Dar viena krepšinio šventė Klaipėdoje

Į Klaipėdos „Švyturio“ areną praėjus vos mažiau nei savaitei po įtemptų Karaliaus Mindaugo taurės turnyro dramų grįžta didysis krepšinis – penktadienį 19.45 val. Dainiaus Adomaičio treniruojama Lietuvos komanda susikaus su Vengrijos komanda. O ateinančios savaitės pradžią krepšinio gerbėjai vėl galės paminėti su krepšiniu – pirmadienį uostamiestyje lietuviai susitiks su jau pažįstama Kosovo nacionaline komanda.

Su vieninteliais vengrais Lietuvos nacionalinė komanda šios atrankos C grupėje dar nežaidė. Ši rinktinė dalyvavo praėjusių metų Europos krepšinio čempionate, kuriame savo grupėje į priekį praleido tokias galingas rinktines, kaip Ispanija, Kroatija, Juodkalnija, o kitame etape rezultatu 78:86 nusileido Europos vicečempionais vėliau tapusiems serbams.

Tiesa, į Klaipėdą atvažiavo kiek kitokia komanda nei ta, kurią galėjome išvysti praėjusį rudenį. Dėl FIBA ir Eurolygos nesutarimų Klaipėdoje nepamatysime ir „Barcelona“ klube žaidžiančio Adamo Hangos.

„Vengrija kartu su Lenkija yra vienos iš stipresnių rinktinių C grupėje. Visgi prieš tai buvusio lango metu abejas rungtynes mūsiškiai atrodė labai solidžiai ir galvoju, kad, nepaisant netekčių, Lietuva yra favoritė. Pasiruošimas buvo vienodai trumpas tiek vengrams, tiek mums, todėl, be abejo, pasitaikys nemažai žaidybinio broko“, – apie Vengrijos nacionalinę komandą pasakoja buvęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio asistentas ir Kauno „Žalgirio“ vyr. treneris Gintaras Krapikas.

Anot trenerio, krepšinio organizacijų nesutarimai ir žaidėjų trūkumas abejose pusėse naudingesnis yra Vengrijos ekipai.

„Vengrai neteko mažiau žaidėjų – A. Hanga jiems yra labai svarbus, bet Lietuva prarado daug daugiau Eurolygoje žaidžiančių žaidėjų, o Vengrija surinko beveik geriausią turimą rinktinę, nes nedaug vengrų žaidžia tarptautiniuose turnyruose. Visgi net vertinant dabartines sudėtis neįsivaizduoju, kad vengrai pajėgs stipriai pasipriešinti“, – kalbėjo G. Krapikas.

„Betsafe“ lažybų analitikai neginčijama favorite iškovoti pergales laiko Lietuvos rinktinę, jos šansai triumfuoti rungtynėse prieš Vengriją vertinami 98 proc.

Kosovas savo pergalę jau pasiekė

Vengrija atrankoje, kaip ir lietuviai, taip pat jau sužaidė dvejas rungtynes – išvykoje 60:70 pralaimėjo Lenkijai ir namuose 84:76 nugalėjo Kosovo rinktinę.

Šias rinktines jau egzaminavo ir lietuviai, tačiau mūsiškiams sekėsi kur kas geriau – lenkai Klaipėdoje įveikti rezultatu 75:55, o žaidžiant su Kosovu, nors rungtynių pradžioje ir teko pavargti, tačiau galiausiai buvo parodyta, kas yra kas – pergalė rezultatu 99:61. Pasak Klaipėdos „Neptūną“ treniruojančio Kazio Maksvyčio, rungtynėse su Kosovu intrigos laukti nereikėtų.

„Tikėtina, kad rungtynėse su Kosovu Lietuva šiek tiek paeksperimentuos sudėtimi. Kosovas namie žaidžia daug geriau, o išvykoje net ir nedidelis jų meistriškumas dar sumažėja“, – teigia krepšinio treneris.

Jam antrina ir G. Krapikas, pabrėždamas, kad Lietuvos rinktinei Prištinoje reikėjo įveikti startinį jaudulį.

„Dar žaidžiant Kosove jiems įkrito keli labai rizikingi tolimi metimai, kurie jiems leido išlaikyti lygų rezultatą per pirmus du kėlinius. Vėliau su startiniu jauduliu susitvarkę lietuviai tikrai nepaliko Kosovui vilčių ir netgi tas galutinis rezultatas buvo teisingas, nes visi Lietuvos krepšininkai norėjo parodyti, kad gali atstovauti Lietuvai, ir stengėsi iki paskutinio rungtynių švilpuko“, – sako buvęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio asistentas.

Lietuvių netektys

Ir šįkart krepšinio sirgaliai neišvys geriausių Lietuvos krepšininkų – Eurolygos ir NBA žaidėjų, Kinijoje įspūdingus rezultatus demonstruojančio Donato Motiejūno. Be viso to, nebus ir dalies šioje atrankoje traumuotų atletų – sunkią kelio traumą patyrusio Gedimino Oreliko, Arno Butkevičiaus, Deivido Gailiaus.

Tačiau tai šansas ir naujokams – į rinktinę pirmąkart pakviesti Edgaras Želionis (Klaipėdos „Neptūnas“) ir Martynas Echodas (Vilniaus „Lietuvos rytas“). Taip pat prie komandos po ilgesnės pertraukos pakviesti prisijungti Marius Grigonis (Berlyno „Alba“) ir Žygimantas Janavičius (Braunšveigo „Loewen“).

„Tiek Mindaugas Girdžiūnas, tiek užtikrintai šį sezoną žaidžiantis Renaldas Seibutis galės vesti komandą. Svarbų vaidmenį vaidins ir Kšištofas Lavrinovičius kuriantis gerą atmosferą komandoje ir apmokantis jaunus žaidėjus“, – sako G. Krapikas.

Tiesa, penktadienį trenerio sprendimu ne visi stovykloje dalyvavę žaidėjai išbėgs į aikštelę. Ant „Švyturio“ arenos parketo tikrai nebus Arnoldo Kulbokos (Kapo d`Orlando „Orlandina Basket“) ir Lauryno Biručio („Šiauliai“). Pastarasis Karaliaus Mindaugo taurės turnyro ketvirtfinalyje vedė savo ekipą į priekį prieš Kauno „Žalgirį“ – nors ir buvo pralaimėta 85:78, tačiau labiausiai pastebimu žaidėju tapo būtent L. Birutis – jis pelnė net 35 taškus ir atkovojo 11 kamuolių.

„Nors Lietuvos nacionalinė komanda yra susilpnėjusi, bet rungtynės prieš Kosovą yra puikus šansas suspindėti mažiau žaidžiantiems krepšininkams“, – teigia Kazys Maksvytis.

Sirgaliams teks tiesiog persiplėšti

Penktadienį Lietuvos krepšinio gerbėjų laukia ne tik Lietuvos rinktinės akistata su Vengrija, bet ir pusvalandžiu anksčiau – 19.15 val. – prasidedanti Kauno „Žalgirio“ akistata su Stambulo „Anadolu Efes“.

„Blogai vertinu, kad sutampa laikas „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės rungtynių. Nežinau, ką daryčiau, jeigu Lietuvos nacionalinės komandos rungtynės būtų ne Klaipėdoje. Sunku kažką patarti sirgaliams – jeigu jau buvo būtina žaisti tą pačią dieną, tai galima buvo bent susiderinti laikus“, – mano K. Maksvytis.

Sirgalius sutelkti stebėti Lietuvos rinktinės rungtynes gali ir tai, kad šiomis rungtynėmis ji gali užsitikrinti vietą kitame atrankos į pasaulio čempionatą etape – surinkusi 8 taškus, o Kosovui pralaimėjus abejas rungtynes, lietuviai atsidurtų tarp trijų stipriausių C grupės ekipų.

Kitame etape lietuvių, priklausomai nuo užimtos vietos, lauks italai, kroatai, Nyderlandų atstovai arba rumunai. Tačiau ir užsitikrinus vietą arčiau Kinijoje vyksiančio turnyro, neaišku, kokie žaidėjai į rinktinę bus kviečiami rungtynėms išvykose birželio 28 dieną su Lenkija ir liepos 1 dieną su Vengrija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)