Todėl Lietuvos krepšinio federacija (LKF) nuo naujų metų pradėjusi bendradarbiavimą su „VS-Fitness“ sporto ir sveikatingumo centru, jį aktyviai propaguoja ir dabar. „VS-Fitness“ specialistai savo treniruotėmis ir patarimais aktyviai prisijungė prie „Talentų U15 karta“ stovyklų ir kviečia visus jaunuosius krepšininkus nelikti abejingais, kai kalbama apie pasiruošimą pagrindiniams krūviams.

„Jaunimas turėtų atkreipti dėmesį į pavyzdžius, nes jie kalba patys už save“, – sako Lietuvos moterų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Mantas Šernius. – Moterų krepšinyje puikus pavyzdys yra Jurgita Štreimikytė-Virbickienė, kuri žaidė labai ilgai, o vyrų krepšinyje neabejotinas lyderis yra Rimantas Kaukėnas, broliai Lavrinovičiai.

Jų ilgaamžiškumas yra puikus pavyzdys, kad patyrus vieną ar kitą traumą viskas nepasibaigia. Jauni žaidėjai turi suprasti, kad jie investuoja ne tik į savo ilgą karjerą, bet ir patyrus traumą, į greitesnį atsistatymą“.

„Mūsų tikslas ir darbas yra parodyti, kokia yra prevencijos svarba. Norime, kad būtų kuo mažiau traumų ir, kad jauni krepšininkai suprastų, jog tik jie yra atsakingi patys už save“, – teigia „Talentų U15karta“ stovykloje apsilankiusi „VS-Fitness“ kineziterapeutė Greta Martirosianaitė. – Mes norime su kiekvienu jaunu krepšininku pasišnekėti, žinoti kokios yra problemos ir sakyti, kuo galime padėti. Merginos ir vaikinai neskiria daug dėmesio savo kūno paruošimui, labai trūksta pusiausvyros pratimų, kas yra svarbu krepšinyje. Pagrindinės problemos išlieka čiurnos, keliai, klubai“.

Buvęs krepšininkas, o dabar vienas iš Panevėžio „Lietkabelio“ trenerių Gintaras Kadžiulis prisimena, kad jo jaunystės laikais niekas daug dėmesio neskirdavo pasiruošimui ir prevencijai. Pasak buvusio snaiperio dabartiniai sportininkai turi puikias galimybes pasirūpinti savo kūnu ir tuo reikia naudotis.

„Fizinis pasiruošimas yra tavo sveikata“, – drąsiai sako G. Kadžiulis. – Tavo visi raumenys, tavo sausgyslės – jeigu tu nesi pasiruošęs, tavo stabdys traumos, skausmai. Jeigu tu nori ilgai žaisti krepšinį, privalai nuo ankstyvios jaunystės prižiūrėti savo kūną.

Aš sportavau tuo metu, kai mes buvome numesti, neturėjome jokios informacijos, nedarėme nieko ką dabar daro profesionalūs žaidėjai. Tikrai labai smagu matyti dabar, kaip ruošiami kūnai, kokios vyksta treniruotės. Žavi kineziterapeutų darbas, jų tikrai daug, jie labai domisi ir tobulėja“.

„Mūsų tikslas, kartu su LKF, šviesti jaunuosius sportininkus apie prevencijos svarbą, pristatyti pagrindines atsistatymo priemones po treniruočių ir apmokyti juos, kokius pratimus reikia daryti kasdien, kad išvengti vienokios ar kitokios traumos“, – jauniesiems Lietuvos krepšininkams teigia „VS-Fitness“ reabilitacijos skyriaus vadovas Tadas Puzara.

Savo trenerio karjerą Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijoje pradėjęs, o vėliau „Sakalų“ ir „Lietuvos ryto“ klubuose dirbęs bei daugybei jaunų talentų patarimus dalinęs Arvydas Gronskis teigia, kad šiuo metu krepšinio mokyklos fiziniam rengimui skiria daug daugiau dėmesio nei anksčiau.

„Treneriai ir mokyklos daug rimčiau žiūri į fizinį rengimą, turi fizinio rengimo trenerius, manau, kad tai nebėra naujovė. O jeigu kažkam tai naujovė, tai jie puikiai pajus, kad tai naudinga, kai kūnas greičiau atsistato, greičiau reaguoja į krūvius ir grįžę namo sakys, kad mums reikia šito dalyko“, – apie kineziterapijos naudą kalba dabartinis Vilniaus „Perlo“ treneris A.Gronskis.

„Talentų U15karta“ stovyklos dalyviai pirmieji galėjo susipažinti su LKF partnerių „VS-Fitness“ treniruotėmis ir įranga.

„Džiaugiamės bendradarbiavimu ir galimybe prisidėti prie talentingiausių Lietuvos krepšininkų ugdymo, švietimo ir sveikatos“, – tikina „VS-Fitness“ reabilitacijos skyriaus vadovas T.Puzara. – Stovyklų treniruočių metu, mūsų centro kineziterapeutai vedė apšilimo treniruotes, sudarė jauniesiems sportininkams prevencines programas, bendravo su sportininkų tėvais, užsiėmė jų edukacija“.

Kiekvienas stovyklos dalyvis dovanų gavo galimybę atlikti funkcinių judesių atlikimo stereotipo vertinimo FMS sistema tyrimus. Šią sistemą sudaro septyni funkcinių judesių testai, sutinkami įvairiose sporto šakose, gyvenimiškose situacijose, kurie vystantis organizmui yra tarsi pamatas visiems kitiems judesiams. Šių testų pagalba yra įvertinama asmens funkcinių judesių atlikimo kokybė, jų pokyčiai po traumų. Atliekant juos vertinamas stabilumo, mobilumo, jėgos, koordinacijos, pusiausvyros tarpusavio ryšys.

„Pramankšta ir pasiruošimas treniruotei yra vienas svarbiausių dalykų apsaugančių nuo traumų. Labai svarbu pakelti kūno temperaūrą ir neleisti atsirasti nuovargiui“, – teigė Kauno KTU komandos, kuri žaidžia Nacionalinėje krepšinio lygoje, treneris Vytautas Pliauga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)