Nacionalinės komandos vairininkas Dainius Adomaitis Lietuvos pajūryje turės tik kelias treniruotes, per kurias reikės iš pagrindų pasikeitusią ekipą paruošti inauguracinėms pasaulio čempionato atrankos varžyboms.

Ketvirtadienį rinktinė užsakomuoju skrydžiu iš Palangos pakils į Kosovo sostinę Prištiną, kur po dienos pradės kovą dėl bilietų į 2019 metais Kinijoje vyksiantį turnyrą. Grįžę namo sekmadienį lietuviai Klaipėdoje susitiks su kaimynine Lenkija. C grupėje taip pat žais Vengrijos krepšininkai.

Dėl Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) užmojų rinktinių krepšinį įterpti į klubų sezoną Lietuvos rinktinė versis be devynių NBA ir Eurolygoje rungtyniaujančių žaidėjų, atstovavusių komandai praėjusiame Senojo žemyno čempionate. Trūks ir išsigydyti nuo vasaros kamuojančią traumą norinčio Mariaus Grigonio.

Gausūs praradimai atvėrė kelią tiems, kurie anksčiau likdavo šešėlyje, arba tikėjosi sulaukti savo valandos kur kas vėliau.

Tarp pastarųjų – vienas Lietuvos jaunimo rinktinės lyderių Arnoldas Kulboka.

19-metis puolėjas vienas pirmųjų įsikūrė Palangos viešbutyje, nors skristi teko iš Italijos. Kapo d'Orlando „Betaland“ klubui nuo sezono pradžios atstovaujantis marijampolietis sekmadienį dar žaidė Italijos pirmenybių rungtynes.

„Išsipildė viena mano svajonių. Aišku, man pasisekė, kad atsirado tokia proga, kai daug kitų žaidėjų nėra išleisti į rinktinę. Jauniems žaidėjams tokia sistema – tikrai ideali. Kas žino, galbūt kitaip niekada nebūčiau gavęs tokio šanso. Aišku, žiūrovams galbūt ne taip smagu, jie nepamatys geriausiųjų. Bet tai vis tiek yra Lietuvos rinktinė – tikra, o ne kokia nors rezervinė. Lietuva tikrai turi daugiau nei 12 krepšininkų, surinkti nacionalinę komandą yra iš ko“, – kalbėjo rinktinės debiutantas.

Arnoldas Kulboka

Anot A. Kulbokos, gauti klubo leidimą prisidėti prie D. Adomaičio pratybų buvo lengva. Kaip seksis suaugusiųjų rinktinėje, spėlioti jis nesiryžta, bet teigia Italijos pirmenybėse pakankamai užsigrūdinęs.

„Klubas tikrai džiaugiasi, kad garsinu jo vardą, palinkėjo sėkmės ir tiek, – sakė žaidėjas, kurį Sicilijos ekipai paskolino Bambergo „Brose“ (Vokietija). – Fiziškai dar nesu toks stiprus kaip vyresni žaidėjai, bet aikštėje prieš vyrus jau jaučiuosi patogiai, drąsiai, apsipratau. Treneris manimi pasitiki, ir aš tuo džiaugiuosi.“

Savo ruožtu, gynėjas Šarūnas Vasiliauskas kvietimo į rinktinę sulaukė pirmą kartą po 2014-ųjų, kai dar su Jono Kazlausko vadovaujama nacionaline komanda dalyvavo pasaulio čempionate Ispanijoje.

Šarūnas Vasiliauskas

„Galbūt kiek ir keista sugrįžti į nacionalinę komandą, tačiau susidarė tokia situacija, kad reikia padėti. Be to, pažįstu didžiąją dalį rinktinės žaidėjų. Su Adu Juškevičiumi nuo 10 metų kartu žaidžiame, Mindaugas Girdžiūnas irgi mano kartos, su Vaidu Čepukaičiu apskritai kokiose penkiose komandose kartu žaidėme, su kitais taip pat tekę pajudėti. Gal tik jaunimą – Arnoldą Kulboką ir Lauryną Birutį – vien per televiziją mačiau“, – pasakojo Trabzono „Trabzonsport“ (Turkija) ekipoje rungtyniaujantis įžaidėjas, pažįstantis ir D. Adomaitį nuo jo treniruotos Lietuvos studentų rinktinės laikų.

Beje, tiek Š. Vasiliausko, tiek A. Kulbokos – kaip ir visų kitų užsienyje rungtyniaujančių Lietuvos rinktinės kandidatų – kelionės į treniruočių stovyklą Palangoje išlaidas padengė Lietuvos krepšinio federacija (LKF). Nors šiuos kaštus anksčiau žadėjo prisiimti FIBA.

„Legionieriams“ įkandin rinktis ėmė ir Lietuvos krepšinio lygos (LKL) atstovai. Rokas Giedraitis atvairavo iš Vilniaus, Laurynas Birutis – iš Šiaulių, vienas paskui kitą pasirodė ir trumpiausią kelią iki Palangos sukorę Klaipėdos „Neptūno“ atstovai: Arnas Butkevičius, Mindaugas Girdžiūnas bei Renaldas Seibutis.

Reinaldas Seibutis

Pastarasis grįžo į rinktinę po metų pertraukos. Ir nors praleido praėjusias Europos pirmenybes, R. Seibutis kartu su Kšyštofu Lavrinovičiumi – labiausiai patyrę bei daugiausiai kartų Lietuvos garbę gynę dabartinės sudėties žaidėjai.

„Viskas iš pagrindų pasikeitę, patiems įdomu, kaip čia viskas vyks. Dar nė karto nepasitreniravome, o jau po keturių dienų žaisime oficialias rungtynes“, – dar nepatirtu grafiku stebėjosi 32-ejų gynėjas, tapęs bene labiausiai atpažįstamu Lietuvos rinktinės veidu.

Lietuvos rinktinės sudėtis

Gynėjai

Adas Juškevičius (28 m., 194 cm, Panevėžio „Lietkabelis“)
Mindaugas Girdžiūnas (28 m., 188 cm, Klaipėdos „Neptūnas“)
Šarūnas Vasiliauskas (28 m., 188 cm, Trabzono „Trabzonspor“)
Renaldas Seibutis (32 m., 196 cm, Klaipėdos „Neptūnas“)

Puolėjai

Rokas Giedraitis (25 m., 198 cm, Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Deividas Gailius (29 m., 201 cm, Burgoso „Miraflores“)
Arnas Butkevičius (25 m., 196 cm, Klaipėdos „Neptūnas“)
Arnoldas Kulboka (19 m., 205 cm, Kapo d‘Orlando „Betaland“)
Gediminas Orelikas (27 m., 200 cm, Venecijos „Umana Reyer“)
Eimantas Bendžius (27 m., 203 cm, Santjago de Kompostelos „Monbus Obradoiro“)
Kšyštofas Lavrinovičius (38 m., 210 cm, Panevėžio „Lietkabelis“)

Vidurio puolėjai

Evaldas Kairys (27 m., 207 cm, Biujukčekmedžės „Demir Insaat“)
Vaidas Čepukaitis (28 m., 207 cm, Panevėžio „Lietkabelis“)
Laurynas Birutis (20 m., 213 cm, „Šiauliai“)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)