Po pokalbio su Lietuvos rinktinės treneriu Dainiumi Adomaičiu rudenį buvo nuspręsta, kad per šią savaitę atsiveriantį FIBA „langą“ D. Motiejūnas prie rinktinės neprisijungs.

„Donatas žaidžia Kinijoje, todėl yra laiko skirtumas, aklimatizacija – kai viskas susideda į vieną vietą, yra sudėtinga, todėl norėjome išbandyti kitus žaidėjus ir leisti jam ruoštis tolimesnei sezono daliai. Donato gyvenime – naujas iššūkis, nauja lyga, nauja komanda, todėl jis turi norą įsitvirtinti ir gerai pasirodyti“, – tokį sprendimą prieš mėnesį komentavo Lietuvos rinktinės strategas.

Žvelgiant į rezultatus, D-Mo su nauju iššūkiu tvarkytis pavyksta labai sėkmingai. Šandongo „Golden Stars“ komanda, kuriai atstovauja lietuvis, laimėjo 7 rungtynes iš 9 žaistų, o paties 27-erių metų 213 cm ūgio krepšininko statistika – iškalbinga.

Per devynerias Kinijoje sužaistas rungtynes D. Motiejūnas aikštėje vidutiniškai praleido po 36,3 min., pelnė po 23,6 taško, atkovojo po 10,4 kamuolio, atliko po 3,1 rezultatyvaus perdavimo, perėmė po 1,8 kamuolio, blokavo po 0,6 metimo ir suklydo po 2,7 sykio.

Tačiau pažymėtina, kad Kinijos lyga yra mačiusi ir iki šiol mato kur kas labiau į akis krentančių asmeninio dominavimo pavyzdžių.

Jau pačioje Šandongo komandoje D-Mo yra tik trečias pagal rezultatyvumą. Daugiau taškų už lietuvį per rungtynes pelno vietos žvaigždė Dingas Yanyuhangas (vid. 27,8) ir amerikietis Ty Lawsonas (24,1).

Pasižvalgykime po visą Kinijos čempionatą.

Visoje lygoje tarp 20 komandų krepšininkų D. Motiejūnas pagal pelnomus taškus yra 24-as.

Šioje statistikos kategorijoje dominuoja JAV atstovai. Dar neseniai Eurolygoje žaidęs gynėjas Darius Adamsas („Xinjiang Flying Tigers“) per rungtynes vidutiniškai renka po 40,6 (!) taško.

Antras – buvęs NBA žaidėjas Jimmeris Fredette (Šanchajaus „Sharks“), besipuikuojantis 40,1 taško per rungtynes statistika.

Pagal rezultatyvumą D-Mo lenkia ir dar du Lietuvos krepšinio gerbėjams puikiai pažįstami žaidėjai.

Dėl draudžiamų preparatų vartojimo Europoje diskvalifikuotas Sonny Weemsas (Džedziango „Golden Buls“) Kinijoje tiesiog siautėja ir vidutiniškai pelno po 29 taškus, savo vietą Azijoje rado ir 37-erių veteranas Luisas Scola („Shanxi Brave Dragons“) – argentinietis per rungtynes vidutiniškai pelno po 28,8 taško.

Vienintelis tarp 20 rezultatyviausių patenkantis kinas – minėtasis D-Mo bendražygis D. Yanyuhangas.

Visą gyvenimą mokiausi komandinio žaidimo, o ten jis – niekam neįdomus. Kinijoje jaučiausi kaip apkvaitęs. Turėjau komandos draugą iš JAV, kuris nenorėdavo perduoti kamuolio net per apšilimą! Jūs net neįsivaizduojate, ar galėtumėte tuo patikėti?
Loukas Mavrokefalidis

Pagal atkovotus kamuolius D. Motiejūnas lygoje yra 14-as.

Jei lietuvis vidutiniškai sugriebia po 10,4 kamuolio, tai šios statistikos kategorijos lyderis, taip pat iš NBA atvykęs Jaredas Sullingeris („Shenzhen Leopards“) vidutiniškai renka po 15,6 atkovoto kamuolio (34 tšk. per rungtynes). L. Scola (14,2 atk. kam.) atkovotų kamuolių lyderių lentelėje rikiuojasi penktas.

Pagal perimtus kamuolius D. Motiejūnas visoje lygoje yra 18-as, pagal atliekamus rezultatyvius perdavimus – 14-as, pagal padaromas klaidas ir aikštėje praleidžiamą laiką – 20-as.

Ilgiausiai lygoje žaidžia jau minėtasis J. Fredette, kuris per rungtynes ant parketo išbūna net 42,6 min. ir savo komandoje yra gavęs visišką veiksmų laisvę.

Visgi yra dvi statistikos kategorijos, pagal kurias D. Motiejūnas patenka tarp geriausių dešimties lygos žaidėjų. Tai – tritaškių taiklumas ir bendras pataikymas „iš žaidimo“. Abiejose šiose kategorijose D-Mo yra aštuntas.

Tritaškius lietuvis šį sezoną meta net 53 proc. taiklumu, o geriausias lygoje snaiperis kinas Li Guangcenas („Shanxi Zhongyu“) tai daro 63 proc. taiklumu.

Bendras D-Mo pataikymas „iš žaidimo“ – 63 proc., o lygos lyderis kinas Wangas Pengfei („Shanxi Zhongyu“) atakuoja 67 proc taiklumu.

Koją lietuviui sezone dažniausiai kiša tik prastas baudų pataikymas (vos 63 proc.). Pagal šį statistikos rodiklį D-Mo yra vienas blogiausių ir savo komandoje, ir visame čempionate.

Pabaigai verta pažymėti, kad nors Kinijoje žaidžiančių legionierių individualios statistikos rezultatai dažniausiai įspūdingi, neretai juos susikurti padeda piktnaudžiavimas asmeniniais veiksmais ir komandinio krepšinio ignoravimas.

Apie tai neseniai Krepšinis.lt užsiminė dar pernai Kinijoje žaidęs graikas Loukas Mavrokefalidis.

„Tenykštis krepšinis nuo mums, europiečiams, įprastai skiriasi kaip diena ir naktis. Jie bando kopijuoti NBA, tik ne itin sekasi. Visą gyvenimą mokiausi komandinio žaidimo, o ten jis – niekam neįdomus. Kinijoje jaučiausi kaip apkvaitęs.

Turėjau komandos draugą iš JAV, kuris nenorėdavo perduoti kamuolio net per apšilimą! Jūs net neįsivaizduojate, ar galėtumėte tuo patikėti? Amerikiečiams niekas nerūpi, jie atvažiuoja užsidirbti pinigų“, – Kinijos čempionatą apibūdino Vilniaus „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas.

Kitas rungtynes Šandongo komandos gretose D. Motiejūnas žais gruodžio 1 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)