LSKL įkurta 1998 metų kovo 6 dieną Kaune, Vytauto Didžiojo universitete. Čia vyko steigiamasis šios lygos posėdis. Pirmuoju jos prezidentu buvo išrinktas šviesaus atminimo Juozas Jankauskas, buvęs FIBA teisėjas, LR vyriausybės sporto patarėjas.

Generalinio sekretoriaus pareigos buvo patikėtos Jonui Kurševičiui (jis iki šiol dirba šį darbą). Abu lygos vadovai tapo ir Lietuvos krepšinio federacijos Vykdomojo komiteto nariais.

Tų pačių metų spalio 7-ąją buvo pakelta pirmojo LSKL čempionato vėliava.

„Su didžiausiu džiaugsmu sveikinu iniciatyvą ir pritariu minčiai skatinti ir puoselėti Lietuvos studentų krepšinio lygos instituciją, vienijančią šalies fizinės ir intelektinės jėgos potencialą“, – šiais žodžiais LR Prezidentas Valdas Adamkus pasveikino į startą stojusias šešias merginų ir penkiolika vaikinų komandų.

LSKL generalinio sekretoriaus J. Kurševičiaus teigimu, čempionate neišvengta ir problemų, kurias reikėjo spręsti operatyviai ir konstruktyviai.

Didžiausias galvos skausmas buvo lėšų stygius, bet iš sudėtingos situacijos padėjo išsisukti Studentų krepšinio lygos signataras Eugenijus Verbavičius (po ketverių metų jis buvo išrinktas lygos viceprezidentu).

Jis pačiu laiku rado generalinį rėmėją – Kauno „Ragutį“. Tuometis šios akcinės bendrovės vadovas Kęstutis Paplauskis taip pat buvo didelis krepšinio entuziastas.

Daug padėjo ir garsus televizijos žurnalistas Vidas Mačiulis, kuris savo laidoje „Krepšinio pasaulyje“ populiarino LSKL. Pirmaisiais lygos čempionais tapo abi LKKI krepšinio komandos – merginas treniravo Darius Dikčius, vaikinus – Zita Nickuvienė.

Kiekvienai aukštajai mokyklai buvo prestižo reikalas turėti savo krepšinio komandą. Stiprindama komandų konkurenciją, keldama čempionato lygį, LSKL, ne vienus metus ieškojo optimalaus varžybų reglamento ir jį keitė net kelis kartus.

Pirmus tris sezonus aukštųjų mokyklų komandose negalėjo žaisti jų studentai, atstovavę kitų lygų klubams, vėliau buvo leista registruoti po du kitų lygų studentus vienoje aukštosios mokyklos komandoje ir galų gale įsigaliojo nuostata, leidžianti visiems studentams ginti savo Alma mater garbę, kad ir kokių lygų komandose jie žaistų.

LSKL veidas smarkiai pasikeitė, kai jos prezidentu 2006 metų kovo 16 dieną neeilinėje konferencijoje buvo išrinktas jaunatviško polėkio ir naujų idėjų kupinas klaipėdietis, verslininkas Rimantas Cibauskas.

Puikiai išmanantis sportą, LSKL vadovas šioje struktūroje pritaikė pažangiausius rinkodaros bei vadybos dėsnius ir pats suteikė didelę finansinę paramą. Studentų krepšinis gana greitai pasiekė naują kokybę.

„Derėtų pabrėžti vis didėjantį komandų pajėgumą. Krepšininkai turi vis daugiau motyvacijos žaisti studentų pirmenybėse. Be to, LSKL geriausiai organizuoja varžybas, rengia įvairius šou, steigia dovanas sirgaliams.

Ar galite parodyti kitą tokią lygą, kurioje vyktų panašūs dalykai? Studentai eina teisingu keliu. Lygos prezidentas Rimantas Cibauskas yra labai geras organizatorius, atiduodantis tam nemažai jėgų ir lėšų. Jam atėjus į LSKL ir prasidėjo visi pokyčiai“, – viename interviu pabrėžė buvęs Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas, garsus treneris Vladas Garastas.

Pasak R. Cibausko, prieš tapdamas šios lygos prezidentu jis suprato, kad ši struktūra nėra gerai žinoma ir reikės daug pastangų bei investicijų siekiant ją populiarinti.

Norint atkreipti dėmesį į save, reikėjo siekti pergalių ne vien savo šalyje, bet ir tarptautinėje arenoje. Lygos prezidentas džiaugiasi, kad pavyko padaryti tai, kas šiuo metu Lietuvai yra svarbiausia – sustabdyti jaunųjų krepšinio talentų emigraciją.

Daug puikių žaidėjų lieka studijuoti savo tėvynėje ir stiprina mūsų akademinio jaunimo krepšinį.

Dar prieš jubiliejinio sezono startą LSKL prezidentas R. Cibauskas pabrėžė, kad mūsų šalies studentai pradžiugino geriausia ta proga dovana – tapo 2017 metų vasaros Universiados čempionais. Tomo Masiulio treniruojama studentų krepšininkų kariauna triumfavo Taipėjuje (Taivane).

„Juk mūsų šalies krepšininkai finale (85:74) įveikė ne bet ką, o Amerikos studentų rinktinę. Tai dar kartą įrodo, kad pasaulyje mūsų šalies krepšinio mokykla – viena geriausių, o žaidėjų kovingumas ir atsidavimas – kelia itin malonias emocijas ir net širdies virpulį.

Šie vyrai dėl savo šalies garbės aukojo savo sveikatą ir atidavė savo širdis. Mūsų studentai po skaudžių susidūrimų su varžovais net išretinti traumų sugebėjo dominuoti aikštėje ir galiausiai parklupdyti JAV rinktinę.

Galbūt simboliška, kad lygiai po dešimties metų Lietuvos studentai vėl tapo Universiados čempionais. Juk tą mes buvome padarę ir 2007 metais, kai triumfavome Bankoke vykusioje universiadoje.

Šis mūsų krepšininkų pasiekimas – geriausia 20-ojo Lietuvos studentų krepšinio lygos sezono dovana“, – pabrėžė LSKL prezidentas R. Cibauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)