Nuo legendinių žalgiriečių ir maskviečių dvikovų prabėgo jau daugiau nei trisdešimt metų, bet S. Tarakanovui krepšinio dvikovos su Lietuvos atstovais ir toliau kelia ne pačius maloniausius prisiminimus.

Net ir proginio interviu, kurį 60-mečio proga S. Tarakanovas davė rusų portalui „Sport-Express“, pavadinimas susietas su Lietuva.

„Lietuvoje kalba: „Kaip mes tavęs nekęsdavome“, – taip pavadintas pokalbis su olimpiniu ir pasaulio čempionu, ilgus metus atstovavusiu CSKA ekipai.

Ir su Lietuva susiję S. Tarakanovo prisiminimai – itin niūrūs.

„Kai lietuviai ėmė kelti galvas, jie tapo agresyviai-nemalonūs. O senoji Kauno Sporto halė – tiesiog šlykšti salė“, – akistatų su Vlado Garasto treniruojamo „Žalgirio“ laikus prisimena rusas.

„Ten – visuomet šalta, bjaurūs skersvėjai. Tuomet nebuvo nei jokios apsauginės tvorelės, nei jokios apsaugos apskritai. Po rungtynių per sirgalių minią einu link autobuso, o ten – riksmai, užgauliojimai. Sunkiai susivaldžiau. Dabar Lietuvoje vidutinio amžiaus žmonės tiesiai šviesiai sako, kaip stipriai manęs neapkęsdavo“, – pasakojo rusas.

„Kai tave rodydavo, aš į televizorių spjaudydavau“, – anot S. Tarakanovo, taip jam sakė vienas kiek jaunesnis lietuvis.

„Aš baisiai rėkdavau. O tu, pasirodo, geras vaikinas“, – kitą, jau vyresnį neįvardintą lietuvį cituoja rusas.

Nekokį įspūdį S. Tarakanovui paliko ir 2012-aisiais įvykusi viešnagė naujoje „Žalgirio“ arenoje. Tiesa, tai jau susiję ne su pačia atmosfera arenoje, bet su kitais dalykais.

„2012-aisiais Andrejus Vatutinas (dabartinis CSKA prezidentas, – red. past.) mane įkalbėjo dvejoms draugiškoms rungtynėms su „Žalgirio“ veteranais Kaune. Lietuvoje susirinko 15 tūkstančių žiūrovų!“, – stebėjosi S. Tarakanovas. – O Maskvoje buvo daug daug mažiau žmonių. Iki šiol save keiksnoju, kad sutikau žaisti.“

Anot ruso, jis sportuoti aikštėje jau nebėra pasirengęs. Ypač – principinį charakterį išlaikiusiose dvikovose su „Žalgirio“ veteranais.

„Kaune pralaimėjome. Turėjau progą lemiamam metimui, nepataikiau. Taip pavargau, kad tik vargais negalais kamuolys lanką lietė. Nors ir veteranai, bėgioti reikia. Lietuviai su Saboniu priešakyje palaiko formą, nuolat treniruojasi. O po rungtynių man teko išklausyti A. Vatutino erzinimų“, – prisiminė buvęs krepšininkas.

Sergejus Tarakanovas ir Šarūnas Marčiulionis

Tiesa, S. Tarakanovui yra tekę su lietuviais žaisti ir petys į petį – tuometinės Sovietų Sąjungos rinktinėje. Vienas paskutinių atvejų – auksinės Seulo olimpinės žaidynės, kurias rusas prisimena su nostalgija, tačiau apgailestauja, kad kažkur pradingo jo paties filmuoti unikalūs kadrai iš Pietų Korėjos. Ir ją pradangino... lietuviai.

Kai lietuviai ėmė kelti galvas, jie tapo agresyviai-nemalonūs. O senoji Kauno Sporto halė – tiesiog šlykšti salė.
Sergejus Tarakanovas

„Supratau, kad tai paskutinės mano olimpinės žaidynės. Dėl tos priežasties atsivežiau su savimi video kamerą, tampiausiai visur ant pečių, filmavau. Ir uždaruose renginiuose, pavyzdžiui mūsų pasisėdėjimus olimpiniame kaimelyje. Daug ką atiduočiau, kad galėčiau pasižiūrėti tuos unikalius kadrus“, – pasakojo S. Tarakanovas.

„Buvo taip, kad lietuviai planavo sukti filmą apie pergalę Seule. Paprašė juostelės. Vėliau klausiu, kur ji? O man ir sako: „Atidavėme CSKA klubui“. O ten jau nieko nebežino. Ir kaip su tais žmonėmis besiginčysi? Jeigu Vilniuje kažkam pasakysi: „Atiduok kasetę Saboniui“, ją atsiųs jam namo. Galvojo, kad Maskvoje tas pats. Neva pakanka pasakyti, kad atiduokite į CSKA Tarakanovui. Ir tai buvo apie 2000-uosius, kai aš nebuvau toks artimas klubui, koks esu dabar. Žodžiu, įrašai dingo“, – pasakojo S. Tarakanovas.

Ilgametis CSKA žaidėjas S. Tarakanovas su Maskvos komanda 8 kartus tapo Sovietų Sąjungos čempionu, o su sovietine krepšinio rinktine iškovojo auksą Seulo olimpiadoje, tris kartus tapo Europos ir kartą – pasaulio čempionu. Profesionalo karjerą jis baigė 1992-aisiais, po sezono Belgijoje. Pastaruoju metu S. Tarakanovas treniruoja jauniuosius krepšininkus Maskvoje, žiniasklaidoje pasisako krepšinio aktualijų temomis.

Sergejus Tarakanovas

Ankstesnius kontroversiškus S. Tarakanovo pasakojimus apie Lietuvą ir „Žalgirį“ galite pasiskaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)