Sulaukęs pakartotinio raginimo „O kokia čia paslaptis?“ R. Butautas, nervingai stuksendamas delnu stalo paviršių, prasitarė: „Na, kitos komandos taip nesigina, kaip jie ginasi“.

Į platesnius komentarus strategas nesileido, bet, kaip galima numanyti, ne dėl to, kad nenorėjo išsamiau papasakoti apie varžovų gynybos sistemas, o dėl to, jog stengėsi išvengti piniginės baudos, skiriamos už LKL teisėjų kritikos viešą platinimą.

Savo ruožtu mačui teisėjavusių arbitrų Gyčio Viliaus, Gintaro Vitkausko ir Andriaus Malecko nepaglostė ir „Žalgirio“ vedlys Šarūnas Jasikevičius, tačiau šį kartą jis visas aštriausias savo pykčio strėles nukreipė į „Lietkabelio“ puolėją Žygimantą Skučą, po kontakto su kuriuo traumą patyrė Aaronas White‘as.

„Tame epizode ar buvo tai Skučo kaltė? O tai kieno dar gali būti kaltė dėl to epizodo? White‘o? Jisai ant Skučo krito ar Skučas po švilpuko ant jo krito, kur jau neturėjo jokių šansų paimti kamuolio? Ir šiandien nieko nebuvo reaguojama į tai. Jis traumuoja žmones ir absoliučiai nesupranta, ką daro. Ir po to varianto dar buvo keturios provokacijos, kurios vėl praslydo teisėjams pro akis“, – pyko Šaras.

Visgi galima svarstyti, kad išsakydamas savo komentarą Š. Jasikevičius nebuvo iki galo teisus: minėtame epizode Ž. Skučas krito tikrai ne po švilpuko, nes kamuolys dar buvo aikštėje, o teisėjai nefiksavo jokios pražangos. Švilpukas nuskambėjo tik tada, kai kamuolys išlėkė į užribį – taigi jau po to, kai Ž. Skučas susidūrė su A. White‘u.

Kitas įdomus dalykas – pražangų rodikliai: žalgiriečiai pagal protokolą prasižengė tik 24 kartus, o panevėžiečiai – 32. Net trys „Lietkabelio“ žaidėjai – Darjušas (7 min.) ir Kšytofas Lavrinovičiai (19:58 min.) bei Lukas Aukštikalnis (19:51 min.) – išsibaudavo, o dar du – Ž. Skučas (14 min.) ir Vaidas Čepukaitis (15 min.) – surinko po keturias pražangas. Atkreipkite dėmesį, kad nė vienas iš šio kvinteto aikštėje nepraleido nė 20 minučių.

Tuo metu dažniausiai visoje Eurolygoje taisykles pažeidžiančio klubo – „Žalgirio“ – gretose nė vienas krepšininkas per šią akistatą neužsidirbo daugiau nei trijų nuobaudų.

Kadangi vienos tiesos nebūna arba kiekvienas viską mato savaip, Krepšinis.lt suskaičiavo ir „Žalgirio“ žaidėjų provokacijas bei nesportinio elgesio apraiškas mače su „Lietkabeliu“.

Nesportiški Jankūno, Pangoso ir Micičiaus veiksmai

Pirma susitikimo Kaune tarp praėjusio LKL sezono finalininkų dalis, kurią 45:39 laimėjo „Lietkabelis“, praėjo palyginti be didesnių aistrų ar agresijos proveržių. O štai antroji virto praktiškai bušido vakaru.

Vos prasidėjus trečiam kėliniui, jau per pirmą jo ataką, varžovų apsuptas Ž. Skučas i įčiuožė į A. White‘ą – šis patyrė kairės kojos traumą.

Po šio epizodo žalgiriečiai, tarsi bandydami atsilyginti už saviškio nelaimę, ėmė žaisti labai kietai.

Pirmasis „pasižymėjo“ neretai nešvariausiu LKL žaidėju pavadinamas „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas, kuris nepraėjus nė dviem minutėms po A. White‘o traumos tyčia itin pavojingai pakišo koją ir pagriovė buvusį savo komandos draugą tiek tame pačiame „Žalgiryje“, tiek Lietuvos rinktinėje Kšyštofą Lavrinovičių, kuris įsibėgėjęs veržėsi po krepšiu.

Laimei, K. Lavrinovičiui pasisekė išvengti traumos, tačiau jis negalėjo patikėti, kad arbitrai čia įžvelgė ne akivaizdžią pražangą, o klaidą – Brolis iš pradžių skėsčiojo rankomis, o tada griebėsi už galvos. Panašiai reagavo ir kiti „Lietkabelio“ nariai.

„Ojojoj. Ir nėra pražangos? Negali būti. Kaip tai? Turėjo būti. Šimtaprocentė pražanga Pauliui Jankūnui. Panašu net buvo į nesportinę. Visiškai. Visiškai. Ojojoj. Ne tai, kad pražanga, bet čia yra nesportinė pražanga! Taip, garantuota nesportinė pražanga, kurios teisėjai nefiksuoja.

Man atrodo, kad čia gal net šiek tiek susiję su prieš tai buvusiu tokiu sportiniu epizodu, kada White‘as gavo traumą. Teisėjai tarsi... Blogai! Teisėjų neturėtų slėgti Jasikevičiaus ir „Žalgirio“ autoritetas. Taip, labai keistas epizodas. Tiesiog ten kišo koją nesportiškai Jankūnas“, – tiesioginiame eteryje atvirai piktinosi TV komentatoriai Robertas Petrauskas ir Vaidas Čeponis.

Jankūno kojos kyštelėjimas nuo 1 min. 55 sek.:

Krepšininkai nenusiramino ir jau kitos „Lietkabelio“ atakos metu įsižiebė naujas konfliktas: Kevinas Pangosas atsitrenkė į tvirtai suręstą Ž. Skučo užtvarą ir nepatenkintas, kad buvo sutiktas taip kietai, pasidarbavo rankomis – tyčia pastūmė varžovą į krūtinę.

Šį kartą arbitrai sušvilpė, bet žalgiriečiui skyrė tik paprastą pražangą. R. Petrauskas ir V. Čeponis vėl buvo kitokios nuomonės.

„Oi... Kaista aistros. Kad tik teisėjai nepaleistų vadelių iš savo rankų. K. Pangosas atakuoja žodžiais Ž. Skučą. Už tokį veiksmą K. Pangosas irgi turėjo būti nubaustas griežtai. Taip, Ž. Skučo užtvara buvo kieta, gal šiek tiek nešvari, bet K. Pangosas akivaizdžiai rankomis stūmė varžovą. Teisėjai turi reaguoti, negalima taip.

Kaip suprantu, K. Pangosas dabar bandė pasakyti Ž. Skučui, kad jis pervaidino tą epizodą, kai nugriuvo, bet... K. Pangosas nori primušti Ž. Skučą“, – įsiplieskusias naujos saldžiosios porelės santykių peripetijas aptarė TV komentatoriai.

Pangoso incidentas nuo 2 min. 59 sek.:

Paskutinis kontroversiškas epizodas nutiko likus žaisti vos vieną minutę iki ketvirto kėlinio pabaigos: „Lietkabelio“ spaudimą įveikęs Vasilje Micičius pasileido į svečių baudos aikštelę, kur jį pasitiko Ž. Skučas. Jis pavėlavo užkirsti kelią V. Micičiui ir prasižengė, o serbas nuo kontakto pakrito ant parketo.

„Pyksta V. Micičius, nes dabar buvo kieta Ž. Skučo pražanga prieš jį“, – teigė R. Petrauskas.

Iš tikrųjų pati pražanga nepasirodė labai baisi, gal net priešingai: štai, pavyzdžiui, Dominikas Mavra, išgirdęs šį švilpuką, net užsidengė akis.

Visgi pikantiškiau yra tai, kas vyko po pražangos. Ant grindų gulėdamas V. Micičius pasielgė nesportiškai ir tyčia ištiesė koją praeinančiam Ž. Skučui, kuris užkliuvo, bet ją perlipo ir kažką piktai tarė serbui. Abu žaidėjai apsižodžiavo. Maža to, prasilenkdamas su Ž. Skuču šiam pečiu stuktelėjo ir P. Jankūnas. Tokie smulkūs pasistumdymai, būdingesni ledo rituliui, o ne krepšiniui, teisėjams pro akis vėl praslydo ir niekas nesulaukė net žodinio įspėjimo.

„Antroje pusėje „Žalgiris“ pradėjo agresyviau gintis. Gal mums truputį neatlaikė nervai. Teisėjai bandė nuraminti, davė porą techninių, bet išėjo taip, kad dar labiau supykdė“, – po rungtynių taikliai pastebėjo K. Lavrinovičius.

Micičiaus koja nuo 2:21,05 min.:

Skučo incidentas – diskutuotinas

Daugiausiai diskusijų sukėlęs incidentas, pasibaigęs A. White‘o trauma, atrodo kaip netyčinis: Ž. Skučas atsidūrė dviejų žalgiriečių – P. Jankūno ir Artūro Milaknio – dėžutėje ir jam mėginant iš jos išsilaisvinti išsprūdo kamuolys. Ž. Skučas bandė jį gelbėti, bet prilaikomam A. Milaknio jam susipynė kojos, jis prarado pusiausvyrą ir trenkėsi į A. White‘ą bei išmušė kamuolį į užribį.

Kovodamas su varžovais „Lietkabelio“ puolėjas net pametė vieną sportbatį.

Tiesa, prabėgus vos sekundei po susidūrimo su A. White'u, „Lietkabelio“ krepšininkas kelia ranka tarsi atsiprašinėdamas – ir jis tai daro nepaisant to, kad arbitrai ir nefiksavo jokio taisyklių pažeidimo.

„Kas atsitiko? Atrodo, A. White‘as patyrė traumą, susidūręs su Ž. Skuču. Koja, koja. Labai skausmingas susidūrimas čia, bet jis buvo žaidybinis visiškai, tikrai nebuvo jokio piktybinio kontakto. Absoliučiai žaidybinis epizodas“, – tikino R. Petrauskas ir V. Čeponis, peržiūrėję epizodo pakartojimą.

„Ž. Skučas griuvo jau beveik neturėdamas galimybių ir atsvaros, jis negalėjo išsilaikyti. Jis jau buvo praradęs pusiausvyrą ir griūdamas atsidūrė ten, kur buvo ištiesta White‘o koja. Tai yra pats blogiausias dalykas, kuris galėtų „Žalgiriui“ nutikti prieš lemiamą Eurolygos atkarpą. Tikėkimės, kad po dienos-dviejų viskas neatrodys taip baisiai, kaip dabar“, – vylėsi komentatoriai.

Įdomiausia, kad stebint vaizdo įrašą susidaro įspūdis, jog dėl A. White‘o traumos lygiai taip pat būtų galima apkaltinti ir K. Lavrinovičių, kuris, grumdamasis su amerikiečiu, jį lengvai stumtelėjo į nugarą prieš pat šiam susižeidžiant.

Vis dėlto greičiausiai tai tebuvo nelaimingas atsitikimas, o sporte taip jau kartais nutinka. Visa bėda ta, kad šio incidento epicentre atsidūrė ne kas kitas, o Ž. Skučas – žmogus, turintis nešvaraus žaidėjo etiketę, tad iš dalies suprantama, kodėl kai kurie gerbėjai į šį epizodą reaguoja taip jautriai.

Visai neseniai NBA lygoje panaši nelaimė ištiko ir Domantą Sabonį, o kaltinimai dėl jo traumavimo buvo mesti superžvaigždei Joeliui Embiidui. Tiesa, jokios kaltės įrodyta nebuvo ir sankcijų nesiimta, o D. Sabonis vis dar negrįžo į aikšteles – naktį iš sekmadienio į pirmadienį jis iš naujo susižeidė čiurną per apšilimą, kai užlipo ant asistento kojos.

Tai tik įrodo, kad ne kiekviena pražanga ar trauma yra verta kriminalinės kronikos puslapio.

Skučo ir White‘o susidūrimas nuo 5 sek.:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (671)