Dėl FIBA sprendimo pakeisti tarptautinių varžybų tvarkaraštį, atrankos į didžiausius krepšinio turnyrus vyks sezono metu. Tačiau tokia idėja nepatiko nei NBA, nei Eurolygos klubų vadovams, todėl kovoti dėl kelialapio į 2019 metų pasaulio čempionatą Kinijoje rinktinės bus priverstos be savo geriausių žaidėjų.

Nors visos kitos nacionalinės komandos į išplėstinius kandidatų sąrašus įtraukė ir Eurolygos atstovus, D. Adomaitis vienintelis pasielgė priešingai – Luką Lekavičių, Joną Mačiulį, Mantą Kalnietį ir Artūrą Gudaitį bei visus Kauno „Žalgirio“ narius paliko už 24-ių kandidatų sąrašo ribos.

Tiesa, penki Eurolygos klubai vis tik svarsto galimybę į rinktines išleisti pavienius savo žaidėjus. Tarp šių komandų yra ir Atėnų „Panathinaikos“, kurioje rungtyniauja Lukas. Ir jeigu vikriajam gynėjui Graikijos čempionai uždegtų žalią šviesą, pagal taisykles D. Adomaitis galėtų jį įtraukti į kandidatų sąrašą.

Visgi neturėdamas daug vilčių specialistas savaitgalį paskyrė apsvarstymams ir pasirinko 15-lika krepšininkų, kuriems jau išsiuntė pakvietimus į lapkričio 20-ąją Palangoje prasidėsiančią pirmąją treniruočių stovyklą.

„Visi žinote situaciją. Pasitarę su trenerių štabu nusprendėme, kad tai optimaliausia sudėtis. Norėjome kuo greičiau turėti šį sąrašą ir susikaupti pasiruošimui pirmosioms rungtynėms, – trumpai savo pasirinkimą komentavo treneris.

– Įsivaizduokite mano, kaip trenerio, situaciją: skambinu žaidėjui ir sakau, kad jis reikalingas rinktinei, bet prašau palaukti, nes jis bus reikalingas, jeigu kitas negalės žaisti. Mes apsisprendėme, kad žaisime su šiais žaidėjais. Bet pasikartosiu, kad jeigu bus galimybė Eurolygos klubų žaidėjams atstovauti, tai mes turėsime galimybę juos užregistruoti.“

Įdomiausia, kad tarp šių lietuvių nėra Šandongo „Golden Stars“ klubo marškinėlius vilkinčio Donato Motiejūno, nors Kinijos lygoje dėl artėjančio FIBA „lango“ ir yra specialiai suplanuota dviejų savaičių pertrauka.

„Kalbėjome su Donatu. Ta situacija, kad jis žaidžia Kinijoje, todėl yra laiko skirtumas, aklimatizacija – kai viskas susideda į vieną vietą, tai norėjome išbandyti kitus žaidėjus ir leisti jam ruoštis tolimesnei sezono daliai. Donato gyvenime – naujas iššūkis, nauja lyga, nauja komanda, todėl jis turi norą įsitvirtinti ir gerai pasirodyti“, – paaiškino D. Adomaitis.

Palangoje prakaitą lies tik trys pastarojo Europos čempionato dalyviai – Adas Juškevičius, Marius Grigonis ir Eimantas Bendžius. Vis tik Mindaugas Girdžiūnas, Rokas Giedraitis, Deividas Gailius ir Evaldas Kairys kartu su rinktine praėjusį rugpjūtį jau sportavo, o tokios patirties turi ir Šarūnas Vasiliauskas bei veteranai 32-ejų metų Renaldas Seibutis ir 38-erių Kšyštofas Lavrinovičius.

Pirmą kartą į rinktinės treniruočių stovyklą kvietimų sulaukė Klaipėdos „Neptūno“ klube žibantis Arnas Butkevičius, Italijoje save atradęs 19-metis Arnoldas Kulboka, „Šiauliuose“ atsiskleidžiantis metais vyresnis Laurynas Birutis, Panevėžio „Lietkabelio“ garbę ginantis Vaidas Čepukaitis ir tik dėl traumos vasarą į Palangą neatvykęs Gediminas Orelikas.

„Visiems žaidėjams yra šansas, kad jie užsirekomenduotų ir įrodytų esantys verti žaisti rinktinėje. Yra nemažai žaidėjų, kurie gerai rungtyniauja klubinėse komandose, bet nebuvo kviesti į rinktinę,todėl dabar turės šansą save parodyti“, – teigiamą pokyčių pusę įvardijo treneris.

Tiesa, D. Adomaitis pažymėjo, kad kai kuriuos žaidėjus iš šio 15-ioliktuko kamuoja sveikatos problemos, todėl galbūt ne visi po dviejų savaičių pasirodys pajūryje.

Pirmąsias atrankos rungtynes D. Adomaičio auklėtiniai žais lapkričio 24-ąją Kosove, o jau po dviejų dienų namuose priims Lenkijos rinktinę.

„Sportuosime labai intensyviai ir su labai aiškiais tikslais kiekvienoje treniruotėje. Taip, laiko pasiruošti prieš Kosovą turėsime daugiau, bet vis tiek viskas daugiau suksis aplink mūsų žaidimą. O su lenkais... Bus viena diena. Laiko nebus daug, todėl priversime priešininkus galvoti, kaip žaisti prieš mus, – paklaustas apie akcentus pasiruošimui, atsakė treneris.

– Didelis argumentas kalbant tiek su klubais, tiek su pačiais žaidėjais yra, kad federacija sudarys galimybę skristi su charteriu, todėl traukti kortą, kad bus labai sunki kelionė ar žaidėjai pavargs, tai taip nebus – jais bus pasirūpinta maksimaliai.“

C grupėje be šių trijų komandų dėl dviejų kelialapių į kitą etapą dar kovos Vengrija.

Kvietimų Lietuvos rinktinės treniruočių stovyklą sulaukę kandidatai:

Gynėjai

Adas Juškevičius (28 m., 194 cm, Panevėžio „Lietkabelis“)
Mindaugas Girdžiūnas (28 m., 188 cm, Klaipėdos „Neptūnas“)
Šarūnas Vasiliauskas (28 m., 188 cm, Trabzono „Trabzonspor“)
Marius Grigonis (23 m., 198 cm, Berlyno ALBA)
Renaldas Seibutis (32 m., 196 cm, Klaipėdos „Neptūnas“)

Puolėjai

Rokas Giedraitis (25 m., 198 cm, Vilniaus „Lietuvos rytas“)
Deividas Gailius (29 m., 201 cm, Burgoso „Miraflores“)
Arnas Butkevičius (25 m., 196 cm, Klaipėdos „Neptūnas“)
Arnoldas Kulboka (19 m., 205 cm, Kapo d‘Orlando „Betaland“)
Gediminas Orelikas (27 m., 200 cm, Venecijos „Umana Reyer“)
Eimantas Bendžius (27 m., 203 cm, Santjago de Kompostelos „Monbus Obradoiro“)
Kšyštofas Lavrinovičius (38 m., 210 cm, Panevėžio „Lietkabelis“)

Vidurio puolėjai

Evaldas Kairys (27 m., 207 cm, Biujukčekmedžės „Demir Insaat“)
Vaidas Čepukaitis (28 m., 207 cm, Panevėžio „Lietkabelis“)
Laurynas Birutis (20 m., 213 cm, „Šiauliai“)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)