia varžovams surinkti nemažai lengvų taškų baudų metimais. Tiesa, antroje pirmojo rato pusėje tokių „baudų“ A. Kavaliauskas, B.Daviesas, kai kurie kiti žaidėjai gavo kiek mažiau nei pirmoje.

Be to, Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniams būtina pagerinti žaidimą pirmoje rungtynių dalyje. Ne kartą jie tiesiog „pramiegojo“ pirmąjį ar antrąjį kėlinį.

Taip pat reikia patobulinti gynybą ties perimetru. Kauniečiai praleidžia 9,1 tritaškio ir tai yra vienas blogiausių rezultatų.

Iš kitos pusės, neįmanoma idealiai atrodyti visose srityse, kai daugelis „Žalgirio“ žaidėjų Eurolygos masteliais yra vidutiniokai. Net jei Lietuvos čempionai seriją „Olympiakos“ krepšininkams pralaimėtų sausai, vis tiek Kauno komandos sezoną Eurolygoje vertinu dešimčia balų iš dešimties.

„Žalgirio“ ir „Olympiakos“ serijos tvarkaraštis

Balandžio 18 d. 21.15 val. (Lietuvos laiku) Pirėjas.

Balandžio 20 d. 21.15 val. Pirėjas.

Balandžio 24 d. 20.00 val. Kaunas.

Balandžio 26 d. 20.00 val. Kaunas. (jei prireiktų)

Gegužės 1 d. Pirėjas. (jei prireiktų)

Eurolygos ketvirtfinalio poros (užimta pozicija reguliariajame sezone)

Maskvos CSKA (1) – Maskvos srities „Chimki“ (8)

Stambulo „Fenerbahče“ (2) – Vitorijos „Baskonia“ (7)

Pirėjo „Olympiakos“ (3) – Kauno „Žalgiris“ (6)

Atėnų „Panathinaikos“ (4) – Madrido „Real“ (5)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)