Dainius Adomaitis į išplėstinį 24 kandidatų sąrašą įtraukė tris buvusios savo komandos žaidėjus, todėl „Neptūnas“ kartu su Vilniaus „Lietuvos rytu“ ir Panevėžio „Lietkabeliu“ turi daugiausiai žaidėjų, pretenduojančių vilkėti Lietuvos rinktinės marškinėlius lapkričio 24-ąją ir 26-ąją vyksiančiose akistatose su Kosovu ir Lenkija.

Dėl besikertančių tvarkaraščių, nacionalinės komandos atrankoje į planetos pirmenybes turės verstis be NBA ir Eurolygos krepšininkų, todėl puikų šansą debiutuoti Lietuvos rinktinėje turi Mindaugas Girdžiūnas ir Arnas Butkevičius, o po neilgos pertraukos sugrįžti į ją gali Renaldas Seibutis, paskutinį kartą šalies garbę gynęs 2016 metų olimpinėse žaidynėse.

Vasarą poilsiui skyrusio ir dėl vietos rinktinėje nekovojusio R. Seibučio situacija kiek skiriasi nuo jo bendraklubių, nes konkurencija atakuojančio gynėjo pozicijoje beveik nesumažėjo – Europos čempionate žaidę Marius Grigonis ir Martynas Gecevičius neturi kliūčių vėl apsivilkti rinktinės marškinėlius.

Taigi, 32 metų gynėjo patekimas į galutinį rinktinės dvyliktuką bus susijęs ne su priverstiniais rinktinės sudėties pokyčiais, o su atgauta gera sportine forma ir progresu, kurį veteranas padarė lyginant su nesėkmingu praėjusiu sezonu Kauno „Žalgiryje“. Pernai šalies čempionate per mačą vidutiniškai rinkęs po 6,1 taško, šiemet R. Seibutis jau meta po 12,7.

„Neptūno“ naujokas grįžimo į nacionalinę komandą atrodė nusipelnęs ir sekmadienį, kai pirmą kartą sugrįžo į Kauną ir savo buvusiai ekipai darė daugiausiai problemų pelnydamas 14 taškų (4/5 dvitaškiai, 2/2 tritaškiai), atkovodamas 3 kamuolius ir atlikdamas 2 rezultatyvius perdavimus.

Tiesa, Kazio Maksvyčio kariauna neturėjo jokių vilčių ir pralaimėjo net 62:88. Klaipėdos ekipa ypatingai stokojo indėlio iš kitų dviejų rinktinės kandidatų – tik po ilgosios pertraukos kiek įsivažiavęs A. Butkevičius pelnė 8 taškus, atkovojo 6 kamuolius ir 4 kartus suklydo, o buksavęs M. Girdžiūnas įmetė tik 4 taškus ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Pastaruoju metu puikią formą demonstravęs ir naudingiausiu „Betsafe-LKL“ spalio mėnesio žaidėju pripažintas A. Butkevičius bendraudamas su Krepšinis.lt apgailestavo dėl agresyvumo stokos bei pripažino, jog jam sunku įsivažiuoti neturint šansų greitoms atakoms.

„Kaune mums trūko visko. Ypač agresyvumo, geresnės gynybos po krepšiu ir geresnio derinių išpildymo. Man pačiam nepavyko rasti savo žaidimo, nes nebuvo progų greitoms atakoms. Kažkokio išskirtinio dėmesio iš varžovų nejaučiau, tiesiog pats nebuvau agresyvus, todėl ir buvau nepastebimas“, – po pralaimėjimo sakė puolėjas.

Dainius Adomaitis, Mindaugas Girdžiūnas

Tiek A. Butkevičius, tiek ir M. Girdžiūnas pripažįsta, jog FIBA ir Eurolygos konfliktas gerokai padidina jų galimybes patekti į Lietuvos rinktinę, tačiau pastebi, jog konkurencija vis tiek yra nemaža, todėl galvoti apie galutinį dvyliktuką dar anksti.

„Ne visi žaidėjai gali dalyvauti atrankoje, todėl pakvietimo į rinktinę tikrai tikėjausi, bet nebenoriu spėlioti ar pateksiu į dvyliktuką. Dvi vasaras jau spėliojau ir nepatekau, todėl dabar nenoriu kažko laukti. Visi pakviesti įžaidėjai yra rimti“, – sakė pastaraisiais metais arti dvyliktuko buvęs M. Girdžiūnas, kuriam konkurenciją šįkart sudaro Adas Juškevičius, Šarūnas Vasiliauskas, Žygimantas Janavičius ir Arnas Velička.

Dar daugiau konkurencijos turi pirmą kartą į rinktinę pakviestas Arnas Butkevičius: jam patekti į dvyliktuką gali sukliudyti tokie žaidėjai kaip Deividas Gailius, Eimantas Bendžius, Gediminas Orelikas, Mindaugas Lukauskis, Tadas Sedekerskis ar Arnoldas Kulboka.

„Anksčiau niekada negalvodavau apie rinktinę, bet šis įvertinimas tikrai yra labai malonus. Patekti į dvyliktuką bus sunku, bet nieko daugiau ir negali tikėtis – juk tai Lietuvos rinktinė. Man tai pirmas pakvietimas, tikrai nesitikiu, kad treneris dovanos kažką avansu. Važiuosiu, rodysiu, ką moku. Jei paims, bus džiugu, jei ne, dirbsiu toliau“, – sakė A. Butkevičius.

Kalbėdami apie pirmuosius Lietuvos rinktinės varžovus iš Kosovo, M. Girdžiūnas ir A. Butkevičius nenorėjo įvardinti, kiek taškų į jų krepšį galėtų įmesti, bet pridūrė neturintys teisės Kosovo rinktinės nuvertinti. Bent jau tol, kol patys nepateko į galutinį Lietuvos rinktinės dvyliktuką.

M. Girdžiūnas šį sezoną „Betsafe-LKL“ čempionate per mačą vidutiniškai renka po 10,9 taško ir 3,4 rezultatyvaus perdavimo, o FIBA Čempionų lygoje – po 14,7 taško ir 4 rezultatyvius perdavimus. A. Butkevičius šalies pirmenybėse meta po 10,3 taško ir atkovoja po 6,1 kamuolio, o tarptautinėje arenoje renka po 8,7 taško ir 5 atkovotus kamuolius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)