Ar tikrai Šaro priekaištai pagrįsti?

Iš pirmo žvilgsnio arbitrai „Žalgiriui“ Atėnuose nepagarbos nerodė: kauniečiai net metė viena bauda daugiau už varžovus (34 prieš 33), nors taisykles pažeidė ir kiek dažniau (29 prieš 27).

Vis dėlto įdomiausia, kaip teisėjai fiksavo abiejų komandų epizodus svarbiausiu metu, t. y. tada, kai sprendėsi mačo baigtis.

Stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje NBA po kiekvienos nakties rungtynių viešai išplatinamas raportas, kuriame pateikiama arbitrų darbo analizė. Nagrinėjami tie susitikimai, iki kurių pabaigos likus žaisti 2 minutes komandas skiria penki arba mažiau taškų.

Būtent tokia dvikova ketvirtadienį vyko Graikijoje.

Krepšinis.lt nusprendė išnarstyti per lemiamas dvi Atėnų „Panathinaikos“ ir Kauno „Žalgirio“ (94:93) mūšio minutes bei pratęsimo metu teisėjų priimtus sprendimus ir įvertinti juos.

Pateikiame tuos teisėjų – ispano Miguelio Perezo, serbo Milivoje Jovčičiaus ir lenko Jakubo Zamojskio – sprendimus, kurie neabejotinai turėjo įtakos galutiniam rungtynių rezultatui.

„Panathinaikos“ – „Žalgirio“ atomazga:

1. 81:82 (likus 34 sek.): Vasilje Mičičiaus žingsniai aikštės viduryje. Dviejų varžovų spaudžiamas serbas sukdamasis akivaizdžiai pakėlė atraminę koją ir tik tada atliko perdavimą Axeliui Toupane'ui – teisėjų švilpukai tylėjo, kamuolys liko „Žalgirio“ rankose. Turėjo būti fiksuojami žingsniai ir žalgiriečio klaida.

2. 81:83 (likus 33 sek.): Axeliui Toupane'ui ruošiantis atlikti antrą baudos metimą šeimininkų aukštaūgis Chrisas Singletonas peržengė baudos aikštelės liniją – teisėjų švilpukai tylėjo, „Panathinaikos“ atkovojo kamuolį. Prancūzui turėjo būti leista pakartoti savo netaiklų metimą.

3 ir 4. 83:83 (likus ~4 sek.): Nicko Calatheso ir Jameso Gisto pražangos prieš Keviną Pangosą – teisėjų švilpukai tyli, o kamuolį sugriebę graikai metimu iš savo aikštės pusės net galėjo išplėšti pergalę. Teisėjai pražiopsojo mažiausiai dvi pražangas. K. Pangosas turėjo stoti mesti baudų. Bent viena taikli būtų išvedusi „Žalgirį“ į priekį, o laiko savo atsakui „Panathinaikos“ būtų turėję labai mažai.

5. 83:90 (pratęsime likus 3:34 min.): į „Žalgirio“ baudos aikštelę verždamasis Nickas Calathesas sutiko Aaroną White'ą, susipynė savo paties kojose bei nugriuvo. Teisėjai skyrė pražangą žalgiriečiui, o N. Calathesas realizavo abi baudas. Turėjo būti fiksuojami žingsniai ir kamuolys atiduotas svečiams, kurie jau kitos atakos metu būtų galėję susikrauti dviženklę persvarą.
6. 87:90 (pratęsime likus 2:58): Ch. Singletonas vėl peržengė liniją prieš tai, kai Edgaras Ulanovas išmetė antrą baudą. Amerikietis pats sugriebė atšokusį kamuolį. Teisėjai turėjo Edgarui suteikti antrą šansą.
7. 91:90 (pratęsime likus 2:11): kertinis epizodas. Aaronas White'as pergudravo Ch. Singletoną ir priartėjęs prie krepšio pelno du taškus su Jameso Gisto pražanga. Teisėjai taškus anuliuoja ir skiria pražangą puolime pačiam A. White'ui, nors J. Gistas net metimo metu dar judėjo į varžovą. Be to, A. White'as į J. Gistą neįsirėžė, o stabtelėjo, šoko ir metė į krepšį, tada ir įvyko žaidėjų kontaktas. Teisėjai turėjo įskaityti taškus, o A. White'as dar stoti ir prie baudos metimo linijos. J. Gistui tai būtų penkta pražanga, o „Žalgiris“ persvėręs rezultatą savo naudai.

Panašu, kad Š. Jasikevičiaus pastebėjimai apie švilpimą į vienus vartus – ne tik karštos emocijos. Diskutuotinose situacijose Atėnuose teisėjai net šešiuose iš septynių epizodų buvo palankūs „Panathinaikos“ komandai.

Belekas čia buvo. Vienų vartų švilpimas – ypač kai mes pabėgome į priekį, buvo vieni vartai. Buvo trys pražangos vienoje atakoje prieš Keviną Pangosą, kurios ir nulėmė rungtynių baigtį. Mes dirbome savo darbą, o teisėjai – savo“, – konstatavo Šaras, kuriam arbitrai užkliūna jau ne pirmą kartą šį sezoną. Ir turbūt ne be pagrindo.

„Žalgiris“ yra absoliutus vienvaldis šio sezono lyderis pagal pražangas Eurolygoje – artimiausią varžovę lenkia beveik 50 pražangų. Per sužaistų 20 turų – tai itin solidi persvara, kuri prieš kai kurias ekipas siekia net ir šešių pražangų vidurkį per dvikovą.

Lieka tik spėlioti, kiek iš šio pranašumo sukrovė ne agresyvi žalgiriečių gynyba, o dvigubi arbitrų standartai.

Kitas Eurolygos rungtynes „Žalgiris“ (12/8) žais ketvirtadienį, vasario 1 d., namuose su aštuntoje vietoje žengiančiu Tel Avivo „Maccabi“ (10/9) klubu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)