Žalgiriečius ketvirtadienį pasiekė net dvi itin malonios žinios: savo rungtynes pralaimėjo tiek Vitorijos „Baskonia“, tiek Maskvos srities „Chimki“ klubai, kurie laimėję būtų galėję aplenkti lietuvius, šių nesėkmės paskutiniame ture atveju.

Tačiau nutiko taip, kad baskai su rusais suklupo patys ir ne tik rezervavosi septintą ir aštuntą laiptelius, bet ir sužinojo savo važovus ketvirtfinalyje. Tai didžiausi šio sezono favoritai – Stambulo „Fenerbahče“ bei Maskvos CSKA.

PAO dramatiškai 96:95 po pratęsimo išplėšė pergalę Milane, kai paskutinę sekundę kamuolį į savo krepšį įsimušė Amathas M'Baye, ir nebepaliko jokio plyšio „Žalgiriui“ prasmukti į penktą vietą.

Tai – vienintelis ketvirtadienio rezultatas, nepradžiuginęs Kauno komandos. Kita vertus, be sportinio principo, pati savaime ta penkta pozicija pernelyg didelių dividendų ir nežadėjo – tik seriją su Madrido „Real“.

Tokiu būdu tapo aiški ir galutinė „Žalgirio“ vieta reguliariajame sezone.

Nepaisant penktadienio mačų baigčių, mūsiškiai tikrai finišuos šešti ir dėl bilieto į finalo ketvertą grumsis su graikais. Vienintelis likęs klausimas – tai bus Pirėjo „Olympiakos“ ar Atėnų „Panathinaikos“?

Įdomiausia, kad atsakymas į šį klausimą priklausys ir nuo pačių žalgiriečių.

Jei Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai triumfuos Pirėjuje, Eurolygos turnyro lentelėje jie sukels tam tikrą sumaištį, kuria pasinaudoti ir iš penktos šoktelti net į trečią vietą, garantuojančią ne tik namų aikštės pranašumą, bet ir ketvirtfinalio akistatą su „Žalgiriu“, atsirastų šansas Atėnų krepšininkams.

Visi galimi scenarijai

Tačiau tam reikia dar vienos sąlygos – vėliau prasidėsiančiose rungtynėse Madride „Real“ ekipa turi pralaimėti Bambergo „Brose“. Tuomet „Pao“ užims trečiąją, „Olympiakos“ – ketvirtąją, o „Real“ – penktąją vietas.

Jei „Žalgiris“ triumfuos Pirėjuje, o „Real“ laimės Madride, tuomet trečioje turnyro lentelės vietoje liks „Olympiakos“, ketvirtoje – „Panathinaikos“, o „Real“ užims penktąją vietą.

Taigi, „Žalgirio“ pergalė Madrido krepšininkams neparanki bet kuriuo atveju.

Bet jei žaliai-balti šįvakar Pirėjuje pralaimės, jie automatiškai paskirs dar bent tris pasimatymus „Olympiakos“ krepšininkams ketvirtfinalyje.

Tokiu atveju, „Real“ komandai užtektų namuose įveikti „Brosę“ ir madridiečiai įšoktų į pirmą ketvertuką bei įgytų savo arenos persvarą žaisdami su „Panathinaikos“.

„Real“ – „Olympiakos“ pusėje

Labiausiai prieš paskutinį reguliariojo sezono vakarą suinteresuoti –„Real“ atstovai.

„Tikiu garbingu šių komandų žaidimu ir „Olympiakos“ pergale“, – pareiškė „Real“ treneris Pablo Laso.

Kaip ir minėta, „Žalgirio“ pergalė jam ir visam Madrido kolektyvui būtų visiškai nenaudinga ir nublokštų į penktą poziciją bei reikštų ketvirtfinalio seriją be savo sienų pranašumo su vienu iš Graikijos grandų.

Visgi šioje vietoje galima prisiminti kelerių metų senumo istoriją, kuri meta šešėlį ant Madrido ekipos pačiai rinkusis varžovą.

Ir tai nutiko 2014 metais Kaune. Vyko paskutinis TOP-16 etapo turas ir tuo metu absoliutus turnyro autsaideris „Žalgiris“ (1/12) priėmė „Real“ vyrus (11/2).

Ispanų pergalės atveju, jie būtų tapę F grupės nugalėtojais ir ketvirfinalyje susitikę su ketvirta E grupės komanda, t. y. „Panathinaikos“.

Tačiau P. Laso auklėtiniai Lietuvoje sensacingai krito 80:87 ir paskutinę akimirką užleido pirmą grupės poziciją CSKA, o patys pasislinko į antrą vietą ir sau į porą gavo „Olympiakos“.

Tai tebuvo antra „Žalgirio“ pergalė TOP-16 etape (pirma pasiekta prieš Belgrado „Partizan“ – Krepšinis.lt) ir ji dar keistesnė tuo požiūriu, kad tą sezoną pirmame rate „Real“ prieš žalgiriečius buvo pajėgesnis net 36 taškais (108:72), o po trijų kėlinių pirmavo dar daugiau, net 42 taškais (92:50).

Visai kitoks scenarijus susiklostė Kaune. Justinas Dentmonas pelnė 36 taškus, surinko 40 naudingumo balų, o po trijų kėlinių dar atsilikinėjęs „Žalgiris“ lemiamame ketvirtyje po Tado Klimavičiaus dėjimo susikrovė net 14 taškų persvarą (83:69) ir iškovojo retą bei daug kam netikėtą pergalę.

Tyčia ar ne, bet neprašovė ir „Real“, kuris laimėjo ketvirtfinalio seriją prieš „Olympiakos“ 3:2 ir pateko į finalo ketvertą bei jame nužygiavo iki superfinalo.

Šios istorijos iki šiol nepamiršo ir P. Laso, ispanų žurnalistų paklaustas, su kuo labiau norėtų susikauti ketvirtfinalyje – OLY ar PAO.

„Prieš ketverius metus Kaune mes taip pat apie tai kalbėjome, bet jums geriau reikėtų klausti žaidėjų. Aš nežinau, ką galvoja Reyesas ir ką galvoja Rudy. Būtų net normalu, jei jų nuomonė nesutaptų. Aš manau, kad visi varžovai yra labai stiprūs – „Panathinaikos“, „Olympiakos“, „Žalgiris“. Dabar mums svarbiausia užsitikrinti namų aikštės pranašumą“, – dienraščiui AS tvirtino strategas.

Penktadienį už OLY sirgs visa „Real“ organizacija, o „Žalgirį“ visa širdimi palaikys „Panathinaikos“ fanai. Tik Lietuvos čempionų pergalė atneštų PAO namų aikštės pranašumą.

Visgi, nors „Olympiakos“ stovykloje net keli žaidėjai yra traumuoti, Graikijos žiniasklaida netiki, kad šeimininkai sąmoningai pasiduos ir suteiks malonę didžiausiam savo priešui PAO.

Be to, tuomet pats OLY rizikuotų prisižaisti ir užleisti „Panathinaikos“ trečią vietą ir ketvirtfinalio pasimatymą su „Žalgiriu“. Taip nutiktų, jei po žinių iš Pirėjo motyvaciją praradęs „Real“ klubas pralaimėtų atvykėliams iš Bambergo.

Graikų spauda spėja, kad OLY penktadienį į priekį ves ne tik turnyrinis išskaičiavimas, bet ir noras pasiųsti štai tokią žinutę „Žalgiriui“: „Tu negali manęs eliminuoti“.

Pažiūrėsime, kokią žinutę graikams turės Š. Jasikevičius.

Eurolygos rikiuotė po ketvirtadienio rungtynių (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai):

1.CSKA246
2.Fenerbahče219
3.Olympiacos1910
4.Panathinaikos1911
5.Real1811
6.Žalgiris1712
7.Baskonia1614
8.Chimki1614
9.Maccabi1316
10.Unicaja1317
11.Brose1118
12.Barcelona1119
13.Crvena Zvezda1119
14.Valencia1118
15.AX Armani1020
16.Anadolu Efes723

Likusios Eurolygos 30 turo rungtynės:

Penktadienis

19.00 val. „Olympiakos“ – „Žalgiris“

21.00 val. „Valencia“ – „Maccabi“

21.30 val. „Real“ – „Brose“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)