Tai – Maskvos CSKA, Pirėjo „Olympiakos“ ir Stambulo „Fenerbahče“, atitrūkę nuo visų savo persekiotojų bent trimis pergalėmis.

Prie ketvirtfinalio jau šįvakar gali priartėti ir kol kas ketvirtoje vietoje esantis Madrido „Real“, kuris 21 val. 45 min. svečiuose dėl svarbios pergalės kovos su Milano „Armani Olimpia“.

Didžiulį žingsnį link aštuntuko ketvirtadienį gali žengti ir metų proveržio titulo vertas Kauno „Žalgiris“. Žalgiriečių laukia išvyka į Vitoriją pas vietos „Baskonią“, kuri Lietuvoje šventė pergalę 97:77 ir vis dar nagais ir dantimis kabinasi į TOP-8.

Situacija turnyro lentelėje tokia paini, kad teoriškai žvelgiant galimybių, nors ir mikroskopinių, įšokti į paskutinį išrinktųjų traukinio vagoną dar turi net ir 14-toje pozicijoje tūnantys Bambergo „Brose“ krepšininkai: laimėję penkias likusias dvikovas ir sulaukę Tel Avivo „Maccabi“ bei „Baskonia“ klubų nesėkmių serijų vokiečiai pavytų juos, o tada prasidėtų aukštoji matematika ir įmestų praleistų taškų skaičiavimas.

Tiesa, tokių scenarijų iš fantastikos srities gali gerokai sumažėti jau po šio, 26-tojo, turo rungtynių.

Krepšinis.lt apžvelgia šios savaitės Eurolygos akistatas ir tai, kokia jų baigtis būtų į naudą „Žalgiriui“.

Eurolygos 26-tasis turas

Milano „Armani Olimpia“ (9/16, 13 vieta) – Madrido „Real“ (15/10, 4 vieta)

Savaitgalį Ispanijoje net 72:94 principinį „El Clasico“ mūšį „Barcelonai“ pralaimėjęs „Real“ atvyksta į Italiją tam, kad įsitvirtintų pirmame Eurolygos ketverte. Dabar šią pageidaujamą vietą Pablo Laso auklėtiniai dalinasi su „Žalgiriu“.

Nors svečiams Milane negalės padėti Luka Dončičius, kuris pirmame rate į „Armani Olimpia“ krepšį suvertė 27 taškus ir surinko 41-ą naudingumo balą, susitikimo favoritais vis tiek laikomi madridiečiai.

Vis dėlto milaniečiai su Artūru Gudaičiu ir Mindaugu Kuzminsku priešakyje praėjusią savaitę jau pateikė malonią staigmeną savo tautiečiams, kai išvykoje 86:77 netikėtai patiesė Maskvos srities „Chimkį“. Be to, šiuo metu jie yra pasiekę keturias pergales iš eilės – po dvi Eurolygoje ir Italijos „Serie A“.

O A. Gudaitis būtent prieš „Real“ sužaidė kol kas geriausią sezono mačą: Madride jis pataikė visus mestus 9 dvitaškius, sumetė 20 taškų ir pasižymėjo 28 naudingumo balais.

„Žalgiriui“ į naudą: „Armani Olimpia“ pergalė.

Belgrado „Crvena Zvezda“ (10/15, 11 vieta) – Valensijos „Valencia“ (9/16, 12 vieta)

Nedrąsiai, bet abi komandos dar tebesvajoja apie Eurolygos aštuntuką. Serbai nuo „Maccabi“ atsilieka trimis, o „Valencia“ – keturiomis pergalėmis.

Pirmame rate Ispanijoje 86:82 pajėgesnė buvo „Crvena Zvezda“, kuriai 26 taškus pelnė Jamesas Feldeine'as.

Dairytis į šią dvikovą pernelyg nereikia, nors serbai turėtų tarpusavio pranašumą (77:65 ir 76:78), jei atsitiktų taip, kad jie laimėtų penkis mačus iš eilės, o žalgiriečiai patirtų penkias nesėkmes.

„Žalgiriui“ į naudą: „Valencia“ pergalė.

Bambergo „Brose“ (9/16, 14 vieta) – Stambulo „Anadolu Efes“ (6/19, 16 vieta)

Dviejų Eurolygos autsaiderių susidūrimas, kurio reikšmė – irgi nedidelė.

Tiek „Brose“, tiek „Anadolu Efes“ viduryje sezono pakeitė savo vyriausiuosius trenerius, bet ne rezultatus Eurolygoje.

Pirmame rate turkai įveikė „Brosę“ 69:58 po to, kai antrą pusę laimėjo net 40:20.

„Žalgiriui“ į naudą: „Brose“ pergalė.

Vien tam, kad Vokietijos čempionai neprarastų motyvacijos ir per likusius turus dar turėtų akstino pakutenti padus „Baskoniai“ ir „Real“, su kuriais susitiks.

Pirėjo „Olympiakos“ (18/7, 2 vieta) – „Barcelona“ (8/17, 15 vieta)

Nors pavyti Pirėjo ekipą „Žalgiriui“ vilčių nedaug, „Barcos“ pergalė tikrai niekuo negrasina. Įdomu, kad Barselonoje „Olympiakos“ suklupo net 51:73.

Žalgiriečiai su graikais, kuriuos Kaune nugalėjo 74:68, dar susikaus tarpusavyje paskutiniame ture. Tad vienas kitas „Oly“ kluptelėjimas dabar galbūt galėtų suteikti sezono finišui papildomos intrigos.

„Žalgiriui“ į naudą: „Barcelona“ pergalė.

Tel Avivo „Maccabi“ (13/12, 8 vieta) – Maskvos srities „Chimki“ (14/11, 6 vieta)

Abi komandos – tiesioginės „Žalgirio“ konkurentės, todėl bet kurios iš jų pergalė lietuvių labai nepradžiugins.

Vis dėlto „Maccabi“ – ir pergalių turi mažiau, ir rikiuojasi žemiau, ir turi neigiamą taškų balansą su žalgiriečiais. Tad „Maccabi“, net ir susilyginęs su žaliai baltais pagal pergales, jų neaplenktų.

Apskritai Tel Avivo ekipa yra bene pagrindinė pretendentė būti išstumta iš aštuntuko, todėl jos pralaimėjimas šią savaitę, ko gero, būtų geresnis ženklas „Žalgiriui“ nei „Chimki“ nesėkmė.

Pirmame rate Rusijoje 77:69 laimėjo „Maccabi“. Jei šeimininkai antrą kartą įveiktų „Chimki“, o sezono pabaigoje nutiktų taip, kad „Maccabi“, „Chimki“ ir „Žalgiris“ surinktų po vienodai pergalių, pagal tarpusavio rezultatus būtent Kauno klubas šioje mėsmalėje atsidurtų žemiausiai (būtų atitinkamai 3/1, 2/2 ir 1/3 – Krepšinis.lt).

„Žalgiriui“ į naudą: „Chimki“ pergalė.

Vitorijos „Baskonia“ (12/13, 9 vieta) – Kauno „Žalgiris“ (15/10, 5 vieta)

Abiem stovykloms šios rungtynės turi ypatingą svarbą. Devintoje vietoje įstrigusi „Baskonia“ nebeturi prabangos barstyti taškų, ypač savo arenoje. Tuo metu „Žalgirį“ pralaimėjimas galėtų nublokšti ne tik į septintą vietą, bet dar sukurtų milžinišką spaudimą sezono finišui.

Pirmame rate kauniečiai neprilygo baskams 77:97, o trečio kėlinio viduryje atsiliko net 26 taškų skirtumu. Vitorijos atstovai visiškai neutralizavo Keviną Pangosą, likusį su 0 taškų (0/6 dvitaškiai), 4 klaidomis ir -3 naudingumo balais.

Gera naujiena ta, kad laimėti 20 taškų ar daugiau „Žalgiriui“ nėra būtina, užtektų ir paprastos pergalės. Bent jau tam, kad šansai palikti „Maccabį“ ar „Baskonią“ maksimaliai išaugtų.

Bet yra ir blogų. Baskai Ispanijos ACB lygoje neklumpa jau du mėnesius, o Eurolygoje laimėjo paskutines dvejas rungtynes. Be to, likęs jų tvarkaraštis – it iš pageidavimų koncerto: net keturi mačai namuose (su „Žalgiriu“, „Brose“, „Maccabi“ ir „Anadolu“) ir vos vienas svečiuose (su jau eliminuota „Barcelona“).

Maža to, jei „Baskonia“ sezono gale pavys „Žalgirį“, ji greičiausiai turės pranašumą tarpusavio kovose.

„Žalgiriui“ į naudą: „Žalgirio“ pergalė.

Stambulo „Fenerbahče“ (18/7, 3 vieta) – Maskvos CSKA (20/5, 1 vieta)

Centriniame Eurolygos turo mūšyje susigrums šio sezono lyderiai ir pagrindiniai favoritai į finalą. Tiek „Fenerbahče“, tiek CSKA jau turi bilietus į ketvirtfinalį, o maskviečiai yra užsitikrinę ir namų aikštės pranašumą.

Pirmame rate Maskvoje žiūrovai išvydo tikrą trilerį, kurį po pratęsimo 95:93 laimėjo turkai su 31 tašką surinkusiu Janu Vesely.

„Žalgirio“ taikinyje turbūt nėra nei CSKA, nei „Fenerbahče“, bet vis dėlto šį kartą parankesnė būtų svečių pergalė. To priežastis ta, kad Šarūno Jasikevičiaus kolektyvui su CSKA dar teks žaisti pačiam. Ir būtų visai pageidautina, kad priešpaskutiniame ture dvikovos rezultatas armiečiams jau neberūpėtų.

Tai visai įmanoma: rusų pergalė šią savaitę ir kitą namie prieš „Olympiakos“ sukurtų jiems bent trijų pergalių atotrūkį nuo antros pozicijos.

„Žalgiriui“ į naudą: CSKA pergalė.

Malagos „Unicaja“ (10/15, 10 vieta) – Atėnų „Panathinaikos“ (14/11, 7 vieta)

Tris pralaimėjimus iš eilės patyrę „Panathinaikos“ krepšininkai bandys grįžti į pergalių kelią Malagoje, kurios ekipą pirmame rate pranoko 82:71. Andalūzai, žinoma, turi savo tikslų: juos nuo aštuntos vietos skiria trys laimėjimai.

PAO – viena pagrindinių „Žalgirio“ konkurenčių. Todėl be jokios abejonės pergalės žalgiriečiai šiame mače linki ne graikams, o ispanams.

Tuo labiau, kad mūsiškiams abusyk nusileidusi „Unicaja“ nebekelia grėsmės, o tik viena pergale už „Žalgirį“ mažiau turintis „Panathinaikos“ yra tas klubas, kurį realu palikti sau už nugaros – tarpusavio santykis čia irgi yra Lietuvos čempionų pusėje.

„Žalgiriui“ į naudą: „Unicaja“ pergalė.

1. CSKA 20 5 (+272)
2. Olympiakos 18 7 (+46)
3. Fenerbahče 18 7 (+135)
4. Real 15 10 (+168)
5. Žalgiris 15 10 (+31)
6. Chimki 14 11 (+1)
7. Panathinaikos 14 11 (-8)
8. Maccabi 13 12 (-58)
––––––––––––––––––––––––
9. Baskonia 12 13 (+48)
10. Unicaja 10 15 (-76)
11. Crvena Zvezda 10 15 (-147)
12. Valencia 9 16 (-64)
13. Armani Olimpia 9 16 (-101)
14. Brose 9 16 (-102)
15. FC Barcelona 8 17 (+14)
16. Anadolu Efes 6 19 (-159)

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)