Nors žalgiriečiai su dar trimis komandomis – Madrido „Real“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Maskvos srities „Chimki“ (visi – po 16/11) – itin ankštoje turnyro lentelėje dalinasi 4-7 vietas, jie vieninteliai iš šios kompanijos dar nėra kvalifikavęsi į Eurolygos atkrintamąsias.

Taip yra todėl, kad „Žalgirio“ krepšininkai skaudžiai pralaimėjo abu susitikimus Vitorijos „Baskonia“ klubui, kuris su Tel Avivo „Maccabi“ ir yra vieninteliai pirmojo septintuko persekiotojai.

Taigi jei nutiktų taip, kad kauniečiai nusileistų tiek šįvakar „Real“, tiek kitą savaitę Maskvos CSKA, tiek paskutiniame ture Pirėjo „Olympiakos“, o baskai su žydais padidintų savo pergalių skaičių iki 16-os, jie išstumtų lietuvius iš į ketvirtfinalį vykstančio traukinio dėl geresnių tarpusavio rezultatų.

„Real“, „Panathinaikos“ ir „Chimki“ ekipoms toks pavojus nebegresia, nors, gana paradoksalu, kad tiek graikai, tiek rusai oficialioje Eurolygos turnyro lentelėje šiuo metu rikiuojasi žemiau už „Žalgirį“ – atitinkamai šeštoje ir septintoje pozicijoje.

Dar ramiau gali jaustis pirmasis trejetas: CSKA jau niekas nebepajudins iš pirmos vietos, „Fenerbahče“ praktiškai rezervavo sau antrą-trečią laiptelį, o „Olympiakos“ vyrams iki šventos ramybės dėl vietos pirmame trejete, ko gero, užtektų vienos pergalės, kurią labai realu pasiekti jau penktadienį namuose prieš absoliutų turnyro autsaiderį Stambulo „Anadolu Efes“ kolektyvą.

Šiame ture – net trys auksinės galimybės „Žalgiriui“

Iš ketvirtadienį numatytų keturių Eurolygos 28-tojo turo dvikovų dvi – itin aktualios „Žalgiriui“.

Viena, žinoma, ta, kurioje grumsis patys žalgiriečiai, o kita vyks Tel Avive, kur 21:05 val. vietos „Maccabi“ priims vienodą pergalių skaičių su kauniečiais turinčią Atėnų „Panathinaikos“ komandą.

Nors tvirtai pasakyti, kieno – šeimininkų ar svečių – pergalė čia būtų naudingesnė Kauno atstovams, nėra paprasta, aišku viena: „Maccabi“ pralaimėjimas įteiktų „Žalgiriui“ kelialapį į atkrintamųjų batalijas, net nepaisant to, kaip baigsis mūšis Madride.

Suklupęs savo aikštėje Izraelio klubas liktų su 13 pergalių, o „Žalgirio“ sąskaitoje po ketvirtadienio vakaro jų būtų bent 16, kai iki reguliariojo sezono pabaigos beliktų tik du turai.

Tiesa, „Panathinaikos“ pergalė žalgiriečiams būtų nepalanki tuo aspektu, kad graikai, įsirašę 17-tą laimėjimą, pakeltų savo akcijas įtemptoje kovoje dėl aukštesnės pozicijos ir aplenktų „Žalgirį“ turnyro lentelėje, jei šis neparsiveš lauktuvių iš Ispanijos sostinės.

Nors PAO laimėjo paskutines tris akistatas su „Maccabi“, įskaitant pergalę šio sezono pirmame rate 89:76 savo arenoje, abiejų klubų galimybės šįvakar vertinamos praktiškai vienodai – 50 prieš 50.

Jei vis dėlto savo pranašumą pavyktų įrodyti „Maccabi“ krepšininkams, jie išsaugotų viltis pakutenti padus „Žalgiriui“ bent jau iki finalinės rungtynių Madride sirenos – žydai su 14 pergalių nuo kauniečių atsiliktų tik dviem.

Tik dviem, jei Kauno ekipa neiškrės malonaus siurprizo per pasimatymą su „Real“ klubu, kuriam pralaimėjo paskutinius devynis tarpusavio mačus – ir pirmojo rato susitikimą namie 66:87, kai vienas Luka Dončičius pelnė beveik tiek (28 taškai, 35 naud. balai), kiek visas žaliai baltų starto penketas (35 taškai, 29 naud. balai).

Absoliutus praėjusio sezono nugalėtojas „Real“ (23/7) šiemet nebežaidžia taip karališkai ir, nors likus trims turams su 16 pergalių turnyro lentelėje ir yra ketvirtas, tačiau turi tokį patį balansą kaip dar trys komandos – tas pats „Žalgiris“, „Panathinaikos“ bei „Chimki“. Tad madridiečiai dar net nėra užsitikrinę namų aikštės pranašumo pirmame atkrintamųjų rate.

„Rungtynės su „Žalgiriu“ mums bus kaip finalas – tai mums yra kertinės rungtynės. Aš manau, kad mes negalime galvoti apie nieką kitą, tik apie šį susitikimą – neturime teisės pakartoti Valensijoje padarytų klaidų“, – pareiškė kibusis gynėjas Facundo Campazzo.

Eurolygos turnyro lentelė po 27 turo

Ir jis nepagražino. „Realui“ pergalė tikrai reikalinga ir ispanai yra laikomi ryškiais šio vakaro favoritais. Jų šansai vertinami daugiau nei 80 procentų, kai mūsiškių – apie 20 proc.

Visgi po pamokos Vitorijoje kitokį žaidimą turėtų parodyti ir žalgiriečiai. Tuo labiau, kad „Real“ gretose vėl trūks bent trijų žaidėjų – traumuotų Sergio Llullo, Ognjeno Kuzmičiaus ir Gustavo Ayono. Iki galo neaiški ir L. Dončičiaus situacija. Slovėnas susižeidė šlaunį ir praleido pastaruosius penkis mačus, bet jau veržiasi į aikštę.

Trečia auksinė galimybė „Žalgiriui“ oficialiai žengti į ketvirtfinalį bus penktadienį, kai susigrums „Barcelona“ ir „Baskonia“.

Katalonai jau nebeturi jokių iliuzijų šių metų Eurolygoje, bet savo ginklų nesudeda: jie net 88:54 sutriuškino „Crvena Zvezdą“ ir 90:63 paliko šlapią vietą iš „Olympiakos“ jų pačių tvirtovėje. Tik paskutiniame ture „Barca“ po atkaklios kovos 91:95 nusileido Malagos „Unicajai“.

Barselonos atstovų, kurie ir laikomi nedideliais favoritais, pergalė penktadienį prieš „Baskonią“ reikštų, kad „Žalgiris“ – jau kitame etape. Nors tokiu atveju baskai, o galbūt ir „Maccabi“ likus dviem turams iki finišo nuo žalgiriečių atsiliktų tik dviem pergalėmis, jų dar lauktų tarpusavio susitikimas, kuris ir garantuotų lietuviams kvietimą į TOP-8.

Tikslas – gauti kuo silpnesnį varžovą

„Kiek? Alio!“, – pakėlęs antakius karingai žurnalisto perklausė Šarūnas Jasikevičius, kai po mačo su Milano „Olimpia Armani“ surengtoje spaudos konferencijoje šis susipainiojo ir pavadino laimėjimą prieš italus 15-tąja, o ne 16-tąja „Žalgirio“ pergale.

Mini epizodas, kuris tik parodo, kad Šaras pats tikrai įdėmiai seka ir skaičiuoja visą padėtį Eurolygos turnyro lentelėje.

„Atiduoti maksimumą, eiti, stengtis, laikytis žaidybinio plano, būti disciplinuotam, kibti į atlapus – tai, ką darėm visą sezoną. Norime išlošti kiekvienas rungtynes. Mes turime kabintis į šitą situaciją kaip į didžiulę galimybę pasiekti kažką. Jeigu mes norime eiti į „playoffus“, mes turime gauti teoriškai kuo silpnesnį varžovą ir tuo galbūt daugiau šansų ketvirtfinalyje. Kodėl nekovoti dėl namų pranašumo?“, – žalgiriečių mąstyseną paskutiniems Eurolygos turams nubrėžė Š. Jasikevičius.

Akivaizdu, kad jo netenkintų tik patekimas į ketvirtfinalį. Tikslas yra aukštesnis: užimti kuo geresnę vietą tame aštuntuke. O tam dar yra trys turai.

Be šio vakaro dvikovos su „Real“, „Žalgirio“ dar laukia CSKA ir „Olympiakos“ barjerai. Ir nors abu būsimi varžovai yra pirmame turnyro lentelės trejete, tiek rusai, tiek graikai jau gali pradėti taupyti savo baterijas.

Nando De Colo ir Dimitris Itoudis

Kitą penktadienį Kaune vyksiančioje dvikovoje vienintelė CSKA motyvacija bus garbė, nes Rusijos čempionai jau dabar yra okupavę pirmą vietą. Dar vienu motyvu stengtis maskviečiams gali tapti nebent noras pagelbėti savo kaimynams „Chimki“ krepšininkams, kurie su tuo pačiu „Žalgiriu“ dabar stumdosi dėl patogesnės startinės pozicijos prieš atkrintamųjų pradžią.

Paskutinio turo akistata Pirėjuje taip pat gali būti nepernelyg reikšminga „Olympiakos“ ekipai, kuri žengia trečia ir viena pergale atsilieka nuo „Fenerbahče“. Jei turkai laimės likusias savo rungtynes (paskutinio turo mačą jie žais diena anksčiau nei graikai – Krepšinis.lt), tai šeimininkams mūšis su „Žalgiriu“ gali tapti draugiškų rungtynių svarbos.

„Žalgiriui“ norint finišuoti penktoje-šeštoje pozicijoje, rekomenduotina laimėti bent dvejas iš trejų likusių grumtynių. Nulis arba viena pergalė greičiausiai reikštų septintą arba aštuntą vietą, nes iš potencialių persekiotojų žalgiriečiai tarpusavio pranašumą turi prieš vienintelį „Panathinaikos“. „Chimki“ ir „Baskonia“ prieš Lietuvos čempionus laimėjo abusyk.

Trys pergalės iš trijų galimų „Žalgirį“ veikiausiai pakylėtų iki ketvirto laiptelio, suteikiančio namų aikštės pranašumą. Nebent visus tris likusius mačus – su CSKA, „Fenerbahče“ ir „Barcelona“ – laimėtų ir „Chimki“. Tuomet ketvirti būtų rusai, mūsiškiai būtų penkti – ir jie ir sudarytų ketvirtfinalio porą.

Taigi kintamųjų dar labai daug, o visi ketvirtfinalio dalyviai bei tikslios poros galutinai paaiškės tik paskutiniame ture. Tačiau „Žalgiriui“ lemtingu gali tapti jau ketvirtadienis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)