Rajono tarybos Ekonomikos ir biudžeto komiteto posėdžio metu svarstant 2018 metų biudžetą, imta rimtai diskutuoti, ar dalyvavimas šioje krepšinio rėmimo schemoje, nesikerta su įstatymais, o savivaldybė neužsiima nusikalstama veikla.

Klubo skolos „Sodrai“ vis didėja

Skirti pinigus prasiskolinusiam Kėdainių „Nevėžio“ krepšinio klubui, ar ne? Jeigu skirti, tai kiek ir kam juos pervesti – Lietuvos krepšinio lygos (LKL) licenciją turinčiai viešajai įstaigai „Veržlusis Nevėžis“, ar ją aptarnaujančiam tarpininkui, taip pat viešosios įstaigos statusą turinčiam labdaros ir paramos fondui „Krepšinio angelai“?

Bėda ta, jog mokesčių mokėtojų pinigais gausiai finansuojamas privatus krepšinio klubas vis giliau grimzta į skolų liūną. Neatsiskaitoma su kreditoriais, pažadėtų atlyginimų nesulaukia buvę žaidėjai. „Veržliojo Nevėžio“ skola „Sodrai“ – itin įspūdinga, vasario 2 dieną ji siekė net 26 tūkst. 539 eurus.

Ką tai reiškia? Ogi liūdną faktą, jog viešosios įstaigos, kurios vardu veikia klubas, sąskaitos blokuojamos – „įstatyti“ inkasiniai pavedimai. Vos tik į jas patenka pinigai, bent 1 euras, lėšos iš karto nukreipiamos į „Sodros“ sąskaitas įsiskolinimui padengti. Šį faktą patvirtino naujasis klubo generalinis direktorius Algimantas Ercius.

„Rinkos aikštės“ gautais duomenimis, 2017 metų lapkričio 22 dieną „Veržliojo Nevėžio“ skolos kreditoriams siekė 346 tūkst. 745 eurus.

Šioje kritinėje situacijoje labdaros ir paramos fondui „Krepšinio angelai“ tenka itin svarbus vaidmuo – tarsi specialiai tam sukurto tarpininko šešėliniame versle perimti pinigus ir apsaugoti juos nuo kreditorių – „Sodros“, iki šiol atlyginimų nesulaukiančių buvusių žaidėjų.

Paramos lėšos atitektų kreditoriams

„Rinkos aikštei“ paviešinus abejotiną schemą, kaip mokesčių mokėtojų pinigais, apeinant kreditorius, maitinamas į skolų liūną vis giliau grimztantis krepšinio klubas, sujudo ir rajono politikai.

„Mums reikia oficialiai pripažinti, kad apgaudinėjame patys save, apgaudinėjame mokesčių mokėtojus. Finansavimas turėtų eiti ne „Krepšinio angelams“, o „Nevėžio“ sporto klubui“, – posėdžiaujant Ekonomikos ir biudžeto komitetui sakė savivaldybės Tarybos narys, buvęs ilgametis rajono vadovas Viktoras Muntianas.

Politikas patikslino, jog šiuo metu finansavimas rajono biudžeto lėšomis buvo skiriamas ne klubą valdančiai viešajai įstaigai, o „kažkokiam“ fondui. Komiteto nariai galiausiai išsiaiškino, jog „Krepšinio angelai“ aptarnauja „Veržlųjį Nevėžį“, o šis – sporto klubą.

„Fondas atsirado tada, kai kreditoriai ėmė reikšti finansines pretenzijas klubui. Va tada ir atsirado fondas tam, kad pabėgtų nuo teisėtų reikalavimų. Tad skirdami finansavimą „Krepšinio angelams“ mes tampame bendrininkais“, – konstatavo V. Muntianas.

Vienintelis kelias – atsikratyti skolų šleifo

„Mes esame tarybos nariai, yra ir administracija, kuri neša atsakomybę už šių pinigų panaudojimą. Supraskite teisingai, reikia jiems pasakyti, kad sutvarkytų visą šią juridinę bazę, nes vieną gražią dieną mums bus negerai“, – piktinosi rajono savivaldybės tarybos narys Juozas Gaidamavičius.

Jis minėjo, kad galiausiai pribrendo situacija, kai tiesiog būtina priimti kardinalius sprendimus. Pasak J. Gaidamavičiaus, šiame procese turėtų dalyvauti ne tik „Nevėžio“ klubo vadovybė ir kreditoriai, bet ir rajono meras, savivaldybės administracijos direktorius.

O rajono tarybos narys Darius Petrauskas piktinosi susidariusia situacija: „Bendravau su naujuoju „Veržliojo Nevėžio“ direktoriumi. Galiu pasakyti tiek, direktoriumi gali būti bet kas, o jeigu nėra rėmėjų, nėra ir ateities. O dabar laukiama biudžeto pinigų, tik duok tuos pinigus ir kovo 1 dienai vėl nieko neturės.“

Tikisi išsikapstyti iš skolų

Naujasis viešosios įstaigos „Veržlusis Nevėžis“ vadovas A. Ercius neslepia – klubą iš tiesų slegia skolos, „Sodra“ sąskaitoms „įstatė“ inkasinius pavedimus, tad visos gaunamos lėšos automatiškai pervedamos į jos sąskaitas įsiskolinimams padengti.

„Yra ir senų skolų, kurias reikia grąžinti, niekur nuo jų nepabėgsi. Turime sudarę planą, kaip įsiskolinimus sumažinti, jo ir laikomės“, – „Rinkos aikštei“ sakė A. Ercius.

Klubo vadovas tikino, jog skolos „Sodrai“ susidaro dėl to, jog sportininkams sumokėjus atlyginimus už kelis mėnesius atitinkamai išauga ir socialinio draudimo fondui mokėtina suma. A. Ercius patikslino, jog „Nevėžio“ krepšininkų su jo vadovaujama viešąja įstaiga nesieja darbo santykiai, o yra pasirašytos sportinės veiklos sutartys.

„O tas modelis, jog „Krepšinio angelai“ aptarnauja „Veržlųjį Nevėžį“, – nemanau, kad yra labai blogas. Juo labiau kad atėjęs vadovauti klubui jį radau. Kita vertus, viską labai paprasta sugriauti, o atstatyti – žymiai sunkiau. Jeigu yra susitarimas ir su kreditoriais, ir su valstybės institucijomis, norima visa tai išsaugoti, o ne padaryti taip, kad nebeliktų komandos“, – „Rinkos aikštei“ sakė viešosios įstaigos „Veržlusis Nevėžis“ vadovas A. Ercius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)