L. Dončičius – absoliučiai geriausias jaunasis talentas Senojo žemyno krepšinio istorijoje. Teisę dalyvauti NBA naujokų biržoje tik kitų metų vasarą gavęs 198 cm gynėjas jau spėjo su Slovėnijos rinktine tapti Europos čempionu ir išsikovoti Madrido „Real“ lyderio vardą.

Šį Eurolygos sezoną jis kol kas yra rimčiausias pretendentas į MVP titulą. Per 15 rungtynių jis vidutiniškai rinko po 25,93 naudingumo balų. Artimiausias persekiotojas – Maskvos CSKA įžaidėjas Nando De Colo – gali pasigirti 20 balų.

Tinklaraštis sports.ru palygino, ką sulaukę 18 metų – L. Dončičiaus dabartinio amžiaus – veikė ryškiausios Europos krepšinio žvaigždės.

Ricky Rubio (27)

Olimpinių žaidynių vicečempionas, dukart Europos čempionas, Eurolygos ir Europos taurės nugalėtojas 18-19 metų buvo geriausiai Senajame žemyne „įsuktas“ talentas – vienas iš tų jaunuolių, kuris akiplėšiškai įsiveržė vyrų krepšinį ir buvo laikomas būsima superžvaigžde.

Jau 15-metis įžaidėjas debiutavo Ispanijos čempionate, su „Joventut“ laimėjo Europos Iššūkio ir Taurės turnyrus, o Senojo žemyno pirmenybėse iki 16 metų surinko tris trigubus dublius.

Iki 18 metų krepšininko tėvai uždraudė iš jo imti interviu, tačiau kai šis išvažiavo į Pekino olimpiadą su Ispanijos rinktine, draudimą teko atšaukti.

Ricky Rubio

Po to R. Rubio karjera šauna į viršų – „Joventut“ padidina jam atlyginimą keturis kartus, krepšininkas pripažįstamas geriausiu Ispanijos lygos gynėju. Perimtų kamuolių lyderis persikelia į superklubą – „Barceloną“.

Kristapas Porzingis (22)

NBA klubo Niujorko „Knicks“ lyderis, būdamas 18-19 metų amžiaus, jau mėgino paduoti paraišką NBA naujokų biržoje, tačiau garantijas, kad bus pakviestas 12-u šaukimu, davė tik Orlando „Magic“.

Latvis už Atlanto nekėlė didelio pasitikėjimo – manyta, kad tipiškas europietis, minkštakūnis ir neatletiškas krepšininkas „sugrius“ greičiau, nei spės kažką gera parodyti.

15-metis treniravosi Sevilijoje, kai jam diagnozavo anemiją, trukdžiusią visavertiškai sportuoti ir auginti svorį. Virš 2 metrų ūgio ištįsęs jaunuolis negalėjo peržengti 70 kg svorio ribos.

Išsigydęs ligą latvis pagerino metimą, išmoko naudotis savo „gabaritais“, atidirbo tam tikrus triukus ir netrukus jį jau ispanų spauda lygino su Pau Gasoliu.

Proporcingai masės pridėjęs19-metis K. Porzingis po peržiūros Las Vegase užsitikrino NBA naujokų biržoje ne mažesnį nei 5-ą šaukimą.

Kuo viskas baigėsi, puikiai žinome visi – dabar K. Porzingis yra laikomas viena iš ryškiausių ne tik „Knicks“, bet visos NBA lygos žvaigždžių.

Marcas Gasolis (32)

Geriausiai NBA besiginančiu krepšininku išrinktas ispanas laimėjo du olimpinių žaidynių sidabro medalius, tapo pasaulio ir dukart Europos čempionu.

18-19 metų jis sėdėjo ant „Barcelonos“ atsarginių žaidėjų suolo ir stengėsi numesti svorio.

Iš mokyklos JAV Marcas grįžo toks pat gerai įmitęs, kaip ir išvažiavo. Pau Gasolio brolis turėjo ūgį, gerus genus ir įgūdžius, tačiau būdamas 150 kg svorio jis net nepriminė krepšininko.

Marcas Gasolis

Nė vienas rimtesnis JAV koledžas nesusidomėjo M. Gasoliu, tačiau jis gavo atsarginio žaidėjo vaidmenį ant „Barcelonos“ suolo. Per trejus metus jis aikštėje rodėsi itin retai, žaidė ne daugiau nei po 7 minutes ir niekuo neišsiskyrė.

2006 metais, jau būdamas 21-erių, M. Gasolis išvyko į pasaulio čempionatą, paliko Barseloną, numetė svorio ir ėmė transformuotis tapdamas vienu geriausių NBA aukštaūgių.

Juanas Carlosas Navarro (37)

Dukart Eurolygos čempionas, Eurolygos MVP, dviejų olimpiadų vicečempionas, pasaulio ir Europos pirmenybių nugalėtojas 18-19 metų žaidė pagrindinėje „Barcelonos“ ekipoje.

Barselonos komandoje J. C. Navarro debiutavo 17-os metų, per 10 minučių pelnė 10 taškų.

Iki 20-ies metų įžaidėjas išsikovojo vardą – 1999 metais tapo pasaulio jaunimo čempionu, finale su Ispanija įveikęs JAV rinktinę. Tuomet su 18,6 taškų vidurkiu J. C. Navarro buvo rezultatyviausias savo nacionalinėje ekipoje.

Andrejus Kirilenka (36)

Europos čempionas, olimpiados bronzos medalio laimėtojas, o šiuo metu Rusijos krepšinio federacijos prezidentas 1999 metais NBA naujokų biržoje buvo pašauktas Jutos „Jazz“ komandos ir tapo jauniausiu europiečiu „draftų“ istorijoje. Tuo metu rusui buvo 18 metų ir 132 dienos.

Andrejus Kirilenka

Likęs CSKA komandoje A. Kirilenka virsta žvaigžde. 1999-2000 metų sezoną jis pelnė po 13,2 taško per rungtynes, atkovojo 6,1 kamuolio ir atlieko 2,5 rezultatyvaus perdavimo.

Geriausiu Rusijos žaidėju išrinktas puolėjas 2000-ųjų vasarą su Rusijos rinktine išvyko į Sidnėjaus olimpiadą, kur užėmė 7-ą vietą, o vėliau persikėlė į NBA lygą, kur ilgus metus vilkėjo Jutos „Jazz“ marškinėlius.

Milošas Teodosičius (30)

Eurolygos čempionas, Eurolygos MVP, olimpinis, pasaulio ir Europos vicečempionas 18-19 metų amžiaus buvo paskolintas ir žaidė serbų komandoje „Borac Čačak“.

Pasitikėjimo savimi įgavęs M. Teodosičius 2006-2007 metų sezone, jau vilkėdamas „Železnik“ aprangą, Europos taurėje rinko po 7,8 taško ir atkovojo po 2,9 kamuolius.

Adrijos lygoje jis padėjo komandai pasiekti finalą ir siautėjo Europos iki 20 metų čempionate, kur Serbija laimėjo auksą. Tuomet pirmą kartą pasižymėjo ir vyrų nacionalinėje ekipoje, o vėliau pradėjo savo šlovingą karjerą per galingiausius Europos klubus, kol 2017-aisiais galų gale persikėlė į NBA.

Vlade Divacas (49)

Dukart olimpinis vicečempionas, pasaulio ir Europos čempionatų nugalėtojas taip ir nelaimėjo stipriausios planetos lygos aukso žiedo – 1991 metais NBA finale pralaimėjo Čikagos „Bulls“ ekipai.

Būdamas 18-metis, 1986 metų vasarą, V. Divacas tapo tarpsezonio žvaigžde – „Partizan“ įsigijo žaidėją už 14-a tūkst. Vokietijos markių.

Vienu metu vidurio puolėjas ketino baigti karjerą. Incidentas įvyko vyrų pasaulio čempionate, kur dvikovoje su SSRS likus žaisti 40 sek. tuometinė Jugoslavija pirmavo 9 taškais.

Trim taikliais tritaškiais SSRS rinktinė išplėšė pratęsimą ir pergalę. Vieną iš pagrindinių klaidų padarė būtent V. Divacas, tačiau jau kitose rungtynėse jugoslavų strategas Krešimiras Čosičius V. Divacą įtraukė į startinę sudėtį.

1986-1987 metų sezoną V. Divacas jau šluostė nosims daugeliui tiesioginių savo oponentų Europoje. Su savo svajonių komanda „Partizan“ jis laimėjo Jugoslavijos čempionatą ir Koračo taurę. Finaluose jis surinko atitinkamai 28 ir 30 taškų.

Pau Gasolis (37)

Dukart NBA čempionas, pasaulio ir triskart Europos pirmenybių nugalėtojas, dviejų olimpinių sidabro medalių laimėtojas nuo 16-os metų priklausė „Barcelonos“ klubo sistemai ir žibėjo jaunimo nacionalinėje ekipoje.

19-os metų puolėjas jau žaidė pagrindinėje „Barcelonos“ komandoje, tačiau ACB lygoje per 1998-1999 metų sezoną praleido aikštėje tik 25-ias minutes.

Įspano talentas nepaliko abejingų NBA skautų – 2001-aisiais jis persikėlė į pajėgiausią pasaulio krepšinio lygą, kurioje sėkmingai žaidžia iki šiol.

NBA lygoje savo jėgas bandė ir vienas geriausių P. Gasolio draugų, bendražygis Ispanijos rinktinėje J. C. Navarro, tačiau, skirtingai nei aukštaūgis ispanas, J. C. Navarro už Atlanto praleido vos vieną sezoną ir sugrįžo į „Barceloną“.

Tony Parkeris (35)

Prancūzas turi kuo pasigirti – jis yra keturis kartus NBA čempionas, NBA finalo serijos MVP, Europos čempionas ir pastarojo turnyro MVP.

Būdamas 17-os metų įžaidėjas pasirašė sutartį su „Paris Basket Racing“ komanda, kurios garbę dvejus metus gynė iki NBA naujokų biržos.

Svarbiausias jo laimėjimas per šį laiką – pasirodymas „Nike Hoop Summit“ stovykloje. Žaisdamas prieš geriausius varžovus prancūzas surinko 20 taškų, atliko 7 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 4 kamuolius, perėmė 2 kamuolius ir padarė didelį įspūdį amerikiečiams.

Išėjus iš komandos veteranui Laurent'ui Sciarrai, jaunasis talentas atsiskleidė – 2000-2001 metų sezone gavo vidutiniškai 33 minutes aikštėje, rinko po 14,7 taško, atliko 5,6 rezultatyvaus perdavimo.

Prieš NBA naujokų biržą T. Parkeris gauna kvietimą į NBA klubų peržiūras.

Tony Parkeris

Įdomu, kad San Antonijaus „Spurs“ peržiūrą prancūzas visiškai sumovė. Prieš jį gintis buvo skirtas „Spurs“ skautas ir buvęs NBA žaidėjas Lance'as Blanksas. Prancūzų „mažylis“ visiškai pasimetė geležiniuose jo gynybos gniaužtuose, o 10-ies minučių kankynę nutraukė Greggas Popovichius, nusprendęs, kad pamatė pakankamai.

Tačiau T. Parkerio kandidatūrą užstojo tuometinis „Spurs“ skautas Samas Presti. Peržiūrėjęs kelis vaizdo epizodus G. Popovichius suteikė įžaidėjui dar vieną šansą. Šįkart prancūzas pasirodė geriau ir įtikino San Antonijaus klubą sulaukti jo NBA naujokų biržos pirmojo rato apačioje.

19-metį T. Parkerį „Spurs“ pakvietė 28-uoju šaukimu.

Dirkas Nowitzkis (39)

NBA čempionas, finalo serijos MVP, NBA reguliariojo sezono MVP ir Europos vicečempionas dar būdamas 15-os metų buvo pastebėtas buvusio krepšininko Holgerio Geschwindnerio. Pastarasis ėmėsi individualiai treniruoti vokiečių vunderkindą ir surašė puolėjui tobulėjimo programą.

16-os metų Dirkas užsivilko „Wurzburg“ komandos aprangą ir žaidė antrame Bundeslygos divizione. Iš pradžių sekėsi nekaip – krepšininkas nespėjo daryti namų darbų ir nesuprato, ko iš jo nori treneris.

Tačiau su kiekvienais metais D. Nowitzkis tobulėjo ir rinko vis daugiau taškų. Galiausiai ekspertai jį ėmė vadinti talentingiausiu visų laikų žaidėju Vokietijos krepšinio istorijoje.

Dirkas Nowitzkis, Donas Nelsonas ir Steve'as Nashas

19-ieji Vokietijos krepšinio vunderkindo metai – turtingi įvykių.

Krepšininkas atlieka pareigą ir tarnauja Bundesvere, rinkdamas per rungtynes 28,2 taško padeda „Wurzburg“ ekipai pakilti į pirmąjį divizioną, „Nike Hoop Summit“ stovykloje pelno 33 taškus ir sugriebia 14 kamuolių, pribloškia NBA žvaigždes Charlesą Barkley ir Scottą Pippeną parodomosiose „Nike Heroes Tour“ rungtynėse.

Arvydas Sabonis (53)

Olimpinis, pasaulio ir Europos čempionas, šiuo metu einantis Lietuvos krepšinio federacijos prezidento pareigas, būdamas 17-os metų jau vyko į savo pirmąjį pasaulio čempionatą Kolumbijoje (1982 metais).

Planetos pirmenybėse Lietuvos talentas žaidė nedaug, bet driokstelėjo rungtynėse su turnyro šeimininkais – 28 taškai.

A. Sabonį su SSRS rinktinė pakvietė į kelionę po Ameriką. Ši įveikė beveik visas universitetų rinktines, o pats jauniausias Sovietų Sąjungos nacionalinės ekipos žaidėjas įsiminė tuo, kad per 224 cm ūgio Ralphą Sampsoną pelnė 24 taškus.

1983 metais A. Sabonis – jau vienas geriausių vidurio puolėjų Europoje.

CSKA specialiai iš „Stroitel“ ekipos pasikvietė Vladimirą Tkačenką, kad būtų kam grumtis su jaunuoju A. Saboniu. 1983-iaisiais du milžinai susiduria pirmame sovietinio krepšinio superfinale iki dviejų pergalių.

Pirmąjį mačą laimi „Žalgiris“, o po to Kaune armiečiai triumfuoja likusiose dvejose rungtynėse. Beje, antrosiose prireikė pratęsimo.

A. Sabonis dalyvauja ir pasaulio jaunimo čempionate – finale pralaimi amerikiečiams 78:82, o lietuvis turnyre vidutiniškai renka per rungtynes 18,5 taško.

1983-ųjų Europos vyrų krepšinio čempionate A. Sabonis su SSRS rinktine užima trečią vietą. „Centras“ šiose pirmenybėse vidutiniškai pelno po 17,7 taškus ir sužavi visus. Ir Billą Waltoną, išvydusį Lietuvos talentą pirmą kartą.

„Jis pirmoje rungtynių dalyje pelnė kone keturgubą dublį, o jo treneris Aleksandras Gomelskis antroje dalyje net neleido jo į starto penketą. Man žandikaulis atvipo. Tuomet sakiau: „Galima perrašyti krepšinio taisykles dėl Sabo taip pat, kaip tai padarė dėl Billo Russello, Wilto Chamberlaino ir Kareemo Abdul-Jabbaro.

Sabonis galėjo daryti viską. Jis buvo Larry Birdo ir Pete'o Maravichiaus lydinys. Jis turėjo Kareemo atletiškumą ir galėjo mesti tritaškius. Jis galėjo atlikti perdavimus, bėgti ir apeiti. Mums reikėjo jį pavogti 9-o dešimtmečio pradžioje ir atsivežti į JAV“.

Arvydas Sabonis ir Vladimiras Tkačenka. 1986 m.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)